Αλκηστις Ευριπίδη-Εθνικό Θέατρο-Μοσχόπουλος

Απάντηση: Re: Αλκηστις Ευριπίδη-Εθνικό Θέατρο-Μοσχόπουλος

Συμφωνώ με τα παραπάνω αρκεί αυτό να γίνεται με άποψη και όχι απλά για να παρουσιαστεί κάτι καινοφανές με το στανιό. Για παράδειγμα, δεν θα με πείραζε ο Κρέοντας να φορά κουστούμι αλλά θα με ενοχλούσε να κάνει την πρώτη του εμφάνιση στη σκηνή πάνω σε μία εντούρο μηχανή, εύρημα που μάλλον δεν προσφέρει κάτι στην εξέλιξη του μύθου και απλά "εντυπωσιάζει".

Εδώ ακριβώς ειναι το κρίσιμο ζήτημα..
Μερικοί αποδομούν εκ πεποιθήσεως και ανάγουν τήν Νεωτερικότητα σέ αυτοσκοπό.Δυστυχώς μέρος ενός απαίδευτου Κοινού πού επηρεάζεται απο συγκεκριμένους ´ειδικούς´,πού χειροκροτούν οτιδήποτε ´φαινεται πρωτότυπο´τσιμπάει.
Απο την άλλη υπάρχουν κάποιοι φανατικοί ´κλασσικίζοντες´εξ´ίσου απαίδευτοι κατά την γνώμη μου πού στο όνομα ενός βλακώδους ´αρχαιοπρεπούς σωβινισμού´ανατριχιάζουν γιά οποιαδήποτε παρέκλιση.
Το θέμα ειναι η Τομή..
Για μένα το σημαντικό ειναι η Δύναμη τού Κειμένου.
Απ´εκεί και πέρα ενδιαφέρομαι γιά κάθε Ολοκληρωμένη Σκηνοθετική Πρόταση όπου τουλάχιστον να αποδεικνύεται επί σκηνής πώς ο Σκηνοθέτης ταλάνισε το Μυαλό του και δέν έστησε μια πρόχειρη παράσταση.
Αν πειστώ γι´αυτό, βλέπω όλο το εγχείρημα μέ μεγαλύτερη συμπάθεια είτε μού αρέσει είτε δέν μού αρέσει.
Υ.Γ.
Την Παρασκευή θα πάω να δώ τούς Πέρσες τού Αισχύλου σέ σκηνοθεσία Γκότσεφ..Απόσα έχω διαβάσει πρόκειται για μιά ´αιρετική παράσταση´..Ισως γράψω δυό κουβέντες τον Σεπτέμβριο που θα επιστρέψω απο τις διακοπές μου....
Δεν εχω ιδεα τι θα δώ,αλλά οι Πέρσες πάντα μέ συγκινούσαν ως Κείμενο..
Μού φαίνεται συγκλονιστικό 2500 χρόνια πρίν, ο Αισχύλος,πού πολέμησε και ο ίδιος κατά τών Περσών,να γράφει Εργο γιά τούς Ηττημένους και να βλέπει τά πράγματα απο την Μεριά τών Ηττημένων.
Πρόκειται γιά μιά απο τίς μεγαλειωδέστερες στιγμές στην Ιστορία τής Παγκόσμιας Λογοτεχνίας κατά την γνώμη μου.

Last edited: