Αλλαγή Canon A1 με ψηφιακή (αρχάριος)

Steliosfan

AVClub Enthusiast
13 August 2006
721
NeverLand
Καλημέρα σε όλους/ες,

Πρόσφατα κληρονόμησα μια καινούρια κυριολεκτικά Canon A1 με τους κάτωθι καινούριους φακούς

FD 52mm 1:1.2
FD 24mm 1:2.8
FD 35mm - 105mm 1:3.5
FD 70mm - 210mm 1:4
FD extender 2x-B

Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος με την φωτογραφική. Την λατρεύω σαν feeling αλλά και σαν ποιότητα. Ειδικά τώρα που την έμαθα, διάβασα και προσπάθησα, δέθηκα ιδιαίτερα μαζί της. Το πρόβλημα όμως είναι ότι είναι πανάκριβο το άθλημα του φιλμ.

Δηλαδή 5 ευρώ το φιλμάκι και άλλα 8 για εμφάνιση και μεταφορά σε cd απλά δεν συμφέρει....

Θέλω λοιπόν να την αντικαταστήσω, αλλά να κρατήσω τους φακούς που έχω.

Έχετε να μου προτείνετε κάποιο μοντέλο, σχετικά οικονομικό (γενικά δεν παίζουν πολλά χρήματα.....) που να δέχεται αυτούς τους φακούς και να έχει αξιοπρεπή απόδοση? Δεν είμαι επαγγελματίας και σε γενικές γραμμές θεωρούμαι αρχάριος με το άθλημα.

Κάποιος μου πρότεινε την sony nex που είναι mirrorless, αλλά τα χρήματα είναι πολλά.

Ευχαριστώ προκαταβολικά για τις απαντήσεις/απόψεις σας.

Καλημέρα σε όλους/ες,

Πρόσφατα κληρονόμησα μια καινούρια κυριολεκτικά Canon A1 με τους κάτωθι καινούριους φακούς

FD 52mm 1:1.2
FD 24mm 1:2.8
FD 35mm - 105mm 1:3.5
FD 70mm - 210mm 1:4
FD extender 2x-B

Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος με την φωτογραφική. Την λατρεύω σαν feeling αλλά και σαν ποιότητα. Ειδικά τώρα που την έμαθα, διάβασα και προσπάθησα, δέθηκα ιδιαίτερα μαζί της. Το πρόβλημα όμως είναι ότι είναι πανάκριβο το άθλημα του φιλμ.

Δηλαδή 5 ευρώ το φιλμάκι και άλλα 8 για εμφάνιση και μεταφορά σε cd απλά δεν συμφέρει....

Θέλω λοιπόν να την αντικαταστήσω, αλλά να κρατήσω τους φακούς που έχω.

Έχετε να μου προτείνετε κάποιο μοντέλο, σχετικά οικονομικό (γενικά δεν παίζουν πολλά χρήματα.....) που να δέχεται αυτούς τους φακούς και να έχει αξιοπρεπή απόδοση? Δεν είμαι επαγγελματίας και σε γενικές γραμμές θεωρούμαι αρχάριος με το άθλημα.

Κάποιος μου πρότεινε την sony nex που είναι mirrorless, αλλά τα χρήματα είναι πολλά.

Ευχαριστώ προκαταβολικά για τις απαντήσεις/απόψεις σας.

Μια ερώτηση μόνο : Είσαι σίγουρος ότι είναι 52mm 1:1.2;;;

Γιατί εγώ την F1 μου την αγόρασα με 55mm με τα ίδια χαρακτηριστικά. Δεν νομίζω να βγήκε ποτέ 52άρης στη σειρά FD (ούτε και στην FL αν δε με γελάει η μνήμη μου) ...
Οι άλλοι standard φακοί που έδινε μαζί με το σώμα ήταν οι

FD 50mm 1:1.4
FD 50mm 1:1.8

Μπορείς να μου πεις; Γιατί με ενδιαφέρει έστω και σαν γνώση ...

Ναι ζητώ συγγνώμη, ο φακός είναι Canon Lens FD 50mm 1:1.2 και μπερδεύτηκα διότι στο πλάϊ γράφει Tamron 52mm

Λοιπόν? μπορείτε να με βοηθήσετε ? Εμφάνισα το φιλμ και οι φώτο είναι ασύληπτες....

τι βάθος, τι απαλό χρώμα, ρετρό αισθητική σχεδόν.... απλά το άθλημα είναι πανάκριβο και + ότι οι μισές βγήκαν κουνημένες. Κάτι το οποίο με το digital δεν θα έχω θέμα....

Τι να επιλέξω ώστε να βάλω τους φακούς πάνω?

Η πραγματικη επανασταση με τις ψηφιακες μηχανες, ειδικα τις DSLR ειναι οτι εγινε πολυ ευκολο να μαθει καποιος πανω τους. Ευκολο και φθηνο. Οι περισσοτεροι εδω, θα ηθελαν μια μηχανη σαν αυτη που εχεις. Αν ειναι και αχρησιμοποιητη, ακομα καλυτερα.

Παρε ενα οποιοδηποτε εισαγωγικο μοντελο, ακομα και μεταχειρισμενο. πχ μια 450D μπορει να βρεθει με 250 ευρω. Με ανταπτορα θα μπορεις να βαλεις τους φακους επανω.

Οταν θα μαθεις, θα μπορεις να χρησιμοποιεις την Α1 και να την ευχαριστηθεις.

Και με μια ΝΕΧ μεταχειρισμενη, θα κανεις δουλεια.

Last edited:

ή μια m4/3... και στις δύο μπορείς με τον κατάλληλο adapter να χρησιμοποιείς τους φακούς που έχεις ήδη. Χειροκίνητα όλα βέβαια (καλό αυτό για να μάθεις), και υπολογίζοντα crop factor ~1.5 στην NEX ή 2 στην m4/3.

Η πραγματικη επανασταση με τις ψηφιακες μηχανες, ειδικα τις DSLR ειναι οτι εγινε πολυ ευκολο να μαθει καποιος πανω τους. Ευκολο και φθηνο. Οι περισσοτεροι εδω, θα ηθελαν μια μηχανη σαν αυτη που εχεις. Αν ειναι και αχρησιμοποιητη, ακομα καλυτερα.

Παρε ενα οποιοδηποτε εισαγωγικο μοντελο, ακομα και μεταχειρισμενο. πχ μια 450D μπορει να βρεθει με 250 ευρω. Με ανταπτορα θα μπορεις να βαλεις τους φακους επανω.

Οταν θα μαθεις, θα μπορεις να χρησιμοποιεις την Α1 και να την ευχαριστηθεις.

H EOS δυστυχώς δεν παίρνει φακούς από FD, παρότι Canon και οι δύο.
Μόνο σε mirrorless μπαίνουν, αλλιώς θέλει αντάπτορα με οπτικό στοιχείο, που ρίχνει την ποιότητα σε κάποιο βαθμό.

Σας ευχαριστώ όλους γιατις απαντήσεις και το ενδιαφέρον.

Ποιές mirrorless mου προτείνετε? Η m3/4 που λέτε πιο πάνω, τι είναι? Υπάρχει κάποιο Link?

Γενικά μπορώ να την "γλιτώσω" οικονομικά?

Σας ευχαριστώ!

Y.Γ. (θα ανέβαζα samples για να δείτε ποιότητα, αλλά δυστυχώς έχω τραβήξει μόνο τα πιτσιρίκια μου, καθόλου τοπία :P)

Εδώ http://stores.ebay.de/OlympusMarket/_i.html?_fsub=2&_sc=1&_sop=1 μπορείς να βρείς Olympus καινούριες ή factory refurbished, με εγγύηση 1 χρόνο, έχουμε ψωνίσει πολλοί και είναι καλό value for money. Εμπειρικά οι EP-1 φεύγουν γύρω στα 220 , οι Ε-PL1 στα 270 και οι E-PL2 στα 340 +, πάντα με τον κιτ 14-42 φακό (αντιστοιχεί σε 28-84).

Δημήτρη σε ευχαριστώ πολύ πολύ για την απάντηση και τα links.

Η ερώτηση όμως είναι αν αξίζει να δώσω 300 ευρώ περίπου (με τα μεταφορικά) για μία E-PL1 ή να πάρω στα ίδια χρήματα (άντε κάτι παραπάνω) μία Sony NEX-3.

Εναλλακτικά, η EP-1 που είναι πιο οικονομική, θα μου δώσει αντίστοιχη ποιότητα με την A1, με τους ίδιους φακούς πάντα ? (τους FD)

Εξαρτάται τι εννοείς, για εκτυπώσεις μεγάλου μεγέθους (αφίσες κ.λ.π.), μόνο full frame μηχανές μπορούν να σου δώσουν ποιότητα παραπλήσια του φίλμ. Θα κάνεις τέτοια χρήση όμως? Για "κανονική" χρήση, δηλαδή εκτυπώσεις έως Α3, θέαση σε οθόνες υπολογιστή, τηλεοράσεις, προβολείς κ.λ.π. είσαι μια χαρά. Πολλά εξαρτώνται από το πόσο θες να μπείς στα βαθιά, π.χ. αν θές φωτογραφίες "έτοιμες" από την μηχανή, τα jpeg της Olympus δεν παίζονται, αν τραβάς raw και μετά τα επεξεργάζεσαι στον υπολογιστή, τότε η Nex ίσως σου δώσει κάτι παραπάνω.
Επίσης κοίτα τις αγγελίες του forum και άλλων σχετικών με την φωτογραφία, όλο και κάτι κυκλοφορεί...

Πολυ βασικη διαφορα ειναι επισης η αναλογια του καδρου που ειναι 4/3.
Το φιλμ και οι αισθητηρες στις SLR ειναι 3/2. Που σε εμενα καθεται καλυτερα στο ματι.

Επίσης λόγω κροπ αισθητήρα, ο 24ρης στη ΝΕΧ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ημιευρυγώνιος (x1.5 = 36mm), ενώ σε Ολυμπους μιλάμε για νορμάλ φακό.
Βέβαια αντίστοιχα στην Ολυ ο 50ρης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσος 100ρης τηλεφακός, ενώ στη ΝΕΧ είναι αρκετά κοντύτερος (75ρης).