Αλλαγή φακού σε Pentax ;;

Μιχάλης Κορ.

Moderator
Staff member
18 June 2006
21,774
Βαρυμπόμπη
Εδώ κ πολύ καιρό ως standard φακό στις μηχανές Pentax μου χρησιμοποιώ τον φακό 17-70 sigma 2.8-4.5 κ είμαι απόλυτα ευχαριστημένος, ειδικά στα πρωϊνά πλάνα σκίζει κατ'εμέ κ τις ανάγκες μου.

Σκέφτομαι λοιπόν για την αλλαγή του σε κάτι λίγο καλύτερο, λίγο πιο ευρυγώνιο, δλδ 16άρι, κ ελαφρώς ζουμ, πχ. 16-45 ή 16-50 ή στα 17 πάλι, αλλά με σταθερό 2.8, πχ. 17-50.

Δεν είμαι άνθρωπος να κουβαλώ στις διακοπές μου 2-3 φακούς τελικά...το έχω διαπιστώσει πολλάκις.

Κοιτώ λοιπόν στο μεγαλύτερο μαγαζί του κόσμου, δλδ το ebay, κ βρίσκω φακούς tamron & pentax κυρίως κ με μεγάλη διαφορά όμως στην τιμή...

πχ. Pentax SMC DA 16-50 mm f2.8 ED AL IF -> 617 gbp -> 685 euro
TAMRON SP AF 17-50mm F/2.8 f2.8 XR Di II LD IF -> 295 gbp -> 327 euro

Υπάρχουν επιλογές βέβαια σε σταθερό f4, αλλά μάλλον κοιτώ προς μικρότερο νούμερο, δλδ 2.8.

Ποιές οι απόψεις σας ;

Να κρατήσεις αυτόν που έχεις. Αφού λες ότι είσαι του ενός φακού, το μικρότερο εύρος (μέχρι τα 45 ή τα 50mm) θα σου φανεί μάλλον περιοριστικό.

Τάσο, να σου διευκρινήσω ότι 70 χιλ τα χρησιμοποιώ σπάνια.

Φτάνω το πολύ στα 50-55 χιλ, άρα το να αγοράσω έναν 45 ή 50άρι, δεν θα είναι πρόβλημα.

Τώρα διαβάζω σχόλια για τον tamron 17-50/2.8, τα οποία είναι πολύ καλά. πχ. http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Tamron-17-50mm-f-2.8-XR-Di-II-Lens-Review.aspx

Απάντηση: Re: Αλλαγή φακού σε Pentax ;;

Μιχάλη αν είναι ίδιος με τον αντίστοιχο Nikon, Canon τότε όντως τα σχόλια είναι πολύ καλά.

Δημήτρη, αν λες για τον tamron, είναι το μοντέλο Α16, που υπάρχει αρκετό καιρό κ κάνει για όλες τις εταιρείες, όχι για το μοντέλο Β005, που βγήκε τώρα πρόσφατα κ υπάρχει προς στιγμήν μόνο για canon, nikon, κ για τις υπόλοιπες το αναμένουμε.

Ο Ταμρον είναι εξαιρετικός, αλλά το να πουλήσεις αυτόν που ήδη έχεις για να πάρεις νέο, μου φαίνεται λιγάκι υπερβολικό. Όταν μάλιστα ο 17-70 ήδη είναι ένας πολύ καλός φακός. Νομίζω ότι αυτό που πραγματικά θέλεις, είναι ένας δεύτερος, υπερευρυγώνιος (πχ ο 11-16) για να συμπληρώσει τον 17-70, αφού σου φαίνεται λίγος στο ευρυγώνιό του (που δεν είναι λίγος, 25,5mm αντίστοιχο δίνει).

Re: Απάντηση: Re: Αλλαγή φακού σε Pentax ;;

Δημήτρη, αν λες για τον tamron, είναι το μοντέλο Α16, που υπάρχει αρκετό καιρό κ κάνει για όλες τις εταιρείες, όχι για το μοντέλο Β005, που βγήκε τώρα πρόσφατα κ υπάρχει προς στιγμήν μόνο για canon, nikon, κ για τις υπόλοιπες το αναμένουμε.

Μα τι να το κάνεις το νέο, όταν ήδη έχεις σταθεροποίηση στο σώμα; Σίγουρα όχι τόσο αποδοτική όσο η οπτική, πάντως η διαφορά δεν είναι και τεράστια. Εξάλλου η μετακίνηση στοιχείων δεν είναι ό,τι καλύτερο για την οξύτητα, τις εκτροπές κλπ.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Αλλαγή φακού σε Pentax ;;

Μα τι να το κάνεις το νέο, όταν ήδη έχεις σταθεροποίηση στο σώμα; Σίγουρα όχι τόσο αποδοτική όσο η οπτική, πάντως η διαφορά δεν είναι και τεράστια. Εξάλλου η μετακίνηση στοιχείων δεν είναι ό,τι καλύτερο για την οξύτητα, τις εκτροπές κλπ.
Απλά ανέφερα ότι υπάρχουν δύο μοντέλα κ ότι το παλιότερο είναι διαθέσιμο προς στιγμήν για pentax.