Αλλαγη ηχου στο πικαπ μου ( Technics sl 1210 M5G)

Re: Απάντηση: Αλλαγη ηχου στο πικαπ μου ( Technics sl 1210 M5G)

https://www.ebay.co.uk/itm/6ml-Sili...961797?hash=item1f04d39705:g:G1wAAOSwPhdU59zS

6 ml θα αρκει για 5-6 χρησεις.Υπαρχουν πολλες πυκνοτητες. Θα το κανονισουμε εμεις ομως το λαδι.

τετοιο εχω. δεν υπαρχει περιπτωση να δουλεψει στο μαραφετι για το technics.
σ'αυτο που λεει ο Υπερηχας σιγουρα εχει δικιο για βραχιονες που εχει γινει προβλεψη για damping oil.
στο technics που προκειται για ανοιχτη λεκανη και μεσα -απο αυτο που βλεπω- θα μπουν 3-4 ml για πλακα, η πυκνοτητα θα πρεπει να ειναι αραιη για να μην πω πολυ αραιη.
αλλιως το κουπι θα λειτουργει σαν φρενο (χειροφρενο θα'λεγα) μεσα στην σιλικονη.
αυτο που καταλαβαινω και δεν αποκλειω την χρηση λαδιου petroleum ειναι οτι οσο πιο πυκνο το λαδι, τοσο πιο λιγο πρεπει να "κολυμπαει" μεσα σε αυτο το κουπι. οσο πιο αραιο, τοσο μπορει να "βουτηξει" μεσα σε αυτο το κουπι.
σε καθε περιπτωση δοκιμες θα γινουν. μη ξεχναμε οτι υπαρχουν και τα λεγομενα "βελτιωτικα" λαδιου καποια απο τα οποια ειναι πηχτα σαν μελι, άλλα αραια σαν βαλβολινη.
η γκαμα ειναι μεγαλη για να βρεις την σωστη πυκνοτητα και μ'αυτα ειναι πιο ευκολο να πειραματιστει καποιος.
πιθανον τα πειραματα να τραβηξουν μηνες οπότε θα'χουμε να "ξυνομαστε".
τωρα αν ο τυπος που πουλαει το μαραφετι εχει κανει δοκιμες και το λαδι του κανει καλη δουλεια, ας παει το παλιαμπελο οσο σκονη και να μαζευει...
θα βρω τροπο να μαζευω την σκονη χωρις να πεταω το λαδι. ολο το λαδι τουλαχιστον.
για το προηγουμενο ποστ που λεω περι Υ.Ο. κλπ, σαφως εκανα χιουμορ (δεν μπορω αλλιως), αλλά η προπληρωμενη που τα σκατωσα, ειναι υπαρκτο θεμα.
αλλιως το μαραφετι θα'ταν ηδη στο πικαπ...:laugh:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Αλλαγη ηχου στο πικαπ μου ( Technics sl 1210 M5G)

Αμ τι νομισες?

Απάντηση: Re: Αλλαγη ηχου στο πικαπ μου ( Technics sl 1210 M5G)

ναι
γιατί όχι?

Δεν λέγανε ότι λόγω της πολύ μικρής ενεργου μάζας του ΙΙΙ, οι κεφαλές με μικρό compliance δεν ταιριάζουν?

Δεν λέγανε ότι λόγω της πολύ μικρής ενεργου μάζας του ΙΙΙ, οι κεφαλές με μικρό compliance δεν ταιριάζουν?
Στην περιπτωση του ΙΙΙ/KARAT η συχνοτητα συντονισμου (νοουμενου οτι δεν χρησιμοποιειται κανενα βαριδι) ειναι περιπου στα 12.5Ηz που ειναι στο οριο που θεωρειται το μαξιμουμ ψηλο νουμερο.Προσωπικα το 12Hz το θεωρω οντως ψηλο, ως μαξιμουμ και υπο προυποθεσεις θα θεωρουσα το 11Hz και το ιδανικο μεταξυ 8-10.
Με ενα βαριδιο γυρω στα 5γρ η συχνοτητα θα κατεβει κοντα στα 10 Ηz ,οπου πιστευω θα προκυψει καλυτερο tracking κυριως στα μπασα.

ενα βαριδι ειχα με την 103.
Με την d3 δοκιμασα και προτιμησα τελικα χωρις

παιδες, καντε το λιγο πιο λιανα για οσους απο μας δεν εχουμε δει SME παρα μονο σε φωτογραφια.. ετσι εγκυκλοπαιδικα..
το μόνο βαριδι που βλεπω ειναι αυτο του αντισκεϊτ.. αυτο εννοειτε;

οχι. Ειναι ας πουμε εξαρτημα μια μικρη πλακετα σιδερο που προσαρμόζεται στο κελυφος μεταξυ κεφαλης κελυφους και αυξανει τη μαζα του βραχιονα

οχι. Ειναι ας πουμε εξαρτημα μια μικρη πλακετα σιδερο που προσαρμόζεται στο κελυφος μεταξυ κεφαλης κελυφους και αυξανει τη μαζα του βραχιονα

30 χρόνια δεν το δοκίμασα αυτό το κόλπο και έτσι είχα πάντα ΜΜ:huh2:

Re: Απάντηση: Re: Αλλαγη ηχου στο πικαπ μου ( Technics sl 1210 M5G)

30 χρόνια δεν το δοκίμασα αυτό το κόλπο και έτσι είχα πάντα ΜΜ:huh2:

εντάξει...εγώ 20....

εντάξει...εγώ 20....

θελω να πω, όλα αυτά είναι "σχεδόν" (έβαλα εισαγωγικά) urban myths...ότι δεν παίζει η χαμηλή ενδοτικότητα κλπ...
Και αυτό που βγάζει η εξίσωση για συχνότητα συντονισμού είναι σε ιδανικές συνθήκες. Μπαίνουν μέσα άλλα που δεν υπολογίζεις.
Και εγώ με τη λογική αυτή (εντάξει και άλλες αιτίες) δεν πήγα σε mc για πολύ καιρό.
Είχα και mm που τις είχα ερωτευτεί.
Αλλά όταν έβαλα mc είπα θα βάλω μια προσιτή (τότε η 103 έκανε 95 ευρώ) και ας είναι χαμηλή ενδοτικότητα. Και με χωρίς το βαρίδι καλά έπαιζε, και με βαρίδι λίγο καλύτερα.
Και πάντα ο δίσκος τεστ της ortofon μου έδειχνε τον συντονισμό που ήταν αποδεκτός, ενώ καθαρά με εξίσωση θα έπρεπε να με πετάξει έξω...

Θέλει δοκιμές και πάλι δοκιμές.
Να μην τις φοβάται κανείς, επειδή έτσι είπε ο χ και ο ψ

τετοια βαριδια εχω 3. διαφορετικα μεγεθη-βαρη. εγω τα λεω spacers.. δλδ αποστατες.:SFGSFGS5: χρησιμοποιω τα 2 σε φτηνουλες κεφαλες.
άλλα 2 απο ξυλο τα οποια βοηθανε και στο vta.
αυτες τις μερες ειμαι σε γενικες αλλαγες με τις 2 κυριες κεφαλες μου. με την καθοδηγηση του AUDIOLYTIC, αλλαξα το βαρυ headshell που ειχα την shure m97, με το πολυ πιο ελαφρυ της μαμας technics. φυσικα εφυγε και το εξτρα αντιβαρο. οι πρωτες ενδειξεις ειναι κατι παραπανω απο καλες στην βελτιωση της ποιοτητας του ηχου. θα κανω και καποιες δοκιμες με δυσκολους δισκους για το tracking και θα ενημερωσω.

θελω να πω, όλα αυτά είναι "σχεδόν" (έβαλα εισαγωγικά) urban myths...ότι δεν παίζει η χαμηλή ενδοτικότητα κλπ...
Και αυτό που βγάζει η εξίσωση για συχνότητα συντονισμού είναι σε ιδανικές συνθήκες. Μπαίνουν μέσα άλλα που δεν υπολογίζεις.
Και εγώ με τη λογική αυτή (εντάξει και άλλες αιτίες) δεν πήγα σε mc για πολύ καιρό.
Αλλά όταν έβαλα mc είπα θα βάλω μια προσιτή (τότε η 103 έκανε 95 ευρώ) και ας είναι χαμηλή ενδοτικότητα. Και με χωρίς το βαρίδι καλά έπαιζε, και με βαρίδι λίγο καλύτερα.
Και πάντα ο δίσκος τεστ της ortofon μου έδειχνε τον συντονισμό που ήταν αποδεκτός, ενώ καθαρά με εξίσωση θα έπρεπε να με πετάξει έξω...

οταν εχεις χρονο και διαθεση γραψε περισσοτερα για τις εμπειριες σου.
τι μπαινει μεσα στην εξισωση που δεν τα υπολογιζεις;
για ποιες αλλες αιτιες δεν πηγες σε mc για πολυ καιρο;
γιατι ο δισκος με την εξισωση δεν συμφωνουσαν;
για ολα αυτα αλλά και ακομα περισσοτερα αν υπαρχουν,(που υπαρχουν..ας τα σαπια), γραψε please..
αλλά να εχεις ορεξη και χρονο! οχι ξεπετες....
σεντονια θελουμε.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Αλλαγη ηχου στο πικαπ μου ( Technics sl 1210 M5G)

Το οτι δεν πηγες σε MC για πολυ καιρο με το αν η εξισωση ειναι σωστη ειναι δυο διαφορετικα πραγματα.Η εξισωση θα σου εδειχνε πριν πολυ καιρο αν και ποιες MC θα μπορουσες να χρησιμοποιησεις στον SME III.Ακομη θα σε βοηθουσε να επιλεξεις βαριδι (η SME γι αυτο τον λογο το εδινε,για κεφαλες πιο βαριες και με χαμηλοτερη ενδοτικοτητα) ωστε να ταιριαξεις και MC ΑΛΛΑ και ΜΜ που εκ πρωτης οψεως δεν ταιριαζαν και πολυ.
Η σχεση ενεργου μαζας και ενδοτικοτητας ειναι το Α και το Ω στο θεμα βραχιονας/κεφαλη.Αν δεν το εχεις σωστα απο την αρχη τιποτα απο οσα θα ακους μετα δεν θα ξερεις αν ειναι οκ η οχι.Το αν ενας λιγοτερο ιδανικος συνδιασμος μαζας/ενδοτικοτητας μας αρεσει, ειναι μεν σεβαστο , αλλα δεν σημαινει οτι η σχεση βραχιονα/κεφαλης ειναι μυθος η παραμυθια.Δεν ειναι.Υπαρχουν λογοι γιατι η συχνοτητα να πεφτει εκει που ειναι το ζητουμενο.Ειπαμε πιο πανω για damping και ψιλοπαρεξηγηθημαμε.Και αυτο ειναι αποδεδειγμενα χρησιμο οσο κι αν ακουγεται καπως.Ειναι γεγονος και μαλιστα απλο να εξηγηθει και να εφαρμοστει.Δεν πεταγεται ενας σοβαρος κατασκευαστης και να μας πει "βαλτε και 5-6 σταγονες αυτο το λαδι επειδη ετσι ειπα......."
Εχω μια τριβη 40 χρονων με τα πικαπ σε επαγγελματικο επιπεδο (οποιο κι αν ειναι αυτο,δεν θα το συζητησω τωρα) και σε διαβεβαιωνω οτι οσες φορες χρειαστηκε να ρυθμισω πικαπ σε θεματα που αφορουσαν την σχεση βραχιονα/κεφαλης, στις 100 περιπτωσεις οι 95 (για να ειμαι επιεικης) ηταν αλλου γι αλλου.Ολοι που μπορουσαν αγοραζαν το ακριβοτερο,το δημοφιλεστερο και δεν ξερω τι αλλο και μετα παραπονιοντουσαν οτι δεν ηταν καλος π.χ ενας sme,μια shure η audio-technica, κλπ......
Τωρα για τι καποιο δισκοι δεν συμφωνουν με τις εξισωσεις? Εχω 5-6 δισκους και κανενας δεν συμφωνει με τον αλλο.Δεν μπορει να ειναι ολοι σωστοι,ενω,πιθανον να ειναι ολοι λαθος.Διοτι αντε το πολυ στους 6 ο ενας να ειναι ο σωστος.Οι αλλοι 5 ειναι σιγουρα λαθος.
Στην σχεση μαζας/ενδοτικοτητας δεν υπαρχει τιποτα αλλο.Αν καποιες ατελειες στην κατασκευη του βραχιονα οδηγουν σε resonances η μια κακη αναρτηση κεφαλης οδηγει σε αλλα προβληματα,απλα δεν ασχολεισαι μαζι τους,υπαρχουν πολλες αλλες επιλογες.
Δεν επικρατει καποιου ειδους "αναρχια" η "συνομωσιας" στο θεμα αυτο.Ειναι πραγματα γνωστα εδω και δεκαετιες και δεν χρειαζονται να ανακαλυφθουν ξανα.
Εσυ πιο πανω ειπες οτι η 103 επαιζε καλα,και με βαριδι λιγο καλυτερα.Ειδικα αυτην την κεφαλη οπως και την SPU και καποιες αλλες διερωτωμαι αν καποιος την ακουσε οπως πρεπει.Η εξισωση θα μας πει ποση μαζα χρειαζεται για να δουλεψει σωστα αυτη η κεφαλη.Και η μαζα αυτη ειναι τοση,οση ειχαν οι βραχιονες/headshells της DENON τοτε, που εφτιαξαν την 103 για χρηση σε σταθμους κλπ....... Σημερα,η 103 δεν θα μας κανει τη χαρη να παιξει σωστα οταν επιμενουμε να την χρησιμοποιουμε σε βραχιονες με μαζα 8-10 γραμμαριων.

δεν αντιλέγω γενικως αλλά εμπιστεύομαι παντα δισκο τεστ αντί θεωριες

λοιπον να επανέλθω τώρα, γιατι πριν ήμουν στο κινητό.
Δεν είπα ότι η εξίσωση είναι λάθος, είπα οτι η εξίσωση είναι θεωρία και όταν εφαρμόζεται στην πράξη μπαίνουν και άλλα πράγματα, όπως πχ το πως εφαρμόζεται η ενδοτικότητα που δεν είναι κάτι άμεσα μετρήσιμο όπως η μαζα.
Σε ένα πικαπ εφαρμόζονται πολλές θεωρητικές εξισώσεις, αλλά όταν φτάνουμε στην πράξη πολλές φορές διαφέρουν.
Συνεπώς έπαιρνα ως βάση τις θεωρητικές τιμές, αλλά συνήθως την τελική απόφαση την καθόριζε ο δίσκος τεστ. Δυό δίσκους τεστ έχω και με βάση αυτούς κατέληξα στην χρήση της 103 και αργότερα της d3.
Τώρα αν δεν πήγα σε mc για πολύ καιρό, υπήρχαν δυό τρεις λόγοι.
Ο πρώτος ότι σύμφωνα με τις εξισώσεις το είχα αποκλείσει, θεωρούσα ότι αυτοί ξέρουν.
Ο δεύτερος ότι είχα έναν παράφορο έρωτα με τις κεφαλές της akg (P7, P8ES, P25mf όλες υψηλής ενδοτικότητας και χαρακτηριστικού ήχου) και δεν ήθελα να κάνω την τράμπα. Επίσης ήταν και οικονομικός γιατί θα έπρεπε να και να επενδύσω σε χρήματα και για κεφαλή και phono, ιδίως όταν μάλιστα είχα αναβαθμιστεί στην P25mf πρόσφατα.
Η επιλογή της 103 έγινε με σχεδόν τσαμπουκά, "θα την πάρω και θα την κάνω να παίξει". Και αν δεν παίξει έχασα 100 ευρώ. Ετσι και έγινε. Η δοκιμή έγινε, με δανεικό Phono, και όταν τα αποτελέσματα με ικανοποίησαν πήγα σε Phono stage.
Αργότερα ήρθε η d3, η οποία είχε πολύ μεγαλύτερη ενδοτικότητα και δεν υπήρξε πρόβλημα.

Αν και πλέον μεταξύ μας, δεν πολυψειρίζω την μαϊμού. Μουσική να βγαίνει και ό,τι βγαίνει.

Τώρα αν δεν πήγα σε mc για πολύ καιρό, υπήρχαν δυό τρεις λόγοι.

Tον "παραφορο ερωτα" και το οικονομικο δεν τα παρεξηγει κανενας ..... :flipout: :a0210:
Θα επανελθω ομως λιγο στα νουμερα. Η DENON αφου την αναφεραμε και ειναι μια απο τις "δυσκολες" περιπτωσεις για πολλους, δινει ενδοτικοτητα 5.
Ποσοι νομιζεις γνωριζουν/γνωριζαν οτι την τιμη αυτη την δινει στα 100 Hz και οχι στα 10 ? Μεταξυ των δυο αριθμων υπαρχει μια διαφορα γυρω στο 80% και αρα και την εξισωση να τηρουσαν παλι λαθος θα εκαναν? Εγω λεω οι 950 στους 1000 !!!!! Δεν φταιει η εξισωση.Η εξισωση δεν θα σου βρει λυση για να αυξηθουν τα μπασα (χαμηλη συχνοτητα συντονισμου οπως νομιζουν πολλοι) ουτε να "καθαρισουν" τα μεσαια και οι ψηλες (ψηλη συχνοτητα συντονισμου οπως νομιζουν οι ιδιοι πολλοι).
Αυτο που θα γινει με την σωστη επιλογη βραχιονα/κεφαλης ειναι τελικα να δουμε ποσα απιδια χωραει ο σακκος με τον συνδιασμο που επελεξαμε,μας προτειναν κλπ....
Παρόλο που καποιες "ασυνεπειες" που προκυπτουν απο μη "ιδανικη σχεση" βραχιονα/κεφαλης , ειναι η δουλεια ακριβως του damping, δεν θα πω τιποτα γι αυτο για να μην πεσει κατα λαθος "λαδι" στην φωτια...........οχι λαδι σιλικονης :laugh:
Καλα κανεις και δεν πολυψειριζεις τη μαιμου,ουτε και γω ,αλλα καποια βασικα πραγματα τα φροντιζω παντα.

Η επιλογή της 103 έγινε με σχεδόν τσαμπουκά, "θα την πάρω και θα την κάνω να παίξει"..
Ακουσε μια παλια παρομοια ιστορια.Πριν πολλα χρονια,οταν ειχα ενα μαγαζι και ημουν και αντιπροσωπος της ortofon,αποφασισα να παραγγειλω 2-3 SPU GOLD GM.
Αυτη ερχεται με το δικο της κελυφος και βαριδι,και το συνολικο της βαρος εινα 32 γρ !!!!!! Τοτε ειχα ενα πικαπ Pioneer PLC-590 με βραχιονα Audiocraft AC3000MC τον οποιο εχω και χρησιμοποιω μεχρι σημερα. Ο βραχιονας εχει (με το AS-4PL headshell του που ζυγιζει περιπου 13.5γρ ) ενεργο μαζα 21 γρ.Εχει 3 αντιβαρα,2 επιπροσθετα μικρα αντιβαρα,που σε βοηθουν να ζυγισεις ολες τις κεφαλες που μπορει να σκεφτεις.Επιπλεον εχω και 2 arm tubes πιο χαμηλης μαζας για το αλλο ακρο,τις πολυ ελαφριες κεφαλες με ψηλες ενδοτικοτητες.Προσθεσε και την δυνατοτητα ρυθμιζομενου damping και καταλαβαινεις τι κανει ο βραχιονας αυτος με τις κεφαλες.
Βαζω λοιπον την SPU GOLD GM,την ζυγιζω και ρυθμιζω με τεραστια ευκολια λογω ρυθμισεων και αξεσουαρ του βραχιονα,και για να μην λεω πολλα, ο ηχος που πηρα ηταν καταπληκτικος.
Κοιτα ομως τωρα ...........Αφαιρεσε απο τα 21 γρ του βραχιονα,τα 14 του headshell και προσθεσε τα 32 της SPU. Βαλε τωρα τα νουμερα στην εξισωση μαζι με την ενδοτικοτητα της SPU και εχεις 9.5-10 Hz συχνοτητα συντονισμου.Τυχαιο? Καθολου.
Η Audiocraft εφτιαχνε επισης ειδικα arm tubes για την SPU-A που ηταν πιο κοντη απο την GM αρα το armtube ητανε πιο μακρυ,το ιδιο εκανε και για την EMT κλπ.......
Παρομοιες κινησεις εκαναν και αλλοι κατασκευαστες βραχιονων οχι μονο για τις βαριες κεφαλες χαμηλης ενδοτικοτητας,αλλα και για το αντιθετο,οπως η SME με τον βραχιονα σου και shure V15 III/IV/V , η ortofon LM 30 κλπ. Η ortofon μαλιστα εφτιαχνε και την SME/30H που στην ουσια ηταν η concorde 30 ενσωματομενη στο armtube τιτανιου του series III.Φανταζομαι ξερεις που ηταν η συχνοτητα συντονισμου του συνδιασμου αυτου.
Aυτα ειναι τα βασικα που σου λεω και προσπαθω αν μπορω να βοηθησω καποιον να αποφασισει σωστα.

πχ το πως εφαρμόζεται η ενδοτικότητα που δεν είναι κάτι άμεσα μετρήσιμο όπως η μαζα.
Η ενδοτικοτητα ειναι μετρησιμη και ειναι μαι συναρτιση διαφορων παραμετρων οπως ελαστικοτητα/damping του λαστιχου αναρτησης, παχος ,μηκος και ελαστικοτητα του suspension wire (κυριως σε κεφαλες MC) , μηκους του στελεχους και αλλων, που δεν θυμαμαι προχειρα τωρα.Μπορει μεν ο χρηστης να μην μπορει να τα μετρησει,αλλα σιγουρα τα μετρανε και τα ρυθμιζουν οι κατασκευαστες κεφαλων.
Αυτη η ιστορια με την μαζα και την ενδοτικοτητα ξερεις τι μου θυμιζει; Απο την μια ενα αυτοκινητο βαρους 2000 κιλων που καποιος προσπαθει με μια αναρτηση αυτοκινητου 650 κιλων να φτιαξει ενα αυτοκινητο με καλο κρατημα στον δρομο,και απο την αλλη,ενα αυτοκινητο 650 κιλων που καποιος προσπαθει με μια αναρτηση αυτικινητου 2000 κιλων να φτιαξει παλι αυτοκινητο με καλο κρατημα στον δρομο.Αποτελεσμα; :afraid: