Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Αλλαγη ηχου στο πικαπ μου ( Technics sl 1210 M5G)
θελω να πω, όλα αυτά είναι "σχεδόν" (έβαλα εισαγωγικά) urban myths...ότι δεν παίζει η χαμηλή ενδοτικότητα κλπ...
Και αυτό που βγάζει η εξίσωση για συχνότητα συντονισμού είναι σε ιδανικές συνθήκες. Μπαίνουν μέσα άλλα που δεν υπολογίζεις.
Και εγώ με τη λογική αυτή (εντάξει και άλλες αιτίες) δεν πήγα σε mc για πολύ καιρό.
Είχα και mm που τις είχα ερωτευτεί.
Αλλά όταν έβαλα mc είπα θα βάλω μια προσιτή (τότε η 103 έκανε 95 ευρώ) και ας είναι χαμηλή ενδοτικότητα. Και με χωρίς το βαρίδι καλά έπαιζε, και με βαρίδι λίγο καλύτερα.
Και πάντα ο δίσκος τεστ της ortofon μου έδειχνε τον συντονισμό που ήταν αποδεκτός, ενώ καθαρά με εξίσωση θα έπρεπε να με πετάξει έξω...
Θέλει δοκιμές και πάλι δοκιμές.
Να μην τις φοβάται κανείς, επειδή έτσι είπε ο χ και ο ψ
Το οτι δεν πηγες σε MC για πολυ καιρο με το αν η εξισωση ειναι σωστη ειναι δυο διαφορετικα πραγματα.Η εξισωση θα σου εδειχνε πριν πολυ καιρο αν και ποιες MC θα μπορουσες να χρησιμοποιησεις στον SME III.Ακομη θα σε βοηθουσε να επιλεξεις βαριδι (η SME γι αυτο τον λογο το εδινε,για κεφαλες πιο βαριες και με χαμηλοτερη ενδοτικοτητα) ωστε να ταιριαξεις και MC ΑΛΛΑ και ΜΜ που εκ πρωτης οψεως δεν ταιριαζαν και πολυ.
Η σχεση ενεργου μαζας και ενδοτικοτητας ειναι το Α και το Ω στο θεμα βραχιονας/κεφαλη.Αν δεν το εχεις σωστα απο την αρχη τιποτα απο οσα θα ακους μετα δεν θα ξερεις αν ειναι οκ η οχι.Το αν ενας λιγοτερο ιδανικος συνδιασμος μαζας/ενδοτικοτητας μας αρεσει, ειναι μεν σεβαστο , αλλα δεν σημαινει οτι η σχεση βραχιονα/κεφαλης ειναι μυθος η παραμυθια.Δεν ειναι.Υπαρχουν λογοι γιατι η συχνοτητα να πεφτει εκει που ειναι το ζητουμενο.Ειπαμε πιο πανω για damping και ψιλοπαρεξηγηθημαμε.Και αυτο ειναι αποδεδειγμενα χρησιμο οσο κι αν ακουγεται καπως.Ειναι γεγονος και μαλιστα απλο να εξηγηθει και να εφαρμοστει.Δεν πεταγεται ενας σοβαρος κατασκευαστης και να μας πει "βαλτε και 5-6 σταγονες αυτο το λαδι επειδη ετσι ειπα......."
Εχω μια τριβη 40 χρονων με τα πικαπ σε επαγγελματικο επιπεδο (οποιο κι αν ειναι αυτο,δεν θα το συζητησω τωρα) και σε διαβεβαιωνω οτι οσες φορες χρειαστηκε να ρυθμισω πικαπ σε θεματα που αφορουσαν την σχεση βραχιονα/κεφαλης, στις 100 περιπτωσεις οι 95 (για να ειμαι επιεικης) ηταν αλλου γι αλλου.Ολοι που μπορουσαν αγοραζαν το ακριβοτερο,το δημοφιλεστερο και δεν ξερω τι αλλο και μετα παραπονιοντουσαν οτι δεν ηταν καλος π.χ ενας sme,μια shure η audio-technica, κλπ......
Τωρα για τι καποιο δισκοι δεν συμφωνουν με τις εξισωσεις? Εχω 5-6 δισκους και κανενας δεν συμφωνει με τον αλλο.Δεν μπορει να ειναι ολοι σωστοι,ενω,πιθανον να ειναι ολοι λαθος.Διοτι αντε το πολυ στους 6 ο ενας να ειναι ο σωστος.Οι αλλοι 5 ειναι σιγουρα λαθος.
Στην σχεση μαζας/ενδοτικοτητας δεν υπαρχει τιποτα αλλο.Αν καποιες ατελειες στην κατασκευη του βραχιονα οδηγουν σε resonances η μια κακη αναρτηση κεφαλης οδηγει σε αλλα προβληματα,απλα δεν ασχολεισαι μαζι τους,υπαρχουν πολλες αλλες επιλογες.
Δεν επικρατει καποιου ειδους "αναρχια" η "συνομωσιας" στο θεμα αυτο.Ειναι πραγματα γνωστα εδω και δεκαετιες και δεν χρειαζονται να ανακαλυφθουν ξανα.
Εσυ πιο πανω ειπες οτι η 103 επαιζε καλα,και με βαριδι λιγο καλυτερα.Ειδικα αυτην την κεφαλη οπως και την SPU και καποιες αλλες διερωτωμαι αν καποιος την ακουσε οπως πρεπει.Η εξισωση θα μας πει ποση μαζα χρειαζεται για να δουλεψει σωστα αυτη η κεφαλη.Και η μαζα αυτη ειναι τοση,οση ειχαν οι βραχιονες/headshells της DENON τοτε, που εφτιαξαν την 103 για χρηση σε σταθμους κλπ....... Σημερα,η 103 δεν θα μας κανει τη χαρη να παιξει σωστα οταν επιμενουμε να την χρησιμοποιουμε σε βραχιονες με μαζα 8-10 γραμμαριων.