Αλλαγη καμπινας σε ηχειο???

Φοβερα ειναι αυτα αλλα ειναι παλουκι για να γινουν! μπορει ουτε με ρουτερ να γινονται! Απο οτι καταλαβα τα δικα μου θα τα αφησω στην ησυχια τους! Κριμα και ηθελα ετσι να πειραματιστω λιγο.
 
Αυτο που δεν καταλαβα ποτε ειναι στην σχεδιαση καμπινας. ας πουμε αυτα που ανεβασες φιλε zakman τα εσωτερικα χωρισματα πως τα καθοριζουν που πρεπει να παει το καθενα?
 
ναι σωστα καταλαβες. προγραμμα ειναι αυτο? και τα κανονκα ηχεια με τι? πες οτι θελω να φτιαξω ενα ηχειο 3 δρομων παιρνω τισ μοναδες υπολογιζω τα λιτρα και μετα πως θα ξερω που θα βαλω χωρισματα και μονωτικα και τι παχος?
 
Ναι το Hornresp είναι πρόγραμμα ειδικό για κόρνες & transmittion line.

Για ηχεία Bass Reflex ή κλειστής καμπύνας υπάρχουν πολλαααααα προγράμματα καθώς και online simulators όπως αυτός.


Δεν νομίζω πως υπάρχει πρόγραμμα που να σου λέει και που θα βάλεις τις ενισχύσεις στην καμπίνα. Αν και είναι αυτονόητο εκεί που υπάρχουν οι περισσότεροι κραδασμοί.

όσον αφορά το ηχο απορροφητικό υλικό που θα βάλεις στο ηχείο, αυτό μπορείς αν δεις μετρώντας την εμπέδιση του ηχείου και προσθέτοντας υλικό αντίστοιχα.
 
ασε που ένα μετρητικό πρόγραμμα "βλέπει" πολλά περισσότερα απο αυτά που μπορούμε να ακούσουμε και πλέον είναι και τσάμπα ή σχεδόν τσάμπα.
Παλιότερα αυτα τα προγράμματα τα είχαν μόνο πολύ μεγάλες εταιρείες, τώρα μπορεί να το έχει οποιοσδήποτε
 
το hornresp εξομοιώνει και ρεφλέξ, απλά δεν είναι τόσο εύχρηστο. Σ' αυτά για να βρούμε λίτρα και σωλήνα πιο απλά με το winisd. Κι αυτό δωρεάν. Τώρα το τι "σαβούρα" θα βγαίνει από το σωλήνα ανάλογα με τη θέση και που θα είναι οι συντονισμοί της καμπίνας ανάλογα με τις διαστάσεις, είναι πιο προχωρημενο θέμα.
Το δέσιμο της καμπίνας είναι απλό: Όσο περισσότερο, τόσο καλύτερα. Δεν είναι αμάξωμα φόρμουλα 1 να μας ενδιαφέρει η μέγιστη ακαμψία με το λιγότερο δυνατό βάρος. Ες γίνει και 5 κιλά βαρύτερο.
Θυμόμαστε μόνο να αφαιρέσουμε τον όγκο των ενισχύσεων, αν είναι π.χ πάνω από 2-3 λίτρα σε σύνολο 20.
 
Τελικα ειναι πολυ πιο δυσκολο απο οσο φανταζομουνα να κατασκευασεις ενα ηχειο μονος σου απο την αρχη........
 
Βαγγέλη,
έχω μια ιδέα, δεν ξέρω αν το έχει δοκιμάσει κανείς, πάντως είναι πολύ εύκολο να γίνει και δεν έχει κανένα κίνδυνο για το ηχείο σου.

Γιατί δεν δοκιμάζεις να ενισχύσεις την καμπίνα σου, προσθέτοντας βάρος από πάνω, εξωτερικά.
Δηλαδή αν τοποθετήσεις προσωρινά κάποιο βάρος (μάρμαρο, ξύλα, εγκυκλοπαίδειες κτλ) στο πάνω μέρος της καμπίνας σου την κάνεις ποιο άκαμπτη, ή τουλάχιστον την αναγκάζεις να ταλαντώνει σε πιο χαμηλή συχνότητα από την τωρινή.


Βέβαια καλό θα είναι ανάμεσα στο ηχείο και στο βάρος που θα προσθέσεις να βάλεις κάτι για να μην σου γδαρθούν τα ηχεία, π.χ ένα μεγάλο κομμάτι φελλό, μια πετσέτα, ένα περιοδικό. Ακόμα μπορείς να χρησιμοποιήσεις και bluetack ώστε το βάρος που θα βάλεις από πάνω να είναι πιο σταθερό.

Πιστεύω πως σίγουρα θα ακούσεις διαφορά (ελπίζω προς το καλύτερο), αλλά δεν ξέρω πόσο βάρος θα χρειαστείς.
Εγώ θα ξεκίναγα με 10 - 15 κιλά.
 
Φιλε μου ζακμαν το εκανα αυτο που μου ειπες αλλα να σου πω την αληθεια δεν καταλαβα και διαφορα!!! δεν εχς και το καλυτερο αυτι!
 
«Φίλε» Βαγγέλη,

Κατ’ αρχήν μάθε να διαβάζεις, είπα «έχω μια ιδέα, δεν ξέρω αν το έχει δοκιμάσει κανείς» δεν είπα πως το έχω δοκιμάσει και σου το προτείνω ανεπιφύλακτα, είπα κάνε μια δοκιμή.

Δεύτερον, είναι μεγάλη αγένεια και έλλειψη παιδιάς να προσβάλλεις κάποιον που προσπαθεί να σε βοηθήσει λέγοντάς του «δεν έχεις και το καλύτερο αυτί».

Τρίτο και τελευταίο, το αν έχω καλό αυτί ή όχι άσε να το κρίνουν άλλοι ποιο σχετικοί από εσένα, γιατί από ότι καταλαβαίνω είσαι εντελώς άσχετος με το αντικείμενο, σε βαθμό τέτοιο που πιστεύεις πως το να φτιάξεις καμπίνες ηχείων είναι τόσο απλό σαν μια βόλτα στο πάρκο.
 
Zakman35 δεν θα σου απαντησω σε τιποτα απο ολα αυτα που εγραψες γιατι πολυ απλα "δεν εχω το καλυτερο αυτι" ενοουσα! Απλα θα μπορουσες να ρωτησεις πρωτα πριν γραψεις ολα αυτα και προσβαλεις εμενα! Για το μονο που δεν με πειραζει ειναι οτι ειμαι ασχετος στο πως φτιαχνουνε καμπινα γιατι ειναι αληθεια, αλλα ευτυχως η δουλεια μου, μου επιτρεπει να κατασκευαζω πολλα πραγματα και δεν θα ειχα προβλημα να κατασκευασω και μια καμπινα αν ηξερα ολα τα υπολοιπα!
Να σαι καλα και σε ευχαριστω για ολες τις συμβουλες!!!
 
Φίλε Βαγγέλη,

σου ζητώ ειλικρινά συγνώμη αν σε πρόσβαλα, αλλά το "ς" από το "ω" έχουν μεγάλη απόσταση στο πληκτρολόγιο, που να φανταστώ ότι ήθελες να γράψεις "έχω" αντί "εχς" που έγραψες.


Προτίθεμαι να επανορθώσω και κερνάω καφεδάκι για να τα πούμε από κοντά και να δούμε τι μπορεί να γίνει για τα ηχεία σου.

έχεις π.μ.
 
απλά επειδή μπορεί να μην το έχεις δει οταν ποσταρουμε ενα μήνυμα και έχουμε κάνει ενα λάθος υπάρχει χρόνος να το διορθώσουμε με το edit που βγάζει απο κάτω.
Μολις το διορθώσουμε το ξανα-αναρτούμε.
 
Αφού έχεις όρεξη και τα καταφέρνεις με τις κατασκευές, στη θέση σου θα δοκίμαζα να φτιάξω άλλη κούτα.

Πιο πολύ στον τομέα του χαμηλού. Θα μετρούσα τις διαστάσεις της υπάρχουσας κούτας, διάμετρο/μήκος σωλήνα για να δω πόσα καθαρά λίτρα είναι και σε ποια συχνότητα συντονίζει το κουτί και μετά θα προχωρούσα. Δηλ. αν σου φαίνεται το μπάσο ψηλό-μπουμαριστό-κοφτό και θα ήθελες να κατεβαίνει πιο χαμηλά και να απλώνει, θα μπορούσες να αυξήσεις λίγο τα λίτρα ή/και να αλλάξεις τις διαστάσεις του σωλήνα έτσι ώστε να ρίξεις τη συχνότητα που συντονίζει. Με αυτά ίσως κερδίσεις και λίγα dB σε ένταση.

*Τα παρακάτω που θα γράψω είναι από την μικρή εμπειρία που είχα στο παρελθόν από κατεσκευές ported κουτιών για sub αυτοκινήτου.*

Γενικά αν κρατήσουμε όλα τα υπόλοιπα σταθερά έχουμε:

Περισσότερα λίτρα = μείωση συχνότητας συντονισμού, πιο αργό μπάσο
Αύξηση βάθους σωλήνα = μείωση συχνότητας
Αύξηση εμβαδού επιφάνειας σωλήνα = αύξηση συχνότητας
(και αντιστρόφως)

Για το σωλήνα θα πρέπει να αφήσεις μια απόσταση από το πίσω μέρος του ξύλου τουλάχιστον όσο και η διάμετρος της οπής έτσι ώστε να μπορεί να εκτονώνεται.

Με τα λίτρα προσοχή γιατί μπορεί να κερδίζουμε με ένταση όσο τα αυξάνουμε μέχρι ένα σημείο, αλλά αν το παρακάνουμε το μπάσο θα γίνει πλαδαρό και αργό.

Γενικά ανάλογα τη διάσταση για ported κουτιά ισχύει:

10" - 15 με 35λίτρα
12" - 50 με 70
15" - 80 με 120

Σίγουρα τα λίτρα που προτείνουν οι κατασκευαστές των sub μπορεί να διαφέρουν από αυτά, αλλά το έχω πάρει σαν γενικό κανόνα.
Μερικές εταιρείες έχω δει ότι προτείνουν και λάθος κουτιά (συνήθως με πολύ λίγα λίτρα).

Συνήθως μου άρεσε να κινούμε στο άνω όριο των λίτρων.

Για το εμβαδό της σωλήνας μου αρέσει ο κανόνας της DD: 16 square inches of port area per cubic foot of box volume.
Με την άυξηση του εμβαδού του σωλήνα πάλι κερδίζουμε σε ένταση ακόμα και αν κρατήσουμε σταθερή τη συχνότητα συντονισμού αυξάνωντας ανάλογα και το βάθος του σωλήνα, αλλά αν το παρακάνουμε θα έχουμε χειρότερα αποτελέσματα.

Για τη συχνότητα συντονισμού δεν θα πρέπει να πέφτουμε πολύ χαμηλά αν δεν μπορεί να κατέβει τόσο το ίδιο το sub βάσει προδιαγραφών, γιατί μπορεί να του κάνουμε ζημιά.

Θέλει αρκετό ψάξιμο πάντως μέχρι να φτάσεις στο σημείο που θα σου αρέσει καλύτερα και σίγουρα είναι θέμα γούστου.
 
Last edited:
Τσούλα το λίγο το πράγμα... Αφού σε παίρνει κατασκευαστικά είσαι κιόλας στα μισά. Δε μιλώ αποκλειστικά για αυτά της Monitor Audio. Βρες άλλα μεγάφωνα και φτιάξε κάτι. Είναι άλλη φάση ρε παιδί μου...