Αλλαγή κατόπτρου

KingLuther

New member
2 July 2013
90
Καλησπερα,

Ειμαι καινουριος στην παρεα και θα ηθελα τα φωτα σας σχετικα με την αντικατασταση του δορυφορικου μου πιατου(κατοπτρου).Εδω και χρονια ειχα NOVA,αλλα αποφασισα να την κοψω και σκεφτηκα να ψαχτω δορυφορικα.Εχω το κλασσικο "πιατακι" της NOVA των 60cm και σκεφτομαι να βαλω κατι μεγαλυτερο για να παρακολουθω κυριως Hotbird που με ενδιαφερει λογω αθλητικων.Καταρχην να σας ενημερωσω οτι το πιατο βρισκεται στο μπαλκονι και οχι στην ταρατσα,αρα και το καινουριο που θα μπει θα πρεπει να ειναι και αυτο στο μπαλκονι.Οποτε θα πρεπει να μου πειτε μεχρι τι μεγεθος "επιτρεπεται" η' καλυτερα συνηθιζεται να μπαινει στα μπαλκονια.Ποιο ειναι το οριο?Επισης,το παλιο "πιατακι" ηταν στερεωμενο στα καγκελα και οχι σε βαση που πατουσε κατω στο εδαφος,οποτε αναρωτιεμαι αν βαλω μεγαλυτερο τι με συμβουλευετε να κανω?Παλι στα καγκελα η' να βαλω καλυτερα βαση για μεγαλυτερη ασφαλεια?Βασεις μπαινουν σε ολων των μεγεθων τα κατοπτρα η' απο ενα μεγεθος και πανω?Επισης,και μαλλον το βασικοτερο ολων,τι μαρκα να βαλω και απο τι υλικο?Αν ειναι ευκολο οποιος απαντησει ας δωσει 2-3 μαρκες κατοπτρων που θεωρουνται αξιολογες!Τελος,επειδη ειμαι ασχετος,μπορει καποιος να μου πει ενα ρεαλιστικο ποσο που θα μου στοιχισει αυτη η αλλαγη μαζι με τα εργατικα που θα παρει αυτος που θα το αλλαξει?Θελω να ξερω ενα ταβανι,ουτως ωστε να καταλαβω αν παει ο τυπος να μου πιασει τον "ποπο"!

Ευχαριστω προκαταβολικα για οποιον θελησει να βοηθησει εναν νεο στο forum.

ελεύθερα κανάλια με αθλητικά στον hotbird δεν υπάρχουν. εγώ θα σου πρότεινα να ανεβάσεις το πιάτο στην ταράτσα και να του βάλεις ένα μοτερ.
πιάτο 1μ υπολόγιζε 30-40ευρω, 50-60 το μοτερ, lnb κρατάς αυτό που έχεις και μετά ανάλογα πόσο μεγάλο καλώδιο θα χρειαστείς. σου λέω για μοτερ γιατί αν θες ελεύθερα κανάλια για αθλητικά θα πρέπει να κινείσαι σε πολλούς δορυφόρους όπως badr 26 , turksat 42 κτλ... βέβαια πρέπει να μας πεις και την περιοχή που βρίσκεσαι γιατί παίζει ρόλο στην επιλογή του μεγέθους του πιάτου.

ξέχασα να σου πω, πως αν ως δέκτη λογίζεις αυτόν της νοβα, δεν πας πουθενά

Φιλε Μιχαλη ειμαι Θεσσαλονικη και δυστυχως στην ταρατσα δεν μπορω να βαλω πιατο για λογους που λιγο πολυ ολοι καταλαβαινετε.Για αυτο ρωταω για τι μεγεθους πιατο με συμβουλευετε να κινηθω εχοντας υποψιν οτι μιλαμε για μπαλκονι.Ο βασικος λογος που θελω να βαλω μεγαλυτερο ειναι οτι οσο ειχα το πιατακι της NOVA,οποτε ειχε ασχημο καιρο εχανα το σημα και απο οτι εμαθα με μεγαλυτερο πιατο μειωνονται οι πιθανοτητες τετοιων φαινομενων.Δεκτη εχω αγορασει καινουριο,μην ανησυχεις,και οσο για καναλια........δεν θελω να βλεπω ελευθερα.Μαλλον σκεφτομαι να αγορασω την συνδρομη Al Jazeera για αθλητικα γιατι ειναι η καλυτερη με διαφορα,ειδικα σε θεμα τιμης-προσφορας.Μου ειπαν οτι ειναι σχετικα ευκολο το πακετο αυτο,και οτι ακομα και με το πιατακι το 60αρι που εχω τα βλεπω τα καναλια αυτα,απλα θελω να βαλω κατι μεγαλυτερο για ασφαλεια απο την κακοκαιρια.Μεγεθος,μαρκες,υλικο,αν θεωρειται οτι για μπαλκονι θα πρεπει να βαλω βαση η' οχι για ασφαλεια και τελος μια σουμα μαζι με τα εργατικα για να ξερω τι να περιμενω.Ξερω οτι ζηταω πολλα,αλλα αν εισαι πρωταρης σε δορυφορικα εχεις πολλες αποριες.

Ευχαριστω και παλι προκαταβολικα για οσους εχουν την ευγενη καλοσυνη να απαντησουν.

αφου εισαι θεσσαλονικη το 80αρι σε καλυπτει, δε χρειαζετε μεγαλυτερο για hotbird (αποψη μου), καλα ειναι ομως επειδη υπαρχει τροπος να βαλεις και τον astra 19,2, ο οποιος εχει ποιοτηκα καναλια HD, αν βαλεις και 19,2 θα χρειαστεις ενα μετρο κατοπτρο, τωρα οσο αφορα την βαση εκει που ηταν της νοβα να βαλεις και αυτο, εσυ θα κρεινεις ποσο σταθερη ειναι, εμεις απο εδω δε γνωριζουμε, υπαρχει τροπος να μπει και εξω απο το καγκελο το κατοπτρο που δε θα σ ενοχλει καθολου στην βεραντα σου (πες τον τεχνικο το πως), τωρα το τι μαρκα θα παρεις δε γνωριζω να σου πω, εχω χρονια να ασχοληθω με την αγορα κατοπτρου, αυτο που εχω εγω ειναι DSN απο τα φθηνα της αγορας το οποιο το εχω 15 χρονια περιπου και δεν επαθε τιποτα, υπολογισε 80αρι κανα 20αρικο το 1 μετρο στο 35 αρι, για τα εργατικα ο καθενας περνει οτι γουσταρει εγω αυτο καταλαβα, αν ασχοληθεις λιγο μπορεις να το βαλεις και μονος σου

Φιλε για HOTBIRD ενδιαφερομαι μονο,και ο λογος που θελω να βαλω 1 μετρου πιατο ειναι γιατι φιλοι μου που ασχολουνται μου ειπαν να βαλω 1 μετρο για να εχω ησυχο το κεφαλι ανεξαρτητος καιρικων φαινομενων.Οπως ανεφερα και πιο πανω,με το 60αρακι που εχω τωρα τον χειμωνα συχνα με καταιγιδες και βροχες εχανα το σημα.Οποτε φιλοι μου ειπαν να βαλω 1 μετρο για να ησυχασω απο το θεμα καιρου.Εσυ πιστευεις οτι και με 80αρι καλυπτομαι απο θεμα καιρικων φαινομενων?Επειδη η διαφορα στην τιμη μεταξυ 80 εκατοστων με 1 μετρου ειναι μικρη,ας δωσω κατι παραπανω να γλιτωσω ομως τα αγχη οταν θα εχει ασχημο καιρο εξω.Οσο για εκει που ειχα το πιατο της NOVA,τοσα χρονια ηταν στερεωμενο στο καγκελο με ενα σιδερο που ειχε δεθει στις ακρες με παξιμαδια που ειχε βαλει ο τεχνικος της NOVA,και μαλιστα οταν το ειχε βαλει επειδη εμενα δεν μου γεμιζε το ματι και του το ειχα πει,αυτος με διαβεβαιωσε οτι δεν θα τον φωναζα ποτε ξανα για θεμα σταθεροτητας του πιατου!Περασαν 7 χρονια και πραγματικα δεν ειχα ποτε θεμα!

οσο πιο μεγαλο τοσο πιο καλο, αλλα για hotbird το 80αρη σε καλυπτει,δε χρειαζεσαι μεγαλυτερο, οτι καιρο και να εχει

Κατι τελευταιο φιλε,δηλαδη ενα 60αρι με ενα 80αρι που η διαφορα τους ειναι μονο 20 εκατοστα,εχει τοσο μεγαλη διαφορα στα καιρικα φαινομενα?Δηλαδη απο εκει που με ενα 60αρι εχεις τοσα πολλα προβληματα,με μολις 20 εκατοστα μεγαλυτερο λυνονται ολα και δεν εχεις κανενα προβλημα?Εντυπωση μου κανει!

80 εκατοστά είναι υπεραρκετά για hotbird. Στο εξοχικό έχουμε για χρόνια το 60άρι της nova (εννοείται άριστα ρυθμισμένο) και έχουμε περάσει και βροχερά Χριστούγεννα και κακοκαιρίες και απώλεια εικόνας συμβαίνει μόνο σε ισχυρές καταιγίδες. Με 80άρι θα είσαι μια χαρά.

γιατί να πληρώνεις εργατικά; κράτα την βάση του υπάρχοντος πιάτου και κάνε το εξής. σημάδεψε πάνω στο μπράτσο το σημείο που σου δείχνω στην φωτό ώστε να ξέρεις προς τα που πρέπει να "κοιτάζεις" για να έχεις τον hotbird. μετά αφαίρεσε το πιάτο που έχεις και ευθυγράμμισε το καινούργιο ώστε το κέντρο του σφικτήρα να πέσει πάνω στο σημάδι του μπράτσου. το μόνο που θα σου μένει είναι να παίξεις λίγο με την ανύψωση και ελάχιστα δεξιά αριστερά

υ.γ. τώρα είδα πως γράφεις πως το υπάρχων πιάτο είναι στα κάγκελα βαλμένο. αν δεν θέλεις να βάλεις βάση, εγώ θα έλεγα να βάλεις μια βάση, κάνε το σημάδι που σου δείχνει η φωτό πάνω στο κάγκελο

Last edited:
Μιχαλη γιατι μου λες να βαλω βαση?Για καλυτερη σταθεροτητα απο ανεμους και καιρικα φαινομενα?Στον δευτερο οροφο μενω και εχει παντου πολυκατοικιες που κοβουν αρκετα τον ανεμο.Δεν ειμαι σε ανοικτο μερος!Υποθετικα,αν βαλω,ποσο στοιχιζει μια βαση?Και κατι τελευταιο,η βαση τοποθετειτε στο μπαλκονι με τρυπες που γινονται στο εδαφος με τρυπανι?Οχι τιποτε αλλο,αλλα να μην χαλασουμε και το μπαλκονι για μια βαση.Τοσα χρονια(7) με το 60αρακι που ειχα,ποτε δεν ειχα προβλημα στατικοτητας του πιατου!

δε χρειαζετε να τρυπας, παρε μια σωληνα 1,5 μετρο σαν αυτην που σου δειχνει ο Μιχαλης πιο πανω , παρε και δυο σφηκτηρες σαν αυτους που βλεπεις στην φωτο και θα ειναι καλυτερα απ οτι ειναι τωρα

σου προτείνω μια βάση Γ την οποία θα την στηρίξεις στην εξωτερική πλευρά του μπαλκονιού ώστε να μην σου κόβει καθόλου θέα από το μπαλκόνι

Φίλε Παναγιώτη (KingLuther) θα είσαι καλύτερα με τα 80 cm , δεν σημαίνει ότι δεν θα ξαναέχεις πρόβλημα με τις καταιγίδες.
Σε περίπτωση μεγάλης καταιγίδας θα έχεις μερικά λεπτά παραπάνω σήμα σε σχέση με τα 60 cm.

Θεωρώ ότι με ένα μέτρο (1m) θα είσαι σε μεγαλύτερο ποσοστό εξασφαλισμένος , εκεί μόνο αν "ανοίξουν οι ουρανοί" θα έχεις πρόβλημα .

Re: Απάντηση: Αλλαγή κατόπτρου

Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες. Αν παρολα αυτά έχεις πρακτικό θέμα (γκρινια απο γειτονες, διαχειριστη, συζυγο κτλ), υπάρχει και το selfsat h21d που μπορεις να βάλεις στον εσωτερικό τοιχο και να το προστατευσεις απο καταιγιδες. Αναγκαστικά το χρησιμοποιώ μιας και εδώ δεν αφηνουν πιατα σε μπαλκονια. Το έχω χρησιμοποιησει 2 χρονια για hotbird και ειμαι απολυτα ευχαριστημενος. Ασφαλως το πιατακι (80εκ) ειναι στανταρακι και παντα προτεινομενο..

Παιδια επανερχομαι,καθως λυθηκε το θεμα με την ταρατσα και πλεον μπορω αν θελω να βαλω πιατο εκει.Αναρωτιεμαι ομως για καποιον που ενδιαφερεται να βλεπει μονο HOTBIRD,αξιζει να μπω σε αυτη την διαδικασια?Να βαλω ενα πιατο 1μ. στην ταρατσα και να βλεπω οτι βλεπω και τωρα με το 60αρακι στο μπαλκονι?Βεβαια επειδη μεχρι τωρα δεν ειχα ασχοληθει σοβαρα,μιας και το 90% των αθλητικων προγραμματων ειναι στον HOTBIRD,μπορει καποιος να με πληροφορησει αν υπαρχουν αξιολογα αθλητικα προγραμματα σε αλλους δορυφορους που να αξιζουν να επενδυθει χρονος και χρημα σε αυτα?Εχει μεταδοσεις αθλητικων σε αλλους δορυφορους?Ξερω οτι στον ASTRA ειναι τα γερμανοφωνα που δειχνουν γερμανικο/αυστριακο πρωταθλημα.Περαν αυτων δειχνει στον ASTRA κατι αλλο σε αθλητικα?Κατι σε αλλους δορυφορους,αυστηρα ομως μιλαω για αθλητικο προγραμμα.

Ευχαριστω για τις απαντησεις σας εκ των προτερων.

Εγκατασταση για Hotbird/Astra 28.2

Καλημερα,

Σε συνεχεια προηγουμενου μου ποσταρισματος,αναρωτιομουν αν θα ηταν εφικτο να βλεπω Ηotbird και Αstra 28.2 με δυο διαφορετικα πιατα στην ταρατσα μου?Σκεφτομαι να βαλω ενα 80αρακι κεντραρισμενο στον Hotbird και ενα πιατο 1.44μ. για Astra 28.2.Το ενδιαφερον μου για τον Astra 28.2 ειναι οτι θελω να γινω συνδρομητης στα Skysports UK,και διαβασα οτι για Θεσσαλονικη που ειμαι χρειαζεται 1.20 μινιμουμ για να τα δεις.Δεν θελω να μπλεξω με κινητα πιατα,καθως ειναι μεγαλο βασανο και τεραστιο το κοστος.Ποια η γνωμη σας?
Υ.Γ Μια χαζη απορια.Αν βαλω αυτα τα 2 πιατα στην ταρατσα,το καθε πιατο θα εχει το δικο του καλωδιο που θα πεσει απο την ταρατσα για να συνδεθει στον δεκτη η' γινεται κανενα μαγικο και μπορουν να ενωθουν και να ειναι 1 το καλωδιο απο τα 2 πιατα?Επισης,επειδη δεν το εχω παρατηρησει,οι δεκτες δεχονται μεχρι και 2 καλωδια απο πιατα?Αν ναι,χρειαζεται αγορα συσκευης για να αλλαζω απο Hotbird σε Αstra 28.2 και τουμπαλιν?

Ευχαριστω για την ανοχη σας!

Last edited:
Απάντηση: Εγκατασταση για Hotbird/Astra 28.2

Καλημερα,

Αν βαλω αυτα τα 2 πιατα στην ταρατσα,το καθε πιατο θα εχει το δικο του καλωδιο που θα πεσει απο την ταρατσα για να συνδεθει στον δεκτη η' γινεται κανενα μαγικο και μπορουν να ενωθουν και να ειναι 1 το καλωδιο απο τα 2 πιατα?Επισης,επειδη δεν το εχω παρατηρησει,οι δεκτες δεχονται μεχρι και 2 καλωδια απο πιατα?Αν ναι,χρειαζεται αγορα συσκευης για να αλλαζω απο Hotbird σε Αstra 28.2 και τουμπαλιν?

Ευχαριστω για την ανοχη σας!

Όταν θέλουμε να πιάσουμε παραπάνω από ένα δορυφόρους χρησιμοποιούμε διακόπτες diseqc , τους έχεις στην κεραία , εκεί ενώνονται τα καλώδια από τα lnb και πάει ένα καλώδιο στο δέκτη.
Υπάρχουν δέκτες που μπορούν να δεχτούν δυο καλώδια και, οι περισσότεροι από αυτούς, δέχονται και τρίτο καλώδιο για τα επίγεια.

Last edited: