Αλλαγή Κεφαλής – Βοήθεια

kotsidisjohn

AVClub Addicted Member
26 April 2008
2,030
Θεσ/νικη
Ειμαι κατοχος ενος πλατω Αcoustic Solid Machine με βραχιονα Rega 250 , phono Project Tubebox με αλλαγμενες λαμπες kαι κεφαλη μια ΜΜ Clearaudio Virtuoso.Θελω ν αλλαξω κεφαλη κ ν ανεβω κατηγορια, μαλλον MC , σκεφτομαι περιπου στα 1000-1500 ευρω.Τα ακουσματα μου ειναι κυριως jazz και κλασσικη.Τι προτεινεται σ αυτα τα χρηματα?και κατα ποσο αξιζει να κανω μια τετοια αναβαθμιση γιατι υπαρχουν σκεψεις ν αλλαχτει ο βραχιονας με 12''.
Ευχαριστω εκ τον προτερων.

Re: ΑΛΛΑΓΗ ΚΕΦΑΛΗΣ σε πλατω - ΒΟΗΘΕΙΑ

Δε ξέρω για βραχίονα 12” αλλά ο rb250 κυκλοφορεί και σε πολύ πειραγμένες εκδώσεις, όπως και ο 300 – και μάλιστα είναι πολύ εύκολο να κάνεις την αλλαγή σε όσους βραχίονες προϋποθέτουν αυτή την απόσταση στήριξης.

Έχεις αλλάξει τα καλώδια του 250 ?

(άλλαξα τον τίτλο γιατί τα κεφαλαία γράμματα κουράζουν και είναι και σαν να φωνάζεις)

Last edited:
Ευυχαριστω κατ αρχην.Οχι δεν αλλαξα τα καλωδια.Ειδα διαφορες βελτιωσεις του 300 κυριως απλα σκεφτομουν μια πιο ριζικη αναβαθμιση - αλλαγη...γι αυτο κ σκεφτηκα κατ ευθειαν σε 12'' κ κυριως σε μια καλη κεφαλη.

Θα βοηθήσουν και οι υπόλοιποι που έχουν παραπάνω γνώσεις κ εμπειρία, απλά φοβάμαι ότι για να βάλεις άλλο βραχίονα θα χρειαστείς να βρεις και άλλη βάση. Αν κατάλαβα καλά έχεις το μεταλλικό Solid Machine.
Αξίζει να πειραματιστείς με τον μεγαλύτερο κινητήρα του εάν έχεις τον μικρό
Ακόμα, αξίζει να πειραματιστείς με ή και χωρίς τον πολυεστερικό δίσκο (το ματ πάνω στον αλουμινένιο δίσκο απευθείας με ρύθμιση του ύψους φυσικά)

Γενικά έχεις πολλές επιλογές πριν πάς για κεφαλή του 1κ. Τόσο στον βραχίονα όσο και στα υπόλοιπα μέρη της κατασκευής.

Παρότι ο δωδεκάϊντσος βραχίονας θεωρητικά υπερτερεί του εννιάϊντσου (στην πραγματικότητα το μήκος του τον κάνει... ημιπαράλληλης μετατόπισης...) ίσως να υπάρχει πρόβλημα με το armboard για το συγκεκριμένο πικάπ.

Επίσης στις 12 ίντσες παίζουν πιά οι sme, οι project, οι Clearaudio unify (αυτοί έχουν και 14ιντσο) και ίσως κανένας VPI. Όλοι αρκετά πάνω απο χιλιάρικο.

Απο κεφαλές στο κοστολόγιο που λές πρώτο ρόλο παίζει το προσωπικό γούστο. Σαν κατευθυντήριες γραμμές έχω να δώσω τις εξής: Benz, Ortofon και κυρίως Γιαπωνέζικες (Lyra, Zyx, Dynavector, Shelter, Mysonic Lab κ.α.).

Προσωπικές μου επιλογές: Lyra skala, Dynavector 17D3 (είναι και φτηνή) αλλά σε όλες τις περιπτώσεις χρειάζεται πολύ προσοχή στο να ταιριάζει με τον βραχίονα και βέβαια θα χρειαστείς σοβαρή αναβάθμιση το phono stage για MC τέτοιου επιπέδου.

Δύσκολα θα "ακούσεις" μια καλύτερη κεφαλή σε έναν απείραχτο 250.
Ισως καλά καλά να μην έχεις ακούσει ούτε και την Virtuoso όπως της πρέπει.
Δεν έχει να ζηλέψει πολλά από mc του κόστους που αναφέρεις. Τόσο αυτή όσο και η λίγο μεγαλύτερη Maestro θεωρούνται από τα "μικρά θαύματα" της clearaudio. Μην την αδικείς επειδή τώρα έχεις μπάτζετ 1500 και σε τρώει να το δώσεις σε κεφαλή. Επένδυσε σε έναν πολύ καλό βραχίονα, ο οποίος θα σε ανταμοίψει με όποια κεφαλή κι αν του φορέσεις. Βρίσκεις πχ κάποιον SME της τελευταίας δεκαετίας ακόμα και μεταχειρισμένο και τελειώνεις, ή έναν Οrigin live από τη μέση της γκάμας και πάνω ή Jelco ή, ή, ή...

Και αφού ανακαλύψεις τι μπορεί να κάνει η κεφαλή σου, ετοιμάσου για ακόμα μια έκπληξη όταν θα την οδηγήσεις με ένα πολύ καλύτερο phono stage.

Και μετά θα έχεις την άνεση να ανεβάσεις τον πήχη για κεφαλή και πιο πάνω από τα όρια που έχεις τώρα αλλά πλέον με τις πιθανότητες υπέρ σου να την ακούσεις (την κεφαλή και την μουσική) σωστά.

Και μετά... Jazz!!!

Προσωπικά τον αντίστροφο δρόμο δεν τον συνιστώ

Ευχαριστω ολους παρα πολυ για τις γνωμες σας και τις προτροπες σας.Αρχιζει σιγα σιγα το ψαξιμο, γιορτινες μερες που ναι..Μου φαινεται θα καταληξω με νεο βραχιονα , κεφαλη και phono stage στο τελος!...

Θα συμφωνήσω με την παραπάνω αναφερθείσα πρόταση για την Dynavector 17D3 (είναι πράγματι giant killer, σε αστεία (στην Ελλάδα) τιμή - στην Αμερική κοστίζει 1000$). Την χρησιμοποιώ εδώ και 6 μήνες στο RPM9.1 και έχω ιδίαν πείρα.

Εκείνο όμως που ειπώθηκε επίσης παραπάνω και είναι εξαιρετικά σημαντικό είναι το πόση βελτίωση μπορεί να φέρει ένα καλό phono stage (σε σχέση με το υπάρχον).

Είχα και εγώ για 1.5-2 χρόνια το Tubebox (με λάμπες Telefunken) και το θεωρούσα τουλάχιστον τίμιο μηχάνημα.

H αναβάθμιση στο EAR 834p (επίσης με Telefunken) προσέφερε τεράστια βελτίωση στον ήχο (άκρα, ζωντάνια, αμεσότητα, ρυθμός, λεπτομέρεια) - ίσως την μεγαλύτερη που πήρα από μία μεμονωμένη κίνηση (με εξαίρεση την αντικατάσταση των Β&W 602S3 από τα 805Ν).

Εχοντας διαβάσει ολες τις απαντήσεις ολων των φίλων που εγραψαν το μονο που μπορώ να κάνω είναι να σου βάλω 2 υποθετικά ερωτήματα

1.-Αγοράζεις βραχίονα και κεφαλή με 4000- 5000 χιλιάρικα και έχεις σαν phono stage
αυτό που έχεις....το project

2.-Αγοράζεις ενα καλό phono stage με τα 4000-5000 χιλιάρικα χωρίς να περάξεις το πικάπ-βραχίονα-κεφαλή..

Ερώτηση

Σε πιά περίπτωση ακούς καλύτερα

1.5!
Κάπου ενδιάμεσα δηλαδή...
Ένα καλό phono stage στα 3.000 (ή και λιγότερα αν πιάνουν τα χέρια σου να στήσεις ένα Dact) και μία κεφαλή στο 1000άρικο...
Dynavector κάπου στα 600, κάποια Lyra που αρέσει στον αναλογικάριο συνάδελφο εκ θεσσαλονίκης και δεν έχω λόγο να τον αμφισβητήσω ή κάποια ZYX με τους πολλούς φανατικούς της. ή ακόμη και Clearaudio αν γενικά είσαι ευχαριστημένος με τον ήχο της.
Άντε και κάποια αναβάθμιση στον βραχίονα (ανακαλωδιώσεις, τζάτζαλα, μάτζαλα) με 500 ευρώ max.

Το ευτυχημα ειναι πως ακομα κανενας φιλος δε με προετρεψε ν αλλαξω το πλατω, οποτε τουλαχιστον εχω μια καλη βαση!!
ΠΙστευω παντως επειδη και το budget ειναι περιορισμενο πως με το συνδυασμο κεφαλης-phono stage θα εχω τα καλυτερα αποτελεσματα δεδομενου κ του οικονομικου παραγοντα παντα ετσι..και οι κεφαλες που κλινω ειναι προς την ζεστη-μεστη-ενθουσιωδη-σωματωδη χροια κ οχι προς την ουδετερη-μονιτορ.Εδω μπορει να διαφωνησουν πολλοι αλλα πιστευω πως γι αυτο το συναισθημα ειναι που οι περισσοτεροι ακουμε μουσικη κ πιο πολυ το συστημα βινυλιου μας...

ειλικρινά.
πλατώ έχεις.
βραχίονα έχεις.
Θέλεις μια ίιιισως καλύτερη κεφαλή και ένα σαφώς καλύτερο stage.

κατ αρχην ευχομαι σε ολους καλη χρονια,με υγεια και πολλα καινουρια μηχανηματα!!!!
τωρα σχετικα με το θεμα ,πλατω-βραχιονας-κεφαλη- phono stage,εγω σε πρωτη φαση θα ξεκινουσα απο εναν καλυτερο βραχιονα (τυχαινει o rb250 να μην μου εχει αφησει καλες εντυπωσεις σε διαφορους πειραματισμους..),και μετα θα αναβαθμιζα σιγα σιγα τα υπολοιπα,ΑΝ,χρειαζοταν
-bye-

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά και απο εμένα
Φίλε απο καλή πρόθεση και μόνο
και επειδή
την λάθος γνώμη οτι πρώτα ο βραχίονας και η κεφαλή και μετά ολα τα άλλα την είχα και εγώ κάποτε ΟΧΙ ΤΩΡΑ
Απλά σκέψου το πικάπ σαν αλυσίδα
και ψάξε τον αδύνατο κρίκο

Το ευτυχημα ειναι πως ακομα κανενας φιλος δε με προετρεψε ν αλλαξω το πλατω, οποτε τουλαχιστον εχω μια καλη βαση!!
ΠΙστευω παντως επειδη και το budget ειναι περιορισμενο πως με το συνδυασμο κεφαλης-phono stage θα εχω τα καλυτερα αποτελεσματα δεδομενου κ του οικονομικου παραγοντα παντα ετσι..και οι κεφαλες που κλινω ειναι προς την ζεστη-μεστη-ενθουσιωδη-σωματωδη χροια κ οχι προς την ουδετερη-μονιτορ.Εδω μπορει να διαφωνησουν πολλοι αλλα πιστευω πως γι αυτο το συναισθημα ειναι που οι περισσοτεροι ακουμε μουσικη κ πιο πολυ το συστημα βινυλιου μας...
Συμφωνώ μαζί σου απόλυτα και θα το ξαναφέρω ασχολήσου με κλασικές κεφαλές και όχι με αυτές του <<σύχρονου ήχου>> προσωπική μου γνώμη πρώτα την κεφαλή να αλλάξεις και τα υπόλοιπα σιγά-σιγά,δες απο μεριά Grado reference sonata low output ή σε πιό χαμηλή κατηγορία Goldring eroica lx στην διάθεσή σου για οποιαδήποτε απορία- πληροφορία

πλεον θα ψαξω ενα 12'' βραχιονα για ν ανεβω κατηγορια κατ ευθειαν κ θ αρχισω ακροασεις για κεφαλες στο πλατω μου.ευχαριστω τους φιλους για τισ γνωμες κ τη βοηθεια σας.Σκεφτομαι για lyra, grado, goldring koetsu k Clearaudio.Προς στιγμην κ λογω αλλαγης τελικων-προ, δεν θα προχωρησω σε αλλαδη phono.

κατ αρχην ευχομαι σε ολους καλη χρονια,με υγεια και πολλα καινουρια μηχανηματα!!!!
τωρα σχετικα με το θεμα ,πλατω-βραχιονας-κεφαλη- phono stage,εγω σε πρωτη φαση θα ξεκινουσα απο εναν καλυτερο βραχιονα (τυχαινει o rb250 να μην μου εχει αφησει καλες εντυπωσεις σε διαφορους πειραματισμους..),και μετα θα αναβαθμιζα σιγα σιγα τα υπολοιπα,ΑΝ,χρειαζοταν
-bye-

Αν επιτρέπεται εγώ θα έβαζα έναν Morch βραχίονα που νομίζω οτι είναι κορυφή για τα πλατώ μάζας χωρίς να σε τινάξει στον αέρα οικονομικά, απο phono θα άκουγα και το μικρό ASR και τα δύο αυτά μαζί στοιχίζουν γύρω στο τριχίλιαρο απο κεφαλή θα ήμουν πιο συγκρατημένος (μέχρι 1000 το πολύ).
Πάντως μην κάνεις τίποτα αν δεν αλλάξεις η τουλάχιστον ανακαλωδιώσεις τον βραχίονα θα πάει στράφι.