Αλλαγη Κεφαλης σε παλιο Πικ-Απ AKAI

stilllikeit

New member
10 February 2020
24
Καλησπέρα.

Θα ήθελα να γνώμες και συμβουλές για αλλαγή κεφαλής σε πικαπ AKAI AP100C.
Τώρα έχει πάνω μια ORTOFON OM10. Αρχικά σκεφτόμουν να αλλάξω απλά τη βελόνα με μια ΟΜ20 ή ΟΜ30, κυρίως λόγω του ότι δεν ξέρω να ρυθμίζω μια νέα κεφαλή αλλά ούτε και πως να διαλέξω κεφαλή που να ταιριάζει στον βραχίωνα του συγκεκριμένου AKAI.
Για το πρώτο βρέθηκε λύση καθώς θα έρθει γνωστός να με βοηθήσει στη ρύθμιση της νέας κεφαλής. Οπότε ζητάω προτάσεις ως προς το δεύτερο.

Μου προτάθηκαν οι εξής κεφαλές (σημειώνω πως το μπάτζετ είναι 200 με 300 ευρώ) :
1. Nagaoka JT-80LB
2. Goldring 1600
3. Rega ND3

Επίσης κοίταζα την Audio Technica VM540ML (υπό συνθήκες και την VM740ML αν η διαφορά είναι τόσο μεγάλη που θα δικαιολογούσε να κάνω μια μικρή υπέρβαση στο μπάτζετ, αλλά για μικροδιαφορές θα προτιμούσα να μη ξεφύγω).

Τι λέτε για τις παραπάνω προτάσεις ? Να μείνω στην αρχική σκέψη για ανάβαθμιση βελόνας στην υπάρχουσα κεφαλή ή να προχωρήσω σε αλλαγή με κάποια από αυτές (ή αν υπάρχει φυσικά και άλλη πρόταση) ?

Σημειώνω πως δεν υπάρχει ξεχωριστό phono αυτή τη στιγμή, το πικαπ συνδέεται στο phono του ενισχυτή (AKAI επίσης, της ίδιας εποχής με το πικαπ, ΑΜ U04). Σκέφτομαι και για την αγορά ενός phono στα 200 ευρώ περίπου σαν μπάτζετ, ξέχωρα από την αλλαγή κεφαλής, οπότε ας υπάρχει και αυτό στα υπόψην για όποια πρόταση.

Ευχαριστώ !!

Το ευκολώτερο είναι η τοποθέτηση άλλης βελόνας στο σώμα της Ortofon.
Η τοποθέτηση νέας κεφαλής στο κέλυφος είναι πιο περίπλοκη δουλειά από την ρύθμιση του βραχίονα.
Η κάθε κεφαλή πρέπει να βιδωθεί στην σωστή θέση, γι' αυτό χρειάζεται τουλάχιστον ένας προτράκτορας.
Αν δεν υπάρχει, θα πρέπει να βρεθεί/αγορασθεί.
Το ίδιο όμως ισχύει για την ΟΜ10, έχει τοποθετηθεί στη σωστή θέση ή μπήκε με το μάτι?

Αν αποφασίσεις για νέα κεφαλή, δες και τις Ortofon, αν θυμάμαι καλά ο αντιπρόσωπος τις τοποθετούσε (δωρεάν) αν του πήγαινες το πικάπ.
Εκτός και αν ξέρει και σε βοηθήσει ο φίλος,

Το πικαπ σου ( απο το 1979-80 ) λογικα θα εχει ενα βραχιονα μεσαιας προς λιγο ψηλοτερης μαζας γυρω στα 12-13 γρ.
Απο κεφαλες θα προτεινα απο τη σειρα VM της audio technica μια απο τις VM95EN, ML , SH περιπου 120 , 150 & 180 ευρω αντιστοιχα.
Για phono , δες το FOSI Phono X5 γυρω στα 120 ευρω. Δηλαδη με γυρω στα 300 ευρω παιρνεις και κεφαλη και phono που θα σου δωσουν εξαιρετικα αποτελεσματα. Μη σε αποτρεπει η χαμηλη τιμη τους, ειναι δοκιμασμενα προιοντα με επιδοσεις που ξεπερνουν την κατηγορια τιμης τους.
My 2 cents .

Οσον αφορα το στησιμο της κεφαλης (οτι κι αν παρεις) , αν τοποθετωντας την κεφαλη στο headshell η αποσταση της ακιδας μεχρι το πισω μερος του κονεκτορα του headshell ειναι στα 49-52 mm , τοτε θα εισαι κατα μεγαλη προσεγγιση οκ. Αν ο φιλος που θα σε βοηθησει εχει καποιο προτρακτορα, ακομα καλυτερα , θα την στησει με μεγαλη ακριβεια.

Attachments

• D.jpg
    D.jpg
    52.4 KB · Views: 10
  • Like
Reactions: vlad66
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.
Η κεφαλή θα ρυθμιστεί είτε από τον γνωστό μου, είτε από το κατάστημα αγοράς (βέβαια κάποια στιγμή πρέπει να μάθω να το κάνω μόνος μου.....).
Η προηγούμενη κεφαλή της ΟΜ είχε ρυθμιστεί από τεχνικό που είχε αναλάβει το service οπότε φαντάζομαι είχε ρυθμιστεί σωστά ή τουλάχιστον το μη έμπειρο αυτί μου δεν "άκουσε" κάτι λάθος.

@AUDIOLYTIC το συγκεκριμένο Phono το είχα στα υπόψη μου, για ΜΜ κεφαλές το gain έχει κάποια στάνταρ ρύθμιση , ή εξαρταται από την κεφαλή ή απλά δοκιμάζω και όπου μου κάτσει καλύτερα στο αυτί ?

Για την κεφαλή τώρα και επειδή λίγο με χαώνει το πόσες επιλογές υπάρχουν...για να το περιορίσω κάπως λέω να καταλήξω σε κάποια της Audio Technica. Οι κεφαλές ATVM95 τι διαφορά έχουν από τις VM (πχ την VM540ML που ανέφερα στο αρχικό μήνυμα ) ?και γενικά από τις σειρές κεφαλών που βλέπω και στο σαιτ τους (VMx, VM, ATVM95) σε ποιά θα προτείνατε να προσανατολιστώ ? Επίσης δεν έχω καταλάβει αν όλες αυτές οι κεφαλές μπορούν να δεχθούν τις ίδιες βελόνες σε περίπτωση μελλοντικής αλλαγής / αναβάθμισης, πχ αν πάρω τώρα μια βελόνα EN να μπει στο μέλλον μια ML ή SH.
Σορρυ αν τα ερώτηματα ακούγονται λίγο "χαζά" αλλά όπως είπα δεν έχω ιδιαίτερη εμπειρία.

Αν παίζει κάποιο ρόλο, τα ακούσματα μου είναι κυρίως rock & metal (όχι αποκλειστικά, αλλά ας πούμε σε ένα ποσοστό 60-70% των συνολικών ακουσμάτων).

@AUDIOLYTIC το συγκεκριμένο Phono το είχα στα υπόψη μου, για ΜΜ κεφαλές το gain έχει κάποια στάνταρ ρύθμιση , ή εξαρταται από την κεφαλή ή απλά δοκιμάζω και όπου μου κάτσει καλύτερα στο αυτί ?
Εχει ρυθμιση MM gain (38 & 48 db) και MC (56 & 66 db)
Για την κεφαλή τώρα και επειδή λίγο με χαώνει το πόσες επιλογές υπάρχουν...για να το περιορίσω κάπως λέω να καταλήξω σε κάποια της Audio Technica. Οι κεφαλές ATVM95 τι διαφορά έχουν από τις VM (πχ την VM540ML που ανέφερα στο αρχικό μήνυμα ) ?και γενικά από τις σειρές κεφαλών που βλέπω και στο σαιτ τους (VMx, VM, ATVM95) σε ποιά θα προτείνατε να προσανατολιστώ ? Επίσης δεν έχω καταλάβει αν όλες αυτές οι κεφαλές μπορούν να δεχθούν τις ίδιες βελόνες σε περίπτωση μελλοντικής αλλαγής / αναβάθμισης, πχ αν πάρω τώρα μια βελόνα EN να μπει στο μέλλον μια ML ή SH.
Σορρυ αν τα ερώτηματα ακούγονται λίγο "χαζά" αλλά όπως είπα δεν έχω ιδιαίτερη εμπειρία.
Καθολου χαζα δεν ειναι. Η σειρα VM95xx και οι VM5xx & VM7xx εχουν διαφορετικες γεννητριες ,οι VM95xx ειναι πιο οικονομικες. Οι VMX εχουν στελεχος Boron.
Στη σειρα VM95 ( C,E,EN,ML,SH) ολες οι βελονες ταιριαζουν , η γεννητρια ειναι ιδια σε ολες, οπως και οι βελονες VM540 ,VM740 & VMX ταιριαζουν στις αντιστοιχες πιο ακριβες κεφαλες / γεννητριες.
Αν παίζει κάποιο ρόλο, τα ακούσματα μου είναι κυρίως rock & metal (όχι αποκλειστικά, αλλά ας πούμε σε ένα ποσοστό 60-70% των συνολικών ακουσμάτων).
Θα ελεγα VM95EN & VM95SH (y)

• Like
Reactions: stilllikeit
Αν και με καθυστέρηση λόγω άλλων υποχρεώσεων, σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις.
Τελικά το πικάπ έβγαλε στη πορεία διάφορα θεματάκια (συντονισμοί, ενοχλητικοί θόρυβοι κατά την κίνηση του βραχίονα που περνούσαν στη μουσική κτλ.), οπότε μετά και από επίσκεψη σε τεχνικό, αποφάσισα να προχωρήσω στην αλλαγή του.
Πήρα ένα Technics SL1200 MK2 και μπήκε πάνω η AT VM95ML (όταν αλλάξω βελόνα θα δοκιμάσω την SH που αν κατάλαβα καλά είναι συμβατή με αυτή τη κεφαλή, απλά βγάζεις την παλιά ML και κουμπώνεις την καινούρια χωρίς να αλλάξεις κάτι άλλο, σωστά ?) .
Επίσης εξωτερικό phono το Alva Duo της Cambridge.

Πρώτες εντυπώσεις...η μέρα με τη νύχτα με αυτό που άκουγα πριν, ειδικά στις χαμηλές συνχότητες (και παρότι τα ηχεία που έχω με το 6αρι woofer τους δεν είναι και ότι καλύτερο σε αυτόν τον τομέα). Τα πάντα ακούγονται καλύτερα, ενώ ακόμα και δίσκοι που πριν ήταν ουσιαστικά unlistenable από τον θόρυβο, τώρα παίζουν πολύ πολύ καλύτερα.
Μέσα σε όλα με τη βοήθεια του τεχνικού που επισκέφθηκα (να ναι καλά ο κύριος Δημήτρης) έμαθα και πως να ρυθμίζω το πικάπ για επόμενη αλλαγή κεφαλής στο μέλλον.

Το μόνο που ίσως θα εντώπιζα ως ας πούμε μείον στον ήχο, είναι πως σε υψηλές εντάσεις και σε κάποια σημεία κομματιών που γίνεται χαμός με πολλά όργανα κτλ ιιιιισως νιώθω πως ο ήχος είναι λίγο πιο "μπουκωμένος" όταν το συγκρίνω με αναπαραγωγή του ίδιου κομματιού από flac ή spotify. Αν και απ όσο μου είπε και ο τεχνικός θα πρέπει να δώσω και λίγο χρόνο στη νέα βελόνα να "στρώσει", δεν ξέρω αν ισχύει αυτό.

Επόμενο βήμα (άμεσο) η αλλαγή ενισχυτή μιας και ο δικός μου βγάζει μόνιμα μικροθεματάκια, αλλά γι αυτό θα ανοίξω νέο θέμα στην αντίστοιχη ενότητα.

Σας ευχαριστώ και πάλι για την βοήθειά σας !

Και μια τελευταία ερώτηση, απλά για την επιβεβαίωση....την γείωση του πικαπ την συνδέω στο grounding του Cambridge. Από κει δεν χρειάζεται να τραβήξω και δεύτερο καλώδιο γείωσης για να συνδεθεί με τον ενισχυτή, έτσι δεν είναι ? Αρκεί η γείωση στο phono.

Και μια τελευταία ερώτηση, απλά για την επιβεβαίωση....την γείωση του πικαπ την συνδέω στο grounding του Cambridge. Από κει δεν χρειάζεται να τραβήξω και δεύτερο καλώδιο γείωσης για να συνδεθεί με τον ενισχυτή, έτσι δεν είναι ? Αρκεί η γείωση στο phono.

Λογικά αρκεί γιατί το αρνητικό των RCA γειώνει όλες τις συσκευές.

Και ναι, η βελόνα της SH μπαίνει στην θέση της ML χωρίς καμία διαφορετική ρύθμιση.

Καλορίζικο και καλοάκουστο !!

Το ΜΚ2 είναι το 1ο βήμα στα "καλά" πικάπ...

• Like
Reactions: stilllikeit