Αλλαγή κεφαλής στο πικ απ

kordas

New member
13 June 2007
9
Θεσσαλονίκη
Χαιρετώ την κοινότητα του AV club.
Είμαι νέο μέλος και έχω ένα σημαντικό ερώτημα.
Σκέφτομαι κάποια στιγμή να αλλάξω κεφαλή στο πικ απ για κάτι καλύτερο. Το πικ απ μου είναι το Technics SLBD22. Δεν είναι ΜΚ2 αλλά δεν παύει να είναι Technics. Η κεφαλή που φέρει πάνω του είναι της μάνας του κινητού μαγνήτη. Το έχω συνδεδεμένο σε είσοδο phono απλή. Έχω και προενισχυτή phono αλλά τον χρησιμοποιούσα σε κάποιο μικρότερο ενισχυτή. Καθώς το είδος της κεφαλής του είναι Τ4p, σκέφτηκα να του βάλω μια καλή ortofon για Τ4Ρ κεφαλές. Η κεφαλή που θέλω όμως να του βάλω είναι κινητού πηνίου.
Είμαι ανοιχτός σε συμβουλές και προτάσεις σχετικά με την παραπάνω αλλαγή. Ποια θεωρείται πως είναι η καλύτερη λύση? Ο ενισχυτής είναι Sony καθώς και τα ηχεία. Αργότερα στη ζωή μου θα πάρω καλύτερα κομμάτια stereo.

Ευχαριστώ,
Βασίλης Κόρδας

Denon DL-103 ή DL-160.
Περί τα 150 ευρώ και είσαι άρχοντας.

Υ.Γ. Αν έχεις ξεχωριστό phono stage, να χρησιμοποιείς εκείνο.

Απάντηση: Re: Αλλαγή κεφαλής στο πικ απ

Denon DL-103 ή DL-160.
Περί τα 150 ευρώ και είσαι άρχοντας.

Υ.Γ. Αν έχεις ξεχωριστό phono stage, να χρησιμοποιείς εκείνο.

Οχι δεν μπαίνουν οι Denon Pου ανέφερες σε βραχίονα T4P :grandpa:

Oι Denon αυτές μπαίνουν στο κλασσικό headshell με βίδες.

Οι κεφαλές T4P μπριζώνουν στους αντίστοιχους βραχίονες χωρίς κέλυφος, χωρίς βίδες και χωρίς καλωδιάκια. Και φυσικά χωρίς να μπορείς να κάνεις καμμία ρύθμιση όσον αφορά την γωνία ανάγνωσης, την υπερκρέμαση κλπ.

Γενικώς το πρότυπο Τ4Ρ σε περιορίζει πολύ, και αν ασχολούμαι 35 χρόνια με πικάπς δεν έχω υπ' όψην μου κάποια καλή Τ4Ρ κεφαλή να σού προτείνω. Το μόνο που μπορώ να πώ με σιγουριά ότι αυτή που έχει επάνω το SL-BD22 είναι από τις χειρότερες.
Αν είχες το SL-D22 που είχε βραχίονα τύπου S με κανονικό κέλυφος θα μπορούσες να βάλεις όποια κεφαλή ήθελες. Τώρα όμως πρέπει να το ψάξεις πολύ και είναι περιορισμένες οι επιλογές σου

Αυτοί οι Τ4Ρ είναι σαν τους παλιούς B&O ένα πράμα, που δε μπορούσες να βάλεις άλλη κεφαλή εκτός από τη δικιά τους;

Υπάρχουν μερικές Grado, σαν αυτές εδώ. Κάποιες άλλες, συμπεριλαμβανομένων των Ortofon μπορείς να βρεις εδώ. Με βάση τα υπόλοιπα μηχανήματα σου και από το γεγονός πως δε θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις την T4P σε καλύτερο πικάπ, σε συμβουλεύω για μια Ortofon OMP10 ή το πολύ για μια Grado Prestige Blue.

Ναι θα συμφωνήσω κι εγώ ότι δεν αξίζει να δώσεις λεφτά για Τ4Ρ κεφαλή η οποία θα σού είναι άχρηστη στο μέλλον σε άλλο πικάπ.
Οπότε αν πας για αναβάθμιση κάποια στιγμή θα πας συνολικά και για πικάπ και για κεφαλή.

Χαιρετώ την κοινότητα του AV club.
Είμαι νέο μέλος και έχω ένα σημαντικό ερώτημα.
Σκέφτομαι κάποια στιγμή να αλλάξω κεφαλή στο πικ απ για κάτι καλύτερο. Το πικ απ μου είναι το Technics SLBD22. Δεν είναι ΜΚ2 αλλά δεν παύει να είναι Technics. Η κεφαλή που φέρει πάνω του είναι της μάνας του κινητού μαγνήτη. Το έχω συνδεδεμένο σε είσοδο phono απλή. Έχω και προενισχυτή phono αλλά τον χρησιμοποιούσα σε κάποιο μικρότερο ενισχυτή. Καθώς το είδος της κεφαλής του είναι Τ4p, σκέφτηκα να του βάλω μια καλή ortofon για Τ4Ρ κεφαλές. Η κεφαλή που θέλω όμως να του βάλω είναι κινητού πηνίου.
Είμαι ανοιχτός σε συμβουλές και προτάσεις σχετικά με την παραπάνω αλλαγή. Ποια θεωρείται πως είναι η καλύτερη λύση? Ο ενισχυτής είναι Sony καθώς και τα ηχεία. Αργότερα στη ζωή μου θα πάρω καλύτερα κομμάτια stereo.

Ευχαριστώ,
Βασίλης Κόρδας

Γεια ειμαι και εγω καινουργιος εδω στο forum και εχω το ιδιο προβλημα. Σκεφτομουνα να αλλαξω κεφαλη στο technics μου. Δεν θυμαμαι αν το δικο μου ειναι το SLBD22 η το SLBD20. εχει ισιο βραχιονα και η κεφαλη εχει 4 βελονες και βιδωνει με μια βιδα στα πλαγια. Υπαρχει τελικα καμια αξιολογη κεφαλη για να βαλω η πρεπει να σκεφτομαι για αλλαγη πικαπ?

Λίγο παλιό το τόπικ αλλά έχω και εγώ μια ερώτηση.

Έχω επίσης το Technics SL BD22.
Το αγόρασα το 1995 αν θυμάμαι καλά (κάπου έχω τις αποδείξεις).
Μετά απο 2-3 χρόνια άλλαξα την βελόνα με μια electron - diamond stylus.
Στο κουτάκι που το έχω ακόμα,γράφει επίσης

1124-50 (το part number μάλλον)
NATIONAL
EPS-22ED
EPS-22ES
EPS-202ED

ήταν η σωστή η όχι δε ξέρω

Με αυτή τη βελόνα το πικ απ έχει παίξει αρκετά με μια μεγάλη παύση 2001 - 2007 όπου ζήτημα να έπαιξε 10 ώρες.
Εκτός των παλιών βινιλίων,αγοράζω και από ebay (υπάρχει υλικό δηλαδή και θα αυξηθεί) και θέλω να μου πείτε αν αξίζει να αλλάξω βελόνα - κεφαλή με αυτή που προτείνατε παραπάνω?
H AT-3482P της audio technica που προτείνει η panasonic σαν ανταλλακτικό κοστίζει καμιά 20ριά ευρώ.
Η Grado Prestige Blue που πρότεινε κάποιο μέλος πιο πριν έχει 100!!...τη στιγμή που το πικ απ καινούργιο έχει 170-180 ευρώ.

Επίσης αλλού βλέπω την ένδειξη conical stylus - elliptical stylus και αυτή που έχω γράφει diamond stylus...τι γίνεται με αυτή την επιλογή?

Κάπου διάβασα ότι οι κατασκευαστές μιλάνε για 3000-5000 ώρες ζωής για τις βελόνες......δε νομίζω να τις έχω υπερβεί με αυτή τη βελόνα.
Δε σκέφτομαι να επενδύσω σε πικ απ εκτός βέβαια αν υπάρχει κάτι αξιόλογο με 150-200 ευρώ.

Ευχαριστώ.

Κανονικά θα σου έλεγα να ρίξεις μια ματιά σε αυτή εδώ που είναι πολύ καλή κεφαλή.
Δές την εδώ σε δράση και σε Technics mkii
Αλλά το πικάπ σου έχει ένα περίεργο βραχίονα και δεν ξέρω αν μπορεί να ταιριαξει οτιδήποτε άλλο χωρίς πρόβλημα

Υπάρχει περίπτωση να γίνει modification με καλύτερο βραχίονα από άλλο technics?
έστω μεταχειρισμένο να κρατηθεί το κόστος χαμηλά.

Re: Απάντηση: Αλλαγή κεφαλής στο πικ απ

Μην το ψάχνεις ούτε λόγος να γίνεται.Αυτό που έχεις αξίζει να αλλάξεις μόνο βελόνα και ότι ήχο σου βγάλει.
Αν θέλεις κάτι καλύτερο ψάχνεις για φτηνό μεταχειρισμένο το διαχρονικό sl1200mkii.

To Technics SL-BD22 είχε έναν βραχίονα που έπαιρνε κεφαλή τύπου Τ4Ρ.
Αυτός ήταν ένας απαράδεκτος τύπος κεφαλών όπου δεν βίδωναν πάνω στο κέλυφος με βίδες ούτε συνδέονταν με καλώδια. Είχαν 4 ακροδέκτες και πρίζωναν πάνω στον βραχίονα. Αυτό είχε το μειονέκτημα ότι δεν μπορούσες να ρυθμίσεις τίποτα. Αυτές ήταν κατά κανόνα φτηνιάρικες κεφαλές που φυσικά λειτουργούσαν μόνο με τους αντίστοιχους φτηνιάρικους βραχίονες που δέχονταν Τ4Ρ κεφαλή. Ευτυχώς καταργήθηκε αυτός ο τύπος.
Το καλό μοντέλο της Technics εκείνης της εποχής ήταν το SL-D2 με άμεση οδήγηση με βραχίονα τύπου S με μπαγιονέτ κέλυφος που μπορούσε να δεχτεί κανονική κεφαλή. Το SL-BD22 ήταν το φθηνό belt drive με τον φθηνό βραχίονα για κεφαλές Τ4Ρ, κατασκευασμένο από ελαφρύ πλαστικό.
Εάν παίζει έχει καλώς. Εάν όχι δεν αξίζει να ασχοληθείς μαζί του με τροποποιήσεις και αναβαθμίσεις.
Αν θες κάτι σωστό μπορείς να πάρεις ένα SL-1200MKII το οποίο είναι πολύ καλό πικάπ και για hi-fi σύστημα, όχι μόνο για clubs και για djs.

Επανέρχομαι για να ρωτήσω κάτι που είχα διαβάσει παλιότερα και ξέχασα να το ρωτήσω (μάλλον σε άλλο forum).

Κακό πικ απ - βελόνα σημαίνει και φθορά στους δίσκους?
Συγκεκριμένα ένα σχόλιο από αυτό που είχα διαβάσει ονόμαζε το συγκεκριμένο πικ απ καταστροφέα δίσκων.
Πριν από το technics είχα ένα πικ απ της πλάκας (για 4 χρόνια περίπου)....αυτό δηλαδή θα ήταν χειρότερος καταστροφέας?:flipout:

Είχα αρκετούς δίσκους και τον τελευταίο καιρό αγόρασα και άλλους....αν μείνω με το ίδιο να φοβάμαι για μακροχρόνια φθορά?

Yπεύθυνη για φθορά στους δίσκους ειναι περισσότερο η βελόνα. Κυρίως πρέπει να αποφεύγονται oι σφαιρικές βελόνες γιατι λόγω σχήματος φθείρουν τα άκρα στα αυλάκια του δίσκου όταν διαβάζουν. Αντιθετα, καλύτερη επαφή με το αυλάκι εχουν οι ελειπτικές ή υπερελειπτικές βελόνες.

Έλα που δε ξέρω τι είναι η δικιά μου....diamond stylus γράφει το κουτάκι όπως προείπα.
Αν πάρω δηλαδή μια άλλη elliptical είμαι οκ όσον αφορά τη φθορά.. ευχαριστώ.

Aν πάρεις eliptical θα έχεις λιγότερη φθορά, εφόσον την εχεις ρυθμίσει σωστα. Δηλαδη σωστο βάρος ανάγνωσης, κλπ. Υπάρχουν τα σχετικά για την ρύθμιση της κεφαλής ενος πικάπ σε θεμα που εχει γινει sticky. Ριξε μια ματια.

Μια αρρύθμιστη σφαιρική κάνει πολύ μικρότερη ζημιά από μια αρρύθμιστη ελλειπτική. Κι αυτό είναι προφανές: το σφαιρικό σχήμα είναι συμμετρικό, οπότε αν κάτσει στραβά στο αυλάκι δεν αλλάζει το προφίλ επαφής! Όσο πιο πεπλατυσμένη είναι η βελόνα τόσο καλύτερα ακολουθεί το αυλάκι, αλλά τόσο περισσότερο μπορεί να φθείρει τον δίσκο αν είναι αρρύθμιστη. Επίσης οι σφαιρικές βελόνες είναι συνήθως πιο χοντρές. Οπότε αν περάσουμε από σφαιρική σε μια πιο λεπτή ελλειπτική, αυτή ακουμπά πιο βαθιά στο αυλάκι. Μπορεί εκεί να έχει μαζευτεί περιοσσότερη βρωμιά, αλλά μάλλον θα είναι πιο κάτω από τη φθορά από τη χρήση του βινυλίου.