Αλλαγή κινητήρα...Τι χαρτούρα-έξοδα με περιμένουν?

Ulysses

AVClub Enthusiast
28 June 2008
732
Θεσσαλονίκη
[FONT=&quot]1) Εχω ένα Fiat punto sporting Ιαν-2004 (1400cc/95hp) και χάλασε ο κινητήρας και τον άλλαξα με ίδιο μεταχειρισμένο (900 -τελειωμένο).[/FONT]
[FONT=&quot]Τι πρέπει να κάνω όσο αφορά τη γραφειοκρατία (αν κάποιος τα ξέρει αναλυτικά) και τι θα πληρώσω ???[/FONT]
[FONT=&quot]
[/FONT]

[FONT=&quot]2) Επίσης επειδή σε 2 μήνες περνάω ΚΤΕΟ και πρόσφατα χάλασε ο εγκέφαλος ABS και κόστιζε αρκετά,τον ακύρωσε ο τεχνικός αλλά πρόσεξα πως σε χαμηλή ταχύτητα (20-30 km) καμιά φορά μου φρενάριζε (πολύ λίγο) από μόνο του (μη με ρωτήσετε το γιατί-δεν έχω ιδέα) οπότε έβγαλα τη μεγάλη ασφάλεια που ελέγχει αυτόν και τα συναφή συστήματα και είναι αναμμένα μόνιμα ABS,hill holder,epd κτλ.[/FONT]
[FONT=&quot]Υπάρχει περίπτωση να με κόψουν και να πρέπει να πληρώνω κερατιάτικα ή δεν είναι σημαντικό?[/FONT]
[FONT=&quot]Το αμάξι δουλευει άψογα,έχω καινούρια λάστιχα,αμορτισέρ,εξάτμιση απλά δεν έχει ABS,κλάι μάιν...[/FONT]

Όταν βάζεις τον ίδιο κινητήρα δεν θεωρείτε αλλαγή και δεν κάνεις τίποτα.
Ωστόσο, αν πας τώρα στη σελίδα του υπουργείου βλέπεις αυτό από τον ...Ιανουάριο του 2016
http://www.yme.gr/index.php?getwhat=1&oid=340&id=&tid=340
"13/01/2016
Έκδοση άδειας κυκλοφορίας επιβατικού αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης λόγω αλλαγής κινητήρα
«Η παρούσα διαδικασία και το αντίστοιχο έντυπό της είναι υπό αναθεώρηση από τα συναρμόδια Υπουργεία σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Σε κάθε περίπτωση, πληροφορίες περί της διαδικασίας παρέχονται στους πολίτες από τις οικείες υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών όπου διεκπεραιώνεται»"

Το έντυπο που κυκλοφορεί ως τώρα τουλάχιστον στο τέλος γράφει:
"ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
Σε περίπτωση που ο νέος κινητήρας είναι του ιδίου τύπου, δεν απαιτείται έκδοση νέας άδειας κυκλοφορίας ( δεν θεωρείται αλλαγή κινητήρα )."
https://www.google.gr/url?sa=t&rct=...2646_M03.doc&usg=AOvVaw0DXKHMs14huEHH5qoWWONw

Έχει αριθμό αλλά εκεί που είναι (τουλάχιστον στο 1200) δεν μπορούν ούτε στο ΚΤΕΟ να το δουν.
Ο νόμος από το υπουργείο (ήταν) σαφής και δεν απαιτούσε τίποτα αν ο κινητήρας ήταν ίδιος. Όταν άλλαξα εγώ το είχα βρει καθαρά.
Τώρα αυτά που λέει από τον Ιανουάριο του 2016 δεν ξέρω τι να πω.