Αλλαγή μεγαφώνων

Ge0rge

AVClub Addicted Member
17 April 2007
2,454
2
Δεν ξέρω αν γράφω στην σωστή κατηγορία, αλλά έχει κάποια σχέση πάντως. Έχω ένα ζευγάρι Focal Chorus 816 και σκέφτομαι να αλλάξω τα μεγάφωνα.

Και ο λόγος είναι ο εξής:

Έχω διαβάσει ότι η Focal έβγαλε ειδικά για την αγγλία μια έκδωση όπου στην συγκεκριμένη καμπίνα έχει χρησιμοποιήσει τα μεγάφωνα της σειράς Utopia και φυσικά ο ήχος είναι ανώτερος.

"The Chorus V range normally sports polyglass driver cones, but the 165mm mid and bass drivers on the 816WSE have the same cone material as Focal's top-of-the-range Utopia models. The midrange cone is a single glass layer with a foam backing, while the bass unit is made up from multiple layers of glass either side of the foam to give it greater stiffness"
http://www.techradar.com/products/a...av-speakers/focal-chorus-816wse-375591/review

Ερώτηση:
1. Τι ρίσκο πρέπει να πάρω για να κάνω κάτι τέτοιο?

2. Τα συγκεκριμένα ηχεία έχουν ένα μεγάφωνο 6.5'', ένα passive radiator και είναι bass reflex, με εξόδους από μπροστά και από κάτω πρός την βάση του ηχείου. Αν η Focal δεν έχει πειράξει τίποτ' άλλο εκτός από τα μεγάφωνα έχει καλώς. Αν όμως έχει αλλάξει και κάτι άλλο τι γίνεται? Θα χαλάσει ο ήχος?

3. Πόσο δύσκολο είναι να αλλάξω τα μεγάφωνα? Θέλει κόλλες και τα σχετικά, ή απλά ξεβιδώνω και βιδώνω τα καινούρια (φυσικά συνδέω και τα καλώδια). Και αν το κάνω τι κίνδυνος να χαλάσει το σύνολο υπάρχει?.

Ευχαριστώ

Last edited:
αν μαζι με τα μεγαφωνα αλλαξης και το κρος (εφοσον το πουλαη σαν ανταλλακτικο) θα πετυχη η σκεψη σου.

διαφορετικα ο ηχος θα χαλαση.

η αλλαγη ειναι ευκολη απλα ξεβιδωνης και βιδωνης τα καινουργια αλλα χωρις το κρος δεν θα κανης δουλεια.

μπορης να στειλης ενα email να ρωτησης.
πιστευω θα σου πουν.

αν μαζι με τα μεγαφωνα αλλαξης και το κρος (εφοσον το πουλαη σαν ανταλλακτικο) θα πετυχη η σκεψη σου.

διαφορετικα ο ηχος θα χαλαση.

η αλλαγη ειναι ευκολη απλα ξεβιδωνης και βιδωνης τα καινουργια αλλα χωρις το κρος δεν θα κανης δουλεια.

μπορης να στειλης ενα email να ρωτησης.
πιστευω θα σου πουν.

Λες να έχει διαφορετικό cross? Δυστυχώς δεν μπορώ να βρω πουθενά e-mail της focal. Είχα στείλει παλιότερα ένα e-mail σε διάφορα προσωπικά που είχα βρει και δεν πήρα καμία απάντηση.

Έκανα άλλη μια προσπάθεια με την focal. Βρήκα ένα e-mail. Για να δούμε...

Έχω διαβάσει ότι η Focal έβγαλε ειδικά για την αγγλία μια έκδωση όπου στην συγκεκριμένη καμπίνα έχει χρησιμοποιήσει τα μεγάφωνα της σειράς Utopia και φυσικά ο ήχος είναι ανώτερος.

θα σε συμβούλευα να ψαχτείς καλά πριν κάνεις οποιαδήοπτε επέμβαση. Εμένα το γεγονός ότι η έκδοση είναι ειδικά για την Αγγλία, με προβληματίζει αντί να με ενθαρρύνει. Γιατι αν έχει γίνει σωστή δουλειά ( = εξέλιξη του ηχητικού χαρακτήρα οχι μόνο στο εργαστήριο αλλά με ακροάσεις σε αγγλικά σπίτια - μεγεθος, υλικά κατασκευής οικοδομής, επιπλωση κτλ ) τότε είναι σίγουρο ότι σε ενα ελληνικό σπίτι ο ήχος δεν θα ειναι ο καλύτερος δυνατός (εξ ου και ενας από τους λόγους που πχ τα audio spectrum είναι συνηθως εξαιρετικά).

"The Chorus V range normally sports polyglass driver cones, but the 165mm mid and bass drivers on the 816WSE have the same cone material as Focal's top-of-the-range Utopia models. The midrange cone is a single glass layer with a foam backing, while the bass unit is made up from multiple layers of glass either side of the foam to give it greater stiffness"
http://www.techradar.com/products/a...av-speakers/focal-chorus-816wse-375591/review

Ερώτηση:
1. Τι ρίσκο πρέπει να πάρω για να κάνω κάτι τέτοιο?

2. Τα συγκεκριμένα ηχεία έχουν ένα μεγάφωνο 6.5'', ένα passive radiator και είναι bass reflex, με εξόδους από μπροστά και από κάτω πρός την βάση του ηχείου. Αν η Focal δεν έχει πειράξει τίποτ' άλλο εκτός από τα μεγάφωνα έχει καλώς. Αν όμως έχει αλλάξει και κάτι άλλο τι γίνεται? Θα χαλάσει ο ήχος?

Ευχαριστώ

οι μονάδες των utopia είναι σίγουρα καλύτερες από τα polyglass. Αυτό όμως δεν αρκεί για να παιξουν σωστά. Χρειάζεται να προσαρμοστούν τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της καμπίνας στα νεα δεδομένα του woofer ( αλλες theile-small ) - πιθανόν διαφορετικός όγκος καμπινας και διαστάσεις σωλήνα. Χρειάζεται να σχεδιαστεί νεο crossover η να τροποποιηθεί το παλιό διοτι οι αποκρίσεις (συχνότητας, σύνθετης αντίστασης) των νεων μονάδων είναι διαφορετικές.

Συνεπώς θα σου πρότεινα να μαθεις περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες για αυτήν την ειδική έκδοση πριν κανεις αλλαγές.

Το βίδωμα ξεβίδωμα δεν ειναι πρόβλημα ( αρκει οι νεες μονάδες να εχουν ακριβως ιδιες διαστάσεις - διδαμέτρου, πατούρας )

Οι καλωδιώσεις θελουν προσοχή στις πολικότητες. Μια αναστροφη πολικότητα εινια καταστροφική για την στερεοφωνική εικόνα και την αποκριση.

Θα σου πρότεινα επίσης να ξεκινήσεις από την ουσία. Δηλαδή αν υπάρχει κατι συγκεκριμένο που σε ενοχλεί ή εν πασει περιπτώσει χρήζει βελτίωσης στα ηχεία σου. Πχ αν τα ακους λίγο λαμπρά στις μεγαλες εντάσεις ( εκτός φυσικα από τον ατέλειωτο πειραματισμό με την τοποθετηση-μετακίνηση και στις ΤΡΕΙΣ διαστάσεις ) μια αναίμακτη (και αναστρεψιμη) αλλαγή που μπορεις να κανεις ειναι να αυξήσεις ελαχιστα την τιμή της αντίστασης στο κροσόβερ που ελέγχει την στάθμη του tweeter. Μικρές αλλαγές επιτρέπονται γιατι συνήθως ειναι μέσα στο range που εχει προβλέψει ο κατασκευαστής ωστε να μην χαλάει το ταιριασμα των φάσεων στην cross περιοχή και το αποτελεσμα μπορει να σε φερει προ ευχάριστων εκπλήξεων, όπως σε πολύ κόσμο.

Δευτερη βελτίωση που μπορείς να κάνεις είναι να αντικαταστήσεις τον πυκνωτή που είναι σε σειρά με το tweeter με MKP ιδιας τιμής, ίδίως
αν ο τωρινός είναι ηλεκτρολυτικός. Και φυσικά να κολλήσεις τα καλωδια απ ευθείας στα μεγάφωνα καταργώντας τις φίσες. Α και καλό σφίξιμο
στις βίδες του woofer (προσεκτικά, μεχρι το σημειο που δεν θα κλωτσήσουν φυσικά).

Μη ρωτήσεις γιατι δεν τα εχει κάνει ηδη ο κατασκευαστής αφού ειναι τόσο απλά πραγματα.. Διαφοροι λόγοι. Κόστος(για τους πυκνωτές), ευκολία επισκευής για τα βύσματα αντι για κολλήσεις, πιο εμπορικός ήχος στο μαγαζί για να πουληθουν πιο ευκολα όταν ειναι λαμπρό το tweeter, διαφορετική συμπεριφορά αναλογα με την εκαστοτε αποσταση απο τους πλαινους τοιχους κτλ..

@ johnjohn

Βασικά... ναι... τι να πω τώρα. Η απάντησή σου είναι τόσο υπερπλήρης για 'μένα που αποκλίεται να πειράξω οτιδήποτε γιατί πολύ απλά το ποιό πιθανό είναι να χαλάσω τον ήχο. Για να είμαι ειληκρηνής, δεν έχω κανένα πρόβλημα απολύτως με τον ήχο, ειδικά με την λαμπρότητα. Μπορώ να πω ότι το tweeter σχεδόν δεν ακούγεται και παράλληλα έχουν πάρα πολύ καλή ανάλυση. Είμαι υπέρευχαριστιμένος με την απόδοσή τους.

Με βάση την κριτική που διάβασα και το woofer που έβαλαν πάνω στην συγκεκριμένη έκδοση, σκεφτόμουν μήπως τα βελτιώσω, αλλά άστο καλύτερα. Δεν περίμενα ότι θα έπαιζαν τόσοι λόγοι ρόλο στον ήχο ενός ηχείου. Ήξερα μόνο για την καμπύνα και την τοποθέτηση. Βέβαια, θεωρώ λίγο απίθανο να έχουν κάνει έρευνα για να βγάλουν τα συγκεκριμένα ηχεία για τα Αγγλικά σπίτια, αλλά το να αρχίσω να τα πειράζω όντας άσχετος και χωρίς να έχω πρόβλημα κιόλας με τον ήχο, μου φαίνεται αρκετά risky..

Σ' ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου. Μάλον με γλύτωσες από μπελάδες και πεταμένα χρήματα. Καλύτερα με τα ίδια λεφτά να βελτιώσω τα καλώδιά μου.

Σε περίπτωση που ΑΛΛΑΞΕΙΣ τον υποτιθέμενο bipolar πυκνωτή του τουϊτερ , έχε στα υπ οψιν οτι πρέπει να είσαι έτοιμος για μικρή αλλαγή στήν τιμή (πρός τα κάτω) και διαφοροποίηση (πρός τα πάνω) τής αντίστασης που ρυθμίζει τήν ευαισθησία του , διαφορετικά θα σου φανεί οτι ΜΟΝΟ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕΣ ...

α να μανώλη ευκαιρία να μου λύσεις μια απορία.

μικρή αύξηση της εν σειρά αντίστασης την καταλαβαίνω (αφου θα μειωθει το ESR)

την διαφοροποίηση της τιμής (υποθέτω ότι εννοείς του πυκνωτή) επίσης την καταλαβαίνω (αφου συνήθως οι ηλεκτρολυτικοί εχουν πραγματική χωρητικότητα μικρότερη από την ονομαστική λόγω γήρανσης αλλα και κακής ακρίβειας). Αρα για να μεινει ολόιδιο το φίλτρο θα πρεπει να βαλουμε τιμή λίγο μικρότερη απο την ονομαστική, αν το εχω πιάσει το υποννούμενο. Το ερωτημα όμως ειναι, ο designer όταν επιλεγει να βαλει ηλεκτρολυτικούς, tunarei το crossover με βάση τις πραγματικές τιμές των εξαρτημάτων (πχ μεσος όρος μερικών τυχαίων δειγμάτων) που θα χρησιμοποιήσει ή με βάση τις ονομαστικές ?

α να μανώλη ευκαιρία να μου λύσεις μια απορία.

μικρή αύξηση της εν σειρά αντίστασης την καταλαβαίνω (αφου θα μειωθει το ESR)

την διαφοροποίηση της τιμής (υποθέτω ότι εννοείς του πυκνωτή) επίσης την καταλαβαίνω (αφου συνήθως οι ηλεκτρολυτικοί εχουν πραγματική χωρητικότητα μικρότερη από την ονομαστική λόγω γήρανσης αλλα και κακής ακρίβειας). Αρα για να μεινει ολόιδιο το φίλτρο θα πρεπει να βαλουμε τιμή λίγο μικρότερη απο την ονομαστική, αν το εχω πιάσει το υποννούμενο. Το ερωτημα όμως ειναι, ο designer όταν επιλεγει να βαλει ηλεκτρολυτικούς, tunarei το crossover με βάση τις πραγματικές τιμές των εξαρτημάτων (πχ μεσος όρος μερικών τυχαίων δειγμάτων) που θα χρησιμοποιήσει ή με βάση τις ονομαστικές ?

Γιάννη , πέραν αυτών που ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ αναφέρεις , παίζει και μιά άλλη κατάσταση (που κι αυτή τήν ξέρεις φαντάζομαι ) :
Είναι το θέμα τής Q συμπεριφοράς τών bipolar σε σχέση με τήν συχνότητα , δηλαδή παρόμοιο φαινόμενο μεταξύ πηνίων αέρος (Low ESR) και πηνίων με πηρύνα , τα μετράς στο 1ΚΗz και είναι πχ 1mH , ενώ στα 2KHz γίνονται 0.8mH και στα 100Hz είναι 1.2-1.4mH
Και αυτό κάνει πιο δύσκολη ακόμα τήν σχεδίαση , ειδικά στο σημείο του X

Και δυστυχώς στην ερώτηση τι επιλέγει και
πώς κινείται στήν επιλογή , η απάντηση είναι στήν ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ απο τυχαίο ΜΕΣΟ ΟΡΟ και στήν χειρότερη απο τήν αναγραφόμενη τιμή

Καλημέρααααααα

Γιάννη , πέραν αυτών που ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ αναφέρεις , παίζει και μιά άλλη κατάσταση (που κι αυτή τήν ξέρεις φαντάζομαι ) :
Είναι το θέμα τής Q συμπεριφοράς τών bipolar σε σχέση με τήν συχνότητα , δηλαδή παρόμοιο φαινόμενο μεταξύ πηνίων αέρος (Low ESR) και πηνίων με πηρύνα , τα μετράς στο 1ΚΗz και είναι πχ 1mH , ενώ στα 2KHz γίνονται 0.8mH και στα 100Hz είναι 1.2-1.4mH

Και δυστυχώς στην ερώτηση τι επιλέγει και
πώς κινείται στήν επιλογή , η απάντηση είναι στήν ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ απο τυχαίο ΜΕΣΟ ΟΡΟ και στήν χειρότερη απο τήν αναγραφόμενη τιμή

Καλημέρααααααα

α ναι έχεις δίκιο. Όπου αναγκάστηκα να χρησιμοποιήσω ηλεκτρολυτικό σε low pass είχα την σύνεση να μετρήσω στην συχνότητα "ενδιαφέροντος". Αλλά για τους mkp δε μπορώ να πω το ίδιο.. κακώς ε? όσο ζει μαθαίνει κανείς

δηλαδή παρόμοιο φαινόμενο μεταξύ πηνίων αέρος (Low ESR) και πηνίων με πηρύνα , τα μετράς στο 1ΚΗz και είναι πχ 1mH , ενώ στα 2KHz γίνονται 0.8mH και στα 100Hz είναι 1.2-1.4mH

άσε την πρώτη φορά που τολμησα να χρησιμοποιήσω πυρηνάτους έφαγα πολυ μεγάλη ήττα !! διπλάσιος βαθμός δυσκολίας...

άσε την πρώτη φορά που τολμησα να χρησιμοποιήσω πυρηνάτους έφαγα πολυ μεγάλη ήττα !! διπλάσιος βαθμός δυσκολίας...

Α ! αυτό ξαναπέστο !!!! , εχω φάει ήττες ουκ ολίγες (και μέχρι να εμπεδωθεί η κατάσταση , ούτε που μπορούσε να συνέλθει το Χ ....μεγάλη πίκρα ...)