αλλαγη opamps

backousis

Supreme Member
18 June 2006
3,482
Ηρακλειο
το θεμα εχει συζητηθη πολυ παλια επι avforum για την αλλαγη των opamp
jrc4580 που φοραη το μπερυντακ.

τοτε βεβαια ηταν για το dcx αλλα τα ιδια ειναι.

μια και εχουν χαθη οι τοτε προτασεις επαναφερω το θεμα.

τι προτεινεται να βαλω;

η τροφοδοσια ειναι +-15 volt.

οι μπερυ ενισχυτες φορανε τους ιδιους στην εισοδο.

νομιζεται οτι αυτοι θα επιλεγουν για το dac ειναι καταλληλοι και για τους ενισχυτες η υπαρχη κατι πιο καταλληλο αφου ειναι για διαφορετικη δουλεια;

Ξέρεις Γιώργο αν το μπερυνατακ έχει ίδιο στάδιο έξοδου με το dcx?
Πάντως εδώ η απαίτηση είναι να μπορεί να οδηγάει ο ορα μακριά καλώδια κλπ, κάτι που στον ενισχυτή δεν χρειάζεται.

βαγγελη το ιδιο ειναι μονο που εχω κρατηση το φιλτρο και τον πρωτο opamp μεχρι τον 47uf coupling cap.(ξερω οτι εχεις το σχεδιο).

απο εκει εχω τραβηξη εξοδο μια και δεν χρειαζομαι τους αλλους δυο που ξανακανουν balanced το σημα οποτε θελω να αλλαξω μονο εναν.

Χωρις να ξερω αν γινεται αλλα εχεις σκεφτει να βαλεις δυο μονους?? πχ opa627 σε μετατροπεα?? Η Texas προτεινει +-15βολτ για τους opa627.

κανενας;

ειμαι αναμεσα σε op275 και opa2604.

πολυ καλες επιλογες και οι δυο. Ο 2604 ειναι για τα γουστα μου ο πιο"ευηχος" τελεστικος, εχοντας τα καλυτερα σωματα αλλα παρουσιαζοντας μια ελαφρια ελλειψη "αναλυσης" . Ο 275 απ την αλλη, εχει πολυ καλα και καθαρα μεσαια.....

Στριψε ενα νομισμα:grinning-smiley-043

ευχαριστω για τις προτασεις σας.

λεω να βαλω τον 2134 στο dac.

στην εισοδο του ενισχυτη υπαρχουν 2 opamp.

o πρωτος οδηγη το ποτενσιομετρο και απο εκει ο δευτερος

οδηγη τα Drivers.

να βαλω τους ιδιους η καποιος αλλος τυπος ισως ειναι πιο καταλληλος;

O RC4580 δεν είναι κακός τελεστικός, ειδικά για τα μπέρια που χαρακτηρίζονται γενικώτερα από έναν όχι και τόσο φιλικό στο αυτί ήχο.

Δοκιμάζοντας το OP275 στο μπέρυντακ το αποτέλεσμα ήταν αρχικώς κάπως πιο καθαρός ήχος αλλά ταυτόχρονα με μια ελαφριά προβολή της "κακίας" του μηχανήματος που πηγάζει από αλλού. Σε μακροχρόνια ακρόαση δεν νομίζω ότι η αλλαγή του RC4580 με έναν πιο γρήγορο τελεστικό θα σου δώσει αυτό που ξέρω ότι σου λείπει σήμερα.

Last edited:
Re: Απάντηση: αλλαγη opamps

O RC4580 δεν είναι κακός τελεστικός, ειδικά για τα μπέρια που χαρακτηρίζονται γενικώτερα από έναν όχι και τόσο φιλικό στο αυτί ήχο.

Δοκιμάζοντας το OP275 στο μπέρυντακ το αποτέλεσμα ήταν αρχικώς κάπως πιο καθαρός ήχος αλλά ταυτόχρονα με μια ελαφριά προβολή της "κακίας" του μηχανήματος που πηγάζει από αλλού. Σε μακροχρόνια ακρόαση δεν νομίζω ότι η αλλαγή του RC4580 με έναν πιο γρήγορο τελεστικό θα σου δώσει αυτό που ξέρω ότι σου λείπει σήμερα.

και απο που πηγαζη η κακια;

απο την τροφοδοσια η απο το ΑΚΜ;

Απάντηση: Re: Απάντηση: αλλαγη opamps

και απο που πηγαζη η κακια;

απο την τροφοδοσια η απο το ΑΚΜ;

Κυρίως από την άθλια τροφοδοσία, τα υλικά γύρω από τους τελεστκούς και πολύ λιγότερα από το ίδιο το AKM και τους RC4580. Σε κάποια δείγματα έχουν αναφερθεί ακόμα και προβλήματα με το clock.

Eγώ χρησιμοποιώ ακόμα ένα μπερυντακ (τροποποιημένο πάντα) αλλά μόνο στο ρόιλο του upsampler & digital i/o interface converter.

Last edited:
Εγώ από την άλλη θα πρότεινα αντικατάσταση του μαμακίσιου op-amp με άλλον αλλά όχι τεχνολογίας fet, αλλά bipolar. Ίσως τον AD797.

Σε κάθε περίπτωση βάλε μια βάση καλής ποιότητας και πάνω δοκίμασε διάφορους ώσπου να σου κάτσει κάποιος στο αυτί, γιατί εσύ θα το ακούς, οπότε καλό είναι να σου αρέσει εσένα ασχέτως τι λέμε όλοι εδώ μέσα που τους ακούμε σε άλλα μηχανήματα, χώρους και ...αυτιά.

Last edited:
Απάντηση: Re: αλλαγη opamps

Σε κάθε περίπτωση βάλε μια βάση καλής ποιότητας και πάνω δοκίμασε διάφορους ώσπου να σου κάτσει κάποιος στο αυτί, γιατί εσύ θα το ακούς, οπότε καλό είναι να σου αρέσει εσένα ασχέτως τι λέμε όλοι εδώ μέσα που τους ακούμε σε άλλα μηχανήματα, χώρους και ...αυτιά.

Το πρόβλημα είναι ότι οι RC4580 είναι επιφανειακής στήριξης και είναι αρκετά δύσκολο να προσαρμοστεί η ειδική βάση-αντάπτορας της browndog ωστε να μπορεί κάποιος με ευκολία και ασφάλεια να κάνει opamp rolling .

Σου πρωτεινω να βαλεις μια βαση και να κανεις δοκιμες. Στο μηχανημα σου δεις ποιος ταιριαζει καλυτερα. δοκιμασε OP275, OPA2134, NE5532 AD8512.
Βαλε και κανα πυκνωτη 1μf mkt για φιλτραρισμα στην τροφοδοσια.