Αλλαγή πυκνωτή σε προενισχυτή λυχνίας

Tasos98

Established Member
26 October 2007
179
Θεσσαλονίκη
Η πρώτη σοβαρή προσπάθεια με DIY ήταν αυτή:

http://analogmetric.com/download/6SN7 SRPP Preamplifier Schematic.pdf

Ο ήχος ευχάριστος αλλά λίγο θολός στις μεσαίες.

Πρόσεξα λίγο καλύτερα τους C5 και C12 (στην έξοδο) και έβαλα WIMA 0.68μF (αντί 4.7μF του σχεδίου). Όλα τα άλλα του "κιλού". Θέλοντας να πειραματιστώ λίγο άλλαξα τους CX1 και CX2 των 220μF με ERO 220nF (ναι nF αντί μF, από απροσεξία).

Υπερτονίστηκαν, φυσικά, οι υψηλές αλλά μου φάνηκαν καθαρές οι μεσαίες. Δεν ξέρω αν είναι λόγω υπερτονισμού ή λόγω καλύτερου πυκνωτή. Μου φαίνεται, όμως, το δεύτερο.

Τι μου προτείνετε να κάνω:
α)να βρω καλύτερους ηλεκτρολυτικούς στις τιμές του σχεδίου (και ποιους);
ή
β)να βάλω κάτι άλλο και σε ποια χωρητικότητα;

Περιμένω τη βοήθειά σας
 
βάλε καλύτερους αλλά με τις τιμές του σχεδίου τους σε c5.c12 για τους αλλαξες τιμες ; βαλε και εκει αυτους που λεει το σχεδιο και ακουσετο παλι

το άφησες να στρώσει ; οι λάμπες τι λένε ; ειναι καινούργιες η τελειωμένες;
 
Γιατι αλλαξες χωρητικοτητες; Εγω θα εβαζα ιδιες χωρητικοτητες αλλα καλυτερους πυκνωτες.. Αξιολογη λυση κ οικονομικη οι scr οι ppe και οι mundorf οι ασπροι με τα κοκκινα γραμματα.. Μιλαμε για 5-6ε το τεμαχιο..μη πας σε ακριβοτερους.
 
Οι τιμές στο δεύτερο ζευγάρι αλλάχθηκαν από απροσεξία δικιά μου.

Οι λάμπες είναι σχετικά καινούριες. Δοκιμάστηκαν TungSol, Electroharmonix, RCA και Shuguang. Διαφορετικός ήχος η κάθε μία αλλά η θολούρα στις μεσαίες παρέμενε.

Οι παραπάνω πυκνωτές που αναφέρθηκαν που μπορούν να βρεθούν; Τα φέρνουν τα συνηθισμένα καταστήματα ηλεκτρονικών (Ιωαννίδης, 741 κλπ εδώ στη Θεσσαλονίκη) ή πρέπει να τα ψάξω on line;
 
Καλύτερα on Line. Αλλά αυτό που λές για θολούρα στα μεσαία δεν μου αρέσει. Με άλλους προενισχυτές δεν υπήρχε; Τα άλλα μηχανήματα τι είναι; Έχεις πρόσβαση σε παλμογράφο;
 
Τόσο μικροί εξόδου σου κόβουν πολύ μπάσο. Γι' αυτό σου φάνηκαν πιο καθαρές οι μεσαίες. Βάλε τουλάχιστον 4.7uF

Τώρα πηγές... για καλούς πυκνωτές μόνο από εξωτερικό όπως είπε και ο Στέλλιος. Ο Ιωαννίδης δεν ξέρω τι σειρές φέρνει, έχω πάνω από 10 χρόνια να πάω, αλλά φαντάζομαι ακόμα του κιλού ή βιομηχανικού grade θα έχει.

Τώρα για τύπο πυκνωτή... Έχουν γραφτεί πολλά σε πάρα πολλές μεριές... δοκίμασε και βρες τι σου ταιριάζει.

Σαν αρχή σε νορμάλ τιμές μπορείς να δοκιμάσεις Cornel Dubillier ή Vishay σε βιομηχανικούς, ή τους άσπρους Mundorf που έγραψε και ο Σίφης
 
Νομιζω solen και icel φερνει ο Γιαλουσης(semicon.gr) και σιγουρα scr και mundorf εχει ο Τζωρτζακης (diyaudio.gr).. Kανε ενα τηλεφωνο, δε χανεις τιποτα.
 
Ευχαριστώ όλους σας για το ενδιαφέρον.

Κατ' αρχήν, σχετικά με τη "θολούρα" τις δοκιμές τις έκανα σε ολοκληρωμένο ενισχυτή (δεν έχω τελικό) με το volume κατεβασμένο. Οπότε συγκρίνω τον ήχο με ή χωρίς τον προενισχυτή (ουσιαστικά τον χρησιμοποιώ ως buffer).

Δεύτερον ο πειραματισμός έγινε με τους CX1 και CX2 που είναι για τη διέλευση AC από την κάθοδο στη γη.

Μάλλον, θα δοκιμάσω και τις δυο λύσεις όπως είπε και ο dimkasta: Μία με ηλεκτρολυτικό καλύτερης ποιότητας στην αρχική τιμή. Και μία με άλλου είδους αλλά αναγκαστικά σε πολύ χαμηλότερη χωρητικότητα. Ίσως 4,7μF

Αν η παραγγελία γίνει on line θα αργήσω να έχω εξελίξεις στο θέμα. Αν υπάρχει κάποιο αξιόλογο συμπέρασμα θα σας ενημερώσω.

Σας ευχαριστώ όλους
 
Αφού, όταν προσέθεσα έναν ακόμα προ στην αλυσίδα ο ήχος χειροτέρεψε, υπέθεσα ότι οφειλόταν σε αυτόν που έφτιαξα εγώ.
 
όχι δεν πάει έτσι πιθανότατα χαλάει τον ήχο του προ που έφτιαξες ο τρόπος που τον ακούς πρέπει να τον ακούσεις με τελικό και αν υπάρχει άλλος προ να κάνεις συγκριτικό
 
Με την πρώτη ευκαιρία θα το δοκιμάσω. Ο ολοκληρωμένος μου χωρίζεται σε προ και τελικό με βραχυκυκλωτήρες. Αλλά εκεί που είναι χωμένος θέλει μια μέρα ολόκληρη για να τον βγάλω και να τον ξαναβάλω.

Από τον παραπάνω πίνακα με τα "σενάρια" μοιάζει να είναι σωστή η τιμή που έβαλα στον πυκνωτή εξόδου.

Τέλος πάντων, με τα πρώτα αξιόλογα συμπεράσματα θα σας ενημερώσω.
 
Οι προενισχυτές γενικά είναι ένα κομμάτι στην αλυσίδα που επηρεάζουν αισθητά τον ήχο. Καλό θα ήταν να έκανες και κάποιες μετρήσεις με γεννήτρια και παλμογράφο, για να διαπιστώσεις την σωστή λειτουργία της κατασκευής σου.
Το πιο σωστό σενάριο είναι το πρώτο και μετά το δεύτερο αν δεν θες πολύ κέρδος. 11,04 στην πρώτη περίπτωση και 6,97 στην δεύτερη. Στο τρίτο και τέταρτο αν και έχεις το ίδιο κέρδος με πρώτο και δεύτερο αντίστοιχα, η κάτω συχνότητα αποκοπής είναι στα 19ΗΖ περίπου, το οποίο δεν είναι και πολύ σωστό.
Μέτρα και τις τάσεις στα τμήματα των λυχνιών να δεις αν ταιριάζουν με τα θεωρητικά.
 
Συν τοις άλλοις τα SRPP εργάζονται καλύτερα σε χαμηλά και συγκεκριμένα φορτία
 
Έλειψα μέρες και μαζεύτηκαν πολλά...

Όταν λέτε "καλύτερα σε χαμηλά και συγκεκριμένα φορτία" εννοείτε χαμηλό ρεύμα εξόδου ή χαμηλή αντίσταση του επόμενου σταδίου;

Σχετικά με τα "σενάρια",πράγματι η κάτω συχνότητα αποκοπής δεν είναι και η καλύτερη, αλλά μέχρι στιγμής τη θεωρώ αποδεκτή. Ίσως κάνω λάθος αλλά, σκέφτηκα να ασχοληθώ πρώτα με τον πυκνωτή για το baypass της Rk.

Τώρα... έκανα κάποιες δοκιμές αλλάζοντας τον πυκνωτή των 220μF με ίδιο τιμή αλλά λίγο καλύτερης ποιότητα, όχι όμως εξωτικής κατασκευής (Jensen ηλεκτρολυτικός του 1 Ευρώ)

Μου φάνηκε ότι λίγο "τακτοποιήθηκαν" και "ξεχώρισαν" μεταξύ τους οι φωνές στις μεσαίες αλλά γενικά διατηρήθηκε ο ίδιος χαρακτήρας. Προτού τον τοποθετήσω άκουσα τον ενισχυτή και σκέτο. Μικρότερο κέρδος, πιο καθαρός και πιο λεπτόηχος. Πάντως, αυτή η "γλυκήτητα" και "στρογγυλάδα" (δεν ξέρω πώς αλλιώς να το εκφράσω) παρέμειναν έστω και λιγότερο.

Για να μη σας κουράζω άλλο, θεωρώ ότι αυτός είναι ο τονικός χαρακτήρας της όλης σχεδίασης και δεν περιμένω σημαντικές μεταβολές. Θα αρκεστώ σε αυτό. Απλά για δοκιμή παρήγγειλα 2 μη ηλεκτρολυτικούς των 10μF. Αν δεν πετύχει η δοκιμή θα τους βάλω στην έξοδο.

Μια τελευταία γνώμη θέλω, σκέφτομαι να βάλω επιλογέα με 2-3 τιμές χωρητικοτήτων επάνω για μικροαλλαγές στον ήχο κατά βούληση. Υπάρχει πρόβλημα να "ταξιδέψει" το σήμα με καλώδιο μέχρι τον επιλογέα και να γυρίσει πίσω;
 
Είναι καλό να κάνεις διάφορα πειραματάκια, απ' αυτά μαθαίνεις.... Νομίζω ότι γία να μην παιδεύεσαι βάλε τον 10μF στην έξοδο και τον 220μF στην αντίσταση και ξέχασέ τους. Αυτό με τον επιλογέα δεν το βλέπω και πολύ σωστό, απλά αν θες κάντο για να σου φύγει η περιέργεια και μετά το καταργείς.
Αν έχεις όρεξη δοκίμασε και κανένα σταθεροποιημένο τροφοδοτικό. Αυτά κάνουν διαφορά.
 
Re: Απάντηση: Αλλαγή πυκνωτή σε προενισχυτή λυχνίας

Έχεις δίκιο. Θα κάνω τη δοκιμή χωρίς τον επιλογέα (από περιέργεια) και μετά θα κάνω αυτό που είπες.

Ευχαριστώ για όλες τις απαντήσεις.
 
Έλειψα μέρες και μαζεύτηκαν πολλά...

Όταν λέτε "καλύτερα σε χαμηλά και συγκεκριμένα φορτία" εννοείτε χαμηλό ρεύμα εξόδου ή χαμηλή αντίσταση του επόμενου σταδίου;

Μια τελευταία γνώμη θέλω, σκέφτομαι να βάλω επιλογέα με 2-3 τιμές χωρητικοτήτων επάνω για μικροαλλαγές στον ήχο κατά βούληση. Υπάρχει πρόβλημα να "ταξιδέψει" το σήμα με καλώδιο μέχρι τον επιλογέα και να γυρίσει πίσω;


Το SRPP σημαίνει Shunt Regulated Push-Pull . Ειναι μια διαάραξη Push-Pull εν σειρά που αναπτύχθηκε για να οδηγεί χαμηλή ααντίσταση εξόδου ,ε πολύ ρέυμα και χωρητικό φορτίο. Το πόσο χαμηλή, εξατάται από τη σχεδίαση, αυτό που θέλω να πώ είναι οτι για να δίνει το 100% του ρεύματος που μπορεί, πρέπει η το φορτίο που βλέπει να είναι συγκεκριμένο. Αν το φορτίο είναι πιο "ελαφρύ", δεν αξιοποιείται η δυνατοτητα. Σαν παραπλήσιο παραδειγμα , ας πούμε οτι έχω ένα Push Pull ενισχυτη τάξης ΑΒ 100W, αλλά ακούω μουσικη μόνο στα 2 πρωτα Watt που ειναι ταξη A.
Και βέβαια θα δουλεύει, αλλα δεν αξιοποιείτα πλήρως.

Τώρα οι φίλοι μας οι Κινεζοι το έχουν "ανακαλύψει" και το κολλάνε παντού, ποιος ξερει γιατι..... Τοπολογίες με 2 λυχνιες εν σειρά υπάρχουν κι άλλες μαλλον πιό κατάλληλες πχ μ-follower.