Αλλαγή σκληρού σε MacBook Pro 13αρι

nsamar

AVClub Addicted Member
18 June 2006
1,915
Washington, DC
Επειδή ο 160αρης που είχε το Macbook τελείωσε στο πιτς φυτίλι είπα να αλλάξω το δίσκο με έναν 320αρι που είχα. Το θέμα μου ήταν να κάνω Clone Disk και όχι να περάσω το λειτουργικό από την αρχή (βαριόμουν να ξαναστήσω όλο το μηχάνημα από το τπτ). Ακολούθησα λοιπόν την ακόλουθη διαδικασία:
Bootάρω από το cd του snow και ανοίγω το disk utility
Συνδέω τον νέο δίσκο (320) με usb και κάνω restore τον Machintosh HD (160) στον 320αρη.
Μετά από κανένα 2ωρο που ολοκληρώθηκε η διαδικασία κλείνω τον υπολογιστή και πιάνω το κατσαβίδι.
Βάζω τον 320αρη μέσα κλείνω το μηχάνημα και ανοίγω το mac.
Το σύστημα bootαρει κανονικότατα και όλα δουλευούν ρολόι με το νέο δίσκο.
Το μόνο πρόβλημα που έχω (και γι αυτό γράφω το παρόν) είναι ότι σε κάθε εκκίνηση του υπολογιστή (είτε power on είτε restart) από τη στιγμή που 8α πατήσω το power μέχρι να εμφανιστεί το μηλαράκι στην οθόνη και να αρχίσει να φορτώνει το snow μεσολαβεί ένα αρκετά μεγάλο διάστημα της τάξεως των 10 με 15 δευτερόλεπτα.
Έχει κάποιος φίλος καμία ιδέα γιατί να συμβαίνει αυτό?

Οχι δεν είναι επιλεγμένος και ούτε φαίνεται. Ο μόνος δίσκος που φαίνετε είναι Network Startup.

επελεξε τον δισκο χειροκινητα απο το startup disk κανα δυο φορες μηπως αλλαξει κατι.
αλλιως κανε repair permissionw στο δισκο.
υποθετω βεβαια οτι ολο το clone εγινε επιτυχως
γι αυτη τη διαδικασια χρησιμοποιουν "συνηθως" βοοταρισμα απο firewire με το SuperDuper.

Απάντηση: Re: Αλλαγή σκληρού σε MacBook Pro 13αρι

επελεξε τον δισκο χειροκινητα απο το startup disk κανα δυο φορες μηπως αλλαξει κατι.
αλλιως κανε repair permissionw στο δισκο.
υποθετω βεβαια οτι ολο το clone εγινε επιτυχως
γι αυτη τη διαδικασια χρησιμοποιουν "συνηθως" βοοταρισμα απο firewire με το SuperDuper.

Αυτό ειναι το προβλημα μου οτι ο δισκος δε φαινεται στο startup disk. Τα permitions τα διορθωσα, οσο για το cloning εγινε με το disk utility και εκανε και verification.

Ο δισκος ειναι σε gpt-guid ή σε mbr?
Για να το δεις , πρεπει να πας στο disk utility.

Εμένα μου είχε πεί ένας τεχνικός παλαιότερα ότι για να πάρεις ακριβή κλώνο από δίσκο σε δίσκο γίνεται σωστά μόνο από terminal...

Σύμφωνα με έναν οδηγό στο διαδίκτυο...
Παραθέτω:

HOWTO – Clone your Mac OS X hard drive

First of all, why do I need to clone the hard drive? Good question though. Here are a few possible answers:
- I have too much money to spend for a spare hard drive to clone my Mac hard drive.
- I want to have a bootable external hard drive, installing on an external USB hard drive is not possible.
- I want to upgrade my Mac’s hard drive, and I don’t want to do the installations and setup all over again

Obviously number 3 is my answer. I acquired a bigger capacity hard drive to upgrade my current 120GB hard drive in my MacBook. After some Googling around, I found an answer.

There is an Apple utility program called Apple restore or asr located in /usr/sbin.
Connect your external USB hard drive and format it using Disk Utility.
Open the Terminal in Applications -> Utilities.
Type the following command line into the Terminal to copy your hard drive over your external drive.

% sudo asr -source /Volumes/OSX BOOT VOLUME NAME/ -target /Volumes/TARGET VOLUME NAME/

Replace “OSX BOOT VOLUME NAME” and “TARGET VOLUME NAME” with actual volume names. asr will take quite some time to copy the contents of hard drive to external hard drive. Get a cuppa, pop in your iPod earphone and relax.

When asr completes the execution, it will print a message:

asr: did not copy blessed information to target, which may have missing or out-of-date blessed folder information.

Then, bless your target drive with this:

% sudo bless -folder /Volumes/TARGET VOLUME NAME/System/Library/CoreServices

Now, the hard drive is bootable. Restart your Mac and hold down “option” key.
A screen will appear allowing to choose which volume to boot from.

Link: http://adrianhoe.com/adrianhoe/2008/05/22/howto-clone-your-mac-os-x-hard-drive/

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Αλλαγή σκληρού σε MacBook Pro 13αρι

Είναι MBR
Τοτε κατα 90% αυτο ειναι το προβλημα...

Καντον guid, αλλα δεν ξερω μηπως πρεπει να σβηστουν τα δεδομενα ..

Λοιπόν κατ' αρχήν ευχαριστώ όλους για το ενδιαφέρον το προβλξημα λύθηκε ως εξής:
Bootαρα από το DVD του snow και από το μενού startup όρισα τον εν λόγω δίσκο σαν startup και το prob λύθηκε.

Παντως καλο θα ηταν να το γυρισεις σε gpt, ετσι ειναι κανονικα ολοι οι μαμισιοι δισκοι των macbook.

υποθέτω οτι αυτή μου η ενέργεια κατι τέτοιο έκανε γιατι στα properties φαινεται σαν gpt