Αλλαγή woofer και mid σε BOSE 301 Version1 !!

soulmategr

New member
14 March 2007
38
Έχω τα θρυλικά BOSE 301, την πρώτη έκδοσή τους, που μετράει αισίως 35+ χρόνια ζωής..Όταν ήταν στα νιάτα τους (κι αυτά, κι εγώ) μου κάναν πολύ καλή παρέα, και ήμουν υπερ-ευχαριστημένος από τον ήχο τους, τόσο στα χαμηλά όσο και υψηλά..

Με την πάροδο των δεκαετιών όμως, χάλασαν-σκίστηκαν τα 8ιντσα woofer τους (είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο μετά από πολλά χρόνια χρήσης γενικά) και τα έβαλα στην άκρη.

Μου ήρθε όμως η όρεξη να τα αναστήσω, και θέλω να αντικαταστήσω τόσο τα 8ιντσα woofer τους, όσο και τα 3ιντσα midrange. Έχετε να προτείνετε κάτι; Είναι κάτι που πρέπει να προσέξω ιδιαίτερα; Σχετικά με το crossover τους, οτι και να πάρω θα ταιριάξει; Μήπως να το αντικαταστήσω και αυτό;

Τα ηχεία θα είναι συνδεδεμένα σε υπολογιστή μέσω ανάλογου ενισχυτή, Sony DB 780, και ο χώρος ακρόασης είναι 10τμ. Δεν έχω πολλές απαιτήσεις κατα συνέπεια, αλλά θα με ενδιέφερε να κατεβαινουν χαμηλά σε μικρές εντάσεις..

Κάθε πρόταση ευπρόσδεκτη!

φιλε μου δεν ειναι ετσι απλα τα πραγματα.

υπαρχουν ανταλακτικα για τοσο παλιο ηχειο;

γιατι αν βαλεις αλλα πρεπη να επανασχεδιαστη το κροσοβερ.

καλυτερα σε συμφερη να παρης δυο καινουργια.

υ.γ. υπαρχη και η περιπτωση να επισκευασεις τα μεγαφωνα

Σκεφτομουν να επερνα 2 woofer πχ coda, δεν ειναι ιδιαίτερα ακριβά και να δοκιμάσω..για να βρω ιδια με τα παλια αποκλείεται, οπως και να τα επισκευάσω επίσης..

Να βρούμε παραμέτρους για τόσο παλιά μεγάφωνα είναι σχεδόν αδύνατο. Άρα δεν μπορούμε να προτείνουμε εναλλακτική λύση με κάτι σύγχρονο. Για ανταλλακτικά ούτε λόγος, άρα παίρνεις κάτι που ταιριάζει στις υπάρχουσες τρύπες και ΕΧΕΙ ΠΕΡΊΠΟΥ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΜΑΓΝΗΤΗ (είναι μια ένδειξη - ΟΧΙ βεβαιότητα-, ότι το Qes είναι παρόμοιο) και ο θεός βοηθός.

Μπορείς φυσικά κρατώντας τις καμπίνες, να ψάξεις να βρεις μεγάφωνο που να αποδίδει για τον όγκο τους και τις διαστάσεις του reflex port. Το μιντ δεν είναι τόσο κρίσιμο..
Αλλά τότε μιλάμε για άλλο ηχείο...

Έχω τα θρυλικά BOSE 301, την πρώτη έκδοσή τους, που μετράει αισίως 35+ χρόνια ζωής..Όταν ήταν στα νιάτα τους (κι αυτά, κι εγώ) μου κάναν πολύ καλή παρέα, και ήμουν υπερ-ευχαριστημένος από τον ήχο τους, τόσο στα χαμηλά όσο και υψηλά..

Με την πάροδο των δεκαετιών όμως, χάλασαν-σκίστηκαν τα 8ιντσα woofer τους (είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο μετά από πολλά χρόνια χρήσης γενικά) και τα έβαλα στην άκρη.

Μου ήρθε όμως η όρεξη να τα αναστήσω, και θέλω να αντικαταστήσω τόσο τα 8ιντσα woofer τους, όσο και τα 3ιντσα midrange. Έχετε να προτείνετε κάτι; Είναι κάτι που πρέπει να προσέξω ιδιαίτερα; Σχετικά με το crossover τους, οτι και να πάρω θα ταιριάξει; Μήπως να το αντικαταστήσω και αυτό;

Τα ηχεία θα είναι συνδεδεμένα σε υπολογιστή μέσω ανάλογου ενισχυτή, Sony DB 780, και ο χώρος ακρόασης είναι 10τμ. Δεν έχω πολλές απαιτήσεις κατα συνέπεια, αλλά θα με ενδιέφερε να κατεβαινουν χαμηλά σε μικρές εντάσεις..

Κάθε πρόταση ευπρόσδεκτη!

Λεβέντη μου τι με θυμησες τωρα ταχα και τα χάρηκα.Τωρα τα τουιτερ τους ειναι και το ψωμι τους δυσκολα θα βρεις τετοιο σημερα,ομως το κροσοβερ τους τα αδικουσε
ενσωματωνε και εκεινη την λαμπα για προστασια στο τουιτερ όλα τα λεφτα,όμως το πηνιο χαμηλών εκοβε πολλά,γιαυτο μαλλον οχι επισκευη αλλα αντικατασταση με ζευγαρι το γουφερ με το τουιτερ και το κροσοβερ υπάρχουν πολλες λυσεις στην αγορα μην φυγεις πάνω απο 50 (γουφερ+τουιτερ+κρος)για καθε ηχειο .

εχει αρκετες μοναδες οι οποιες θα ηταν κοντα στο αυθεντικο και ισως με λιγη βοηθεια στο κορσσοβερ να ερθουνβ το ιδιο η και καλυτερα απο την μαμα τους Παντως με 50 ευρω που αναφερει ο φιλος μας δεν νομιζω να πλησιασεις ουτε καν κοντα ...Οσο για τα koda δεν εχει κανενα 8"" μεγαφωνο που νακαθεται εστω και κοντα στο παλιο ....ριξε μια ματια στα visaton η ακομα και στα vifa τα visaton τα θεωρω εξαιρετικα τιμια που σημαινει οτι ειναι απο τα καλυτερα μεγαφωνα που μπορεις να βρεις σε αυτη την κατηγορια τιμης

Απάντηση: Re: Αλλαγή woofer και mid σε BOSE 301 Version1 !!

εχει αρκετες μοναδες οι οποιες θα ηταν κοντα στο αυθεντικο και ισως με λιγη βοηθεια στο κορσσοβερ να ερθουνβ το ιδιο η και καλυτερα απο την μαμα τους Παντως με 50 ευρω που αναφερει ο φιλος μας δεν νομιζω να πλησιασεις ουτε καν κοντα ...Οσο για τα koda δεν εχει κανενα 8"" μεγαφωνο που νακαθεται εστω και κοντα στο παλιο ....ριξε μια ματια στα visaton η ακομα και στα vifa τα visaton τα θεωρω εξαιρετικα τιμια που σημαινει οτι ειναι απο τα καλυτερα μεγαφωνα που μπορεις να βρεις σε αυτη την κατηγορια τιμης

Σάκη, πώς ξέρεις ότι "είναι κοντά στο παλιό"? Έχεις τα thiele-small του παλιού? αν ναι, δώσε pls....

Re: Απάντηση: Αλλαγή woofer και mid σε BOSE 301 Version1 !!

Να βρούμε παραμέτρους για τόσο παλιά μεγάφωνα είναι σχεδόν αδύνατο. Άρα δεν μπορούμε να προτείνουμε εναλλακτική λύση με κάτι σύγχρονο. Για ανταλλακτικά ούτε λόγος, άρα παίρνεις κάτι που ταιριάζει στις υπάρχουσες τρύπες και ΕΧΕΙ ΠΕΡΊΠΟΥ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΜΑΓΝΗΤΗ (είναι μια ένδειξη - ΟΧΙ βεβαιότητα-, ότι το Qes είναι παρόμοιο) και ο θεός βοηθός.

Μπορείς φυσικά κρατώντας τις καμπίνες, να ψάξεις να βρεις μεγάφωνο που να αποδίδει για τον όγκο τους και τις διαστάσεις του reflex port. Το μιντ δεν είναι τόσο κρίσιμο..
Αλλά τότε μιλάμε για άλλο ηχείο...

Ποια η σχεση που συνδέει το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά της καμπινας, με αυτα των μεγαφωνων/drivers;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Αλλαγή woofer και mid σε BOSE 301 Version1 !!

Ποια η σχεση που συνδέει το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά της καμπινας, με αυτα των μεγαφωνων/drivers;

Δεν είναι μία είναι πολλές. Tο καλύτερο είναι να χρησιμοποιήσει κανείς έναν προσομοιωτή όπως το WinIsd (freeware) και να κάνει δοκιμές με δεδομένο το κουτί και τις διαστάσεις του ρεφλέξ με διάφορα μεγάφωνα.

Kωνασταντινε να εισαι σιγουρος οτι οταν σχεδιαστηκαν τα ηχεια αυτα τιποτα απο αυτα που περιγραφεις δεν υπηρχε . η τουλαχιστον δεν υπηρψε με την μορφη που το δουλεουμε σημερα . Συχνα πυκνα οι κατασκευες τετοιου τυπου ηταν βασισμενες σε αλλες μεθοδους ....Ειδικοτερη η συγκεκριμενη εταιρια ειχαι μια δικια της μεθοδολογια για την κατασκευη η οποια ηταν αμεσσα εξαρτημενη με τον χωρο που επαιζαν τα μεγαφωνα .

Ηταν γνωστο σε πολυ κοσμο οτι στα στουντιου που τα ακουγαν και τις εκθεσεις τα μεγαφωνα ξεσκιζαν ενω στο σπιτι του πελατη τα πραγματα ηταν κατα πολυ διαφορετικα .

Τωρα απο πλευρας επιλογης λυπαμαι αλλα θα σου πω οτι απλα ειναι μια επιλογη βασισμενη σε απλη εμπειρια και τιποτα παραπανω βασικα εχα και μεγαφωνο νο προτεινω το οποιο ειναι σχεδον το ιδιο ισως λιγο μικροτερο σε ισχυ αλλα η κατασκευη του ειναι απο non audiophile κατασκευαστη οποτε δυσκολα θα τα προτεινα ( εχω και ενδοιασμους για την ποιοτητα κατασκευης )
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Περα απο τα παραπανω ολα τα υπολοιπα ειναι θεμα επιλογης

***Αν θελουμε το ηχειο να ειναι ακριβως οπως το ειχε η μαμα του τοτε η μονη λυση ειναι φυσικα καινουργιο μεγαφωνο ης μανας του (αν υπηρχε)
***Οποιοδηποτε αλλο μεγαφωνο στο ιδιο ηχειο θα δουλεψει ακομα και ως εχει αλλα θα αλλαξει το sonic signature του ηχειου
*** Αμμεσα θα τεθουν τα ερωτηματα
-------------- του κατα το ποσο αυτο το sonic signature ειναι σωστο , μας ταιριαζει, μας αρεσει κλπ και στοχος μας ειναι να το ξαναφιαξουμε
-------------- Δεν μας αρεσει το sonic signature και αποφασιαμε να ακουσουμε ενα simulator το οποιο θα μας πει τι να κανουμε ωστε να πλησιασουμε ενα αλλο καλυτερο
-------------- εκει θα υποθεσω οτι το simulator θα μπορει να μας πει και λιγα πραγματα για την ταυτοτητα του ηχειου υπο κατασκευη καθως επισης και για την συμεπριφορα του στις μουσικες που ακουει ο ακροατης η την συπεριφορα του ηχειου στον χωρο του ακροατη ο οποιος ειναι πχ γεματος τζαμια ( ?????? )
*** σε ολα τα παραπανω πρεπει να προσθεσουμε τον παρονομαστη κοστος

για να καταληξω ωστε να μην γινομαι κουραστικος αυτο που θελω να πω οτι η επιλογη με παρονομοστη κοστος αν γινει απο ενα εμπειρο τεχνικο ο οποιος θα εχει και την ικανοτητα να "φερει" και το κροσσοβερ εκει που πρεπει εχει περισσοτερες πιθανοτητες να δουλεψει πιο σωστα απο ενα simulator

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Εντάξει Σάκη, απολύτως αποδεκτό αν είναι από την εμπειρία σου, πάντως με παραμέτρους με τόσο παλιά μεγάφωνα δύσκολα βρίσκεις άκρη, όπως λες κι εσύ. Εξαιρούνται τα Altec π.χ. για τα οποία έχει γίνει δουλειά μεταγενέστερα.
Η bose μάλλον φόραγε τίποτα καστομιές της σειράς και φτηνιάρικες, αν κρίνω από τη συνολική ιστορία της. Γι αυτό λέω ότι δεν μπορεί να είναι πολύ χειρότερο ένα coda.
Τέλος πάντων, δώσε ένα hint στο συμφορουμίτη, για το τι θα μπορούσε να δουλέψει καλά σε αυτή την καμπίνα ανεξαρτήτως τιμής...

ok ... να το πω .... αρχικα η koda δεν εχει 8" το οποιο να ειναι εστω και κοντα ..... το KDW 081 το οποιο υπαρχει σε πολυ χαμηλη τιμη ειναι ενα μεγαφωνο τιμιοτατο το οποιο απυεθυνεται σε μικρο επαγγελματικο σκληρο ηχειο και ακαταληλο για χρηση hifi... θα μπορουσε να παιξει αποδεκτα για σκληρο ηχο οπως ενα μπαρακι με rock μουσικες και ακουσματα .....

ενα μεγαφωνο το οποιο ειναι πολυ φθηνο και εχει πολλα κοινα χαρακτηριστικα με το αυθεντικο ειναι της TESLA 8" ARN 6618 το οποιο εχει χαρτινο κωνο και περιμενουμε απο αυτο να αποδωσει πολυ καλα διαφανα και γρηγορα μεσαια... ο κωνος επισης ενα ελαφρυς και ταχυς σε συνυασμο με λαστιχενια αναρτηση και μικρο spider που επισης θα δωσει πολυ καλα χαμηλα σχεδον ιδια με το εργοστασιακο της bose και ισως και λιγο πιο πλουσια ... ( σιγουρα τα μεσαια του θα ειναι πολυ πιο καθαρα και φυσικα με τονο vintage και εμφαση στα εγχορδα φωνητικα κλπ )

το μονο προβλημα ειναι οτι δεν ειμαι και πολυ σιγουρος για την ποιοτητα κατασκευης του συγκεκριμενου μεγαφωνου ...Παντως σε σχεση με την τιμη του οτι και να ειναι πιστευω οτι μια χαρα θα παει ....

οσο για τα tweeter εχω την εντυπωση οτι υπαρχει σχεδον το ιδιο το οποιο ηταν ενα φασον της pioneer

αυτα απο μενα

ευχαριστω
Σακης Πετροπουλος

Last edited:
Σας ευχαριστώ όλους ιδιαίτερα για το χρονο σας και τις συμβουλές σας.

Τελικα, και καθώς ηθελα απλα να πειραματιστω, πηρα δυο koda 081 και τα αντίστοιχα crossover που μου είπαν οτι ειναι για αυτα και τα αλλαξα. Τα tweeter άφησα τα αυθεντικά, μιας που δεν είχαν παθει κατι, εμφανές τουλαχιστον. Το αποτέλεσμα; Απογοητευτικό εκ πρώτης όψεως ( ή μάλλον ακροασεως) αλλα διαπιστωσα πως οταν ανεβαζεις την ένταση, αρχίζουν και ξυπνανε.. Δεν συγκρίνεται με αυτα που ειχα βάλει πριν μερικα χρονια ( κατι noname tele, άγνωστων χαρακτηριστικών) ημουν τόσο ανιδεος και αδιάβαστος τοτε, που νόμιζα οτι περνωντας απλα 2 τυχαία μεγάφωνα ίδιων διαστάσεων, θα δουλέψουν. Ουτε καν πέρασε απο το μυαλο μου το crossover..

Το αποτέλεσμα λοιπον τωρα ηταν σαφως καλυτερο, αλλα αυτο που αναφέρθηκε πιο πανω για ήχο σκληρό και ροκ που δίνουν ειναι γεγονός, κι αυτο επαναλαμβάνω σε μεγάλες σχετικα εντάσεις..σε μικρότερες, απλα ακους τιτιβισματα, με πλήρη απουσία όγκου. Τα Tesla ARN 6618 απο που μπορω να τα αγοράσω και που κυμαίνεται περιπου το κόστος τους; Ο κύριος λογος που πηρα τα koda ηταν οτι τα βρηκα πολυ ευκολα άμεσα διαθεσιμα. Βρίσκομαι Θεσσαλονικη και οι επιλογές απο μαγαζιά απ´οσο ξερω δεν ειναι ιδιαίτερα πολλες, για να μην πω ανύπαρκτες..

Εχει αλλαξει ομως και ο χώρος ακροασης. Οταν τα πηρα (το 81 αν θυμάμαι καλα) παιζαν σε δωμάτιο 12 τμ και ηταν τοποθετημένα σε βιβλιοθήκη, ενω τωρα, σε χώρο 25τμ και ακουμπισμενα στο πάτωμα..

Οπως και να εχει το ολο εγχείρημα το εκανα καθαρά απο λογους περιεργειας, μιας που τωρα αρχιζω να ασχολουμαι με το θεμα και ειμαι εντελως ανιδεος.

Συντομα εχω σκοπό να παρω ενα καινουργιο ζευγάρι. Τι γνώμη έχετε για τα crystal audio TX T1; Να φανταστω οτι θα εχουν γλυκο μπάσο και σε χαμηλές εντάσεις; Αρχικα προορίζονται για ακρόαση μουσικής με σκοπό αργότερα να αποτελέσουν τα front ενός συστήματος 5.1

Και παλι ευχαριστώ για το χρονο σας και τις πολύτιμες πληροφορίες, για καποιον σαν εμενα που δεν γνωρίζει σχετικα ειναι πραγματική βοήθεια.

Τα τουίτερ σου είναι πολύ πιο ευαίσθητασ από το woofer και το mid - αναμενόμενο, είναι σύγχρονα -. Πρέπει να τα κόψεις λίγο.

Για έτοιμα, ρώτα καλύτερα στην hi-fi κατηγορία..