Αλλος γιά ενεργή διενίσχυση...?

Η ενασχόληση για την μετατροπή ενός παθητικού συστήματος σε ενεργό θέλει αρκετή δουλίτσα.
Πέραν της σαφέστατης ηχητικής αλλαγής υπάρχει πιθανότητα να αναθεωρηθούν αρκετά πράγματα όπως π.χ οι ψηφιακές μας πηγές...
Ή το στήσιμο στο χώρο και το σημείο της θέσης ακρόασης...
Γενικά ισχύουν όσα ανέφερα σε προηγούμενο πόστ μου.
Είναι δηλαδή σα να ξαναχτίζεις ένα σύστημα από την αρχή.
Και αφού το χτίσεις, το τιουνάρεις...
Μέσα στην διαδικασία του τιουναρίσματος καλό είναι να πάιξουμε και με την αναστροφή φάσης των τουήτερς...

Κλέινοντας πρέπει όπωσδήποτε να πω πως δεν είναι σίγουρο ότι θα πετύχει σε κάθε τύπο ηχείου.
Γι' αυτό μην πλακωθείτε όλοι να γίνετε μάνι-μάνι ενεργοί...
Μπορεί να υπάρξουν προβλήματα φάσης και χρονισμού των μονάδων.
Ακόμα οι ενισχυτές καλό είναι να έχουν λίμιτερς για να μπορέσουμε να περιορίσουμε ή να αυξήσουμε ανάλογα τον κάθε κλάδο.
Βέβαια και τα ενεργά κρος έχουν άνάλογη ρύθμιση αλλά δυστυχώς με μικρό συνήθως εύρος (+- 6 ή +-12dB)

Έτσι για να έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας σε περισσότερα ηχεία καλά θα είναι το ενεργό κρος που θα επιλέξουμε να έχει time delay και ει δυνατόν συνεχή ρύθμιση της φάσης κάθε κλάδου.
Ενεργά κρος υπάρχουν πολλά.
Από φθηνά έως πανάκριβα (ψηφιακά και αναλογικα)

Ένα προσιτό μηχανάκι με πολλές δυνατότητες είναι αυτό:
http://www.thomann.de/gr/prod_ali_2_AR_151199.html

Ο Γιάννη έχει απόλυτο δίκιο.
Ο ήχος που παίρνεις αρχικά είναι διαφορετικός...
Πόσο κοντα στο ζητούμενο και τι άλλα προβλήματα θα κουβαλήσει είναι άλλο θέμα.
Επίσης πχ γνωρίζεις ότι πρέπει να διαχωρίσεις στα τόσα....
Και να δεις ότι χωρίζεις κάπου αλλού.
Φυσικά το καλό ανα πάσα στιγμή είναι ότι μπορείς να γυρίσεις πίσω.

Για τον γυρισμό "όπισθεν" που γράφει ο αγαπητός μας Αγουδού, ναι μπορεί να γίνει.
Απλά αν κάποιος δεν έχει εξαρχής τον εξοπλισμό και σπεύσει να αγοράσει όλο σιγουριά... υπάρχει περίπτωση να γεμίσει τις αγγελίες με αχρείαστους τελικούς, ενεργά κροσσόβερ και ένα μάτσο καλώδια...

Γι' αυτό ξαναλέω... προσοχή!!!!!!!!!!

ναι, εγώ ξεχνάω ότι έχω ένα κάρο εξοπλισμό που βρίσκεται εκεί γύρω, οπότε μόνο 100 ευρώ μου κοστίζει το παιχνίδι τουλάχιστον στην αρχή

Εγώ λέω να ξανοιχτώ λίγο παραπάνω. Ας είναι καλά ο θείος Τομανν....

Λέω λοιπόν να παραγγείλω το dcx με 255 εουρα: http://www.thomann.de/gr/behringer_dcx2496_ultradrive_pro_lautsprechermanagement.htm

Και με 99 ακόμα να πάρω και ένα ρακ να τα χώσω όλα μέσα και να τα συμμαζέψω:
http://www.thomann.de/gr/millenium_sr2012_studiorack.htm

Για παραγγελίες άνω των 300 εουρα λέει δεν χρεώνει έξοδα αποστολής!:Banane0:

Μερικά κλίκ ακόμα και θα έρθουν όλα στην πόρτα μου!:ernaehrung004:

Βαγγέλα ο θείος Τόμαν έχει κομματάκι ακριβά ρακ...
Υπάρχουν και φθηνότερα.
Δες τα Proel...

... Κλέινοντας πρέπει όπωσδήποτε να πω πως δεν είναι σίγουρο ότι θα πετύχει σε κάθε τύπο ηχείου....

Έτσι ακριβώς !

Σε Linn Nexus με διπλοενίσχυση από Adcom ήταν η νύχτα με την ημέρα προς το καλύτερο, όμως σε Harbeth HL-Compact 7ES-2 με Β.Α.Τ ήταν χειρότερα!

Όπως καλύτερα ήταν και τα Audio Spectrum S-37, (τα πρώτα), με Cyrus!
-bye-

Βασίλη όντως υπάρχουν διάφορα τερτίπια.
Απ' ότι κατάλαβα όμως εσύ εννοείς μια απλή διενίσχυση μέσω παθητικών δυκτιωμάτων(αυτά που έχουν τα ηχεία).
Αυτός ο τρόπος έχει αρκετούς περιορισμούς καθώς πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε όμοιους ενισχυτές σε όλους τους κλάδους.
Ενώ δεν έχουμε καμία μα καμία δυνατότητα περαιτέρω ρύθμισης...

Όταν λέμε ενεργή πολυενίσχυση εννοούμε μέσω active cross.
Έχουμε έτσι πολλές επιλογές ώστε να "φέρουμε" τον ήχο εκεί που θέλουμε, λόγω των δυνατοτήτων αυτών των μηχανών.
Επίσης και οι τελικοί αν έχουν limiters μας διευκολύνουν ακόμη περισσότερο...

Να ρωτήξω κάτι που μου ήρθε?

Αν υποθέσουμε ότι δε θέλουμε να ξεκοιλιάσουμε το ηχείο μας για να βγάλουμε τα κρος.
Θα έχουμε βελτίωση αν χρησιμοποιήσουμε πάλι ενεργό κρος χωρίς όμως να βγάλουμε το παθητικό κρος από τα ηχεία?

Πάλι θα ρυθμίσουμε τις συχνότητες από το κρος όπως ακριβώς αν δεν είχαμε βγάλει τα παθητικά.

Ε?

οχι στεργιο σε αυτη την περιπτωση αθροιζονται οι αποκρισεις των ενεργων με τα παθητικα.

το πιθανοτερο ειναι οτι θα παιζη χειροτερα απο οτι μονο του με ενα ενισχυτη.

Γενικά δεν κάνεις τίποτα έτσι. Το μεγάλο κέρδος του ενεργού ηχείου είναι ότι δεν έχει παθητικό κρος.
Αν δεν καταργήσεις το κρος τότε στην καλύτερη περίπτωση αυτό που κάνεις είναι αντίστοιχο με την παθητική διενίσχυση αλλά πιο ακριβό.:dead:

Ίσως σε περίπτωση όπου το παθητικό κρος είναι ελλιπές να διορθωθούν κάπως οι αποκοπές των μονάδων αλλά γενικά .....δύσκολα.

Last edited:
Η χτεσινή επίσκεψη του πρωτομάστορα της διενίσχυσης Ακριβόπουλου στην οικία μου, μου άνοιξε τα μάτια σε αρκετά σημεία.:music-smiley-005:
Εκτός από κάτι αρνήσεις του ultramatch να συμμορφωθεί με τις διαταγές μας, οι επεμβάσεις του Γιάννη ξεκαθάρισαν ιδιαίτερα το χώνιασμα του γούφερ και έκαναν πιό αληθοφανές το άκουσμα.
Δεν συζητάμε βέβαια το ποσοστό ανάλυσης που είναι απίστευτα υψηλό, καθώς σε ορισμένα φωνητικά γνωστών δίσκων ώρες ώρες νομίζω ότι κάποιοι ξένοι μπήκαν στη σοφίτα...
φυσικά η προσθήκη του λαμπάτου προ ήταν το κλου της υπόθεσης.
Οπότε με βλέπω σύντομα με ένα τοιούτο.

Κοντά στα 100 κουμπακια και ρυθμιστικά τι είναι άλλα 4 ?:flipout:

Καλά έχω εξελιχθεί σε πλατινένιο αυτί.
(πριν ήμαν χρυσό!):flipout: :damnyou:

Αγαπητέ Αγουδού τό 'παμε: τσάμπα δεν καίει η λάμπα!:grandpa:

Όντως ο ήχος του Δημήτρη είχε κάποια προβληματάκια.
Κύρια αυτό το "χώνιασμα" που αναφέρει στις μεσαίες (φωνές, κ.τ.λ)
Και αυτό οφειλόταν σε ελλειπή ρύθμιση του σημείου κρος (συμβολή των δύο μεγαφώνων) και κακή ρύθμιση των στάθμεων των κλάδων.
Επίσης έγινε αναστροφή φάσης στον κλάδο των υψηλών.
Βέβαια δεν ασχολείται και πολλές μέρες με τα "ενεργά" οπότε ήταν λίγο πελαγωμένος, πράγμα απόλυτα φυσιολογικό.
Μετά από κάποιες μικρές επεμβάσεις νομίζω πως ο ήχος του είναι ο καλύτερος που είχε ποτέ.
Στο αποτέλεσμα ήταν αξιοσημείωτη έως σημαντική η επίδραση της προσθήκης προ στο σύστημα.
Πάρθηκαν και οι απαραίτητες μετρήσεις και είδαμε ότι όλα βαίνουν καλώς.
Τόσο καλώς που οι "διορθώσεις" μέσω του EQ του, δεν είναι και πολύ απαραίτητες... πλέον.

Αγαπητέ Δημήτριε καλή συνέχεια.:award:
(και αφού βγαίνει και το "ντο"... μάλλον γλυτώνεις την 600αρού του Τάσκαμ...)

:confused: Μωρέ καλά άντε ο Ακριβοτζών απο χρυσό πήγε σε πλατινένιο αυτί (άντε και σε θεικό εύχομαι), το αυτι του Αγουδού όμως τι στην ευχή σκουριασμένο είναι; Δηλαδή ο ήχος είχε ΧΩΝΙΑΣΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΑΚΟΥΓΕ; ή η σχεδίαση του Τζωρτζάκη στο Mylo (γιατί το ΑRCOS Χ το έχω και ξέρω ότι είναι καταπληκτικό) είναι λάθος ή ακουστική του Αγουδού μπάζει νερά.:flipout:

Απάντηση: Re: Αλλος γιά ενεργή διενίσχυση...?

:confused: Μωρέ καλά άντε ο Ακριβοτζών απο χρυσό πήγε σε πλατινένιο αυτί (άντε και σε θεικό εύχομαι), το αυτι του Αγουδού όμως τι στην ευχή σκουριασμένο είναι; Δηλαδή ο ήχος είχε ΧΩΝΙΑΣΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΑΚΟΥΓΕ; ή η σχεδίαση του Τζωρτζάκη στο Mylo (γιατί το ΑRCOS Χ το έχω και ξέρω ότι είναι καταπληκτικό) είναι λάθος ή ακουστική του Αγουδού μπάζει νερά.:flipout:

To Μylo είναι πολύ καλά σχεδιασμένο ηχείο.
Το έχω ακούσει και στο πλανηταρχείο και στον Αγουδέα βεβαίως.
Απλά το ενεργό κροσσόβερ είναι αποκαλυπτικότερο, αναλυτικότερο, καθαρότερο και δυναμικότερο από το παθητικό.
Αλλά μπορεί και να μην είναι έτσι!...

Τι εννοώ:
Όταν κάνεις ενεργή διενίσχυση βάζεις και άλλον ενισχυτή στο παιχνίδι.
Στην απλή παθητική ενίσχυση υπάρχει μόνο ένας τελικούλης καθώς τα Mylo δεν έχουν την ευκολία της διπλοκαλωδίωσης ή της παθητικής διενίσχυσης.
Οπότε δύο ενισχυτές = καλύτεροι από έναν (συνηθέστερα).
Επίσης όπως έγραψα μπήκε στο παιχνίδι και ένας ολόκληρος προ...
Το "χώνιασμα" Ευάγγελε ο Αγουδέας το άκουγε αλλά συνάμα το ξέχναγε γιατί τον συνεπαίρναν άλλα πρωτόγνωρα πράγματα.
Και επειδή τα άλλα "πρωτόγνωρα" εγώ τα έχω συνηθήσει και δεν με πολυαγγίζουν, διόρθωσα τα υπόλοιπα...

Last edited:
Να διευκρινήσω για τους αναγνώστες που ενδεχομένως δεν διαβάζουν ενδελεχώς όλα τα μηνύματα (αν και το thread ομιλεί περί ενεργού διενίσχυσης) πως το περίφημο "χώνιασμα" δεν υπήρχε φυσικά με τα παθητικά κροσσόβερς των MYLO αλλά εμφανίστηκε μετά την προσθήκη του ενεργού κροσσόβερ.
Έτσι αντιμετωπίστηκε ως περιγράφω παραπάνω.

Μύτη είναι γι' αυτό έγραψα και περί συμβολής των μεγαφώνων.

Με τον όρο "χώνιασμα" εννοούμε σα να οι φωνές και εν γένει οι μεσαίες συχνότητες, βγαίνουν μέσα από χωνί (ντουντούκα, τηλεβόας κ.τ.λ)