- 21 June 2006
- 5,454
O γέροΑλμπερτ πασίγνωστος για τις θεωρίες της σχετικότητας είχε και κάποιες πλευρές λιγότερο ή ελάχιστα γνωστές. Ηταν άνθρωπος με σπάνια χαρίσματα (και δεν δεν εννοώ βέβαια την ευφία του ή την κλίση του στις "θετικές" επιστήμες) ευαισθητοποιημένος για τα κοινά , πνεύμα ερευνητικό και ανήσυχο. Γεννημένος και μεγαλωμένος στο στρατοκρατικό περιβάλλον της γερμανίας του μεσοπολέμου άρχισε σταδιακά να αισθάνεται απέχθεια για τον πόλεμο αλλά και τον περιγυρό του ενώ κατά την περιόδο της ανόδου του ναζισμού αναγκάστηκε να τον εγκαταλείψει. Δεν σταμάτησε ποτέ να λαμβάνει μέρος ενεργά στην παγκόσμια πολιτική, προσπαθώντας πάντα να τονίζει το παράλογο του πολέμου, ωστόσο αρνήθηκε τον τιμητικό τίτλο της πρωθυπουργίας που του προσφέρθηκε. Οι ιδέες του πάντα ξεκάθαρες και αποκρυσταλλωμένες, ιδέες για τις οποίες ποτέ δεν στματάτησε να αγωνίζεται. Προσπερνώντας την φήμη του ευφυέστερου ανθρώπου απευθύνθηκε στο κοινό το οποίο προσπάθησε να προσεγγίσει και να γίνει προσσσιτόςσε αυτό όσο ελάχιστοι άλλοι συναδελφοι του θεωρητικοί. Εξέθεσε στον κόσμο την ανθρώπινη πλευρά του , προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το έργο και τις ικανότητες του για την πρόοδο της ανθρωπότητας, ενώ κάποτε είχε δηλώσει οτι απέκτισε φήμη την οποία ίσως δεν εδικαιούτο .
Με το "Γιατί σοσιαλισμός; " ο άνθρωπος που διεύρηνε τα όρια της ανθρωπινης γνώσης και άλλαξε το τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το κόσμο, απευθύνεται στο κοινό την ζοφερή περίοδο μετά τη λήξη του β παγκοσμίου, την εποχή του ψυχρού πολέμου και το μακαρθισμού,
Ο δυτικός κόσμος όπως τον αντιλαμβάνεται η διάνοια της θεωρητικής φυσικής, είναι εγλωβισμένος στις παθογένειες του καπιταλιστικού συστήματος τον σκληρό και ανελέτητο ανταγωνισμό, το ασυγκράτητο πάθος για κέρδος. Η μόνη διέξοδος, ο μόνος τρόπος να απελευθερωθεί ο άνθρωπος είναι "να εγκαθιδρυθεί το σοσιαλιστικό οικονομικό σύστημα, συνοδευόμενο από ένα εκπαιδευτικό σύστημα, προσανατολισμένο σε κοινωνικούς στόχους."
Εδώ, η συνέχεια ....
http://parallhlografos.wordpress.com/2012/01/30/αλμπερτ-αϊνστάιν-γιατί-σοσιαλισμός-μ/