AMD 780G: Update σε υπάρχον HTPC...

Πριν από 16 μήνες ήμουν από τους πρώτους που είπαν "για να δούμε λοιπόν και τα Vista..".
Μάλιστα, κατέληξα να αγοράζω καινούργιο PC για να τρέχουν αποδεκτά τα διάσημα Vista. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να γράψω τίποτε άλλο.

Vista = όμορφα γραφικά. Δάτς ιτ. Όλα τα υπόλοιπα (σχετικά με HTPC πάντα) τα κάνουν ισάξια, και πολλές φορές μάλιστα καλύτερα, τα XP, αρκεί βέβαια να ξέρει κανείς τι κάνει.

Ξερεις τι ειναι 16 μηνες στον τομεα της πληροφορικης...???

Last edited by a moderator:
Πού ακριβώς υποστηρίζεις ότι υπερτερούν τα Vista σε αυτό το τομέα;
Σε ρώτησα και παραπάνω αλλά απάντηση δεν πήρα..

Και εγω εθεσα ερωτηματα που δεν απαντησες... περι ταχυτητας, μνημης και λοιπον αλλων ανοησιων για ενα HTPC...

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να γράψω τίποτε άλλο.

Φυσικα και δε χρειαζετε...

Το μονο που βλεπω ειναι οτι κρινεις χωρις να εχεις γνωμη απο ενα λειτουργικο που πλεον οχι μονο δεν υστερει απο τα ΧΡ αλλα ειναι πολυ πιο μπροστα... τωρα αν σε πειραζει το 3% που μπορει να τρωει στην CPU παραπανω... σου επαναλαμβανω ΔΕΝ ψαχνεις για HTPC αλλα για το ταχυτερο PC... οποτε ΝΑΙ μεινε στα XP...

Και εγω ειμαι στα πραγματα απο εποχης '83 με MS-Dos 2.11 και gwbasic φορτωμενη σε ρομ σε IBM PC XT (10MB σκληρο) αλλα δεν μπορω να πω οτι ειμαι απο τους πρωτους... γιατι παντα υπαρχουν εκατομυρια πιο πρωτοι στον κοσμο της πληροφορικης...

Γίνεται να επικεντρωθούμε στο θέμα; Το οποίο δεν είναι vista vs XP;
Ευχαριστώ...:grandpa:

Διαγράφηκαν κάποια προσβλητικά αποσπάσματα. Παρακαλώ φίλε eNeRGy να είσαι πιο ευγενικός στις διατυπώσεις σου. Αν έχεις κάτι χρήσιμο να συνεισφέρεις, μπορείς κάλλιστα να το γράψεις ως πρόταση, όχι ως κρίση για τους άλλους.

Γίνεται να επικεντρωθούμε στο θέμα; Το οποίο δεν είναι vista vs XP;
Ευχαριστώ...:grandpa:

Σύμφωνοι.

Συνεχίζω την off topic συζήτηση εδώ, καθότι είναι το πιο πρόσφατο θέμα σχετικό με Vista vs. Xp.

Υποθέτω για 2 λόγους:
Τα vista δεν προσθέτουν και τίποτα σημαντικό.
Τα XP είναι λίγο πιο γρήγορα.

Εγώ που έβαλα vista, με τον 4200+ είμαι οριακά. Με XP Θα ήμουνα καλύτερα...
Ναι, παίζει blue ray μια χαρά (λόγο hardware acceleration του 780G), αλλά σε υλικό με υψηλό bitrate (ματροσκα) έχω ψιλο-σπασιματάκια...
Όταν λες "υψηλό bitrate" πόσο πολύ εννοείς?

Κάτι τέτοιο (περίπου):

ViDEO: x264 @ 8004 kbps
AUDiO: AC3 5.1 @ 640 kbps Swedish
RESOLUTiON: 1280x720
FRAME RATE: 50 fps

Ο επεξεργαστής παρέμεινε ο ίδιος, ένας 4200+ χαμηλής κατανάλωσης. Αφαιρέθηκε από την παλιά μητρική, καθαρίστηκε και μπήκε πάνω του λίγη arctic silver...

Τι λίγη arctic silver που του άλλαξα τα φώτα :firstprize:
Από τις οδηγίες πρέπει να μπεί ελάχιστη ποσότητα (όσο μισός κόκκος ρυζιού) στο κέντρο. Με την ευκαιρία που αναβαθμίστηκε ο επεξεργαστής σε 4850e, μπήκε σωστά και η θερμοαγώγιμη πάστα. Όχι ότι με τις θερμοκρασίες που έχω χρειάζεται, αλλά τελοσπάντων...

Ακόμα δεν δοκίμασα. Εγκατέστησα ξανά τα βίστα, και το πρόβλημα στην απεικόνιση που είχα εξαφανίστηκε...
Θα δοκιμάσω αύριο...

Με την νέα cpu πως τα πάει με το παραπάνω bitrate? OS/player?

Μικρή βελτίωση. Το παραπάνω παίζει χωρίς σπασίματα με windows media player & core avc pro. Με ffdshow όμως δεν παίζει...
Να πω την αλήθεια, περίμενα μεγαλύτερη βελτίωση, αφού ο 4850 τρέχει στα 2,5 GHz, ενώ ο 4800+ στα 2,2. Τελική η μικρότερη cache αντισταθμίζει την αύξηση στην συχνότητα. Βέβαια ο νέος επεξεργαστής είναι πιο "δροσερός", αλλά και ο 4200+ δεν ήταν και ιδιαίτερα θερμός.
Νομίζω όμως ότι καλύτερα να πάρει κάποιος 5200+ αντί του 4850e...
Κακά τα ψέματα, το HD θέλει ισχυρό επεξεργαστή...

Η διαφορά του 4850 από τον 4800 φαίνεται από το όνομα.

Εγώ πάντως δεν τον έχω "τελικιάσει" τον 4850. Αν και προτιμώ να κατεβάζω Blu-Ray - HDDVD (.M2TS, .TS) που τα κάνει HW acceleration το motherboard.

Στην τελική μπορείς να του δώσεις ένα boost. Λέγεται ότι πάει άνετα στο 3GHz.

Η διαφορά του 4850 από τον 4800 φαίνεται από το όνομα.

Εγώ πάντως δεν τον έχω "τελικιάσει" τον 4850. Αν και προτιμώ να κατεβάζω Blu-Ray - HDDVD (.M2TS, .TS) που τα κάνει HW acceleration το motherboard.

Στην τελική μπορείς να του δώσεις ένα boost. Λέγεται ότι πάει άνετα στο 3GHz.

Μα εγώ είχαν έναν 4200+ και πήγα σε 4850e. Από τα 2,2 στα 2,5 GHz.
Και με τα κλιπάκια που δεν έχουν HA (τα οποία τα χρησιμοποιώ σαν "benchmark") δεν είδα σημαντική βελτίωση.
Βέβαια παραδέχομαι ότι δεν χρησιμοποιώ "ελαφρούς" αναπαραγωγείς, αλλά το windows media player. Όμως εγώ θέλω να παίζουν όλα μέσα από τo WMC. :blush:

Μετά από πολλές δοκιμές και μπερδέματα κατέληξα να κάνω uninstall τα πάντα και να βάλω μόνο το Vista Codec Package και τον Media Player Classic Homecinema.

Πιστεύω ότι όχι μονο είναι η πιο γρήγορη λύση, αλλά και η καλύτερη. Όλα τα video (.mkv κλπ) ανοίγουν με τον Windows Media Player και μερικά τρέχουν με HW acceleration με τον Media Player Classic.

Αν έχεις απογοητευτεί με τα υπόλοιπα, δοκίμασε και πες μου!

Επίσης ο 4850e (όπως και άλλες μοντέρνες CPU φαντάζομαι) γίνεται underclock μέσα από τα power settings των Vista (έχουν ενσωματωμένο το cool 'n quiet driver της AMD), ρίχνοντας το clock / voltage του αυτόματα, ανάλογα με τη χρήση. Έτσι σε browsing η CPU κατεβαίνει μόνη της στο 1GHz, 1.02 Volts μαζί φυσικά με τις στροφές του ανεμιστήρα!

Εγώ πάλι βάζω το k-lite codec pack, που υποθέτω είναι κάτι αντίστοιχο.

Δυστυχώς όμως τα προλήματα που έχω στην απεικόνιση ακόμα συνεχίζονται. Στα 1080ι(30/29/25Hz) έχω καθαρή εικόνα μόνο αν ΔΕΝ εγκαταστήσω το Catalyst Control Center (CCC). Αλλά τότε έχω μαύρο πλαίσιο γύρω-γύρω γιατί δεν μπορώ να ελέγξω το overscan. Από την άλλη, μόλις βάλω το CCC, με το επόμενο reboot έχω είδωλα. Τόμπολα που λένε...
Και η ΑΤΙ, μαζί με την gigabyte κάνουν τον κινέζο...

Αλήθεια, έχει κανείς την μητρική να δει αν του δουλεύει καλά στα 1080ι;

Δυστυχώς όμως τα προλήματα που έχω στην απεικόνιση ακόμα συνεχίζονται. Στα 1080ι(30/29/25Hz) έχω καθαρή εικόνα μόνο αν ΔΕΝ εγκαταστήσω το Catalyst Control Center (CCC). Αλλά τότε έχω μαύρο πλαίσιο γύρω-γύρω γιατί δεν μπορώ να ελέγξω το overscan. Από την άλλη, μόλις βάλω το CCC, με το επόμενο reboot έχω είδωλα. Τόμπολα που λένε...
Και η ΑΤΙ, μαζί με την gigabyte κάνουν τον κινέζο...

Μέσα στο CCC την επιλογή overscan την είδες; Απο default δεν είναι στο 0 που θα έπρεπε! Πηγαινέ τη στο 0 και θα εισαι ΟΚ.

Μα το πρόβλημά μου είναι ότι μόλις εγκαταστήσω το CCC, μετά το επόμενο reboot έχω είδωλα στην οθόνη. (Ενώ πριν το reboot είναι όλα οκ)...
Καποιο bug έχουν οι οδηγοί, ή το υλικό μου. Μπορεί να δοκιμάσει κανείς στα 1080ι; Να βάλει απλά 1080ι/30Hz, και να κάνει ένα reboot να μας πει;
Απλά προσπαθώ να δω αν είναι γενικό ή μόνο στην δική μου μητρική. Στην δεύτερη περίπτωση πρέπει να την αλλάξω...