Αmd Fusion APUs / bobcat / Zacate

Ερώτηση...
για ενα σύστημα με ASUS E35M1-M, 6 εως 12 δισκους, 2x2gb mem, 1 pci sata controller, αντε και καμιά pci ακόμα.τι psu να θέλω?

Απάντηση: Re: Αmd Fusion APUs / bobcat / Zacate

Ερώτηση...
για ενα σύστημα με ASUS E35M1-M, 6 εως 12 δισκους, 2x2gb mem, 1 pci sata controller, αντε και καμιά pci ακόμα.τι psu να θέλω?

Πιθανολογώ είσαι κοντά στα 70w κατανάλωση, οπότε δεν θα έχεις πρόβλημα ότι PSU να βάλεις.

Βασικά μόνο οι 6 δίσκοι θα καίνε περίπου τόσο..

Αν είναι όντως να φτάσεις τους 12 δίσκους, κοίτα για ένα ποιοτικό 500άρι, όχι επειδή θα έχεις συνέχεια μεγάλη κατανάλωση, αλλά επειδή 12 δίσκοι κατά την εκκίνησή τους τραβάνε πολύ ρεύμα.

Βασικά μόνο οι 6 δίσκοι θα καίνε περίπου τόσο..

Αν είναι όντως να φτάσεις τους 12 δίσκους, κοίτα για ένα ποιοτικό 500άρι, όχι επειδή θα έχεις συνέχεια μεγάλη κατανάλωση, αλλά επειδή 12 δίσκοι κατά την εκκίνησή τους τραβάνε πολύ ρεύμα.

ΟΙ έξι αποκλείεται να καίνει πάνω από 12w ο καθένας, αλλά ποτέ δεν θα δουλεύουν μαζί. Θα είναι σε κατάσταση sleep ή το πολύ idle και θα δουλεύει ένας, το πολύ δύο μαζί. Εγώ έχω 8 στον Server και πάνω από 75w κατανάλωση δεν έχω βαρέσει. Τώρα στην εκκίνηση ακαριαία μπορεί να ανεβάσει η κατανάλωση, αλλά δεςν νομίζω να μασάνε τα ποιοτικά τροφοδοτικά των λίγων Watt

Εξαρτάται τι λειτουργικό θα "φορέσεις" στο μηχάνημα, αν θα υλοποιήσεις RAID ή όχι, τι χρήση θα κάνεις τελικά στο μηχάνημα, κτλ.

Στην περίπτωσή μου, με 9 δίσκους και WHS, ποτέ δεν έχει καταφέρει δίσκος να πέσει σε sleep, γιατί έχω 24/7 ανοιχτά πολλά αρχεία.

Αν τους 6 δίσκους δεν τους έχεις σε RAID και τους χρησιμοποιείς απλά για να κρατάς τα backups σου, όντως αυτοί θα περνάνε μεγάλο μέρος της ζωής τους σε sleep.

οταν κανεις seed με utorrent αλλα δεν κανει upload μπαινει σε sleep mode ο δισκος; το εχω 24/24 ανοιχτω κ πολλες φορες ακουω τους δισκους να ξυπνανε οταν κανω κλικ πανω τους..αργει κ ο browser να διαβασει τα δεδομενα...

μηπως μπαινουν σε sleep mode ακομα και αν ανεβαζουν με 5-10kb;

Last edited:
δεν ειμαι και πολύ fan των torrent και το μηχανάκι, όπως και ο server που παίζει τώρα θα είναι την περισσότερη ώρα σε sleep.
απλά έχει δίκιο ο Δημήτρης..το θέμα είναι πόσο χρειάζεται για να σηκωθεί με τόσους δίσκους (αν και στην αρχή θα ξεκινήσω με 5-6..μην τρελλαθούμε κιόλας)
ευχαριστώ πάντως

δίσκοι κατά την εκκίνησή τους τραβάνε πολύ ρεύμα.

Πολυ σωστα.
Κατα την εκκινηση, και ειδικα κατα το ποστ που ξεκινανε ολοι μαζι, τραβανε πολλα αμπερ.
Αναλογα τον δισκο. Μερικοι τραβανε πανω απο 2Α κατα την εκκινηση. Οποτε με 12 δισκους το τροφοδοτικο ζοριζεται.

Συν οτι πολλα τροφοδοτικα εχουν προστασια και απο τα πολλα αμπερ εκκινησης νομιζουν οτι υπαρχει βραχυκυκλωμα στο συστημα και δεν ξεκινανε καν.

Υπαρχουν βεβαια και δισκοι με χαμηλο ρευμα εκκινησης ή και με δυνατοτητα soft start.

Θα ελεγα για 12 δισκους να πας σε ενα μεγαλο τροφοδοτικο, πανω απο 500W, μιας και δεν παιζουν ρολο τα Watt αλλά τα αμπερ που μπορει να δωσει στα 12 βολτ.
Σε καμια περιπτωση μην δωσεις πολλα χρηματα να παρεις ενα μικρο.
Αν πας στην λυση του μικρου και ρισκαροντας το αν θα τα σηκωσει ή οχι τοτε παρε ενα φθηνο και μετα βλεπεις.

Παντως μαζι με τις απωλειες ενας δισκος μπορει να καταναλωνει ακομα και 25W, αν σε ενδιαφερει η καταναλωση.
Και εννοειται πως πανω απο 2 δισκους χρειαζεσαι ανεμιστηρες δισκων.

ερώτηση...υπάρχει κάποια σημαντικη διαφορά μεταξύ του Chipset: AMD A50M που φοράει το ASROCK E350M1 και του AMD Hudson M1 Chipset που έχει πχ το MSI E350IS-E45?

μάλλομ βλακεία είπα....ειναι το ίδιο με άλλο όνομα...σωστά?

Last edited:
krunar: από όσο ξέρω, μόνο ένα είναι το τσιπσετ υποστήριξης.... άρα πρόκειται για το ίδιο.

===================

και τώρα... αποκάλυψης. (ελπίζω να μην έχουμε λιποθυμίες από πλευράς xtreamer ultra...)

Foxconn has today announced the upcoming European arrival of its newest nettop barebone, the successor to the Atom-powered NT-330i which is known as NT-A3500 and is based on AMD's first Fusion platform (Brazos).

Seen below, the Brazos barebone measures 190 (W) x 135 (D) x 25 (H) mm, weights just 450 grams, and features an E-350 APU boasting two x86 cores @ 1.6 GHz and Radeon HD 6310 (DirectX 11) graphics, one DDR3-1066 SO-DIMM slot supporting up to a 4GB module, a tray for one 2.5-inch SATA drive, a 5-in-1 card reader, Gigabit Ethernet, 802.11 b/g/n WiFi, two USB 3.0 ports, a DVI and HDMI outputs.

The NT-A3500 is set to become available in mid-May but it can be found on pre-order priced as low as 169.

http://www.tcmagazine.com/tcm/news/...ntros-nt-a3500-fusion-powered-nettop-barebone

07f2e68ce3a675b2f4d41e22710248fc-225x480.jpg

Φυσικά στα χαρτιά, ούτε θόρυβο μπορούμε να ξέρουμε (όπως και στο ultra άλλωστε), ούτε ποια θα είναι η απτή ποιότητα κατασκευής του... Αλλά 169 ??? ζντουπ. :ADFADF1:

Εγω δεν μπορεσα να βρω καποιο μαγαζι για preorder με 169 .
Αλλα και παλι προφανως δεν θα κανει τοσο οταν κυκλοφορησει.
+40 η μνημη + ασυρματο mini k/b/mouse + καλωδιο hdmi + η διαφορα στην κανονικη του τιμη το κανει το ιδιο αν οχι ακριβοτερο απο το ultra.
Απο την αλλη βεβαια αν καποιος θελει hd audio θα παρει αυτο και μπορει πχ να μην θελει να παρει mini ασυρματο πληκτρολογιο κτλ κτλ.
Το ultra λογικα εχει πιο γρηγορο επεξεργαστη (αλλα οχι hd audio).
Ολα αυτα παντα στην θεωρια ...

το ultra εχει <Το Xtreamer Ultra διαθέτει ενεργή ψύξη (24 dBA ήχο) και είναι συνδυασμένο με ένα προ-εγκατεστημένο, προ-ρυθμισμένο λειτουργικό σύστημα>.Το εκανα copy-paste.
Επισης δεν εχει card reader (εστω και αν ειναι φτηνο) σε σχεση με το ΝΤ-Α3500.
Ο AMD Ε-350 εστω και οριακα ειναι πιο γρηγορος απο τον ΑΤΟΜ (καπου ειχαμε ενα βιντεακι).Η καρτα επισης νομιζω υπερεχει.
Βασικα ειναι η απαντηση στο ultra.Εκεινο ομως που θα συμφωνησω , ειναι κατα ποσο η τιμη θα κρατηθει εκει.Αν μεινει τοσο +μεταφορικα δεν το συζηταμε , με κλειστα ματια.
Αυτα τα pre-order με φοβιζουν :D .Τα αλλαζουν οτι ωρα θελουν , και στο βγαζουν 300 χωρις να το καταλαβεις

Εγω δεν μπορεσα να βρω καποιο μαγαζι για preorder με 169 .
Αλλα και παλι προφανως δεν θα κανει τοσο οταν κυκλοφορησει.
+40 η μνημη + ασυρματο mini k/b/mouse + καλωδιο hdmi + η διαφορα στην κανονικη του τιμη το κανει το ιδιο αν οχι ακριβοτερο απο το ultra.
Απο την αλλη βεβαια αν καποιος θελει hd audio θα παρει αυτο και μπορει πχ να μην θελει να παρει mini ασυρματο πληκτρολογιο κτλ κτλ.
Το ultra λογικα εχει πιο γρηγορο επεξεργαστη (αλλα οχι hd audio).
Ολα αυτα παντα στην θεωρια ...

+20 η μνήμη, δεν υπάρχει λόγος για 4GB σε htpc, τα 2GB είναι υπεραρκετά. Γιατί να τα πληρώνεις τσάμπα?
ασύρματο mouse οι περισσότεροι έχουν, k/b πάλι όποιος θέλει (αν δεν έχει επίσης ήδη).
καλώδιο hdmi 3
το ultra ΔΕΝ έχει πιο γρήγορο επεξεργαστή, αλλά αντίστοιχο και ανάλογα την εφαρμογή πότε ο Ε350 είναι καλύτερος, πότε ο 525 (ο 510 είναι πίσω). Εχουν βγει πολλές μετρήσεις από σχετικά sites. Και σαν κάρτα γραφικών είναι ανώτερη η 6310 από τις ΙΟΝς. Γενικότερα σαν πλατφόρμα η fusion είναι το μέλλον, ενώ η ΙΟΝ το παρελθόν (αφού της έκοψε η ιντελ την εξέλιξη λόγο ΑΤΟΜ...)

Για τα περί pre-orders... έτσι είναι, αν δεν βγει τελική τιμή...

Re: Απάντηση: Re: Αmd Fusion APUs / bobcat / Zacate

+20 η μνήμη, δεν υπάρχει λόγος για 4GB σε htpc, τα 2GB είναι υπεραρκετά. Γιατί να τα πληρώνεις τσάμπα?
ασύρματο mouse οι περισσότεροι έχουν, k/b πάλι όποιος θέλει (αν δεν έχει επίσης ήδη).
καλώδιο hdmi 3
το ultra ΔΕΝ έχει πιο γρήγορο επεξεργαστή, αλλά αντίστοιχο και ανάλογα την εφαρμογή πότε ο Ε350 είναι καλύτερος, πότε ο 525 (ο 510 είναι πίσω). Εχουν βγει πολλές μετρήσεις από σχετικά sites. Και σαν κάρτα γραφικών είναι ανώτερη η 6310 από τις ΙΟΝς. Γενικότερα σαν πλατφόρμα η fusion είναι το μέλλον, ενώ η ΙΟΝ το παρελθόν (αφού της έκοψε η ιντελ την εξέλιξη λόγο ΑΤΟΜ...)

Για τα περί pre-orders... έτσι είναι, αν δεν βγει τελική τιμή...
ακριβως ετσι-στις εφαρμογες ταινιας , ειναι πιο γρηγορος με μικροτερη καταναλωση.
Και εγω στο htpc μου 2 GB εχω , και ποτε δεν μου ελειψε μνημη.
Το keyboard της xtreamer Ομως λεει..προσωπικα μου αρεσει