AMD M/B με HDMI 1.3 ?

Αυτό θα το μάθουμε όταν βγει software το οποίο θα επιτρέπει την έξοδο του HD Audio bitstream από HDMI (γενικά). Αν αυτό το software θα μας επιτρέπει να παίρνουμε ήχο από μια HDMI, και εικόνα από μια δεύτερη, είναι άλλο θέμα. Εγώ το βρίσκω πολύ αμφίβολο, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Βρε παιδιά, εγώ νόμιζα ότι αυτά ήταν παλιά νέα. Το δικό μου HTPC που έφτιαξα τον περασμένο Ιούνη, έχει μητρική με το 690G. Συγνώμη που δεν έχω γράψει τίποτα, αλλά δεν ήξερα ότι δεν ήταν γενικά γνωστό. Καταρχάς το σύστημα:

Οι εντυπώσεις μου είναι:
  • Αρκετά ήσυχο. Δεν ζεσταίνεται ιδιαίτερα (παρά την όχι καλή θερμική σχεδίαση του κουτιού). Όλος ο θόρυβος προέρχεται από την ψήκτρα της cpu.
  • Αρκετά φθηνό. Η μητρική τα έχει όλα πάνω της. Δεν έχω χρησιμοποιήσει κάποια κάρτα και χρησιμοποιώ το ενσωματωμένο κύκλωμα γραφικών στο chipset. Με 200 ευρώ είχα πάρει μητρική/cpu/2 GB ram!
  • Χαμηλή κατανάλωση - 58W σε κατάσταση idle.
  • Παίζει τα πάντα μέχρι στιγμής. Έχω δοκιμάσει μέχρι 1080ι που σηκώνει η τηλεόρασή μου, ΑΛΛΑ όχι blue ray καθώς δεν έχω οπτικό οδηγό.
  • Δεν παίζω παιχνίδια, αλλά δεν νομίζω ότι η ενσωματωμένη κάρτα γραφικών μπορεί να παίξει παιχνίδια. Κάνει μόνο για βίντεο. Παρόλα αυτά στο aero των vista δεν έχει πρόβλημα.
  • Έχει HDMI, DVI, VGA, S-VIDEO, Component, Firewire, optical/coaxial output, gigabit ethernet όλα πάνω στην μητρική (!).
Αρνητικά:
  • Δεν παίζει παιχνίδια.
  • Δεν είναι εντελώς αθόρυβο. Η ψήκτρα της cpu ακούγεται λιγάκι. Πάντως το σύστημα κάνει ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ λιγότερο θόρυβο από ένα PS3 60GB που έχω. Απλά σε συνθήκες απόλυτης ησυχίας (π.χ. βράδυ) ακούγεται ένα ελαφρό θρόισμα (από την άλλη είμαι υπερβολικός σε θέματα θορύβου - για μένα ήσυχο είναι όταν κάνει ακριβώς τον ίδιο θόρυβο όταν είναι ανοικτό και όταν είναι κλειστό).
  • Μπορεί η cpu να μην επαρκεί για αναπαραγωγή blue ray (δεν το έχω ελέγξει).
  • Το έχω δοκιμάσει μόνο μέχρι 1080ι, και όχι 1080p το οποίο δεν υποστηρίζει η τηλεόρασή μου. Η αναπαραγωγή έχει δοκιμαστεί μόνο με το media center των vista, ακόμα και στα ματρόσκα.

Τελικα υπαρχει περιπτωση αυτες οι mobo να βγαλουν bitstream οπως θα επρεπε απο την hdmi 1.3 που εχουν...?

Να πω και εγώ που έχω μια; Δεν είναι HDMI 1.3 και βγάζουν απλό στέρεο.
(δικάναλος ήχος).
Αλλά τώρα που λες προβλήματα στον ήχο, τι εννοείς;
Παρατήρησα στο 1ο δισκάκι του χαι-τεκ αυξομείωση στον ήχο αφήγησης. Αυτό είναι στο δισκάκι ή στο πι-σι μου;

Αρα πηραν το chipset 960G που υποστηριζει HDMI 1.3 και αυτοι οι χαλβαδες του εβαλαν εξοδο απλου HDMI 1.2... τσαμπα δηλαδη ολες οι διαφημισεις για το πρωτο full HD audio comp. chipset...
Αντε με την κυκλοφορια του νεου powerDVD με τα νεα φορμα HD-audio που ειπαν στην CES 2008 να δουμε και υποστηριξη στο hardware...
Το LG combo περιμενει...!

Last edited:
Που το είδατε ότι το 690G βγάζει 1.3? Το έχει κάπου η AMD?
Εγώ δεν το έχω δοκιμάσει σε είσοδο ενισχυτή για να δω τι θα πει, αλλά θυμάμαι από τα χαρακτηριστικά του chipset ότι είναι 1.2. Είχε βγει τον Γενάρη του 2007, οπότε είναι λίγο παλιό για να υποστηρίζει 1.3...