AMD Phenom II X4 905e για αναβάθμιση HTPC?

Για μένα, νόημα θα είχε αν το μηχάνημα θα δούλευε πολλές ώρες με μπόλικο cpu usage. Τότε θα έκανε διαφορά ένας e από έναν κανονικό... πιστεύω. Τώρα δεν ξέρω καν αν αξίζει την χρηματική διαφορά του κόστους αγοράς.

Το μηχάνημα δουλεύει μπόλικες ώρες (2-4 κάθε βράδυ) και το CPU use είναι αρκετό. Εξάλλου οι επεξεργαστές καίνε ρεύμα και σε idle... Tο ότι αξίζει ο 905 είναι σίγουρο, αυτο που αναρωτιέμαι ειναι αν μου αρκει...

σε iddle δεν πρέπει να έχουν και ιδιαίτερη διαφορά.. (εννοείται επεξεργαστές ίδιας κλάσης). Στο load είναι η διαφορά.

Τελικά ειμαι ακόμα αναποφάσιστος. Από ότι μου είπαν οι φίλοι, το undervolting είναι ο μόνος τρόπος να ρίξω την κατανάλωση ενός 925 στα επίπεδα ενός 905e, αλλά μου φαίνεται περίπλοκο.

Το ερώτημα μου είναι άν ο 905e θα είναι αρκετά δυνατός για τις ανάγκες μου, δηλαδή να βλέπω 1080p Χ264 με ffdshow (libavecodec ή ffmpeg-mt) και μαζί με φίλτρα, resizing κτλ.

Τον Athlon X2 2.9GHz τον γονατίζουν. Ο 905 θα με καλύψει αραγε, ή να πάω στον 925/945 και να ξεχάσω τις οικονομίες?

Εγώ έχω έναν 4850e, και δεν θα έλεγα ότι έχει πρόβλημα να παίξει κάτι. Στο μόνο που γονατίζει είναι μετατροπή DTS->DD σε πραγματικό χρόνο (εκεί αποσυγχρονίζεται εντελώς ο ήχος...)

Πάντως και με έναν 920 που είχα δοκιμάσει, δεν είχα δει σημαντικές διαφορές στην αναπαραγωγή. Το δικό μου κριτήριο είναι ο θόρυβος πάντως.
Έναν 120W είναι δύσκολο να τον βάλεις σε HTPC case και να βγει αθόρυβο το σύστημα (δύσκολο να βγει αθόρυβο ακόμα και σε full tower). Αν όμως ο θόρυβος δεν είναι πρόβλημα για σενα, πήγαινε στον μεγαλύτερο.

Εγώ είχα τον 4850, έβαλα τον 920, δεν είδα σημαντική διαφορά (ο 920 είναι πολύ πιο γρήγορος, αλλά όχι στην αναπαραγωγή με την on board που έχω εγώ) και τελικά γύρισα στον 4850, γιατί βαρέθηκα να ακούω τα ανεμιστηράκια του 920.

(Όπως καταλαβαίνεις, εγώ τον 905 θα αγόραζα... Με Undervolting εγώ θα έλεγα να μην μπλέξεις...)

Ο 920 που χρησιμοποίησες είναι στα 120W ενώ ο 945 είναι στα 95. Επίσης μια μελέτη στο tomshardware δείχνει πως ο 945 εχει μεγάλο περθώρι βελτίωσης στην κατανάλωση μέσω λεπτομερούς ρύθμισης του cool n Quiet.

Εγώ τελικά βαρέθηκα να ψάχνω και αποφάσισα να "τεστάρω" τον 905 μέσω προσομοίωσης με άλλον επεξεργαστή αντίστοιχων δυνατοτήτων. Εκανα λεπτομερές τεστ όλων των καθηκόντων HTPC και πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορεί να κάνει, και είναι πολύ πιο γρήγορος από τον 5600+ που έχω τώρα.

Τέσταρα όλους τους συνδιασμούς codecs (CoreAVC, DivX H264, Arcsoft, ffdshow (libavcodec & ffmpeg-mt) σε 32-bit & 64-bit, με φίλτρα, upscaling κτλ. Στα τεστ δοκίμασα MPC, MPC-HC, WMP, WMC σε Windows7 (64-bit), όλα χωρίς Hardware Acceleration. Το μεγαλύτερο CPU utilization ήταν 65%.

Όποιος ενδιαφέρεται για το τεστ και θέλει, μπορεί να διαβάσει στα Αγγλικά την περιγραφή μου σε ξένο φόρουμ εδώ. Δεν αντέχω να τη μεταφράσω στα Ελληνικά, συγνώμη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι εφαρμογές δούλευαν με πλήρες Μulti-threading και οι περισότερες είχαν πολύ καλό core load balancing. Εξαιρούνται το DivX H264 και το ffdshow-libavcodec Χ264 που φορτώνανε έναν πυρήνα περισσότερο. Αυτό σημαίνει ότι 4 πυρήνες δεν είναι άχρηστοι σε HTPC όπως πολλοί λένε.

Το συμπέρασμα είναι ότι ο 905e μπορεί να είναι ο τέλειος επεξεργαστής για HTPC.

Εγώ προσωπικά μπορεί πάλι να καταλήξω στον 945 αν όντως με το cool n Quiet μπορώ να πετύχω την ίδια κατανάλωση με τον 905e αλλά αυτό είναι γιατι το συγκεκριμένο σύστημα θα γίνει γενικής χρήσης σε 6-9 μήνες οπότε βολεύει.

Απάντηση: Re: AMD Phenom II X4 905e για αναβάθμιση HTPC?

Ξέρετε ΠΟΥ μπορούμε να αγοράσουμε επεξεργαστή e γιατί δεν βρίσκω...

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.559583 (405e Χ3) με 94 (!)

...θυμήθηκα το παρόν θέμα ενώ χάζευα τιμές... :FSGSFGS4:

Πολύ ακριβός πάντως. Ο 620 Χ4 κάνει μόλις 87 , και δεν υπάρχει σύγκριση (+1 πυρήνας, +300ΜΗz).

==============

Παρεμπιπτόντως, έκανα και εγώ την πιο άχρηστη αναβάθμιση της ζωής μου, στο htpc... Από c2d E6420/2.13GHz/4MB/65nm σε c2d E8200/2.66GHz/6MB/45nm... Και από 2x1GB/800ΜΗz RAM , σε 2χ2GB/800MHz RAM με καλύτερα timmings... Δεν είδα -φυσικά- καμία διαφορά. Μην πω ότι ο 6420 μου φαινόταν ψυχρότερος ειδικά σε iddle... εκείνος έπεφτε στα 1.6, ο 8200 στα 2.0 όταν είναι iddle... Τέσπα (ήταν χώμα η τιμή)

Last edited:
Ενημέρωση. Αυτη τη βδομάδα τέσταρα καί τους 2 AMD x4 - τον Phenom II 905e & Phenom II X4 945. Καμία σχέση σε επιδόσεις. Ο 945 (3GHz) είναι πραγματικά πολύ γρήγορος αν και πάλι δεν συγκρίνετε με τον Intel Quad 9300 επίσης στα 3GHz (υπερχρονισμένο). Πάντως τα έβγαλε πέρα αρκετά καλά και με τις πιο δύσκολες δουλειές audio-video που δοκίμασα απάνω του.

Ο 905e είναι συγκριτικά αστέρι στην κατανάλωση αλλά ούτε που πλησιάζει τον 945 στά δύσκολα. Έβαλα ένα κλιπ 720ρ ματροσκα να γίνει decoded & upscaled σε 1080ρ με ffdshow (ffmpeg-mt). Με RGP32 output (μετατροπή) ούτε για πλάκα. Με YU2 κάτι έκανε άλλα έβγαζε κάτι video delays μέχρι 900ms!:smash: Σε περιβάλλον vista x86.

Αν θέλετε κάτι χαμηλό σε κατανάλωση ο 905e λέει αλλά σκεφτείτε σοβαρά τις ανάγκες σας - θα πρέπει να κάνετε βελτιστοποίηση του CPU utilization με τα κατάλληλα codecs και φυσικά να θυσιάσετε τις αυξημένες απαιτήσεις (αν και για να είμαι ειλικρινείς, οι δικές μου είναι μάλλον υπερβολικές:music-smiley-005:).

Ισως πρέπει να εξετάσει κανείς και την πιθανότητα ενος πιο γρήγορου 2-πυρηνου στα ίδια Watt.

Last edited:
Ενημέρωση. Αυτη τη βδομάδα τέσταρα καί τους 2 AMD x4 - τον Phenom II 905e & Phenom II X4 945. Καμία σχέση σε επιδόσεις. Ο 945 (3GHz) είναι πραγματικά πολύ γρήγορος αν και πάλι δεν συγκρίνετε με τον Intel Quad 9300 επίσης στα 3GHz (υπερχρονισμένο). Πάντως τα έβγαλε πέρα αρκετά καλά και με τις πιο δύσκολες δουλειές audio-video που δοκίμασα απάνω του.

Ο 905e είναι συγκριτικά αστέρι στην κατανάλωση αλλά ούτε που πλησιάζει τον 945 στά δύσκολα. Έβαλα ένα κλιπ 720ρ ματροσκα να γίνει decoded & upscaled σε 1080ρ με ffdshow (ffmpeg-mt). Με RGP32 output (μετατροπή) ούτε για πλάκα. Με YU2 κάτι έκανε άλλα έβγαζε κάτι video delays μέχρι 900ms!:smash: Σε περιβάλλον vista x86.

Αν θέλετε κάτι χαμηλό σε κατανάλωση ο 905e λέει αλλά σκεφτείτε σοβαρά τις ανάγκες σας - θα πρέπει να κάνετε βελτιστοποίηση του CPU utilization με τα κατάλληλα codecs και φυσικά να θυσιάσετε τις αυξημένες απαιτήσεις (αν και για να είμαι ειλικρινείς, οι δικές μου είναι μάλλον υπερβολικές:music-smiley-005:).

Ισως πρέπει να εξετάσει κανείς και την πιθανότητα ενος πιο γρήγορου 2-πυρηνου στα ίδια Watt.

Όταν λές "αρκετά καλά", είχε κάποιο θέμα σε κάποιο test που του έκανες??

Επίσης να ρωτήσω, υπάρχει θέμα επιδόσεων μεταξύ των δύο??

AMD PHENOM II X4 945 3.0GHZ 95W QUAD-CORE

AMD PHENOM II X4 945 3.0GHZ QUAD-CORE 125W

Όταν λές "αρκετά καλά", είχε κάποιο θέμα σε κάποιο test που του έκανες??

Επίσης να ρωτήσω, υπάρχει θέμα επιδόσεων μεταξύ των δύο??

AMD PHENOM II X4 945 3.0GHZ 95W QUAD-CORE

AMD PHENOM II X4 945 3.0GHZ QUAD-CORE 125W

O 945 δυσκολεύτηκε με to RGB32 output σε συνδυασμό με upscaling x264 720p->1080p. Είχε πολύ μικρό video delay μετά από seeking.

Αν και το RGB32 ανώτερο των YU2/YV12/NV12 στην πραγματικότητα η σημασία του είναι οριακή. Λίγοι μπορούν να δουν τη διαφορά ανάμεσα σε διαφορετικό colorspace. Ακόμα λιγότεροι θέλουν να κάνουν ταυτόχρονο upscaling 720p->1080p αφού και τα δύο είναι HD.

Και φυσικά αυτά όλα με ffdshow που είναι κατά πολύ το βαρύτερο decoder που μπορεί να βάλεις (πολύ βαρύτερο των coreAVC/DivX x264).

Άρα στην πράξη δεν υπάρχει τίποτα που ο 945 δεν μπορεί να κάνει. Θεωρώ ότι είναι ιδεώδης για ένα πολύ δυνατό HTPC, αφού έχει την τέλεια ισορροπία ταχύτητας, multi-tasking, λογικής κατανάλωσης (95W) και καλής τιμής (αν και εγώ μπαίνω σε πειρασμό από τον 965 Black Edition).

Ανάμεσα στους 2 επεξεργαστές που αναφέρεις, η διαφορά είναι ότι ο 95W είναι πιο καινούργιος, καταναλώνει λιγότερο ρεύμα, άρα έχει και χαμηλότερες θερμοκρασίες και ταυτόχρονα έχει ηψηλότερη μεγίστη θερμοκρασία λειτουργίας (72C έναντι 65C) άρα και καλύτερες ανοχές σε overclocking. Γενικά είναι από κάθε άποψη ανώτερη σιλικόνη.

Πολύ ανδιαφέρουσες και ενημερωτικές οι δοκιμές σου. Να υποθέσω ότι έγιναν χωρίς hardware acceleration?

Σωστά όλες οι δοκιμές έγιναν χωρίς hardware acceleration.