Αμερικανική κοροϊδία με τη βίζα

Mihalis S.

Supreme Member
19 June 2006
3,497
Παρ' ότι η κυβέρνηση έκανε όσα της υπαγόρευσε η αμερικανική πλευρά για τα νέα διαβατήρια αλλά και τις πιέσεις που ασκούν δύο υπουργοί

Μόνο στην Ελλάδα - από των «15» της Ευρώπης - οι ΗΠΑ αρνούνται την κατάργησή της

ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
Με προσκόμματα και θολές εξηγήσεις η αμερικανική κυβέρνηση αρνείται - μόνον στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση των «15» - την κατάργηση της βίζας για τους Έλληνες ταξιδιώτες στην Αμερική.

Αμερικανικό καψώνι. Μόνο οι Έλληνες πολίτες - από την Ευρώπη των «15» - χρειάζονται βίζα για να επισκεφθούν τις ΗΠΑ. Και όταν ζητούνται εξηγήσεις από τους Αμερικανούς, εκείνοι απαντούν με θολά επιχειρήματα και βάζουν προσκόμματα

Οι Αμερικανοί επιμένουν μάλιστα στο καψώνι με τη βίζα παρά το ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε όλα όσα της υπαγόρευσε η αμερικανική πλευρά - έκδοση νέων διαβατηρίων από τις αστυνομικές αρχές κι όχι από τις νομαρχίες και μάλιστα με τη συγκεκριμένη τεχνολογία που επιθυμούσε η Ουάσιγκτον.

Η άρνηση των Αμερικανών να τηρήσουν τα υπεσχημένα και να μην απαιτούν πλέον βίζα από τους Έλληνες πολίτες που μεταβαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προκαλέσει δυσφορία στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία τηρεί ιδιαίτερα φιλοαμερικανική στάση. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Β. Πολύδωρας (που είναι πλέον αρμόδιος για την έκδοση των νέων διαβατηρίων) ενημέρωσε αρμοδίως τον Αμερικανό πρέσβη κ. Ρις και τον επιτετραμμένο κ. Κάουντριμαν (σ.σ.: αυτόν που προσφάτως ανακάλυψε αλβανική μειονότητα στην Ελλάδα!) πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί την πρόσκληση και να μεταβεί στην Ουάσιγκτον όσο απαιτείται βίζα για τους Έλληνες ταξιδιώτες στις ΗΠΑ.

Στο ίδιο πνεύμα και η Ντόρα Μπακογιάννη θέτει το θέμα με κάθε ευκαιρία στην Αμερικανίδα ομόλογό της. Μέλη του Κογκρέσου - που έχουν σχέση με το ελληνοαμερικανικό λόμπι στην Ουάσιγκτον - έχουν ζητήσει εξηγήσεις από την αμερικανική κυβέρνηση, με βάση ποια κριτήρια η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα από την Ευρώπη των «15» που εξαιρείται από την κατάργηση της βίζας.

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική πλευρά απαίτησε από την Ελλάδα την έκδοση νέων διαβατηρίων - με ψηφιακή φωτογραφία, τα οποία να εκδίδονται από τις αστυνομικές αρχές - για να προχωρήσει στην άρση της βίζας για τους Έλληνες ταξιδιώτες προς τις ΗΠΑ. Η ταλαιπωρία που υφίστανται μάλιστα όλοι οι Έλληνες πολίτες τους τελευταίους μήνες για να βγάλουν νέο διαβατήριο από τις αστυνομικές αρχές κι όχι από τις νομαρχίες, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αμερικανικές πιέσεις.

Τα έδωσαν όλα. Οι απαντήσεις των Αμερικανών, επισήμως, είναι μάλλον θολές. Το νέο σύστημα έκδοσης διαβατηρίων εφαρμόστηκε όπως απαιτούσαν, επικαλούνται όμως τώρα - όπως έλεγαν αμερικανικές πηγές - τις στατιστικές τους: θέλουν λέει να μελετήσουν τα ποσοστά απόρριψης Ελλήνων ταξιδιωτών από την αμερικανική πρεσβεία! Όλοι γνωρίζουν ωστόσο τόσο στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών πως στην πραγματικότητα η Ελλάδα «τιμωρείται» από την υπερδύναμη για άλλους λόγους.

«Βρέθηκε πλαστό». Το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά «αμαρτίες» του παρελθόντος, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές: τα ουκ έστιν αριθμός πλαστά ελληνικά διαβατήρια (παλαιού τύπου) που κυκλοφορούν ευρέως, τα περισσότερα από τα οποία είναι προϊόντα λαθρεμπορίας από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Οι Αμερικανοί απαιτούν τον εντοπισμό τους, οι ελληνικές Αρχές καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια και υποστηρίζουν ότι έχουν αποτελέσματα, αλλά πλαστό ελληνικό διαβατήριο βρέθηκε - όπως ισχυρίζονται πηγές της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα - ακόμη και σε εν ενεργεία τρομοκράτη στη Λατινική Αμερική.

Κύκλοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης υποστηρίζουν ακόμη πως υπό αμερικανικές πιέσεις η ελληνική πλευρά χρησιμοποίησε την αμερικανική εταιρεία που τους υπεδείχθη για την έκδοση των νέων διαβατηρίων. Η αμερικανική πλευρά ωστόσο αφήνει να εννοηθεί πως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι και ότι απλώς χρησιμοποιήθηκε κάποια εταιρεία που διατείνεται ότι χρησιμοποιεί αμερικανική τεχνολογία και πως η Αθήνα προσπέρασε τις αμερικανικές υποδείξεις.

Κυβερνητικοί κύκλοι εξέφραζαν την έντονη ενόχλησή τους για την εμμονή της αμερικανικής πλευράς θυμίζοντας τη φιλοαμερικανική στάση - μέχρι παρεξηγήσεως - που έχει τηρήσει η κυβέρνηση Καραμανλή, με αποκορύφωμα της απευθείας (χωρίς διεθνή διαγωνισμό) αγορά 30 Αμερικανικών F-16 (Δεκέμβριος του 2005) προς 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από την 1η Ιανουαρίου 2007, τα ταξίδια εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιτρέπονται μόνο με τα διαβατήρια νέου τύπου, τα οποία από τον περασμένο Σεπτέμβριο είναι εφοδιασμένα με μικροτσίπ. Οι Έλληνες μπορούν να ταξιδέψουν εντός Ένωσης μόνο εφόσον έχουν νέα ταυτότητα, στην οποία τα στοιχεία τους αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες.

Οι ουρές έξω από τα αστυνομικά τμήματα σε αρκετές περιπτώσεις παραμένουν μεγάλες, παρά τη λειτουργία τριών νέων τμημάτων και την αύξηση της... παραγωγής διαβατηρίων - τυπώνονται 5.000 - 6.000 διαβατήρια καθημερινά. Η ταλαιπωρία αναμένεται να αυξηθεί όσο πλησιάζει η λήξη ισχύος των παλαιών διαβατηρίων, αλλά και εν όψει των γιορτών οπότε πολλοί προγραμματίζουν ταξίδια στο εξωτερικό.

Ορισμένα ζητήματα όμως παραμένουν αδιευκρίνιστα, όπως αυτό της ταυτότητας. Έτσι, σε ορισμένα τμήματα διαβατηρίων οι παλαιές ταυτότητες δεν γίνονται δεκτές. Μέχρι στιγμής, 700.000 Έλληνες έχουν αντικαταστήσει τα διαβατήριά τους.

Σανίδα σωτηρίας η Ευρώπη
Αμερικανικές πηγές υποστηρίζουν πως όσο κι αν ενοχλείται η ελληνική κυβέρνηση από το αμερικανικό «εμπάργκο», η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να αλλάξει στάση και πως μοναδική σανίδα σωτηρίας για την Ελλάδα είναι οι... Βρυξέλλες - οι οποίες επίσης έχουν... αγριέψει διότι οι ΗΠΑ απαιτούν βίζα από τους πολίτες των δέκα νέων μελών (πλην Σλοβενίας), όπως και από την Ελλάδα. Στα αλλεπάλληλα διαβήματα του επιτρόπου Φρατίνι, οι Αμερικανοί επέμειναν πως θα εξετάζουν κάθε χώρα χωριστά και δεν πρόκειται να υιοθετήσουν ενιαία στάση έναντι του συνόλου της Ένωσης. Το ερώτημα είναι εάν θα εξακολουθήσουν να τηρούν την ίδια στάση όταν ο κ. Φρατίνι επιβάλει ως αντίποινα - όπως απειλεί - στους Αμερικανούς διπλωμάτες να ταξιδεύουν στην Ευρώπη ως κοινοί θνητοί, περνώντας ταπεινωτικούς ελέγχους!

Πηγή: Τα Νέα online

το καλυτερο το εκανε η Βραζιλια -χωρα που καταλαβαινετε ποσο πολυ εξαρταται απο τα κεφια και τα λεφτα των Αμερικανοβλαχων- επεβαλε τις ιδιες ακριβως εξευτελιστικες συνθηκες ελεγχου στους Αμερικανους πολιτες που εισερχονται στην Βραζιλια. Οι Αμερικανοι διαμαρτυρηθηκαν αλλα την φαγανε με το ιδιο νομισμα.
Εμεις ακομα YES MAN?

Αυτοί μπορεί είναι κράτος αλλά μάλλον κι εμείς είμαστε χαϊβάνια:

Κυβερνητικοί κύκλοι εξέφραζαν την έντονη ενόχλησή τους για την εμμονή της αμερικανικής πλευράς θυμίζοντας τη φιλοαμερικανική στάση - μέχρι παρεξηγήσεως - που έχει τηρήσει η κυβέρνηση Καραμανλή, με αποκορύφωμα της απευθείας (χωρίς διεθνή διαγωνισμό) αγορά 30 Αμερικανικών F-16 (Δεκέμβριος του 2005) προς 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Απάντηση: Re: Αμερικανική κοροϊδία με τη βίζα

το καλυτερο το εκανε η Βραζιλια -χωρα που καταλαβαινετε ποσο πολυ εξαρταται απο τα κεφια και τα λεφτα των Αμερικανοβλαχων- επεβαλε τις ιδιες ακριβως εξευτελιστικες συνθηκες ελεγχου στους Αμερικανους πολιτες που εισερχονται στην Βραζιλια. Οι Αμερικανοι διαμαρτυρηθηκαν αλλα την φαγανε με το ιδιο νομισμα.
Εμεις ακομα YES MAN?

Η Βραζιλία έχει τον πλούτο της για πισινή και μπορεί να κουνιέται.
Εμείς οτι ήταν να δώσουμε το δώσαμε: ελγίνεια, amarican dream, χουντίτσα, βάσεις, visa...

Ωραίες οι αντιαμερικανικές κορώνες, κι εγώ τις χρησιμοποιώ, καθώς ταλαιπωρούμαι, όταν προτίθεμαι να ταξιδέψω στις ΗΠΑ και έφθασα μάλιστα να ακυρώσω 2 ταξίδια γιατί δεν θέλησα να περάσω από τον εξευτελισμό της πρεσβείας.

Αλλά υπάρχουν και κάποια στοιχεία.
1. Το σύστημα έκδοσης διαβατηρίων από τις νομαρχίες ήταν διάτρητο. Πριν 3 χρόνια αν θυμάμαι καλά παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη υπάλληλοι, διότι είχαν χάσει έναν πολύ σημαντικό αριθμό εντύπων διαβατηρίων (άδεια), μάλλον πάνω από 100.
2. Τα περισσότερα πλαστά διαβατήρια που έχουν κατασχεθεί σε συλλήψεις τρομοκρατών και ανταρτών (Κούρδων, Παλαιστίνιων, Αφγανών, κλπ.) είναι ελληνικά. Σύμπτωση;

Και κάτι ακόμα. Τί ήταν καλύτερο; Να προσπαθήσει η ελληνική πλευρά να λύσει το θέμα μόνη της σε διμερείς διαπραγματεύσεις ή μέσω του Ευρωπαίου επιτρόπου, ο οποίος έχει κοινοποιήσει τηλεσίγραφο στην αμερικανική πλευρά;

Ενώ ενοχλούμε αφάνταστα με το θέμα visa – usa καλό είναι να βλέπουμε και τα δικά μας χάλια…δηλ ότι αναγκαστήκαμε να συμμαζέψουμε το σύστημα έκδοσης διαβατηρίων που ήταν μπάχαλο τόσα χρόνια επειδή κάποιος μας θεωρεί κακά παιδιά… (ενώ στη πραγματικότητα σαν κράτος ήμασταν μπάχαλο εμείς, έβγαζες διαβατήριο από το τηλέφωνο αν ήξερες κόσμο πιο παλιά… ;) )

Last edited:
Ωραίες οι αντιαμερικανικές κορώνες, κι εγώ τις χρησιμοποιώ, καθώς ταλαιπωρούμαι, όταν προτίθεμαι να ταξιδέψω στις ΗΠΑ και έφθασα μάλιστα να ακυρώσω 2 ταξίδια γιατί δεν θέλησα να περάσω από τον εξευτελισμό της πρεσβείας.

Αλλά υπάρχουν και κάποια στοιχεία.
1. Το σύστημα έκδοσης διαβατηρίων από τις νομαρχίες ήταν διάτρητο. Πριν 3 χρόνια αν θυμάμαι καλά παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη υπάλληλοι, διότι είχαν χάσει έναν πολύ σημαντικό αριθμό εντύπων διαβατηρίων (άδεια), μάλλον πάνω από 100.
2. Τα περισσότερα πλαστά διαβατήρια που έχουν κατασχεθεί σε συλλήψεις τρομοκρατών και ανταρτών (Κούρδων, Παλαιστίνιων, Αφγανών, κλπ.) είναι ελληνικά. Σύμπτωση;

Και κάτι ακόμα. Τί ήταν καλύτερο; Να προσπαθήσει η ελληνική πλευρά να λύσει το θέμα μόνη της σε διμερείς διαπραγματεύσεις ή μέσω του Ευρωπαίου επιτρόπου, ο οποίος έχει κοινοποιήσει τηλεσίγραφο στην αμερικανική πλευρά;
…έγραφα και δεν διάβασα…Ο Βλάσης με καλύπτει απόλυτα στο θέμα…

Re: Απάντηση: Re: Αμερικανική κοροϊδία με τη βίζα

Η Βραζιλία έχει τον πλούτο της για πισινή και μπορεί να κουνιέται.
Εμείς οτι ήταν να δώσουμε το δώσαμε: ελγίνεια, amarican dream, χουντίτσα, βάσεις, visa...

Δεν νομιζω οτι ειναι θεμα πλουτου αλλα θεμα αντιληψης.

Το θεμα με τα διαβατηρια δεν ειναι θεμα τεχνικων προδιαγραφων, αφου τα γαλλικα ή τα γερμανικα διαβατηρια, δεν κατασκευαζονται απο αμερικανικες εταιριες. Στις χωρες αυτες, εναρμονισαν τις προδιαγραφες των διαβατηριων τους με τις νεες απαιτησεις των αμερκανων, και τα χορηγουν δωρεαν στους πολιτες που προτιθενται να ταξιδεψουν στις ΗΠΑ χωρις visa, σε καμια περιπτωση ομως δεν υποχρεωνουν καποιον ο οποιος εχει διαβατηριο σε ισχυ, να το αλλαξει οταν θελει να ταξιδεψει σε καποιον αλλον προορισμο. Εδω αντιθετα το ελληνικο κρατος αυτοαναιρειται, αφου παραδεχεται οτι επισημα εγγραφα τα οποια το ιδιο εξεδωσε ξαφνικα παυουν να ειναι εν ισχυ, υποχρεονωντας μαλλιστα τους πολιτες του να επωμιστουν και το κοστος της αυτοαναιρεσης αυτης, καταβαλοντας τα εξοδα της αντικαταστασης, χωρις μαλιστα να επιστρεφει το ποσο που εχει καταβληθει για την εκδοση του προηγουμενου διαβατηριου που δεν εχει φτασει στην ληξη του αλλα δεν μπορει πλεον να χρησιμοποιηθει.
Ψιλα γραμματα για την Ελλαδαρα, αλλα αυτονοητα για την Ευρωπη των 14.

Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους:
1. Η αλλαγή των διαβατηρίων δεν επεβλήθηκε από τις ΗΠΑ αλλά από την ΕΕ. Ήταν άλλωστε απαραίτητη εξαιτίας των προβλημάτων του παλαιού τρόπου.
2. Το ότι θα αλλάζαμε τα διαβατήρια δε σήμαινε ότι δε θα χρειαζόμασταν visa για ΗΠΑ. Κανείς δεν είπε κάτι τέτοιο - οι ΗΠΑ ούτε καν το υπονόησαν. Απλά πιστεύαμε ότι θα ήταν ένα βήμα.
3. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να κριτικάρουμε τί κάνουν ΗΠΑ όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Χώρα τους είναι και διακίωμά τους να επιβάλλουν ό,τι όρους θέλουν σε όποιον θέλουν. Το ίδιο δικαίωμα έχουμε κι εμείς. Σε όποιον δεν αρέσει ας μην πάει...

Απάντηση: Re: Αμερικανική κοροϊδία με τη βίζα

Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους... Σε όποιον δεν αρέσει ας μην πάει...

Μπορεί να χρειάζεταινα πάει..Σοβαρολογούμε τώρα ?

Κοίτα ξαφνικά που κοιτάζουμε το δέντρο όλοι και πόσο φιλοαμερικανοί είμαστε τελικά..

Οχι φίλοι μου,με προσβάλλει να είμαι ο ΜΟΝΟΣ που χρειάζεται βίζα και ταλαιπωρία για να επισκευθώ την κ@λ@χώρα τους αν υπάρξει ανάγκη ή αν θελήσω.Είμαι ή δεν είμαι ελεύθερος πολίτης τελικά ?

Επειδή δέν έχω πάει και δέν γνωρίζω.
Για να βγεί η βίζα συμπληρώνεις ακόμα τα ερωτηματολόγια που σού έδιναν παλιότερα με τα οποία δηλώνεις ότι δεν είσαι ´τρομοκράτης´ή ´κομμουνιστής´κ.λ.π.,κ.λ.π??

Όου γιες. Και η πλάκα είναι ότι, μπορεί στην ερώτηση "Έχετε συμμετάσχει στο παρελθόν σε τρομοκρατική οργάνωση;" να απαντήσεις καταφατικά, και νά πάρεις βίζα.

Re: Απάντηση: Αμερικανική κοροϊδία με τη βίζα

Αυτοί μπορεί είναι κράτος αλλά μάλλον κι εμείς είμαστε χαϊβάνια:

Πάρα πολύ ενδιαφέρον θέμα, Μιχάλη. Άνοιξέ το.

Κι εγω δεν εχω παει, ουτε και εχω τετοια προθεση οσο περναει απο το χερι μου, αλλα δεν βλεπω τι μπορει να εχει αλλαξει, ωστε να αλλαξουν τα ερωτηματολογια σε αυτο το σημειο, εκτος κι αν εχουν προσθεσει και αλλες κατηγοριες.

Εγώ απλά υποκλίνομαι με σεβασμό στο ανοιχτόκαρδο αυτό κράτος,που ακόμα προσπαθεί στα ψέμματα να συγκροτήσει έθνος(κάποιοι ,αδυνατούν να διακρίνουν τήν διαφορά έθνους και κράτους)και δείχνει τόση μεγαλοψυχία ακόμα και στούς εχθρούς του,δίνοντάς τους βίζα παρ´ότι ´πρώην τρομοκράτες´.
Προσωπικά πάντως έναν πρωην τρομοκράτη γνωρίζω που τους λατρευει.Τον Τονι Νεγκρι,πρώην αρχηγο τών Ερυθρών Ταξιαρχιών στην Ιταλία,ο οποίος έχει (ή μήπως ήταν πάντα??)γίνει τσιράκι τους και τούς υμνεί όπου και όπως μπορεί..
Και στην ελλάδα επίσης το συγκεκριμένο κρατος έχει αμείψει καταλλήλως ´πρώην εχθρούς ´του πού ´ανένηψαν´και ´είδαν το φώς το αληθινό´-μην λέμε ονόματα βραδυάτικα-.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Αμερικανική κοροϊδία με τη βίζα

Δεν νομιζω οτι ειναι θεμα πλουτου αλλα θεμα αντιληψης...

Φυσικά και δεν είναι, αλλά μόνο έτσι κάνεις παιχνίδι σε ζητήματα <<αντίληψης>>. Διαφορετικά ακολουθείς...
-bye-

Απάντηση: Re: Απάντηση: Αμερικανική κοροϊδία με τη βίζα

Πάρα πολύ ενδιαφέρον θέμα, Μιχάλη. Άνοιξέ το.

Κώστα τι να ανοίξω; Αν εννοείς να επεκταθώ, δεν νομίζω ότι χρειάζεται, το πράγμα μιλάει από μόνο του.

Re: Απάντηση: Re: Αμερικανική κοροϊδία με τη βίζα

Μπορεί να χρειάζεταινα πάει..Σοβαρολογούμε τώρα ?

Κοίτα ξαφνικά που κοιτάζουμε το δέντρο όλοι και πόσο φιλοαμερικανοί είμαστε τελικά..

Οχι φίλοι μου,με προσβάλλει να είμαι ο ΜΟΝΟΣ που χρειάζεται βίζα και ταλαιπωρία για να επισκευθώ την κ@λ@χώρα τους αν υπάρξει ανάγκη ή αν θελήσω.Είμαι ή δεν είμαι ελεύθερος πολίτης τελικά ?

Δε νομίζω ότι από ένα post μπορείς να καταλάβεις αν είμαι "φιλοαμερικάνος" ή όχι (εφόσον αρέσκεσαι σε αυτή την καταηγοριοποίηση την οποία προσωπικά τη θεωρώ μεταπολεμική και ξεπερασμένη).
Όσον αφορά το θέμα μας είμαστε όλοι ελεύθεροι ΕΛΛΗΝΕΣ και ελεύθεροι ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ πωλήτες.
Τέλος δε βλέπω γιατί να ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να επισκεφτείς μια χώρα που αντιπαθείς τόσο πολύ (καλώς ή κακώς - διακίωμα σου). Εφόσον αυτά είναι τα αισθήματά σου "διέγραψέ" την...
Φιλικά