Aμεση αγορά κλιματιστικού - Τα φώτα σας!

Re: Aμεση αγορα κλιματιστικου - Τα φωτα σας!!

Δυστυχώς αν έχεις σπίτι σαν και εμένα 180 τετραγωνικά ανοικτό όπου τα δωμάτια εκτός κρεβατοκάμαρες και τουαλέτες είναι όλα ενιαία, με παλιά αλουμίνια, από πάνω πλάκα ταράτσας και βοράς τζαμαρίες & νότος τζαμαρίες δεν μπορείς να κάνεις τίποτα.

Μπαίνεις μέσα το μεσημέρι ή το βράδυ για να κοιμηθείς και αν δεν πάρει το air condition σε 2 λεπτά να βγάζει full δροσιά δεν κάνεις τίποτα, στάζεις από τον ιδρώτα.

Οτιδήποτε άλλο αυτή τη στιγμή είναι μη οικονομικό, δηλαδή το να αλλάξω αλουμίνια σε τόσο μεγάλο σπίτι ή να βάλω και άλλη μόνωση στην ταράτσα.

Δεν ξέρω αν το έχεις πάρει, αλλά θα σου πρότεινα Mitsubishi, για 15000 λόγους, αλλά κυρίως γιατί έχουν περισσότερη ιπποδύναμη. Με τον όρο ιπποδύναμη, εννοώ ότι έχουν ποιο πυκνές ψύκτρες και αυτό σημαίνει ότι έχουν καλύτερη έως πολύ καλύτερη απόδοση (ανάλογα με τι το συγκρίνεις) σε σχέση με άλλα στα ίδια btu.

Στο πρηγούμενο σπίτι είχα σε 27 τετραγωνικά 12000btu, το έβαζα στους 27 και ήμουν άρχοντας. Η θερμοκρασία έπεφτε σε χρόνο dt και την συντηρούσε στο ελάχιστο της λειτουργίας του. Στο σαλόνι μου τώρα (55τμ μαζί με την κουζίνα) έχω ένα 24000btu Inverter και φυσικά το ρυθμίζω πάλι στους 27 βαθμούς και ρίχνει αμέσως την θερμοκρασία και αυτό. Να φανταστείς, πετάει τον αέρα 15 μέτρα μακρυά αν θυμάμαι καλά, μπορεί και περισσότερο!!

Στα υπνοδωμάτεια με 9.000btu στα 12τμ, δεν μπορώ να σου περιγράψω πόσο γρήγορα πέφτει η θερμοκρασία..... Να κοιτάξεις όμως να μην πάρεις της Mitsubishi Electric, αλλά της Mitsubishi Heavy Industries, γιατί έχουν φίλτρο ιονισμού. Είναι μια κατηγορία μόνα τους φίλε μου. Μετά έρχονται όλα τα άλλα. Μια φορά θα το βάλεις και θα καθαρίσεις για μια ζωή.

Last edited:

Εκτός αν θέλεις να δώσεις κάτι παραπάνω, οπότε χτύπα αυτό με το i-see sensor και τα φίλτρα plasma duo.

http://www.kokotas.gr/index.php?pag...roduct_id=29&option=com_virtuemart&Itemid=109

Αυτό είχα στο προηγούμενο σπίτι το 12άρι. Αυτό έχει έναν αισθητήρα, ο οποίος κινείται συνεχώς και σαρώνει την θερμοκρασία μέσα στο δωμάτιο από απόσταση, οπότε ρυθμίζει τα πτερύγια του κλιματιστικού και πετάει τον αέρα προς την κατεύθυνση με την υψηλότερη/χαμηλότερη θερμοκρασία. Εκεί να δεις ταχύτητα ψύξης και βασικά ομοιογένεια θερμοκρασίας μέσα στο χώρο και αθόρυβη λειτουργία...

Last edited:

παντως στα media markt με καρτα eurobank εχεις εκπτωση 30%

Δυστυχώς αν έχεις σπίτι σαν και εμένα 180 τετραγωνικά ανοικτό όπου τα δωμάτια εκτός κρεβατοκάμαρες και τουαλέτες είναι όλα ενιαία, με παλιά αλουμίνια, από πάνω πλάκα ταράτσας και βοράς τζαμαρίες & νότος τζαμαρίες δεν μπορείς να κάνεις τίποτα.

Αν το σπιτι ειναι δικο σου (δεν το νοικιαζεις) κατα τη γνωμη μου πρεπει να αρχισεις να ψαχνεις καποιους τροπους να βελτιωσεις το κελυφος.

Υπαρχουν και σχετικα απλοι και οικονομικοι τροποι, που φτανουν και μεχρι την πληρη ανακαινιση, αναλογα με το κοστος.

Ειναι σιγουρο οτι το κοστος θα αποσβεστει απο την εξοικονομιση χρηματων για θερμανση και ψυξη.

Μπαίνεις μέσα το μεσημέρι ή το βράδυ για να κοιμηθείς και αν δεν πάρει το air condition σε 2 λεπτά να βγάζει full δροσιά δεν κάνεις τίποτα, στάζεις από τον ιδρώτα.

Οτιδήποτε άλλο αυτή τη στιγμή είναι μη οικονομικό, δηλαδή το να αλλάξω αλουμίνια σε τόσο μεγάλο σπίτι ή να βάλω και άλλη μόνωση στην ταράτσα.

Θα είχες καθαρίσει με μια καλή μόνωση, τα κλιματιστικά απλά θα λειτουργούν επικουρικά!!-bye-

Δύο φίλους μηχανολόγους που ρώτησα (οι οποίοι έκαναν για πολλά χρόνια ψύξη-θέρμανση) και οι δυό μου είπαν το ίδιο πράγμα:

Μitsubishi ή Daikin.

Δεν είναι πιο ακριβά λόγω ονόματος, αλλά λόγω κατασκευής. Δεν εχουν καμιά σχέση με τα υπόλοιπα.

Ψαχνοντας αυτά που μου είπαν, είδα ότι κατι που θελει προσοχή, ειναι η θερμοκρασία λειτουργίας. ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ κατασκευαστές ανακοινώνουν τα όρια εγγυημένου εύρους λειτουργίας θερμοκρασίας περιβάλλοντος. Αν το ψάξετε θα δείτε ότι σχεδόν όλα τα Mitsubish kai Daikin δουλευουν εγγυημένα ( = δεν θα μπουν σε protection mode) μέχρι τους +46 βαθμούς, την στιγμή που τα περισσότερα σταματάνε στους 42. Στον καυσωνα νομίζω αυτο είναι η πιο σημαντική παράμετρος. Να εχεις φυσικά ηλεκτρικό ρευμα, και έπειτα να ξερεις οτι το air con θα δουλεύει. Την εχουμε πατήσει με ενα Sanyo που στις τρελλές ζέστες γυρναει σε protection (με την εξωτερική μονάδα υπο σκιά βέβαια)

Ζητήστε το ευρος ασφαλούς λειτουργιας.

To δευτερο σημαντικό στοιχείο (μιας και το ρευμα ολο και θα ακριβαίνει) είναι το EER και το COP. Καλό ειναι να πλησιάζει ή να ξεπερνάει την τιμή 4. Οσο πιο μεγάλο, τοσο ποιο οικονομικό ειναι το μηχάνημα. Τα κλιματιστικά με μεγάλο EER και COP είναι λίγο πιο ακριβά, αλλα το ρευμα που καίνε είνα λιγοτερο. Ας κανει ο καθένας τους υπολογισμούς του αναλόγως με την χρήση.

Ενα τρίτο σημαντικό στοιχείο, ειναι πόσο χαμηλά μπορει να δουλέψει ενα inverter, όταν προορίζεται για χρήση σε κρεβατοκάμαρα. Οι σοβαροί κατασκευαστές δίνουν ελαχιστη, ονομαστική, και μέγιστη αποδοση σε ΚW ή btu για ψύξη και για θέρμανση. Συγκρινοντας διαφορα κλιματιστικά μεταξύ τους, μας ενδιαφέρει η ελαχιστη αποδοση σε ψύξη να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερη ( μπακαλίστικα δηλαδή να μπορει το μηχανημα να δουλεψει σε πολυ χαμηλές στροφές, με λίγο γκάζι) ώστε στην κρεβατοκάμαρα το βράδυ να μπορουμε να το ρυθμίσουμε σε όσο το δυνατόν πιο ήπια ρύθμιση και να μην ξεπαγιάζουμε. Σε μικρούς χώρους ή σε χώρους οπου το κλιματιστικό "σημαδεύει" το κρεβάτι, αυτό ειναι θέμα.

just my 2p.

Θα είχες καθαρίσει με μια καλή μόνωση, τα κλιματιστικά απλά θα λειτουργούν επικουρικά!!-bye-

Η μόνωση είναι ΚΡΙΣΗΜΗ. Στο διαμερισμα του πατέρα μου που ειναι ρετιρε σε παλια πολυκατοικία, με 3 κλιματιστικά στο full το σπίτι απλά ψηνόταν. Καναμε μια φτηνή* μόνωση στην οροφή και το σπίτι μεταμορφώθηκε. Το καλοκαίρι ειναι δροσερό και τον χειμώνα μέσα στην θαλπωρή. Κι αυτά με παλιά ταλαιπωρημένα και θεωρητικά ανεπαρκή airconditions, και με κεντρικό καλοριφέρ 40ετίας.

φτηνή = εσωτερική: γυψοσανίδα στο ταβάνι με 5cm πετροβάμβακα. Θεϊκή λύση.

Απάντηση: Re: Aμεση αγορα κλιματιστικου - Τα φωτα σας!!

φτηνή = εσωτερική: γυψοσανίδα στο ταβάνι με 5cm πετροβάμβακα. Θεϊκή λύση.

Αρκεί να μην γίνει καμιά στραβή και περάσει τίποτα νερό από πάνω. Οταν θα φανεί από κάτω θα είναι πολύ αργά. Θα έχει γίνει σφουγγάρι από μέσα ο πετροβάμβακας.
Επειδή έχω "καεί" από νερά, προτιμώ όλες οι επιφάνειες του σπιτιού να είναι εμφανείς και όχι καλλυμένες για ευνόητους λόγους.

Όλοι οι οικολόγοι βλέπω μαζευτήκανε εδώ...Εγώ πάλι έχω ένα σαλονάκι 20-22 τ.μ. και έχω βάλει ένα a/c της υπέροχης μάρκας fidji!!! Εννιάρι παρακαλώ...ψυγείο όχι δεν τον κάνει τον χωρο...αλλά κατεβάζει τη θερμοκρασία αρκετά και σχετικά γρήγορα. Μόλις το ανοίξω σε κανα μισάωρο όλα είναι μία χαρά...Η μόνη μέρα που με πρόδωσε ήταν πριν 2-3 χρόνια με τους 47 βαθμούς έξω...κάτω από 28 δεν μπορούσε να κατεβάσει τη θερμοκρασία. Αλλά τί να κάνουμε...βολεύτηκα. Τιμή 150 ευρώ πριν 4-5 χρόνια. Ακόμα κανένα πρόβλημα δεν έχει βγάλει. Φέτος λέω να το αλλάξω με κανένα πιο οικολογικό πάντως αν και ακόμα δεν το έχω ανοίξει ιδιαίτερα...άντε 2-3 φορές.

Απάντηση: Aμεση αγορα κλιματιστικου - Τα φωτα σας!!

Αλλοι βολεύονται με 1400άρια, άλλοι δεν το συζητάνε καν κάτω από 3λιτρα τζιπ. Αλλοι θέλουν στερεοφωνικά με Kwatt άλλοι βολεύονται με all-in-one.
Αλλοι συμβιβάζονται με νέα επίπεδη τηλεόραση απλά για να ξεφύγουν από τις ντουλάπες crt, άλλοι δεν συμβιβάζονται με τίποτα κατώτερο από Kuro.

Οπως σε όλα τα καταναλωτικά προϊόντα έτσι και στα aircondition η αγορά ευτυχώς είναι γεμάτη από επιλογές για όλων των ειδών τα βαλάντια και προτιμήσεις.

Καλό είναι να αναφέρονται οι εμπειρίες του κάθε χρήστη από την δική του χρήση για να βοηθούν τον υποψήφιο αγοραστή στην όσο το δυνατόν σωστότερη επιλογή του και να μην βρεθεί προ έκπληξης κατόπιν "εορτής".

Re: Απάντηση: Re: Aμεση αγορα κλιματιστικου - Τα φωτα σας!!

Αρκεί να μην γίνει καμιά στραβή και περάσει τίποτα νερό από πάνω. Οταν θα φανεί από κάτω θα είναι πολύ αργά. Θα έχει γίνει σφουγγάρι από μέσα ο πετροβάμβακας.
Επειδή έχω "καεί" από νερά, προτιμώ όλες οι επιφάνειες του σπιτιού να είναι εμφανείς και όχι καλλυμένες για ευνόητους λόγους.

σωστό, και το έχουμε υπόψη. 40 χρόνια βέβαια δεν είχε περάσει η παραμικρή υγρασία. Ειναι στο προγραμμα και η εξωτερική επιστρωση για τις υγρασίες. Αυτός ειναι ενας τρόπος για μόνωση χωρίς το μεγάλο βάρος (και κόστος) των κλασικών λύσεων.

Εδώ και 3 χρόνια με έχει βολέψει απίστευτα ένα Daikin Ururu Sarara 18άρι.
Το έχω σε 35τετραγωνικά, ποτέ στο φουλ γιατί δεν χρειάζεται.
Θόρυβος μηδέν, εκτός αν το βάζεις να φέρνει αέρα απ' έξω στο φουλ, κατανάλωση μικρή, πολλές ρυθμίσεις για ποσοστά υγρασίας κτλ, όλα αυτόματα.
Στο Powerful απλά δεν την παλεύεις. Είναι πολύ δυνατό, πέφτουν οι στροφές βέβαια μετά από 20 λεπτά, χωρίς να κάνεις τίποτα.
Για το θόρυβο το ίδιο ισχύει και για την εξωτερική συσκευή. Εϊναι αθόρυβες.

Επίσης έχω σε άλλο σπίτι, ένα 9άρι Daikin σε υπνοδωμάτιο και ένα 12άρι Daikin σε σαλόνι. Όλα A' κατηγορίας σε κατανάλωση. Πλήρως αθόρυβα, κατεβάζουν και διατηρούν θερμοκρασία πολύ εύκολα.

Αν ψάχνεις Daikin ρώτα πολλούς, γιατί θα σου πουν διάφορες τιμές...
Επίσης η εποχή που ψάχνεις air, δεν είναι καλή από πλευράς τιμών...Όλοι τώρα βάζουν και τα χτυπάνε όσο να 'ναι.
Καλό είναι να χτυπάμε την άνοιξη νωρίς νωρίς...όταν ψιλοκάθονται.

Όλοι οι οικολόγοι βλέπω μαζευτήκανε εδώ...Εγώ πάλι έχω ένα σαλονάκι 20-22 τ.μ. και έχω βάλει ένα a/c της υπέροχης μάρκας fidji!!! Εννιάρι παρακαλώ...ψυγείο όχι δεν τον κάνει τον χωρο...αλλά κατεβάζει τη θερμοκρασία αρκετά και σχετικά γρήγορα. Μόλις το ανοίξω σε κανα μισάωρο όλα είναι μία χαρά...Η μόνη μέρα που με πρόδωσε ήταν πριν 2-3 χρόνια με τους 47 βαθμούς έξω...κάτω από 28 δεν μπορούσε να κατεβάσει τη θερμοκρασία. Αλλά τί να κάνουμε...βολεύτηκα. Τιμή 150 ευρώ πριν 4-5 χρόνια. Ακόμα κανένα πρόβλημα δεν έχει βγάλει. Φέτος λέω να το αλλάξω με κανένα πιο οικολογικό πάντως αν και ακόμα δεν το έχω ανοίξει ιδιαίτερα...άντε 2-3 φορές.

H "οικολογια" συνηθως παει χερι χερι με την απλη λογικη.

Αν θελεις να γεμισεις εναν κουβα, πρωτα εξασφαλιζεις οτι δεν εχει τρυπες στον πατο και μετα ψαχνεις για την σουπερ αντλια που θα τον γεμιζει σε χρονο ρεκορ.

Επειδη τα κοστη ειναι σημαντικα, βαζεις απο τη μια το κοστος αγορας και λειτουργιας των συστηματων θερμανσης-ψυξης και απο την αλλη το κοστος των βελτιωσεων του κελυφους. Υπαρχουν πολλες λυσεις μονωσης που κερδιζουν και απο αποψη κοστους.

Και τελος, σε σπιτια μενουμε, οχι σε ψυγεια....:idea:

Οσο για "Fidji" σου, αφου δουλευει μην το πειραζεις.
-bye-

Εδώ και 3 χρόνια με έχει βολέψει απίστευτα ένα Daikin Ururu Sarara 18άρι.

ασε γιατί έπαθα ήττα περσι με το συγκεκριμένο.... έβγαλα ένα 10ετίας 21000btu παλιάς τεχνολογίας, έβαλα αυτό αφού επέμενε ο πωλητής (κι ας μην ήθελα ψυχολογικά να πάρω μικρότερο) ότι θα με καλύπτει και με το παραπάνω λόγω Inverter και το αποτέλεσμα ήταν να το ξηλώσω σε 7 μέρες και να κάθεται από τότε στο κουτί του στην αποθήκη. Καμιά σχέση με το παλιό το 21000.
Ολόκληρο βράδυ στο max. (που σημαίνει θόρυβος για υπνοδωμάτιο) για να μου ρίξει την θερμοκρασία εκεί που έφτανε το 21000. Περιττό να σου πω το τι άκουσε ο πωλητής. Μόνο που δεν τον έφερα ένα βράδυ να κοιμηθούμε μαζί να το δει κι ο ίδιος ότι δεν επαρκεί. :flipout:

Εβαλα ένα 23000 btu και ηρέμησα.

σε υπνοδωμάτιο 23000 btu;;;;;;;;;

Λίγο μεγάλο δεν είναι;;;;

εμένα η κρεβατοκάμαρα είναι 4x4 μέτρα και ένα 12άρι Samsung που πήρα το έχω στον ανεμιστήρα στο 0 (ούτε καν στο 1) γιατί ξηλιάζω στους 25 βαθμούς (και όπως έχω αναφέρει και σε άλλα posts το σπίτι είναι φούρνος κανονικός).

σε υπνοδωμάτιο 23000 btu;;;;;;;;;

Λίγο μεγάλο δεν είναι;;;;

εμένα η κρεβατοκάμαρα είναι 4x4 μέτρα και ένα 12άρι Samsung που πήρα το έχω στον ανεμιστήρα στο 0 (ούτε καν στο 1) γιατί ξηλιάζω στους 25 βαθμούς (και όπως έχω αναφέρει και σε άλλα posts το σπίτι είναι φούρνος κανονικός).

Να σου απαντήσω:

1) Είναι 25 τ.μ.

2) Οι 2 τοίχοι έιναι εκτεθειμένοι στον ήλιο όλη μέρα (δεν κολλάει σε άλλο σπίτι). Παρόλο που έχουν Dow όσο να ναι επηρεάζονται.

3) Θέλω 25 βαθμούς σε χρόνο dt αδιαφορώντας πόσο έχει έξω.

4) Δεν θέλω να κλείνω τις εσωτερικές πόρτες. Και να ήθελα, υπάρχει τόση "κίνηση" από παιδιά που αποκλείεται να παρέμεναν κλειστές.

5) Λόγω υπνοδωματίου πρέπει να είναι αθόρυβο το βράδυ, που σημαίνει οπωσδήποτε στη μικρή σκάλα πρέπει να είναι ικανό να διατηρεί τους 25 βαθμούς τουλάχιστον (δεν μπορούσε να το κάνει αυτό το 18άρι).

Αν κάτσεις και σκεφθείς όλα τα παραπάνω, το 18άρι είναι πολύ λίγο.

Re: Απάντηση: Re: Aμεση αγορα κλιματιστικου - Τα φωτα σας!!

πιστεύω κάτι άλλο συνέβη. Εμένα διατηρεί 25 βαθμούς στη μικρή σκάλα και σε σαλόνι, όχι σε υπνοδωμάτιο...

Last edited:

παίζει ρόλο και η εγκατάσταση. Πόσα μέτρα είναι οι σωλήνες, αν κάνουν κούρμπες πολλές ή όχι, αν εχει φρέον κι άλλα. Ακόμα και στο σεταπ του κλιματιστικού ρυθμίζεις αν είναι πάνω από 3 μέτρα οι σωλήνες.

Είναι εντελώς αδιανόητο να μην λειτουργεί το 18άρι σε 25τμ.
Εκτός αν ήταν ελλατωματικό και έπεσες στην περίπτωση.