Αναβαθμιση cd Harmankardon hk970 με benchmark dac1;

εχεις δικιο να το λες αυτο με τοσους διθυραμβους που εχουν γραφτει για το Benchmark. Εγω παλι το ειχα στα χερια μου και το εδωσα γιατι το θεωρουσα λαθος...
Μου αρεσει και εμενα πολυ το concept του giant killer αλλα το συγκεκριμενο DAC το θεωρω επικινδυνο απο την αποψη οτι εκπαιδευει τον κοσμο να ακουει λαθος... Κατα τη γνωμη μου ενα Micromega Stage 3 ειναι πολυ σωστοτερο εαν θες να μιλησουμε για φτηνα μηχανηματα...

Αν η καταξίωση του Benchmark ήρθε από τον επαγγελματικό χώρο και συνέβαινε να ήταν τόσο λάθος, όπως περιγράφεις, τότε θα είχε απορριφθεί εξ αρχής για τον απλό λόγο οτι το μη ρεαλιστικό είναι το άκρως ανεπιθύμητο σ' αυτό το χώρο.
Αν μπορείς εξήγησέ μου πως ξεχώρισες το λάθος από το σωστό γιατί και για μας τους επαγγελματίες είναι πολλές φορές ιδιαίτερα δύσκολο.

Παιδιά ψυχραιμία !!!!
Συγκρίνετε ανόμοια πράγματα !!!!
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ
DacMagic 350
Benchmark 1300
Weiss 3000 (αν δεν κάνω λάθος)
Ο Φίλος ζήτησε να αναβαθμίσει το cd-player του.
Φίλε eliaselias_o αν θές μία απλή αναβάθμιση του HarmanKardon hd970 τότε πάρε το DacMagic. Σίγουρα θα έχεις σημαντική βελτίωση.
Εν θέλεις κάτι καλύτερο (και φυσικά ακριβότερο) ακολούθησε την συμβουλή του Costas_Coyias. Με το Benchmark θα ακούσεις ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση. (Το θέμα είναι αν η μεγαλύτερη βελτίωση αξίζει τα επιπλέον 950 )
Αν τέλος, το οικονομικό δεν είναι πρόβλημα, άκουσε και το Weiss για το οποίο πολλοί λένε ότι είναι καλύτερο του Benchmark (Το θέμα είναι αν αξίζει τα επιπλέον 1700 ).
Να διορθώσω λίγο τις τιμές:
Benchmark DAC-1= 950, DAC-1USB=1250, DAC-1PRE=1550
WEISS Minerva=2700

[/I]

Αν η καταξίωση του Benchmark ήρθε από τον επαγγελματικό χώρο και συνέβαινε να ήταν τόσο λάθος, όπως περιγράφεις, τότε θα είχε απορριφθεί εξ αρχής για τον απλό λόγο οτι το μη ρεαλιστικό είναι το άκρως ανεπιθύμητο σ' αυτό το χώρο.
Αν μπορείς εξήγησέ μου πως ξεχώρισες το λάθος από το σωστό γιατί και για μας τους επαγγελματίες είναι πολλές φορές ιδιαίτερα δύσκολο.

η ιδια η Benchmark ελεγε στο manual του τοτε μοντελου που ειχα στα χερια μου (δεν μπορεσα να βρω τη συγκεκριμενη παραγραφο στο manual που υπαρχει τωρα online) οτι μπορει να σας φανει σαν πρωτη εντυπωση οτι τα μεσοχαμηλα ειναι ελαφως υποτονικα σε σχεση με το υπολοιπο σφαλμα αλλα αυτο δεν ειναι λαθος. Ετσι ειναι η πραγματικοτητα κατα τους μηχανικους της Benchmark.

Οταν ομως συγκρινεις το Weiss η το Orpheus με το Benchmark ακους αυτη τη διαφορα. Δυστυχως δε μπορει να ειναι σωστο και το Weiss και το Benchmark. Δεν μιλαω για το αναλογικο τμημα των πανακριβων αυτων DAC το οποιο βεβαια υπερτερουσε του φτωχου τελεστικου 5532 που ειχε τοτε το Benchmark (ευτυχως τωρα αλλαξε) και ηταν φυσικο να τους δινει μεγαλη υπεροχη.

Κυριως αυτο που θεωρω επικινδυνο ειναι οτι η Benchmark προσπαθουσε να περασει στον κοσμο την εντυπωση οτι η τρυπα στα μεσοχαμηλα (ετσι ηταν το voicing που ειχε κανει η εταιρια) ηταν το σωστο ενω κατα τη γνωμη μου απλως σου εδινε την εντυπωση της υπεραναλυσης στις πιο πανω συχνοτητες και κυριως στις φωνες. Αυτο ειναι ενα τρυκ το οποιο χρησιμοποιειται πολυ συχνα σε καλωδια ηχειων και interconnect (τα λεγομενα και καλωδια Equalizer). Ετσι την πατησα σε προηγουμενη αγορα που εκανα σε καποια καλωδια ηχειων αλλα το καταλαβα αφου εζησα καποιο διαστημα με αυτα.

Τα παραπανω ειναι προσωπικες αποψεις και να σημειωσω οτι δεν διεκδικω τον τιτλο του guru. Πολυ πιθανον να ειμαι και super κουφος αλλα εκει εχω καταληξει μετα απο προσωπικες ακροασεις και μετα απο πολλες συζητησεις και με αλλους audiophile πολυ πιο εμπειρους απο εμενα...

Πω πω πω !!!
Λίγο έλειψα και γέμισε το thread.
Λοιπόν το βρήκα με 650 ευρώ, δεύτερο χέρι, και σκέφτωμαι πολύ σοβαρά να το αποκτήσω.
Όταν αυτό γίνει θα σας πω και τις δικές μου εντυπώσεις.
Το μέτρο σύγκρισης είναι το πικ-απ μου.
Το σύστημα μου είναι:
πικ-απ: rega planar3 αβαθμισμένο πλατό (ακρυλικό), με silent base, με κεραμική μπίλια στο πηγάδι, με ανακαλωδιομένο βραχίωνα.
προ phono: grado ph-1 με τροφοδοτικό μπαταρίας
κεφαλή: grado master statement (0,4 mv)
προενισχυτής: pro σταδίο cairn4810
τελικός: 2Χ hypex 400GT
Ηχεία: Chario syntar 200T.
Άρα θα είμαι λιγουλάκι αυστηρός με το benchmark.
Αν και, για να πω την αλήθεια, με το cd harmankardon hd970, δεδομένου και της τιμής του, είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος.
Αλλά αισθάνομαι ότι θέλει (και σίγουρα την θέλει) μια αναβάθμιση, μπας και ξεκωλήσω από τα βινύλια μου μιας και έχω και αρκετά κι ενδιαφέροντα cd's να ακούσω.

η ιδια η Benchmark ελεγε στο manual του τοτε μοντελου που ειχα στα χερια μου (δεν μπορεσα να βρω τη συγκεκριμενη παραγραφο στο manual που υπαρχει τωρα online) οτι μπορει να σας φανει σαν πρωτη εντυπωση οτι τα μεσοχαμηλα ειναι ελαφως υποτονικα σε σχεση με το υπολοιπο σφαλμα αλλα αυτο δεν ειναι λαθος. Ετσι ειναι η πραγματικοτητα κατα τους μηχανικους της Benchmark.

Οταν ομως συγκρινεις το Weiss η το Orpheus με το Benchmark ακους αυτη τη διαφορα. Δυστυχως δε μπορει να ειναι σωστο και το Weiss και το Benchmark. Δεν μιλαω για το αναλογικο τμημα των πανακριβων αυτων DAC το οποιο βεβαια υπερτερουσε του φτωχου τελεστικου 5532 που ειχε τοτε το Benchmark (ευτυχως τωρα αλλαξε) και ηταν φυσικο να τους δινει μεγαλη υπεροχη.

Κυριως αυτο που θεωρω επικινδυνο ειναι οτι η Benchmark προσπαθουσε να περασει στον κοσμο την εντυπωση οτι η τρυπα στα μεσοχαμηλα (ετσι ηταν το voicing που ειχε κανει η εταιρια) ηταν το σωστο ενω κατα τη γνωμη μου απλως σου εδινε την εντυπωση της υπεραναλυσης στις πιο πανω συχνοτητες και κυριως στις φωνες. Αυτο ειναι ενα τρυκ το οποιο χρησιμοποιειται πολυ συχνα σε καλωδια ηχειων και interconnect (τα λεγομενα και καλωδια Equalizer). Ετσι την πατησα σε προηγουμενη αγορα που εκανα σε καποια καλωδια ηχειων αλλα το καταλαβα αφου εζησα καποιο διαστημα με αυτα.

Geopolitis η όποια διαφορά στα μεσοχαμηλά μεταξύ Benchmark και Weiss δεν έχει σχέση με "τρύπα". Αν ήταν πράγματι έτσι τότε το Weiss θα μας έδινε την εντύπωση μικρότερης ανάλυσης κατά τον συλλογισμό σου. Επίσης, από εντυπώσεις πάρα πολλών φίλων και πελατών, η βελτίωση που πήραν όταν το έβαλαν, ακόμη και με ακριβά CDP, ήταν και στα μεσοχαμηλά.

Να διευκρινήσω οτι απλά συζητάμε και λέμε τη γνώμη μας, δεν υπεραμύνομαι της ποιότητας του DAC-1 γιατί μάλλον δεν το χρειάζεται.
Επειδή επίσης ήμουν, όπως πιθανά θυμάστε, ο πρώτος που έφερε τα Orpheus, έβρισκα πάντα τα μεσουψηλά του ιδαίτερα processed και μη μουσικά.
Όλα είναι τελικά προσωπικό γούστο και ταίριασμα με την φυσιογνωμία του συστήματός μας. Η επιτυχία όμως ενός προιόντος, σε κάθε κατηγορία τιμής, δείχνει στατιστικά και την αποδοχή της ποιότητας και της φυσιογνωμίας του ήχου του.

Re: Απάντηση: Αναβαθμιση cd Harmankardon hk970 με benchmark dac1;

Λοιπόν το βρήκα με 650 ευρώ, δεύτερο χέρι, και σκέφτωμαι πολύ σοβαρά να το αποκτήσω.

Εισαι σε καλό δρόμο. :a0210:

Για 650 όμως θα πρέπει να ειναι σε αρίστη κατάσταση.

Οι τιμές καινολυργιου είναι Dac C-1= 950, DAC-1 USB=1250.

Bart

νομίζω μπαίνουμε σε μιά καθαρά χαιεντική προσέγγιση.
Ο φτωχός τελεστικός 5532 από όσο ξέρω εξακολουθεί να χρησιμοποιείται χρόνια τώρα και ό,που έχω διαβάσει στο διαδίκτυο θεωρείται ότι είναι σχεδόν ασύμφορη η αλλαγή του από άποψη λόγου κόστους απόδοσης.
Θεωρείται ότι ίσως να έχει ξεπεραστεί (αμφισβητήσιμο από αρκετούς) αλλά το κόστος του είναι τόσο μικρό που οποιαδήποτε αλλαγή σε κάτι σαν 627 ή αντίστοιχο πιό πρόσφατο να μην αξίζει την επένδυση.
Η αλλαγή του 5532 από όσο διάβασα σχετίζεται και με επιπρόσθετες απαραίτητες αλλαγές στο dac1 και είναι κάτι που προωθείται από oem οίκους που τους συμφέρει να το παρουσιάζουν ως υποδεέστερο γιά να μπορέσουν να υποστηρίξουν το modification τους.
Πχ ο προενισχυτής μου είναι τίγκα από 5534 και γιά μένα ο ήχος του είναι εξαιρετικός.
Δεν ξέρει δηλαδή (ή δεν έχει σοβαρό λόγο) η MBL ότι το 5534 "δεν είναι καλός opamp" ? Ακόμα και στις ανώτερες σειρές πάλι αν δεν κάνω λάθος 5534 έχει.
Θέλω να καταλήξω ότι δεν πρέπει να τρέχουμε να πούμε, "α η benchmark άλλαξε το 5532 - άρα είχε πρόβλημα". Οι άνθρωποι κάνανε αλλαγές και αναθεώρησαν ορισμένα πράγματα γιά να πετύχουν το ίδιο ή ανάλογο αποτέλεσμα.

νομίζω μπαίνουμε σε μιά καθαρά χαιεντική προσέγγιση.
Ο φτωχός τελεστικός 5532 από όσο ξέρω εξακολουθεί να χρησιμοποιείται χρόνια τώρα και ό,που έχω διαβάσει στο διαδίκτυο θεωρείται ότι είναι σχεδόν ασύμφορη η αλλαγή του από άποψη λόγου κόστους απόδοσης.
Θεωρείται ότι ίσως να έχει ξεπεραστεί (αμφισβητήσιμο από αρκετούς) αλλά το κόστος του είναι τόσο μικρό που οποιαδήποτε αλλαγή σε κάτι σαν 627 ή αντίστοιχο πιό πρόσφατο να μην αξίζει την επένδυση.
Η αλλαγή του 5532 από όσο διάβασα σχετίζεται και με επιπρόσθετες απαραίτητες αλλαγές στο dac1 και είναι κάτι που προωθείται από oem οίκους που τους συμφέρει να το παρουσιάζουν ως υποδεέστερο γιά να μπορέσουν να υποστηρίξουν το modification τους.
Πχ ο προενισχυτής μου είναι τίγκα από 5534 και γιά μένα ο ήχος του είναι εξαιρετικός.
Δεν ξέρει δηλαδή (ή δεν έχει σοβαρό λόγο) η MBL ότι το 5534 "δεν είναι καλός opamp" ? Ακόμα και στις ανώτερες σειρές πάλι αν δεν κάνω λάθος 5534 έχει.
Θέλω να καταλήξω ότι δεν πρέπει να τρέχουμε να πούμε, "α η benchmark άλλαξε το 5532 - άρα είχε πρόβλημα". Οι άνθρωποι κάνανε αλλαγές και αναθεώρησαν ορισμένα πράγματα γιά να πετύχουν το ίδιο ή ανάλογο αποτέλεσμα.

η προσεγγιση ειναι καθαρα DIY και οχι χαιεντικη. Το Cambridge Audio 840 εχει μεσα τον 2134 παντως. Και το παλιο Orpheus που εχω παλι εχει τον 2134 (τα καινουργια εχουν διακριτα σταδια οπως το Weiss Medea).

Τον 5532 τον εχει και το Dac Magic αλλα δε πουλιεται 1000 Ευρω...
Τωρα εαν εχει το MBL σημαινει απλα οτι οι τυποι ειναι λαμογια γιατι στις τιμες που πουλαει η MBL επρεπε να εχει κατι ποιο σοβαρο...

οσον αφορα το ποσο ασυμφορη ειναι η αντικατασταση του απλα θα επισημανω οτι οντως για μια τυπικη χαιενταδικη εταιρια το να δωσει 20 Ευρω παραπανω για να αλλαξει τον τελεστικο στο αναλογικο σταδιο ο οποιος ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ τον ηχο που ακουμε τελικα, ναι ειναι ασυμφορη... Γιατι οι τυποι εχουν μαθει να πουλανε φυκια για μεταξωτες κορδελες...

Last edited:
τα έχουμε ξαναπεί , η συχνότητα λειτουργίας που καλούνται να αντεπεξέλθουν τα τελεστικά ( δλδ audio ) είναι πεπερασμένη τεχνικά από χρόνια , ο χειρότερος και ο φτηνότερος μπορεί να παίξει ΑΨΟΓΑ !!! απο κει και πέρα είναι θέμα γεύσης

εάν θές να αλλάξεις κάτι πιο ουσιαστικό ( και αυτό σηκώνει νερό ! ) πας η σε γλόμπο η σε διακριτό ...

φιλιά στα μούτρα τσικης -bye-:afro:

Last edited:
η προσεγγιση ειναι καθαρα DIY και οχι χαιεντικη.

ό,τι πεις...

Το Cambridge Audio 840 εχει μεσα τον 2134 παντως. Και το παλιο Orpheus που εχω παλι εχει τον 2134 (τα καινουργια εχουν διακριτα σταδια οπως το Weiss Medea).

και το audiotrak έχει 2134 και το kingrex 2604 > είναι καλύτερα από το dac1 ?

Τον 5532 τον εχει και το Dac Magic αλλα δε πουλιεται 1000 Ευρω...

μόνο που το dacmagic ως πιό πρόσφατο (7 χρόνια) πάλι 5532 έβαλε...και δεν έτρεξε κανείς να το βάλει στο στούντιό του...

το dac1 έχει τουλάχιστον μιά balanced ψηφιακή είσοδο επί πλέον, έχει custom ρυθμίσεις, εκτεταμένη απόκριση, δημοσιευμένες μετρήσεις αναφοράς και jitter immunity....

Τωρα εαν εχει το MBL σημαινει απλα οτι οι τυποι ειναι λαμογια γιατι στις τιμες που πουλαει η MBL επρεπε να εχει κατι ποιο σοβαρο...

ποιός κρίνει ποιό είναι πιό σοβαρό ? Και ποιός τι θα είναι αυτό που θα δώσει τον ηχητικό χαρακτήρα που θέλει στο μηχάνημά του?

οσον αφορα το ποσο ασυμφορη ειναι η αντικατασταση του απλα θα επισημανω οτι οντως για μια τυπικη χαιενταδικη εταιρια το να δωσει 20 Ευρω παραπανω για να αλλαξει τον τελεστικο στο αναλογικο σταδιο ο οποιος ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ τον ηχο που ακουμε τελικα, ναι ειναι ασυμφορη... Γιατι οι τυποι εχουν μαθει να πουλανε φυκια για μεταξωτες κορδελες...

γιά να το λες, κάτι παραπάνω θα ξέρεις... Πάντως εγώ μέτρησα καμιά εικοσαριά και βάλε 5534 εκεί μέσα. Και έχει ανεξάρτητα γιά κάθε είσοδο...
20Χ20=400 ευρώ κόστος στην παραγωγή ξέρεις πού πάει στον πελάτη ?

τεσπά....
αει καλά...

ενταξει παιδια τι να πω και εγω εαν νομιζετε οτι μια δεκαδα 5532 ειναι ok για αναλογικο σταδιο τοτε αραξτε με τετοια μηχανηματα... Με τετοιες περιπτωσεις σπαει πλακα ο Lampizator....

δεν ξέρω αν μιά 10άδα 5532 είναι οκ γιά αναλογικό στάδιο, πάντως για τα αυτάκια μου καλά είναι.

μην ξεχνάς: one man's food is another man's poison...

και ας σπάει πλάκα ο καραγκιόζης αυτός μαζί μας...

εδώ μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι η εταιρία επιλέγοντας τα 5534 δεν ήταν θέμα οικονομίας αλλά σχεδίασης και επιλογής , εάν ήθελε να φάει σε τέτοιο επίπεδο δεν θα είχε πλακέτα με τρία επίπεδα ούτε ένα κάρο τροφοδοτικά και πυκνωτές ( απλά χαζέψτε πόση τροφοδοσία παίζει στο ποταπό cambridge )
attachment.php

Attachments

• IMG_0160.jpg
    IMG_0160.jpg
    121.3 KB · Views: 174
ενταξει παιδια τι να πω και εγω εαν νομιζετε οτι μια δεκαδα 5532 ειναι ok για αναλογικο σταδιο τοτε αραξτε με τετοια μηχανηματα... Με τετοιες περιπτωσεις σπαει πλακα ο Lampizator....

Μα δεν νομίζουμε! Ποιος σου είπε ότι νομίζουμε!!

εδώ μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι η εταιρία επιλέγοντας τα 5534 δεν ήταν θέμα οικονομίας αλλά σχεδίασης και επιλογής , εάν ήθελε να φάει σε τέτοιο επίπεδο δεν θα είχε πλακέτα με τρία επίπεδα ούτε ένα κάρο τροφοδοτικά και πυκνωτές ( απλά χαζέψτε πόση τροφοδοσία παίζει στο ποταπό cambridge )
attachment.php

κοιτα επειδη η λυση που εχει ακολουθησει στο κορυφαιο της μοντελο 840 ΔΕΝ περιλαμβανει μια δεκαδα 5532 αλλα τους 2134 μαλλον για οικονομια το εκανε.

Στο δικο μου DAC Magic ριξαμε 70000 μF στην τροφοδοσια και παρακαμψαμε εντελως τους τελεστικους παιρνοντας 1V εξοδο κατευθειαν απο το DAC (με παρεμβολη πυκνωτων Teflon της Solen). Κατα τη γνωμη μου παιζει σαφως καλυτερα χωρις τους τελεστικους...

70000 στην τροφοδοσία ?
τι θα τροφοδοτήσετε βρε παιδιά ?
τανκερ ?