αναβάθμιση htpc για UHD tv

Θοδωρής Ρ.

AVClub Addicted Member
Καλησπέρα.
φίλος πήρε πρόσφατα την Samsung UE55HU6900 η οποία είναι UHD.
Χρειάζεται συνεπώς να αναβαθμίσει το παλιό του htpc για να δίνει εικόνα 3840x2160 στην τηλεόρασή του.
Η σύνθεσή του αυτή τη στιγμή χοντρικά αποτελείται από
core2duo E7500 (socket 775)
2 GB DDR2@800mhz
nvidia 230
κάποιον μηχανικό δίσκο 1TB

Η χρήση του ως τωρα ηταν αποκλειστικά 1080p. Παιχνίδια δεν παίζει.
πλέον θα θέλει να κάνει upscale τα 1080 σε 2160 από το pc και όχι από τον scaler της τηλεόρασης και προφανώς θα επιθυμεί να μπορεί να παίξει και ο,τι υλικό 2160p βρει (έστω και μόνο κλιπάκια προς το παρόν). χρησιμοποιεί mpc-hc με τελείως "χαλαρές" ρυθμίσεις LAV+madvr.

Σκεφτόμουν ότι χρειάζεται να αναβαθμίσει τα εξής:
-επιπλέον 2gb ram.
-έναν ssd 120gb
-κάρτα γραφικών

υπάρχει κάποιo άλλο εναλλακτικό σενάριο?
ποιόν ssd και κάρτα γραφικών προτείνετε με γνώμονα τις χαμηλές απαιτήσεις του φίλου και να κρατηθεί σχετικά χαμηλά το κόστος?

Δεν ξέρω κατά πόσο ο core2duo θα μπορέσει να παίξει UHD. Ειδικά αν μπει στο παιχνίδι και ο MadVR το ξενάμε τελείως.
Με τον SSD θα δει σίγουρα διαφορά και μεγάλη μάλιστα στην απόκριση του υπολογιστή, αλλά στην αναπαραγωγή ταινιών δεν νομίζω να παίζει μεγάλο ρόλο.
Επίσης οι μητρικές με s 775 είναι sata2 οπότε μη περιμένεις να αξιοποιήσει πλήρως τις ταχύτητες των σκληρών δίσκων (και δεν αναφέρομαι μόνο για τους SSD)
H nvidia που έχει σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σηκώσει UHD playback.

Όπως καταλαβαίνεις πρέπει να πάει σε ολική αναβάθμιση υπολογιστή π.χ.επεξεργαστής σειράς Haswell και μητρική με τα τρία 3αρια (usb3,sata3,ddr3)

ο επεξεργαστής τι ρόλο έχει στην αναπαραγωγή 4κ?
εφόσον όλο το φορτίο το αναλαμβάνει η κάρτα γραφικών με hardware acceleration νομίζω ότι ο επεξεργαστής δεν θα είναι εμπόδιο.
σκέφτομαι κάτι λάθος?
επίσης για το sata2 το έχω υπόψη ότι δεν θα εκμεταλλευεθί πλήρως τον ssd αλλά νομίζω ότι στην πράξη και ειδικά για χρήση htpc δεν θα έχει καμία διαφορά σε σχέση με sata 3.

Αν αναπαράγεις υλικό 1080p το οποίο θα μετατρέπεις σε 4k, ο επεξεργαστής σου δεν θα έχει πρόβλημα. Αλλάζεις μια κάρτα γραφικών (nvidia gtx 750 ti ή gtx 9xx, όχι άλλη από σειρά 7 όμως) και είσαι οκ.

Αν σκοπεύεις στο μέλλον να αναπαράγεις υλικό 4k, τότε ο επεξεργαστής σου δεν κάνει. Επειδή όμως το μέλλον είναι πολύ μέλλον, δεν συμφέρει από τώρα να επενδύσεις.

Οπωσδήποτε βάζεις έξτρα μνήμη (οι ddr2 είναι ακριβές δυστυχώς), ssd και win 8.1.

Σε κάθε περίπτωση ξεκινάς από την κάρτα γραφικών και βλέπεις τι άλλο χρειάζεσαι. Και όλα να τα αλλάξεις που λέει ο λόγος, η κάρτα γραφικών θα είναι σίγουρα μέσα σε αυτά. Οπότε ξεκίνα από 'κει.

Νομίζω ότι το να αλλάξει όλο το pc μόνο και μόνο για να παίζει κλιπάκια 4κ δεν αξίζει στην παρούσα φάση.
Οπότε η εναλλακτική για ssd-ram-gpu νομίζω θα τον καλύψει για να ξεζουμίσει τα 1080p.
Η παρακάτω κάρτα είναι οκ? http://www.buy-more.gr/gigabyte-nvidia-geforce-gtx-750ti.html
Καμιά πρόταση για ssd? ο 840 evo εξακολουθεί και είναι καλή πρόταση στα λεφτά του?

Απο την αλλη αμα ο ssd ειναι γραψε-σβησε συνεχεια δεν αξιζει.Θα τον φαει γρηγορα!