Αναβάθμιση ηχείων σε vintage ενισχυτη

paulista

New member
11 November 2011
22
Καλησπέρα! Έχω τον εν λόγω ολοκληρωμένο goldstar gsa8500 κληρονομιά από τον παππού και τον πατέρα μου, ο οποίος αποδίδει 2χ45 watt rms στα 8 Ωμ τον οποίο τον είχα παροπλισμένο με κάτι απλά ανώνυμα τρίδρομα ηχεία που μου τα είχαν κάνει δώρο παλιά. Μιας και μου αρέσει ο ήχος του ενισχυτή αποφάσισα να χτίσω το σύστημα από την αρχή ξεκινώντας από τα ηχεία. τα watt εισόδου του ενισχυτή είναι 450. Ο χώρος είναι σαλόνι περίπου 3,5 επί 9 με απόσταση ακρόασης ανάμεσα στα 2,5 με 3 μέτρα. Πηγές έχω για την ώρα ένα πικάπ, το sansa clip και την tv. Το μεγάλο μου δίλημμα είναι αν αξίζει να αγοράσω ενεργά monitor ηχεία ή να ακολουθήσω την πεπατημένη με παθητικά ηχεία. Από παθητικά έχω σταμπάρει βασικά τα dali zensor 3, campridge aero 2 & focal chorus 760 και από ενεργά τα focal alpha 80, τα m-audio m3-8 και fostex pm841. Ανωτερο μπάτζετ στα 600 ευρώ. Τι λέτε θα δέσουν τα ενεργά στον χώρο μου;

Nα υποθέσω ότι έχει έξοδο pre out o ενισχυτής γιά να ψάχνεις για ενεργά ηχεία .Τά βαττ εισόδου τι είναι ;πού βρήκες αυτό το νούμερο ;
Καλό είναι να δοκιμάσεις να ακούσεις κάποια σύγχρονα ηχεία με τον ενισχυτή στο χώρο σου γιατί ο χώρος σου είναι αρκετά μεγάλος και τα 45 βάττ του ενισχυτή δύσκολα θα τον γεμίσουν ,εκτός αν πρόκειται για ιδιαίτερα ευαίσθητο ηχείο

Ναι έχει pre-out! Τα βαττ εισόδου εννοούσα τα ρεύματα λειτουργίας του ενισχυτή που παίρνει από τ πρίζα το αναγράφει πίσω από την τροφοδοσία του. Δλδ Πέτρο προτείνεις μόνιτορ με περισσότερα βαττ παρά παθητικό.

Απάντηση: Re: Αναβάθμιση ηχείων σε vintage ενισχυτη

Από περιέργεια και μόνο, έχεις δοκιμάσει τον ενισχυτή μέ κάποιο ζευγάρι καλά ακουστικά;

Όχι, τα πιο καλά που του έβαλα ήταν οι ψειρες της σονυ mh-1. Από απλά ακουστικά τα Philips shp-1900 και κάποιο akg-δεν θυμάμαι μοντέλο ήταν ενός φίλου - αυτό ήταν αρκετά ohm νομίζω. Ναι παίζει πάρα πολύ δυνατά, αν εννοείς αυτό, το ενισχυτικο κομμάτι στα ακουστικά, πιστεύω οδηγεί άνετα ακουστικά με πολλά ohm. Παλιότερα ο πατέρας μου συνεδεε στην υποδοχή των ακουστικών ένα μεγάφωνο από τηλεόραση για να ακρόαση & έπαιζε αρκετά δυνατά!

κανένας ιδιαίτερος.Βασικά σε περίπτωση που αγοράσω μόνιτορ δεν θέλω να τον παροπλίσω. Διόρθωση για τον χώρο! Είναι 3,5Χ6 υπερέλαβα στην αρχική εκτίμησή μου!

Ναι έχει pre-out! Τα βαττ εισόδου εννοούσα τα ρεύματα λειτουργίας του ενισχυτή που παίρνει από τ πρίζα το αναγράφει πίσω από την τροφοδοσία του. Δλδ Πέτρο προτείνεις μόνιτορ με περισσότερα βαττ παρά παθητικό.

Θα πρότεινα να βρείς τρόπο να τον ακούσεις με κάποια ηχεία παθητικά πρωτίστως γιά να δείς πώς ακούγεται .

Re: Απάντηση: Re: Αναβάθμιση ηχείων σε vintage ενισχυτη

Από περιέργεια και μόνο, έχεις δοκιμάσει τον ενισχυτή μέ κάποιο ζευγάρι καλά ακουστικά;

Όχι, τα πιο καλά που του έβαλα ήταν οι ψειρες της σονυ mh-1. Από απλά ακουστικά τα Philips shp-1900 και κάποιο akg-δεν θυμάμαι μοντέλο ήταν ενός φίλου - αυτό ήταν αρκετά ohm νομίζω. Ναι παίζει πάρα πολύ δυνατά, αν εννοείς αυτό, το ενισχυτικο κομμάτι στα ακουστικά, πιστεύω οδηγεί άνετα ακουστικά με πολλά ohm. Παλιότερα ο πατέρας μου συνεδεε στην υποδοχή των ακουστικών ένα μεγάφωνο από τηλεόραση για να ακρόαση & έπαιζε αρκετά δυνατά!

Συμβαίνει ενίοτε για κάποιους λόγους, αυτοί οι παλιοί ενισχυτές στους οποίους δεν δίνουμε και πολλή σημασία, να αποτελούν εξαιρετικές πηγές, χρησιμοποιούμενοι ως ενισχυτές ακουστικών. Μου έχει συμβεί και αυτός είναι ο λόγος που το ανέφερα.

Ο συγκεκριμένος θυμίζει εμφανισιακά Pioneer της κλασσικής εποχής του Hi-Fi, τότε που ήταν ακόμα όλα φρέσκα στο χώρο...

Προς ενημέρωση η Goldstar είναι η σημερινή LG!
Εδώ...

Εγω θα προτεινα να μην ξεκινουσες το χτισιμο με βαση εναν παλιο ενυσχητη.. αν το μηχανημα ειναι πανω απο 20 ετων φιλε, σιγουρα θα θελει μια "μικρη" η "μεγαλη" ανακατασκευη μιας και οι πυκνωτες του θα ειναι ολιγον σουπα.. Εαν λειτουργει κανονικα για την ωρα, θα σου προτεινα οτιδηποτε ηχειο και να παρεις , να τ ακουσεις εαν γινεται και με καποιον συγχρονο ενυσχητακο ωστε να σαι σιγουρος οτι εαν παραδοσει το πνευμα του ο goldstar , οτι και μετα θα σ αρεσει το αποτελεσμα!.. εκτος και αν γνωριζεις κανενα τεχνικο που τον εμπιστευεσαι, να τον πας, να σου αλαξει οτιδηποτε ηλεκτρολυτικξο εχει μεσα, να στον ρυθμησει και τοτε ολα οκ!..
Απο κει και περα, θα σου προτεινα οποιοδηποτε αρκετα ευαισθητο ηχειο.. αν κοιτας monitors θα σουτ λεγα να πηγαινες να ακουσεις κανενα να δεις αν θα σ αρεσει..

ο ενισχυτής δουλεύει μια χαρά κοντεύει τα 40 χρόνια! κυκλοφόρησε σαν oem κάτω από πολλά brand π.χ. pioneer, citizen jsa 8, Universum Dynamics System Hifi 2500 κτλ.

Ο ήχος του είναι καθαρός, αναλυτικός-κλινικός με υπερτονισμένα άκρα τόσο χαμηλά, όσο και ψηλά-βέβαια αυτό ρυθμίζεται. Έχει μια ρυθμιση στις μεσαίες jumb που τις ανεβάζει +6 db και ακούγεται γλυκόηχα αλλά χάνονται τα άκρα, νομίζω πως αυτό είναι vintage άκουσμα χωρίς να είμαι σχετικός πολύ. Για αυτό θα απέκλεια τα klipsch καθότι έχω διαβάσει ότι είναι αναλυτικά αν και έχουν υψηλή ευαισθησία.

Ta dali zensor 3 πιστεύω είναι πιο σωστή επιλογή ίσως και κανένα focal 760 που τα έχει σε προσφορά στο e-shop;
Ας με βοηθήσουν οι εμπειρότεροι Θεσσαλονίκη μπορώ να ακούσω κανένα από αυτά;
Για ενέργά ξέρω ότι έχει ο Νάκας για ακρόαση αλλά δεν ξέρω αν καλύπτουν ικανοποιητικά τα 2,5 με 3 μέτρα απόσταση ακρόασης καθώς είναι nearfield. Πάντα για 8ιντσα μιλάμε.

Είμαι ανοικτός στις προτάσεις των εμπειρότερων!