Αναβάθμιση μνήμης ή SSD δίσκος στο laptop?

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
Καλημέρα σας,

έχω ένα dell inspiron με i5 και 4 gb ram 1333. Και δίσκο 500άρι απλό. Πρόκειται να επεξεργαστώ τους επόμενους μήνες μερικές χιλιάδες (όχι πάνω από 10.000 όμως) αρχεία φωτογραφικής μηχανής, αρχικά με το dxo optics 9.0 Και στη συνέχεια με το Photoshop (αρχεία tiff 8bits). Πιστεύω ότι πρέπει να κάνω μια αναβαθμισούλα. Τί θεωρείτε ότι είναι καλύτερο; Να ανεβώ στα 8 gb στη ram ή να συμπληρώσω ένα ssd 128 gb για να μην έχει πρόβλημα η επεξεργασία;

Υπόψη ότι μέχρι στιγμής ο ΗΥ κάνει μετατροπή χωρίς πρόβλημα μέχρι 100-120 αρχεία raw σε tiff με το dxo .

Η μνήμη που εχεις ηδη ειναι ενα bank των 4 ή 2χ2 σε dual channel configuration?

Εγω πρόσφατα εβαλα ενα SSD 240G (Crucial) και ειμαι πάρα πολυ ευχαριστημένος. Επισης ανέβασα την μνημη απο 2>4 (μεγαλη ιστορια αφου τελικα ειχα ηδη 4 αλλα εβλεπα μονο τα 2..) πραγμα που δεν μου έδωσε κατι παραπάνω τελικα στα μεγάλα αρχεια μουσικης που ακούω (μεχρι και 1G το κομμάτι σε DXD).

Αυτο που εκανε μεγαλη διαφορα στο λαπτοπ μου ήταν η εγκατάσταση καθαρού λειτουργικού πανω στον SSD (Win7/64), χωρις περιττά processes και bloatware.

Απάντηση: Re: Αναβάθμιση μνήμης ή SSD δίσκος στο laptop?

Η μνήμη που εχεις ηδη ειναι ενα bank των 4 ή 2χ2 σε dual channel configuration?

Εγω πρόσφατα εβαλα ενα SSD 240G (Crucial) και ειμαι πάρα πολυ ευχαριστημένος. Επισης ανέβασα την μνημη απο 2>4 (μεγαλη ιστορια αφου τελικα ειχα ηδη 4 αλλα εβλεπα μονο τα 2..) πραγμα που δεν μου έδωσε κατι παραπάνω τελικα στα μεγάλα αρχεια μουσικης που ακούω (μεχρι και 1G το κομμάτι σε DXD).

Αυτο που εκανε μεγαλη διαφορα στο λαπτοπ μου ήταν η εγκατάσταση καθαρού λειτουργικού πανω στον SSD (Win7/64), χωρις περιττά processes και bloatware.

''εβλεπε'' τα 2 απ'τα 4,γιατι ηταν 32αρια τα windows.

οφφ τοπικ: Εγιναν παραγγελίες μνήμης, δεν την έβλεπε στα 64, τελικα ειχε ξεκουμπώσει το ενα μπανκ. Η ολη ιστορια εχει πολλα περάσματα ομως, θα στα πω απο κοντα κάποια στιγμη.

Για τον τροπο που λειτουργεί η μνήμη (dual η οχι) μπορείς να τρέξεις αυτο το μικρο app.

Είναι φτηνη η μνημη παντως

Μιας και θα το ανοίξεις, αλλαξε κι αυτή να τελειώνεις

Απάντηση: Re: Αναβάθμιση μνήμης ή SSD δίσκος στο laptop?

Είναι φτηνη η μνημη παντως

Μιας και θα το ανοίξεις, αλλαξε κι αυτή να τελειώνεις

αυτό, διαφορετικά πρώτα SSD και μετά RAM... (αν και ομολογώ ότι τα προγράμματα που λες δεν τα χρησιμοποιώ, οι εντυπώσεις είναι γενικής χρήσης)

+1 κι απο εμένα. SSD και θα δεις μεγάλη διαφορα. Κατόπιν επιπλέον μνήμη δεν πείραξε ποτε κανενα

Re: Απάντηση: Αναβάθμιση μνήμης ή SSD δίσκος στο laptop?

Από αξιοπιστία και ...καληνυχτισματα βελτιώθηκαν? Εγώ για αυτό τους απέφευγα έως τώρα.

Καλή ερώτηση... Για να διαβάζει λειτουργικό και απλή χρήση γραφείου, HTPC ή games, δεν νομίζω να υπάρχει κάποιο θέμα. Για ορισμό του SSD ως scratch disk σε σουίτα επεξεργασίας εικόνας από την άλλη (αντίστοιχη ή και πιο βαριά χρήση από κατεβαστήρι), διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις... :p

Από αξιοπιστία και ...καληνυχτισματα βελτιώθηκαν? Εγώ για αυτό τους απέφευγα έως τώρα.

Οι ssd εχουν εδώ και 3-4 χρόνια καλύτερους δείκτες αξιοπιστίας απο τους συμβατικούς με εξαίρεση την ocz που είναι κορώνα-γράμματα. Intel, Samsung και Crucial είναι ότι πιό fail-proof υπάρχει για να εγκαταστήσεις το os σου

Μου το υποσχεσαι? Εχω μεγαλο δεικτη γκαντεμοσυνης και ο Γιαννης με διάβασε σε βαθος γιατι μηχάνημα ετοιμαζω....😉

Nα πάρεις κάποιον με MLC nand. Σε σχέση με τους TLC μπορούν να πάρουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό εγγραφών στα κελιά τους.

Οι τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί τελευταία έχουν μικρύνει πολύ τις διαφορές ανάμεσα σε MLC και TLC αλλά αφού υπάρχει φθηνός και αξιόπιστος MLC http://www.skroutz.gr/s/3731583/Samsung-840-Series-Evo-120GB.html
στον προτείνω
Edit: Σε μπέρδεψα με το φίλο που άνοιξε το thread γιατί διαβαζα απ το κινητό. Αν φτιάχνεις PC για photoshop καλό είναι να βάλεις 1 ssd για boot disk και 2ο (όσο μεγαλύτερο μπορείς) dedicated ssd για scratch disk
[h=3][/h]

Last edited: