Αναβαθμιση πικαπ : Audio Technica AT-LP120 VS Pioneer PLX500

Νομιζω οτι ειναι απο τους πολυ καλους τεχνικους στην Αθηνα. Εγραφε κι εδω καποτε, δεν ξερω αν πρεπει να το πω, στην east electronics πηρα, ειχα παει και τον ενισχυτη μου προσφατα για "φρεσκαρισμα" κι εμεινα αρκετα ευχαριστημενος! Προτιμω δηλαδη να πληρωσω εναν τεχνικο παρα να μπλεκω παλι με αντιπροσωπειες. Ασε που δεν εχω ακουσει-διαβασει και τα καλυτερα για την intersys σε τετοια θεματα. Αλλα μαλλον εκει με βλεπω να καταληγω...

Απάντηση: Re: Αναβαθμιση πικαπ : Audio Technica AT-LP120 VS Pioneer PLX500

Νομιζω οτι ειναι απο τους πολυ καλους τεχνικους στην Αθηνα. Εγραφε κι εδω καποτε, δεν ξερω αν πρεπει να το πω, στην east electronics πηρα, ειχα παει και τον ενισχυτη μου προσφατα για "φρεσκαρισμα" κι εμεινα αρκετα ευχαριστημενος! Προτιμω δηλαδη να πληρωσω εναν τεχνικο παρα να μπλεκω παλι με αντιπροσωπειες. Ασε που δεν εχω ακουσει-διαβασει και τα καλυτερα για την intersys σε τετοια θεματα. Αλλα μαλλον εκει με βλεπω να καταληγω...

Υπάρχουν και καλύτεροι και φθηνότεροι

Στο αντισκέιτινγκ σε λείο δίσκο δεν το ρυθμίζουμε να είναι ακίνητο, το ρυθμίζουμε να προχωράει στον λείο δίσκο σαν να είχε αυλάκι.

Και πως ξερεις οτι ειναι σωστο ?

Υπάρχουν και καλύτεροι και φθηνότεροι
Λοιπον, βαζω τη νεα καφαλη. Το anti-skating το εχω στο 0. Ισορροπω το βραχιονα (ο οποιος στη διαρκεια αυτης της διαδικασιας μετακινειται προς τα εξω αργα αργα). Αφου εχει ισορροπησει, και ειναι παραλληλα προς το πλατω, βαζω το δακτυλιο στο βαριδι του βραχιονα στο 0 και μετα γυρναω το βαριδι στο 2. Βαζω και το anti-skating στο 2. Επαναλαμβανω οτι σε ολη τη διαδικασια ισορροπιας ο βραχιονας κινειται ελαφρα προς τα εξω. Αφου το anti-skating ειναι στο 0, δε θα επρεπε να ειναι ακινητος ο βραχιονας?
Αν ειναι ευκολο καποια προταση σε μηνυμα για καποιον τεχνικο, θα με βοηθουσε πολυ.

Συμβαινει αυτο πολλες φορες σε αρκετους βραχιονες.Γι αυτο σου ειπα πιο πανω το πως ρυθμιζω προσωπικα τα δικα μου πικαπ,ασχετα με το τι δειχνει η ενδειξη του α/σ
Δοκιμασε τον τροπο αυτο και μην αγχωνεσαι τοσο.

Επισης αυτο θα μπορουσε να συμβει εαν το πικαπ δεν ειναι πληρως ευθυγραμμισμενο...λεω εγω τωρα εστω και μια μικρη κλιση θα μπορουσε να αλλαξει τη σωστη συμπεριφορα του

Παιδια ψαχνωντας στο internet, δε βρηκα κατι για το anti-skating του συγκεκριμενου πικαπ εκτος απο αυτο, σε ενα thread στο forum του vinylengine και εχει λιγο ενδιαφερον στο τι γραφει ο τυπος.... Αντιγραφω μονο τη συγκεκριμενη παραγραφο, απο το συγκεκριμενο σχολιο ωστε να μην ψαχνετε ολοκληρη τη σελιδα. Ελπιζω να μην υπαρχει προβλημα για το copy/paste....

"Hi,
I'm Marco from Italy.
I've the PLX1000 and it sounds very very good,"terrific" in a word.
Please read carefully what now I'm writing.I'm a "senior" member of an audio hifi hiend forum and I have a deep expertise in turntable setup and maintenance.
I've had a lot of turntables and I deeply observed the Pioneer PLX alongside the ATLP1240USB.

Read well:

1) PLX 1000 is a Made in China turntable, but designed by Pioneer and with special check and control agreements (I suppose) between factory and Pioneer itself.
So I think that Pioneer requires more attention and control check for its turntables than other smaller brands.

2) All SuperOEM recent turntables (like AT, Reloop, Stanton and so on) have an antiskating knob with dial up to 3g. Pioneer hasn't.Pioneer antiskating dial arrives theoretically to 6 g, the double of other SuperOEM turntable.
I observed that if I set the cartridge tracking force to 2 g, I need to set the antiskating to 4 to perfectly balance the tonearm skating force. But n.4 Pioneer position of antiskating dial is perfectly at the same position of 2g of other chinese turntables antiskating dial. So, I think that there isn't any problem of antiskating on Pioneer but only a poorly clear indication of antiskating force.
I think that the antiskating spring in the base of tonearm of Pioneer is the same of the other chinese super OEM turntables.So what you read 4 in the Pioneer antiskating dial is correctly 2 (the half) in practice.
So if you have set 1,5 g of tracking force, please set 3 on Pioneer antiskating dial. If I'm right you will balance the antiskating and movement of tonearm setting (on Pioneer) the antiskating the double of tracking force.
Please check and let me know if I'm right or not.
"

Βεβαια αυτος λεει για το 1000, αλλα και το 500 ιδια αριθμιση εχει. Μου φαινεται λιγο περιοεργο..... Αν εγω δηλαδη, συμφωνα με τα λεγομενα του, βαλω το anti-skating στο 4.....ο βραχιονας θα βγει στο μπαλκονι!!!!!!!!!!!!

Τι εκανεϛ τελικα με το α/σ patagos ? τα καταφερεϛ?

Δεν το πηγα σε μαστορα για να μου το ρυθμισει (γιατι αυτος που θα το πηγαινα οπως σας ειχα πει, δεν το αναλαμβανε), οτι εκανα το εκανα μονος μου, με ζυγαρια ωστε να ειναι σωστο το βαρος ανααγνωσης της κεφαλης και μετα το antiskating με τα αυτια μου!!!! Ακουστικα στο κεφαλι κι ο Θεος Βοηθος......!!!!!

Δεν το πηγα σε μαστορα για να μου το ρυθμισει (γιατι αυτος που θα το πηγαινα οπως σας ειχα πει, δεν το αναλαμβανε), οτι εκανα το εκανα μονος μου, με ζυγαρια ωστε να ειναι σωστο το βαρος ανααγνωσης της κεφαλης και μετα το antiskating με τα αυτια μου!!!! Ακουστικα στο κεφαλι κι ο Θεος Βοηθος......!!!!!

Kai καλα εκανες.Αυτα τα πραγματα σιγα σιγα ολοι πρεπει να μαθουμε να τα ρυθμιζουμε μονοι μας.
Διαφορετικα θα αρχισουμε να αναιρουμε τις αδειες χρησης των πικαπ :laugh::laugh:

Kai καλα εκανες.Αυτα τα πραγματα σιγα σιγα ολοι πρεπει να μαθουμε να τα ρυθμιζουμε μονοι μας.
Διαφορετικα θα αρχισουμε να αναιρουμε τις αδειες χρησης των πικαπ :laugh::laugh:
Ειχα δει απειρα video στο youtube για το πως ρυθμιζουμε ενα πικαπ, απλα πιστευω οτι στο δικο μου, ο διακοπτης για το antiskating δε λειτουργει οπως θα επρεπε κατα τη γνωμη μου παντα, μπορει να κανω και λαθος βεβαια....

Οταν ρυθμισεις το α/σ και νιωθεις οτι λειτουργει ικανοποιητικα/καλα αγνοησε την ενδειξη του βραχιονα αφου πιστευεις οτι ειναι λαθος.
Το οτι ο βραχιονας θα δουλευει σωστα θα το δεις στην πραξη.

σε 2ο πικαπ που εχω με την ΑΤ95 εχω παρατηρησει οτι οταν φτανει η αναγνωση ενοϛ δισκου προϛ το τελοϛ του, το στελεχοϛ τηϛ κεφαληϛ αλλαζει κλιση αν πειραζω το α/σ. αν δλδ το βαλω στο 0, το στελεχοϛ γερνει προϛ τον αξονα του πλατω που περιστρεφεται. αν του δωσω περισσοτερα γραμ., το στελεχοϛ γερνει αντιϴετα. του βαζω τοσα ωστε να ειναι εντελωϛ καϴετο. σε αυτο το 2ο πικαπ που ειναι κ παλιο κ φτηνο, τα γραμ αναγνωσηϛ ταιριαζουν με τα γραμ του α/σ.. για τεσταρε το κ ετσι. και πειτε ρε παιδια αν αυτοϛ ο τροποϛ εχει νοημα η ειναι εντελωϛ λαϴοϛ...

δεν ρυθμίζεται έτσι.

Κανονικά με ρυθμισμένο a/s πρέπει ο βραχίονας να "θέλει" να τραβιέται προς τα έξω.
Το πως και πόσο ρυθμίζεται γίνεται είτε
α. με τις ενδείξεις που έχει το πικάπ. Όσο πιό ακριβό τόσο πιό ακριβείς, αν και πάντα βοηθάνε τα β,γ
β. με δίσκο τεστ
γ. με έμπειρο αυτί.

Re: Απάντηση: Αναβαθμιση πικαπ : Audio Technica AT-LP120 VS Pioneer PLX500

Γιατι μεσα?Σε μια φλατ επιφανεια (χωρις αυλακια) δεν υπαρχει skating.Αρα και το ελαχιστο a/s να βαλεις εξω θα γλυστρα ο βραχιονας.

Re: Απάντηση: Αναβαθμιση πικαπ : Audio Technica AT-LP120 VS Pioneer PLX500

Ελαφρά προς τα μέσα δεν πρέπει βρε παιδιά;
Κατάλαβα κάτι λάθος;

κατα την αναπαραγωγή του δίσκου λόγω της περιστροφής δημιουργείται κεντρομόλος δύναμη και εμφανίζεται μόνο μέσα στο αυλάκι. Αυτή τραβάει τον βραχίονα και τη βελόνα προς το εσωτερικό αυλάκι, δημιουργώντας μεγαλύτερη πίεση σ αυτό και λιγότερη στο εξωτερικό. Συνήθως και μεγαλύτερη φθορά στο εσωτερικό και misstracking στο εξωτερικό.
Για το λόγο αυτό χρειάζεται μια αντί-κεντρομόλος δύναμη να την εξισορροπήσει.

Οι πρώτες οπτικές ενδείξεις που έχει κανείς είναι ότι στο κατέβασμα της βελόνας πολλές φορές χάνεται το σημείο στόχου και ο βραχίονας τραβιέται προς τα έξω (αν δεν μπορεί να τον κρατήσει καλά το λάστιχο στο στήριγμά του) Επίσης όπως προαναφέρθηκε σε δίσκο χωρίς αυλάκια που περιστρέφεται κανονικά και έχει εφαρμοστεί η δύναμη a/s πρέπει να γλυστράει προς τα έξω.

Κάθε κατασκευαστής βραχίονα πρέπει να βρεί και να σετάρει τα ρυθμιστικά του άψογα ώστε με κάθε αλλαγή βάρους να αλλάζει ανάλογα και το a/s... Πολύπλοκη δουλειά και συνήθως τα ρυθμιστικά δεν είναι ποτέ τέλεια.