Αναβάθμιση στερεοφωνικού

Septicflesh

New member
11 December 2012
16
Γεια σας,
Είμαι κάτοχος ενός στερεοφωνικού συστήματος, το οποίο έχει τον ενισχυτή SU-A600 της Technics
και 2 ηχεία, τα 301 series III της Bose.
Σκέφτομαι την αναβάθμισή του η οποία ίσως γίνει τμηματικά (αντικατάσταση πρώτα του ενισχυτή και έπειτα των ηχείων).
Τον τελευταίο καιρό φλερτάρω με τον Yamaha R-S700.
Νομίζετε ότι πρόκειται για μια καλή αναβάθμιση ή ενδεχομένως δεν θα κερδίσω κάτι σημαντικό αλλάζοντας μόνο τον ενισχυτή?
Επιπλέον θα ήθελα προτάσεις για ηχεία που να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του yamaha .
Εάν κάποιος είναι ιδιοκτήτης του ενισχυτή της yamaha θα ήθελα τις εντυπώσεις του.

ευχαριστώ εκ των προτέρων...

Απάντηση: Re: Αναβάθμιση στερεοφωνικού

Το σωστό είναι να άλλαζες πρώτα τα ηχεία και μετά να έψαχνες ενισχυτή.

+1000
Πρώτα τα ηχεία που θα ταιριάζουν στον χώρο σου και μετά ενισχυτή που να ταιριάζει με τα ηχεία.

Είμαι από τους πρώτους που θα τα έχωνα στην Bose, αλλά το 301 της έχει βγει καλό. Πιστεύω ότι ο ενισχυτής είναι πιο αδύναμος στην αλυσίδα.
Από την άλλη βέβαια, αν είναι να αλλάξεις και τα δύο, έχουν δίκιο οι προλαλίσαντες. Η σωστή αναζήτηση ξεκινά από τα ηχεία που θα ταιριάξουν στον χώρο σου.

το εμπόδιο στην αντικατάσταση πρώτα των ηχείων είναι ότι για την ώρα ο χώρος που διαθέτω είναι 16m2, με γραφείο υπολογιστή,τραπέζι, καναπέ και άρα
περιορισμένος σε χώρο για ηχεία.
Μελλοντικά αυτός ο χώρος θα είναι γύρω στα 60 m2, δηλαδή κατά πολύ μεγαλύτερος.Καταλαβαίνω ότι ίσως ο ενισχυτής που προανέφερα να είναι υπερβολικός για τον τωρινό
χώρο μου, όμως πιστεύω οτι στο μέλλον θα τον αξιοποιήσω καλύτερα. Για τον λόγο αυτό αλλά και για οικονομικούς λόγους δε μπορώ να προβώ στην αγορά των ηχείων άμεσα.
Για το μοντέλο του ενισχυτή τι σχόλια έχετε να κάνετε?
Επιπλέον υπάρχει κάποιος που να κατέχει το ανωτέρω μοντέλο ώστε να μοιραστεί τις εντυπώσεις του?

Τότε καλύτερα να περιμένεις να πας στον καινούριο χώρο και μετά να διαλέξεις ηχεία. Μη βιάζεσαι (και καλωσόρισες). Εκμεταλεύσου το χρόνο που απομένει μέχρι τη μετακόμιση ακούγοντας διάφορους συνδυασμούς ηχείων/ενισχυτικών σε μαγαζιά.

Πιθανότατα έχεις δίκιο, αλλά η μετακόμιση στο καινούριο χώρο προβλέπεται σε βάθος τετραετίας....
Επειδή σύντομα (περίπου 2 μήνες ) θα μείνω χωρίς ενισχυτή, αυτός είναι και ο λόγος που προσανατολίζομαι
στην αγορά νέου απο τώρα...

Δηλαδή ο ενισχυτής θα πρέπει να είναι ικανός να οδηγήσει και τα όποια ηχεία των 60 τ.μ.;
Ή είναι προσωρινός,για την τετραετία μόνο;

το εμπόδιο στην αντικατάσταση πρώτα των ηχείων είναι ότι για την ώρα ο χώρος που διαθέτω είναι 16m2, με γραφείο υπολογιστή,τραπέζι, καναπέ και άρα
περιορισμένος σε χώρο για ηχεία.
Μελλοντικά αυτός ο χώρος θα είναι γύρω στα 60 m2, δηλαδή κατά πολύ μεγαλύτερος.Καταλαβαίνω ότι ίσως ο ενισχυτής που προανέφερα να είναι υπερβολικός για τον τωρινό
χώρο μου, όμως πιστεύω οτι στο μέλλον θα τον αξιοποιήσω καλύτερα. Για τον λόγο αυτό αλλά και για οικονομικούς λόγους δε μπορώ να προβώ στην αγορά των ηχείων άμεσα.
Για το μοντέλο του ενισχυτή τι σχόλια έχετε να κάνετε?
Επιπλέον υπάρχει κάποιος που να κατέχει το ανωτέρω μοντέλο ώστε να μοιραστεί τις εντυπώσεις του?

O Technics που έχεις λέει 37 Watt/Κανάλι με παραμόρφωση 0.01%, στο πλήρες φάσμα στα 8Ωμ. O RS-700 λέει για το ίδιο μοτίβο σχεδόν (0.019% παραμόρφωση) 100+100Watt. Έχει μεγαλύτερο τροφοδοτικό, σαφώς καλύτερο damping factor, γενικώς δείχνει καλύτερος ενισχυτής ο Yamaha.

Ο ενισχυτής δεν πάει με τα τετραγωνικά. Πάει με την οδήγηση.

Η ενέργεια που απαιτείται για να διεγείρει ενα χωρο δεν εχει να κανει μονο με τα βατ ενος ενισχυτή αλλα και με τον τροπο που το ηχειο εκμεταλλεύεται αυτα τα βατ. Πχ ενα ζευγαρι ηχείων με πολυ μεγαλη ευαισθησία σε συνδυασμό με λιγα λαμπατα βατακια θα γεμισει καλυτερα τον χωρο απο ενα γαιδουρι σετ ηχειων με ενα μεσαίας ισχύος ενισχυτή.

Και ναι, ο Yamaha ειναι σαφής αναβάθμιση απο τον υπάρχοντα ενισχυτη.

Re: Απάντηση: Αναβάθμιση στερεοφωνικού

Δηλαδή ο ενισχυτής θα πρέπει να είναι ικανός να οδηγήσει και τα όποια ηχεία των 60 τ.μ.;
Ή είναι προσωρινός,για την τετραετία μόνο;
Όχι δεν θα είναι προσωρινός...

Αυτό είναι κάτι ενθαρρυντικό....Με τον Yamaha λοιπόν και με δεδομένο ότι δεν θέλω να ξεπεράσω το όριο των 500 Ευρώ για αγορά ηχείων, τι ηχεία θα ήταν ικανά να οδηγηθούν από αυτόν?
Δεν με ενδιαφέρει αν θα είναι δαπέδου ή ραφιού. Σαφώς θα προτιμούσα όσο πιο μικρά σε όγκο γίνεται αλλά να είναι ποιοτικά από άποψης απόδοσης ήχου.
Με λίγα λόγια τα κριτήρια αγοράς ηχείων είναι:
1. Εντός των 500 Ευρώ το ζευγάρι...(άντε με μια μικρή υπέρβαση)
2. Ποιοτικός και απολαυστικός ήχος...(δεν θα προσθέσω ποτέ Sub για τα χαμηλά, αλλά ούτε και δεύτερο ζεύγος ηχείων)
3. Μικρά (στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό) σε μέγεθος

60 τμ, χωρις σουμπ και μικρα ηχεια ειναι δυσκολος συνδιασμος. Καλυτερα να δεις καποιο ηχειο δαπεδου

Δεν απορρίπτω τα ηχεία δαπέδου, θα μπορούσες να μου προτείνεις ένα ζευγάρι που να πληροί τα δύο πρώτα κριτήρια ?

Δεν απορρίπτω τα ηχεία δαπέδου, θα μπορούσες να μου προτείνεις ένα ζευγάρι που να πληροί τα δύο πρώτα κριτήρια ?

60 τ.μ..ο Yami+τα δύο πρώτα κριτήρια,μάλλον δεν θα κάνεις δουλειά...
Έχω τον ίδιο χώρο και έχω δει τι ζόρι έχει...
Στην θέση σου θα πήγαινα σε Class d με κάποιο μπαφεράκι για να αντέχονται ή σε πολύ ευαίσθητα ηχεία που σε αυτά τα χρήματα δεν μπορώ να σκεφτώ..
Klipsch ίσως...
Δύσκολη η εξίσωση πάντως...

.....
Μελλοντικά αυτός ο χώρος θα είναι γύρω στα 60 m2, δηλαδή κατά πολύ μεγαλύτερος......

60m2 είναι πολύ μεγάλος χώρος, ανάλογα με την στάθμη που θέλετε να ακούτε, μπορεί να μην επαρκεί ούτε ο S700, όπως ήδη ανέφεραν συμφορουμήτες. Κοιτάξτε για το παρόν και όταν με το καλό έλθει και ο μεγάλος χώρος το ξαναβλέπετε το θέμα.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Αναβάθμιση στερεοφωνικού

Για τον υπάρχον χώρο (περίπου 16 m2) τι ηχεία θα μπορούσα να επιλέξω με τον s700?