Αναβάθμιση-Συντήρηση Musical Fidelity A-1 Anniversary

το λινκ σου δεν βγαζει πουθενα
ποιο ειναι το προβλημα αν ειναι απο Κινα? Νομιζα παντως οτι οι BC(Philips) κατασκευαζονται στην Αγγλια. Εγω δεν αναφερω τιποτα, απλα τα χαρτια της Φιλιπς γραφουν ετσι! 35 Βολτ και 30 χιλιοστα υψος σε 15.000μF μαλλον θα αρχισεις να ψαχνεις ξανα. Φυσικα οσο ποιο πολυ περιθωρεια εχουν προς την μεγιστη ταση τους τοσο καλυτερα, αν εχεις χωρο βεβια, που δεν τον εχεις απο οτι φαινεται.
Μην απορεις για τιποτα για Αγγλικες κατασκευες, κοιταξε τα Λουκας τους μονο, σκουπιδιες κατασκευες, ηδη μεσα στο εργοστασιο δεν δουλευανε τα μισα απο αυτα που κανανε.
 
(O σύνδεσμος είναι http://us.100y.com.tw/PNoInfo/23559.htm και εκεί θα βρεις και το pdf του...)

OK κατανοητά όλα, θα αρχίζω να ψάχνω για 35V/105°C με τιμές από 10.000-15.000μF και ύψος μέχρι 35-40mm και όταν βρω θα επανέλθω...
 
Last edited:
Τι μου θύμισες τώρα! Ο πρώτος μου ενισχυτής (και τον πούλησα ο ηλίθιος ..).

Μετά τις μετατροπές, έχει μεταβληθεί το μπάσσο? Το ρωτάω γιατί κατά τη γνώμη μου έκανες ένα φάουλ: καλωδίωσες τους ακροδέκτες των καινούριων στη πλακέτα, πράγμα που θεωρητικά χειροτερεύει την ικανότητα παροχής ταχύτατου ρεύματος στο φορτίο.
 
Τι μου θύμισες τώρα! Ο πρώτος μου ενισχυτής (και τον πούλησα ο ηλίθιος ..).

Μετά τις μετατροπές, έχει μεταβληθεί το μπάσσο? Το ρωτάω γιατί κατά τη γνώμη μου έκανες ένα φάουλ: καλωδίωσες τους ακροδέκτες των καινούριων στη πλακέτα, πράγμα που θεωρητικά χειροτερεύει την ικανότητα παροχής ταχύτατου ρεύματος στο φορτίο.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η ακουστική μνήμη δεν είναι μακρόχρονη και είναι άνευ ουσίας, όταν μεταξύ των συγκριτικών μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα. Μεταξύ αλλαγής των μαμά πυκνωτών και αυτών που είδες στη φώτο είχαν περάσει κάτι μήνες (γιατί τον είχα ανοιχτό και στην άκρη).

Λοιπόν επανέρχομαι γιατί βρήκα αρκετό υλικό σε 15000μF/35V/105°C και κατάλληλης διάστασης 35mmX35mm
Όμως προσπαθώντας να επιλέξω μεταξύ των τεχνικών χαρακτηριστικών, άλλη μια απορία-άγνοια ήρθε στο φως και χρειάζεται διευκρίνηση.
Ο όρος Rated Ripple Current Multiplier στους 105άρηδες πυκνωτές αναφέρεται με παράγοντα 1 μόνο στους 105°, αναλυτικότερα:
1) 70°...1.70-2.12
2) 85°...1.52/1.7

Δεδομένου ότι η θερμοκρασία στους πυκνωτές (περιοχή) είναι στους 70°C σε θερμοκρασία δωματίου 20°C, τι σημαίνει ότι το DC σήμα που προκύπτει μετά την ανόρθωση θα πολλαπλασιαστεί 1.70-2.12 αναλόγως του πυκνωτή;
Σε 85άρηδες δεν αναφέρεται αυτός ο παράγοντας.

Παρακάτω σας παραθέτω μια λίστα με τους πυκνωτές που βρήκα. Σε κάθε σελίδα εκτός των περιληπτικών χαρακτηριστικών υπάρχει και το pdf - κάθε πρόταση δεκτή
15000μF/35V/105°C
United Chemi-Con (KMH Series): http://search.digikey.com/scripts/DkSearch/dksus.dll?Detail&name=565-2878-ND
Panasonic (THSA Series): http://search.digikey.com/scripts/DkSearch/dksus.dll?Detail&name=P6669-ND
Cornell Dublier Electronics (381LX Series) : http://search.digikey.com/scripts/DkSearch/dksus.dll?Detail&name=381LX153M035A032-ND
Cornell Dublier Electronics (SLP Type): http://search.digikey.com/scripts/DkSearch/dksus.dll?Detail&name=SLP153M035H5P3-ND
 
Ξεχασαμε και αναφερουμε και για τα ακουστικα αποτελεσματα.
Ειναι αληθεια οτι μερικοι πυκνωτες ακουγονται καλυτερα απο αλλους, το φιλτρο ειναι ενα μερος του σηματος. Καμμια μαγεια εδω, ειναι τα ηλεκτρικα τους χαρακτηριετικα που ειναι η αιτια. Εκτος τα απλα γνωστα χαρακτηριστικα υπαρχουν και μια πληθωρα αλλων που δεν αναφερονται στα απλα χαρτια.
Αν βαλεις αυτους τους πυκνωτες που χωρανε, ισως να μην ακουγεται οπως πριν. μετα θα πρεπει να συνεχισεις το αγωνισμα για να βρεις αλλους πυκνωτες.Απο δικη μου εμπειρια, οσο ποιο κομπακτ ειναι ενας πυκνωτης και αντεχει σε μεγαλυτερη θερμοκρασια, τοσο χειρωτερα ακουγεται.
 
Να το καταλάβω λίγο καλύτερα. Όσο μικραίνει ο όγκος του, γιατί όταν έχουμε έναν 30Χ40 είναι παραπλήσιο με το 35Χ35, σωστά;

Επίσης όσο μεγαλώνει η αντοχή του πυκνωτή σε θερμοκρασία, τόσο μειώνεται η ποιότητα του ήχου του;

Σημείωση = θα ήθελα μια απάντηση και στο θέμα του "Rated Ripple Current Multiplier", γιατί εάν ο συλλογισμός μου είναι σωστός, θα πρέπει να υπολογιστεί τι factor multiplier χρειαζόμαστε στη δεδομένη θερμοκρασία, για να έχουμε έξοδο τα περί ±25V.
 
Σε όλες τις περιπτώσεις, ανεξαρτήτως εφαρμογής και κόστους, το ripple current multiplier πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο κοντά στη μονάδα. Είναι ένας συντελεστής που δίνει το μέτρο της αύξησης της εσωτερικής αντίστασης του πυκνωτή, σε σχέση με τη συχνότητα. Δηλαδή, εάν ένας πυκνωτής προδιαγράφεται με ripple current 10A στα 50Hz και ripple current multiplier 1.8, τότε σε μια προδιαγεγραμμένη υψηλότερη συχνότητα θα έχει ripple current 18Α, δηλαδή θα θερμαίνεται περισσότερο.

(Το πολυψειρίζεις για ένα θέμα που δεν χρειάζεται τόσο, αλλά το δέχομαι, μεράκι είναι αυτό. Αν θέλεις καλύτερη ποιότητα στις υψηλές, χαμηλότερο rcm κλπ., μην πάρεις κοντόχοντρους πυκνωτές, διότι από κατασκευής έχουν υψηλότερη αυτεπαγωγή, και επομένως αυξημένη εμπέδηση στα πρίμα. Πάρε ψηλότερους και πιο στενούς. Οι κοντοί είναι μόνο για ειδικές εφαρμογές, όπως καλή ώρα τα μοδάτα και φιγουράτα slim line μηχανάκια, στα οποία βεβαίως μπορούν να τοποθετηθούν κάλλιστα και ψηλόλιγνοι axial, τοποθετημένοι πλαγίως).
 
τo RIPPLE current multiplaier ειναι σχεδον ιδιο για ολους τους ηλεκτρολ. πυκνωτας στα θερμικα τους ορια και τις νορμαλ τασεις τους σχετικα με την συχνοτητα..δεν ειναι εντονο στην σχεδιαση ενος τροφοδοτικου , ειναι δεδομενο, εκτως ειδικων κατασκευων οπου λαμβανεται υποψιν για λογους συνεπειας και ακριβειας.
Τωρα για κοντοχοντρους η ψηλολιγνους δεν γνωριζω..:grandpa:
 
Κάπου κάτι χάνω ή έχω κατανοήσει λάθος τη θεωρία.

Από ότι βλέπω στα pdf τους, για την συχνότητα λίγο πολύ όλοι τους είναι κοντά στο 1, οπότε εκεί δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης συζήτησης, διαφορετικά πολύ σωστά αναφέρετε "διυλίζουμε τον κώνωπα".

Αυτό που διερωτάμαι είναι περί της αλλαγής του factor σε σχέση με τη θερμοκρασία, όπου δεδομένης της εσωτερικής θερμοκρασίας του ενισχυτή στην περιοχή των πυκνωτών τροφοδοσίας [70-80°C, αναλόγως της εποχής], ο παράγων θα κυμαίνεται από 1.5-2.1 αναλόγως του πυκνωτή (μιλάμε για 105άρηδες).

Αυτό τώρα έχει σχέση με την εξομάλυνση της τάσης; Γιατί από τη θεωρία θυμάμαι ότι η εξομάλυνση αυξάνει την τάση DC κατά 1.414 volt RMS. Οπότε εάν θεωρήσουμε την τάση στο δευτερεύων 18VAC (για τον τυπικό Α1 τόσο είναι), μετά από την ανόρθωση πλήρους κύματος θα μειωθεί περίπου σε 15,36V RMS DC (τα 1.4V θα χαθούν λόγω πτώσης τάσης στις διόδους - 4Χ0.66V ανά δίοδο ). Με την τοποθέτηση των πυκνωτών εξομάλυνσης θα έχουμε 15,36 x factor (?) = 25V DC.

Τώρα καταλαβαίνετε γιατί έχω "κολλήσει" με το Rated Current Multipliers, εκτός και εάν είμαι λάθος και δεν έχει καμία σχέση με την εξομάλυνση της τάσης.
 
Αυτό που διερωτάμαι είναι περί της αλλαγής του factor σε σχέση με τη θερμοκρασία, όπου δεδομένης της εσωτερικής θερμοκρασίας του ενισχυτή στην περιοχή των πυκνωτών τροφοδοσίας [70-80°C, αναλόγως της εποχής],...

Δεν είναι ο ripple current multiplier factor που αλλάζει με την εξωγενή θερμοκρασία. Ο συντελεστής αυτός αναφέρεται έμμεσα την αύξηση της ηλεκτρικής ισχύος που καταναλώνει ο ίδιος ο πυκνωτής, και την οποία αποβάλλει σε μορφή θερμότητας.
 
Αυτό τώρα έχει σχέση με την εξομάλυνση της τάσης;

Ναι, αλλά στις υψηλές συχνότητες και σε μεγάλη ισχύ. Εκεί που ο πυκνωτής καλείται να δώσει ρεύμα, "δυσκολεύεται" να το κάνει, καθώς ένα τμήμα από το ρεύμα το καταναλώνει ο ίδιος και θερμαίνεται, ανεξαρτήτως της θερμοκρασίας περιβάλλοντος. Δεν είναι η θερμοκρασία περιβάλλοντος που επηρεάζει τον ripple current multiplier, αλλά ο ίδιος ο πυκνωτής που συμβάλλει σ' αυτήν, θερμαινόμενος ο ίδιος.
 
Τώρα μάλιστα, σε ευχαριστώ για την πολύτιμη συμβολή σου.

Και κάτι τελευταίο για να κλείσω την υπόθεση με τους πυκνωτές.

Σε αυτόν το ενισχυτή, τι θερμοκρασιακού εύρους πυκνωτές θα προτιμούσες είτε στο τροφοδοτικό του είτε στην γραμμή μεταφοράς σήματος, 85άρηδες και να τους άλλαζες κάθε 2-3 χρόνια ή 105άρηδες που θα τους κρατούσες "για μια ζωή".
 
Εντάξει, 105ρηδες θα έβαζα. Στην εποχή που πρωτοβγήκε ο Α1 αμφιβάλλω αν υπήρχαν, αλλά σήμερα η τιμή τους είναι λογική.
 
Costa Coyias...ευχαριστώ.

aroS3....πολύ καλό και συνοπτικό, αλλά μου έδωσες αφορμή να το προχωρήσω. Σε ποια διάταξη από τις αναφερόμενες του pdf ανήκει ο βασικός σχεδιασμός του Α1; Θα ήμουν υπόχρεος εάν κάποιος το αναλύσει.

Επαναφέρω και εδώ το σχέδιο του τροφοδοτικού του Α1.

attachment.php
 
Η σχεδιαση ενος τροφοδοτικου δεν ειναι απλη υποθεση, ακομα και ενος απλου σαν αυτο!
Η δυσκολια ειναι η διαλογη των διαφορων χαρακτηρηστικων των μερων να δουλευουν σωστα μεταξυ τους. Αυτο ομως, ελπιζουμε, οτι το εχουν κανει οι σχεδιαστες, τουλαχιστον των σοβαρωτερων εταιρειων. Εγω θα εβαζα 85αρηδες και θα τους αλλαζε ο εγγονος μου για πρωτη φορα, δεν δεχομαι ερωτησεις το γιατι, απλα δεν υπαρχει επιστημονικη απαντηση απο μεριας μου. Και θα εβγαζα το led γιατι ειναι γεννητρια παρασιτων, γιατι οχι μια λαμπα?
 
Δηλαδή αυτή τη διάταξη του παρακάτω σχήματος

attachment.php


Οπότε, ο μετασχηματιστής σε κάθε δευτερεύων (18+18) χρησιμοποιεί αυτή τη διάταξη για να δώσει ένα συμμετρικό τροφοδοτικό της τάξης των ±25V;
Δηλαδή πρόκειται για μετασχηματιστή μεσαίας λήψης;
 

Attachments

  • 2009-04-08_110442.jpg
    2009-04-08_110442.jpg
    15.8 KB · Views: 233