Κάπου πήρε το μάτι μου για αναβάθμιση ταχυτήτων στα συμβόλαια ίντερνετ της NOVA, και μπήκα σε ένα κατάστημα NOVA για να ρωτήσω. Μπορώ να το δω και μέσω του app της NOVA για το σταθερό, αλλά δεν έχω κάνει ακόμα λογαριασμό ή χρήση του app, γιατί θα χάσω τον έγγραφο λογαριασμό που θέλω να έχω. Η NOVA σπρώχνει στην δημιουργία λογαριασμού, πληρώνω μέσω του site το σταθερό μου αλλά δεν μου δίνει απόδειξη, μόνο μία παραπομπή στον λογαριασμό και στο app αν θέλω να πάρω την απόδειξη μου. Διαμαρτυρήθηκα ότι η μη παράδοση απόδειξης είναι φοροδιαφυγή, και δεν μπορεί με το ζόρι να με κάνει να φτιάξω λογαριασμό και να χάσω την έγγραφη απόδειξη, αλλά δεν έγινε τίποτα. Οπότε σταμάτησα να πληρώνω από το site και πληρώνω πια σε κατάστημα.
Τέλος πάντων, μπήκα σε κατάστημα NOVA να ρωτήσω για προσφορά, αφού δεν έχω λογαριασμό και app για να τα δω από εκεί, και μου είπαν ότι στην τιμή που πληρώνω τώρα, 29,78 ευρώ, δικαιούμαι αναβάθμιση από τα 100 Mbps που είμαι τώρα στα 500 Mbps, με χρήση οπτικής ίνας.
Ρώτησα τι εννοεί οπτική ίνα, το συμβόλαιο που έχω τώρα λέγεται Fiber 100, και μου είπαν ότι τώρα η οπτική ίνα είναι μέχρι το ΚΑΦΑΟ, και μετά χάλκινο συμβατικό καλώδιο μέχρι το σπίτι μου. Από ότι φαίνεται, το όριο για το χάλκινο καλώδιο είναι τα 100 Mbps, από εκεί και πάνω βλέπω ότι χρησιμοποιείται οπτική ίνα μέχρι το σπίτι.
Λέω, δηλαδή αυτό σημαίνει ότι θα σκάψουν τους τοίχους και θα βάλουν καλώδια;
Όχι μου είπαν, θα έρθει η οπτική ίνα μέχρι την πόρτα του σπιτιού μου στην πολυκατοικία, θα ανοίξουν μία τρύπα και θα περάσει σωλήνας με καλώδιο μέσα στο σπίτι, και αυτό θα συνδεθεί στο καινούριο ρούτερ που θα μου δώσουν.
Κοίταξα στο site της NOVA, και λέει ότι πρέπει να υπάρχει κουτί με οπτική ίνα μέχρι την πολυκατοικία, κουτί οπτικής ίνας στον όροφο, και μετά θα γίνει η σύνδεση με το κουτί του ορόφου, η τρύπα στον τοίχο για να περάσει στο σπίτι μου κτλ. Κανένα τέτοιο κουτί δεν βλέπω να υπάρχει στην πολυκατοικία, στον όροφο κτλ. Αλλά λέει το site ότι τα αναλαμβάνει όλα η NOVA.
Ωχ, είπα στον υπάλληλο, είμαι με νοίκι, και δεν ξέρω για πόσο ακόμα θα είμαι στο ίδιο σπίτι. Λήγει το συμβόλαιο κάπου στον επόμενο χρόνο, και δεν ξέρω τι θα γίνει. Λήγει ένα συμβόλαιο ενοικίασης, και μετά σου ζητάνε διπλασιασμό ενοικίου. Δεν ξέρω για πόσο θα είμαι ακόμα εκεί.
Αν πάω σε άλλο σπίτι, θα πρέπει η NOVA να κάνει όλη αυτή την εγκατάσταση πάλι στην πολυκατοικία, στον όροφο κτλ από την αρχή αν δεν υπάρχει; Και δεν θα χρεωθώ;
Μέσα στο σπίτι υπάρχει μία σύνδεση συσκευής ασύρματου σταθερού κατευθείαν πάνω στο ρούτερ, και υπάρχει πρίζα τηλεφώνου σε ένα υπνοδωμάτιο όπου έχει συνδεθεί ένα σταθερό τηλέφωνο, όχι ασύρματο, που χρησιμοποιεί η μητέρα μου. Μεγάλη γυναίκα, δεν μπορεί να σηκώνεται να ψάχνει το ασύρματο, που δεν είναι και σε πολύ καλή κατάσταση. Η μπρίζα αυτή συνδέεται με την κεντρική τηλεφωνική μπρίζα που υπάρχει δίπλα στο ρούτερ, μέσω εσωτερικών καλωδίων στους τοίχους φαντάζομαι.
Αν μπει εξωτερική οπτική ίνα, φαντάζομαι η τηλεφωνική μπρίζα που υπάρχει δίπλα στο υπάρχον ρούτερ, τα καλώδια που υπάρχουν μέσα στους τοίχους, και η τηλεφωνική μπρίζα που υπάρχει στο δωμάτιο της μητέρας μου θα βγουν off. Οπότε δεν θα έχει δική της συσκευή η μητέρα μου; Θα πρέπει να της πάρω δικό της ασύρματο σταθερό που θα συνδεθεί και αυτό κατευθείαν πάνω στο ρούτερ;
Επίσης, η τιμή αυτή γίνεται με την χρήση του voucher που δίνει το κράτος για γρήγορο ίντερνετ. Τι θα γίνει όταν λήξει το voucher; Τι τιμή θα μου ζητήσει τότε η NOVA; Ρώτησα την τεχνητή νοημοσύνη, συγκεκριμένα το bot του Microsoft CoPilot που υπάρχει στο Viber, που με βολεύει πολύ, και μου είπε ότι η πολιτική πια της NOVA για τις ανανεώσεις συμβολαίων είναι μόνο μία αύξηση 3 ευρώ στο πάγιο. Μου έδωσε και μερικά links, που όμως από ότι κατάλαβα λένε για ανανεώσεις συμβολαίων κινητής. Δεν είμαι σίγουρος αν ισχύει και για το voucher, δεν ξέρω καν αν έχει περάσει αρκετός καιρός ώστε να έχουν αρχίσει να λήγουν τα vouchers που έχουν δοθεί. Μην μου πουν μετά την λήξη του voucher σε 2 χρόνια ότι η τιμή από τα 30 περίπου ευρώ θα πάει πχ 50;
Η εναλλακτική πρόταση που μου δίνουν είναι να μείνω με την 100άρα που έχω, με το χάλκινο καλώδιο στο σπίτι, με έκπτωση 2,5 ευρώ περίπου. Και 2 μήνες δώρο. Στην ουσία θα κάνω ανανέωση συμβολαίου σταθερής, αν και το υπάρχον συμβόλαιο δεν λήγει ακόμα.
Δεν με χαλάει και η 100άρα, 102 με 104 πιάνω σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του ρούτερ μου, και το speedtest. Συνδέω το λάπτοπ μου απευθείας με καλώδιο ίντερνετ και το έχω δει εκεί. Δηλαδή λάπτοπ και 2 τάμπλετ στριμάρουν άνετα ταυτόχρονα και με την 100άρα. Αλλά εδώ μιλάμε για 500άρα. Αλλά από την άλλη, μήπως είναι πρόωρη ακόμα η τεχνολογία; Να ανοίγω δουλειές με εγκατάσταση κουτιών σε πολυκατοικία και σπίτι, ενώ μπορεί του χρόνου πχ να είμαι σε άλλο σπίτι; Αλλά από την άλλη, μιλάμε για 500άρα. Τι να κάνω;