ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ THORENS TD 160

margas ioannis

Senior Member
5 January 2009
489
florina
Αναφερωμαι στον θρυλο της δεκαετιας του 80 παρακαλω πολλυ οποιος ξερει οποιαδιποτε αναβαθμιση να μας γραψη την γνωμη του ευχαριστω

Εγώ πάντως έχω ήδη πειράξει 2, ενα TD160 και ενα TD160mkII.
Αν χρειαστείς πληροφορίες για κάτι, πολύ ευχαρίστως να απαντήσω όποια ερώτηση μπορώ.

Το δικο μου ειναι το TD 160 B MKII το οποιο ειχα αγοραση πρην 25 με 30 χρονια καινουριο χωρις βραχιονα και εχω βραχιονα τον GRACE 707 BLACK εχει περιπου κανα μηνα που το εβγαλα σε επαναλιτουργια ηταν 10χρονια περιπου σε αποθικη βολευωμουνα με ενα technics mkll και με επιασε παλι το μερακι για το thorens πηρα προσωρινα μια ortofon εβαλα λαδι στο πηγαδι και θελω να αλαξω τα καλοδια που πανε στον ενιχυτη πηρα τηλ. Στην VAN DEN HUL για να παρω ετιμο γιατη οταν το ανιξα για να βαλω λαδι ειδα οτι εχει στον βραχιονα ενα πλαστικο φισ που εχει μεσα 5 ακιδακια και ζητισα ενα για να μην εχω κολιματα και μου ηπαν οτι εχει αναστραμενους τους πολους ο βραχιονας μου . Υ.Γ Τη εχεις πειραξει εσυ ευχαριστω πολλυ

Απάντηση: Re: ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ THORENS TD 160

Εγώ πάντως έχω ήδη πειράξει 2, ενα TD160 και ενα TD160mkII.
Αν χρειαστείς πληροφορίες για κάτι, πολύ ευχαρίστως να απαντήσω όποια ερώτηση μπορώ.

Εχω ενα 166 και αφου εχω μελετησει τα ξενα forum και website, θελω να αρχισω τις μετατροπες. Μπορεις να περιγραψεις τις δικες σου και κυριως να περιγραψεις την αλλαγη σε ηχο που εφερε η καθε μια?

Re: Απάντηση: ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ THORENS TD 160

Το δικο μου ειναι το TD 160 B MKII το οποιο ειχα αγοραση πρην 25 με 30 χρονια καινουριο χωρις βραχιονα και εχω βραχιονα τον GRACE 707 BLACK εχει περιπου κανα μηνα που το εβγαλα σε επαναλιτουργια ηταν 10χρονια περιπου σε αποθικη βολευωμουνα με ενα technics mkll και με επιασε παλι το μερακι για το thorens πηρα προσωρινα μια ortofon εβαλα λαδι στο πηγαδι και θελω να αλαξω τα καλοδια που πανε στον ενιχυτη πηρα τηλ. Στην VAN DEN HUL για να παρω ετιμο γιατη οταν το ανιξα για να βαλω λαδι ειδα οτι εχει στον βραχιονα ενα πλαστικο φισ που εχει μεσα 5 ακιδακια και ζητισα ενα για να μην εχω κολιματα και μου ηπαν οτι εχει αναστραμενους τους πολους ο βραχιονας μου . Υ.Γ Τη εχεις πειραξει εσυ ευχαριστω πολλυ
Μη πειραζεις πολλα πραγματα γιατι οταν δεν γνωριζεις τι και πως τα πραγματα συνηθως πανε χειροτερα απο πριν.Αν εχεις ακομη το παλιο καλωδιο του βραχιωνα αστο δεν νομιζω οτι πρεπει να αρχισεις απο εκει.Τι λαδι εβαλες στο πηγαδι?Εγω θα ξεκιναγα απο την εξεταση του ιμαντα γιατι μετα τοσα χρονια ακινησιας ισως θελει αλλαγμα.
Ο Grace δεν παιζει με ολες τις κεφαλες το ιδιο καλα.

Κατ' αρχας, μπορεις να αλλάξεις το ματ του Thorens, αν δεν το εχεις κανει ηδη. Πολύ καλά αποτελέσματα(και ακουστά) είχα με αυτό Μπορείς να το ζητήσεις σε καταστηματα με μουσικά όργανα ως "λάστιχο για drums" σε διασταση 12". Πρόσεχε να μην ειναι γυαλιστερό απο πάνω. Τα HQ Percussion, που φέρνει ο Νάκας, κάνουν μια χαρα. Βεβαια, υπάρχουν και τα γνωστά ματ για πικαπ(Clearaudio Harmonicer κλπ). Εννοείται, οτι αν τελικα διαλέξεις το HQ για ματ θέλει προσεκτικό τρυπημα στη μέση(σημάδεμα με δίσκο 12" και κόψιμο με καλό λεπίδι).

Σημαντικό ειναι επίσης να κοιταξεις τον ιμάντα μ'ενα μεγεθυντικό φακό για τυχόν ρωγμές. Καλούς ιμάντες για Thorens διαβάζω οτι έχει ο Rolf Kelch, εντούτοις δεν καταφερα ακόμα να ερθω σε επικοινωνία για τιμές κλπ.

Αν το καλώδιο του Grace ειναι σε καλή κατάσταση, μην το αλλάζεις. Ο κόπος ειναι μεγάλος για να το κάνεις μόνος σου, και στην επανασυναρμολόγηση του βραχίονα θέλει προσοχή στο σφίξιμο κάποιοων βιδων, ειδαλλως ο βραχίονας θα εχει προβλήματα στην ισορροπία.

Τέλος, με τον Grace πάνε κεφαλές μεγάλης ενδοτικότητας. Τα εχουμε ξαναπεί σε αλλο νήμα.

Το ματ το ειχα αλαξει με το ματ της lin νομιζω τσοχα αυτο ηταν το καλιτερο τοτε .Εχω δη σε γερμανικο μαγαζι στο σαιτ αυτο που μου εδωσε Busoni το κατω καπακι αυτο που ειναι σαν πεπιεζμενω χαρτονι να βγαινη σε μεταλικο και το εχω δη σε φωτο με αλαγμενα τα ποδια σε αντικραδασμικους κονους . Υ.Γ Δεν θελω να αλαξω τα εσωτερικα καλοδια οπως βιδωνη ο βραχιονας απο την κατω πλευρα εχει φις και δεν χριαζονται κολιματα ο black ειναι ο δικος μου και μου

Κατα λαθος εστιλα χωρις να τελιοσω το μηνυμα φιλε thimvas εχει 1μηνα περιπου που το επαναλιτουργισα το πικαπ οποτε δεν εχω και γνωμη να σου πω οπως ειταν ειναι . Φιλε geovar λαδι εβαλα ιδικο 9 σταγονες τοσο μου ηπαν οσο για κεφαλη εχω επιλεξη 2 . 1 ortofon 2 blue mm . 2 grado gold

Δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω σχόλια του τύπου πριν και μετα καθώς και τα δύο πικαπακια τα παρέλαβα σε μη λειτουργική κατάσταση οπότε και έκανα με τη μία όλες τις αλλαγές. Τα πράγμα που άλλαξα είναι:

Στο 160 με TP11 και denon 110
1. καινούργιο πάτο από κόντρα πλακε
2. πλύσιμο πηγαδιού και αντικατάσταση λαδιού (λάδι μηχανής singer)
3. πλήρες λύσιμο και καθάρισμα όλων των μερών
4. Ανακαλωδίωση βραχίονα με cardas και θηλυκά rca στο σασι
5. καινούργιο ιμάντα (όχι γνήσιο)

Εντυπώσεις: εξαιρετικές για το κόστος της αναβάθμισης, ίσως όμως να είμαι και επηρεασμένος από την πρόσφατη λατρεία μου στις denon 160 και 110

Στο 160mkII με SME3009 2 Imp και Stanton 881s
1. καινούργιο πάτο από κόντρα πλακε
2. καινούργιο ενισχυμένο ξύλινο πλαίσιο
3. πλύσιμο πηγαδιού και αντικατάσταση λαδιού (λάδι από Joel... κατι, έναν τύπο που προτείνεται στο theanalogdept.com μάλλον πρώην υπάλληλο της thorens)
4. πλήρες λύσιμο και καθάρισμα όλων των μερών
5. καινούργιο ιμάντα (όχι γνήσιο, από τον ίδιο τύπο μέσω ebay)
6. καινούργια ελατήρια από Linn
7. αλουμινένια βάση για τον SME

Εντυπώσεις: εξαιρετικές για το κόστος της αναβάθμισης, αισθητά καλύτερες από τον προηγούμενο συνδυασμό, με αίσθηση ότι η Stanton έχει κάποιο ιδιόμορφο χαρακτήρα. Προσωπικά μου άρεσε πολύ, αλλά τρώγομαι να δοκιμάσω και τις denon όπως και μια goldring 1012 και μια shure M75ej type 2
Γενικότερα η αναβάθμιση που μου έδωσε την καλύτερη αίσθηση (όχι ακουστική καθώς δεν έχω σύγκριση) ήταν ο νέος πάτος από κόντρα πλακέ. Δίνει πολύ καλύτερη αίσθηση στιβαρότητας και σταθερότητας.

Ευχαριστω πολλυ ειχα και εχω stanton 881s μολις επαναλυτουργισα το πικαπ ειχα την stanton 881s kai επειδη ειταν παλια η βελονα πηρα1 οrtofon om pro s 40 eyro και ειχαι εστιτη διαφορα δεν μπορουσα να το πιστεψω ο νακας μου ζητησε 110 ευρο για βελονα και κατοπιν παραγελιας δεν αξιζει ειναι ξεπεραζμενη η 881 Y.Γ ορεα Ιδεα για των πατο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΟΛΑ

Πολλοι λενε οτι τα lin ελατηρια, κανουν την διαφορα, ειδικα αν αλλαξεις τον βραχιονα με βαρυτερο οπως ο SΜΕ.
Τωρα, η αναρτηση λειτουργει με την προβλεπομενη αναπηδηση. οπως περιγραφουν? Σε βιντεο φαινεται να γινεται "γιογιο"! Τα ελατηρια τα αλλαξες μαζυ με τον βραχιονα η δοκιμασες πρωτα τα παλια? Αν ναι πως συμπεριφερθηκαν?
Εχεις link για αγορα ελατηριων?

Τα ελατήρια δείχνουν να έχουν επαρκή αναπήδηση και νομίζω πως έχουν ανταπεξέλθει καλά με το βάρος του βραχιονα ΚΑΙ του πρόσθετου βάρους της αλουμινένιας βάσης του SME.
Την αλλαγή την έκανα χωρίς να ακούσω τα παλιά, από τα 2 πικαπ, τα ελατήρια του 160 ήταν σκουριασμένα και τα αλλαξα άμεσα με του 160mkII οπότε και το δεύτερο στήθηκε εξαρχής με τα Linn κάποιους μήνες αργότερα.
Τα ελατήρια τα αγόρασα από ebay.co.uk

Το δικο μου με των crace δεν εχει προβλημα με τα ελατηρια ειναι χαμιλου βαρους εχω το δοκιμαζω την ωρα που πεζει χτιπαω το πλατω με το δαχτιλο και δεν κανει το παραμικρο δεν ξερω αν ειναι σωστος ο τροπος αυτος .Υ.Γ.Εχω κοψη κοντρα πλακε και ετιμαζωμαι θελω επισης να ενισχισω και το πλαισιο με ξυλο και να το βαψω μαυρη λακα.

Να κι αλλες ιδεες απο τους γειτονες. Με μια ματια φαινεται εξαιρετικα ενδιαφερον, χωρις ομως να δινουν αναλυτικα σχεδια...παλι καλα που διαβαζω λιγα ιταλικα. Ο Sandro Zanni, δεν σταματαει πουθενα...

Δεν ξερω εχω παθη πλακα απο τα site γιατη το thorens ειναι η καψουρα μου οπως εχω γραψη το αγορασα πρωτου 20 με 25 χρονια με πολες οικονομιες και ειμαι δεμενος συναιστιματικα ετχαριστω παρα πολλυ ολους δεν βιαζομαι θα τα φτιαξω σιγα σιγα ολα και μετα θα το συναρμολογισω γιατη αλαξα ιδεες βλεποντας το site