Ανάβω το φως- πού πηγες κακιά SPDIF;;;

13 March 2007
688
Βόλος
Πέρα απο την πλάκα έχω σοβαρό πρόβλημα με την SPDIF μου... όποτε αναβοσβήνει φως στο σπίτι... χάνει ο ενισχυτής το σήμα... το μυαλό μου πάει στην γείωση, όλες οι συσκευές που είναι σχετικές είναι στην ίδια μπρίζα- τηλεόραση/ενισχυτής/htpc . Όλα έχουν γείωση- η τουλάχιστον έτσι φαίνεται. Δοκίμασα με δοκιμαστικό να ακουμπήσω οτιδήποτε μεταλλικό...και δεν άναψε... οπότε δεν νομίζω να παίζει κάποια διαρροή... επίσης υποψιάζομαι το καλώδιο ... μιας και είναι φθηνιάρικο... μήπως εππηρεάζεται απο κάποιο άλλο καλώδιο...ρεύματος π.χ

Καμμία ιδέα; Σας έχει τύχει τίποτα τετοιο; Να πάρω μήπως κανεναν σταθεροποιητή η τίποτα τέτοιο; Κάποια φθήνη λύση υπάρχει; <- φοιτητής!! :P

Δοκίμασες να συνδέσεις τον ενισχυτή μόνο του σε άλλη πρίζα;

Αν ναι και κάνει τα ίδια,δοκίμασε κανα καλύτερο πολύπριζο νομίζω..

Ακριβώς το ίδιο πρόβλημα έχω και γω. Κάθε φορά που τροφοδοτείται μια ηλεκτρική κατανάλωση, χάνεται στιγμιαία το σήμα της ψηφιακής εξόδου, της
κάρτας ήχου. Η αναλογική έξοδος της κάρτας δεν επηρεάζεται.
Μπορεί να το εξηγήσει κανείς;;;

Δεν έχω δοκιμάσει ακόμα πολλά.. πρίν λίγο το διαπίστωσα! Επιστρέφω σύντομα μετά απο δοκιμές! Δύσκολο να βάλω οπτική καθώς δεν θέλω να σπαταλήσω pci, και η onboard παίζει μια χαρούλα απο spdif :) πέρα του προφανώς προβλήματος!

Πέρα απο την πλάκα έχω σοβαρό πρόβλημα με την SPDIF μου... όποτε αναβοσβήνει φως στο σπίτι... χάνει ο ενισχυτής το σήμα... το μυαλό μου πάει στην γείωση, όλες οι συσκευές που είναι σχετικές είναι στην ίδια μπρίζα- τηλεόραση/ενισχυτής/htpc . Όλα έχουν γείωση- η τουλάχιστον έτσι φαίνεται. Δοκίμασα με δοκιμαστικό να ακουμπήσω οτιδήποτε μεταλλικό...και δεν άναψε... οπότε δεν νομίζω να παίζει κάποια διαρροή... επίσης υποψιάζομαι το καλώδιο ... μιας και είναι φθηνιάρικο... μήπως εππηρεάζεται απο κάποιο άλλο καλώδιο...ρεύματος π.χ

Καμμία ιδέα; Σας έχει τύχει τίποτα τετοιο; Να πάρω μήπως κανεναν σταθεροποιητή η τίποτα τέτοιο; Κάποια φθήνη λύση υπάρχει; <- φοιτητής!! :P

Να υποθέσω ότι τα φώτα στο σπίτι σου είναι λαμπτήρες οικονομίας ή σωληνοειδής;

Αυτά τα φώτα δεν είναι σαν τις κλασσικές λάμπες πυρακτώσεως, είναι καλά και λαμπρά αλλά δουλεύουν με ηλεκτρικές εκκενώσεις και εισάγουν πολύ (ηλεκτρικό) θόρυβο στις γραμμές. Δεν είναι καθόλου παράξενο ένας ευαίσθητος ενισχυτής να επηρρεάζεται, το έχω ξαναδεί.

Η καλύτερη (φτηνότερη) λύση είναι να το γυρίσεις σε οπτική ίνα που δεν καταλαβαίνει τίποτα από ηλεκτρομαγνητικό θόρυβο. Είτε με άλλη κάρτα, είτε με ανταπτοράκια.

Το ίδιο πρόβλημα περίπου είχε και ένας φίλος.
Είχε ροοστάτη για τα φώτα και όταν χαμήλωνε τον φωτισμό, τότε χανόταν ο ήχος. Σε on-off κατάσταση δεν υπήρχε πρόβλημα.

Έκανα ενα πιο εκτεταμένο τέστ και διαπίστωσα ότι όταν ανάβω καποιο φώς το ρεύμα στις μπρίζες μου (με πολύμετρο το μετρησα) ανεβαίνει στιγμιαία + 25-30V :/ Να φανταστώ ώρα να πάω για κάποιο AVR;
Τι μπορεί να το προκαλεί αυτό;

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις ... και συνεχίζω...
Φίλε δημήτρη, (χρονια πολλά κ για τις προάλλες)
ψηφιακό είναι ... βέβαια δεν γνωρίζω αρκετά πράγματα απο ηλεκτρικά ... διάβαζα για το arc που αναφέρεις και εαν δεν κάνω λάθος γίνεται arc όταν ανοίγεις εναν διακόπτη , δηλαδή όταν σβήνεις το φως- η κάνω λάθος; Εμένα πάντως το πρόβλημα εμφανίζεται όταν "τραβάω" ρευμα, δηλαδή ανάβω το φώς.

Ευχαριστώ όλους! Βρήκα λύση τελικά!
Το SPDIF βυσματάκι στο motherboard είχε πρόβλημα και δεν έπερνε γείωση!
Τώρα πλέον δεν εππηρεάζεται τόσο εύκολα!
Ευχαριστώ πάλι!

Έκανα ενα πιο εκτεταμένο τέστ και διαπίστωσα ότι όταν ανάβω καποιο φώς το ρεύμα στις μπρίζες μου (με πολύμετρο το μετρησα) ανεβαίνει στιγμιαία + 25-30V :/ Να φανταστώ ώρα να πάω για κάποιο AVR;
Τι μπορεί να το προκαλεί αυτό;

Βασικά αυτό ακριβώς είναι ο ηλεκτρικός θόρυβος που προκαλούν τα φώτα εκκένωσης ή οποιαδήποτε σχεδόν συσκευή δουλεύει με εκκενώσεις ή διακοπτικά. Δεν γίνεται όταν πατάς οποιοδήποτε διακόπτη. Αν και ένα φτηνό πολύμετρο σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να το μετρήσει αυτό σωστά, έτσι ακριβώς συμβαίνει, στιγμιαία επηρρεάζεται η τάση.

Δεν χρειάζεσαι τίποτα, και ειδικά AVR (αυτά όχι μόνο δεν κάνουν καλό αλλά είναι και επικίνδυνα). Αν έχεις ακόμα πρόβλημα, που απ'ότι βλέπω το βρήκες, πρέπει να 'θωρακίσεις' τα φώτα σου με δαχτυλίδια φερρίτη.

Last edited:
Γιατι ειναι επικινδυνα τα AVR ?

Τα AVR είναι 'απλές' συσκευές που κόβουν οτιδήποτε δεν ταιριάζει με την ημιτονοειδή κυματομορφή της τάσης και την περνάνε στην γείωση. Θέλει αρκετή ανάλυση για να στο εξηγήσω αυτό, αλλά εν ολίγοις ας πούμε ότι δεν είναι και πάντα καλό αυτό, ούτε για την εγκατάσταση του σπιτιού σου αλλά ούτε και για τις υπόλοιπες εγκατεστημένες συσκευές. Γιατί και η γείωση μπορεί να μην είναι καλή (ή ο ηλεκτρολόγος ήταν κάπως τεμπέλης), μπορεί να μην την περνούν καθόλου στην γείωση αλλά στην επιστροφή όπως κάνουν πολλά τέτοια, μπορεί σε βλάβη ή κάποια ανωμαλία να περάσουν και όλη την τάση στην γείωση (ευτυχώς που υπάρχει ο πίνακας δηλαδή) και άλλα τέτοια πολλά...

Μην τα πολυλογούμε παραπάνω, υπάρχει και λόγος που σχεδόν όλοι οι επώνυμοι κατασκευαστές UPS και παρόμοιων ηλεκτρικών συσκευών δεν ενθαρρύνουν ή/και απαγορεύουν την χρήση σταθεροποιητών τάσης.

Last edited: