Ανακαλωδιωση Rega 250

tsip

AVClub Addicted Member
19 January 2008
1,912
Cambridge
To πηρα αποφαση και ειπα να το κανω μονος μου, να ανδρωθω.
Τα υλικα που πηρα ειναι τα εξης:

-1 Μετρο και κατι, για καθε χρωμα καλωδιου (5 στο συνολο + μαυρου) Cardas 33 AWG cryo treated

- 1 αρσενικο DIN Cardas R, cryo treated

- Κλιπς Michell audio

- Κολληση Cardas 10 γραμμαρια

- Μερικους ποντους θερμοσυστελομενο

Αυτα μου βγηκαν 85 ευρω με τα μεταφορικα
+ Kαλωδιο με cardas ευθυ θηλυκο Din απο την http://www.ultimatecables.com/

Συνολο 120 ευρω. Οχι ασχημα ε? Εν αναμονη των υλικων προς το παρον. Θα προσπαθησω να βγαλω φωτο της διαδικασιας μπας και βοηθησω καμια αλλη ψυχη.

Ξεκινησα την ανακαλωδιωση σημερα. Μεχρι τώρα όλα καλά. Απ οτι θα δείτε και στις φωτογραφίες έχω αφαιρέσει τα παλιά καλώδια και θα ακολουθησω την μεθοδο του ψαρέματος για τα καινούργια:http://www.hi-fi.com/diy/rega/steps.html

Καποιοι προτείνουν να κολληθούν παλια με καινουργια ως πιο γρήγορη και ευκολη λύση αλλα οταν ειδα τι περιθωρια υπαρχουν μου φανηκε πολυ δύσκολο και επίφοβο. Τα βηματα μέχρι στιγμης εχουν ως εξης:

1. αφαιρεσα τον βραχίωνα απο την βάση του και ξεβιδωσα την μικρη βίδα που κρατάει την υποδοχη των καλωδίων του. Εκει παρατήρησα οτι προφανως ο προηγούμενος ιδιοκτητης ειχει ριξει κολλα ή locktight γιατι τα πραγματα ηταν δυσκολα και αν παρατηρησετε φαίνονται και τα ίχνη της κόλλας.

2. Αφου κόπηκαν τα καλώδια της βάσης και αφαιρέθηκε το μικρο λαστιχένιο καπακι απο την πλευρα της κεφαλης (με νύχι και λεπτο κατσαβιδακι χρυσοχοού), το οποιο ειχε επισης ιχνη κολλας, τραβηξα με προσοχη τα καλωδια μπας και δεν κοπει το καλωδιο της γειωσης (φωτο έλασμα-μαυρο καλωδιο). Ματαια γιατι εφυγε αμέσως.........Προφανως τωρα ξερω απο που ειχα το προβλημα με την γειωση. Παντως αποφασισα οτι το έλασμα δεν ειναι καθολου κακη λυση γιατι αν τοποθετηθει σωστα, ειναι βράχος και δέν κουνιετε με τιποτα, κανοντας τουλαχιστον φαινομενικα καλη επαφη

3. Αποφάσισα να περάσω ενα απο τα παλια καλώδια για να ξανακολλήσω την γειωση.(βλεπε φωτο, ελασμα με πρασινο καλωδιο). Αφου έκανα μια παχουλουτσικι κολληση μεταξυ πρασινου καλωδιου και ελασματος, το λύγισα ελαφρα και το τοποθέτησω οσο πιο κοντα στην διαμετρο της οπης μπορουσα ετσι ώστε να κανει καλη επαφη με το εσωτερικο του βραχιωνα. Τωρα δεν κουνιετε με τιποτα και πιστευω πως θα ειναι ενταξει. Το μετρησα με πολυμετρο και φαινετε να τραβαει.

Επεται η συνέχεια οπου θα περαστουν τα καλώδια, ελπιζω αναίμακτα.

ξεχασα να αναφερω οτι το πισω καπακι οπου καθεται το αντιβαρο, ηταν τι αλλο? επισης κολλημένο:damnyou:

View attachment rega rewire.pdf

Η δική μου ανακαλωδίωση Rega 300
Προς το παρών απευθείας σύνδεση με phono!
1877 PHONO TONEARM WIRE
image013.jpg

$41.95/Metre

Design: Proprietary vertical wound litz construction
Gauge: 33AWG

Material: LGCC (Long Grain Crystal Copper)
Coating: - Double Polyurethane Enamel film (Color coded)
- Red/Blue/Green/Natural/(Mixed for Ground)
Temperature Resistance: 155C°
Overall OD: 0.75mm
Features: - Advanced low dielectric loss enamel film for higher resolution
- Directly solderable with Enamel coating acting as a flux
- Moisture resistant
Mechanical Design:
- 5 x 33awg twisted LGCC conductor (R/B/G/N/M)
- Each 33awg conductor consist of 7 x 0.07mm wires twisted together
- (7x0.07mm) x 5 x 33awg

CARDAS- 62406 PCC Cartridge clips, machine (set of 4) $46.40
Cartridge Clips, non-magnetic, eutectic, billet Brass, Rhodium over Silver plate, Beryllium copper tension spring. Set of four.
image260.jpg

CARDAS- 68757 GRLM Male RCA Plug 7.5 mm (works with 4 x 33 awg with shield tonearm wire) $14.40/pr
Small RCA male, non- magnetic, eutectic Brass, Rhodium over Silver plate. 2.5mm cable opening with strain relief for small diameter cables, Brass cover, Gold plate.
image013.jpg

Last edited:
Αντε να γίνουμε πολλοί! Εχεις προχωρήσει στην ανακαλωδιώση ή τωρα θα την κάνεις?

αν ναι ειμαι ολος :ears:

παρακαλω την προσοχη σας

Αφου κατάφερα να περασω τα καλώδια, μετρησα με το πολυμετρο να δω αν ολα ειναι καλα....

ελα ομως που δεν μετραει τιποτα!

το πολυμετρο δουλευει μια χαρα, το καλωδιο της γειωσης μια χαρα,
τα καλωδια σηματος τιποτα.........λεω δεν γινετε, αποκλειετε μετραω το δευτερο τιποτα...τριτο τιποτα.....τεταρτο τιποτα....μα να τα εκοψα ολα? μα πως στο διαολο? τους φερθηκα με το γαντι, δεν γινετε..

Λιγο πριν με πιασουν τα ζουμια δοκιμάζω να μετρήσω ενα μικρο κομματι απ την φυρά....τιποτα!!!

μα ειναι δυνατον?πλακα με κανει το Cardaσι?

οποιος μπορει ας μου εξηγησει τι συμβαινει πλίζ...

Πιθανότητες:

1. δεν έχεις πετύχει καμμία κόλληση (αστοχία 100%, παράξενο).

2. το καλώδιο (σύρμα) έχει Enamel coating (όπως το παραπάνω του prooptiki) στο οποίο δεν κατάφερες στην κόλληση να το κάψεις.

3. ναι τα έχεις κόψει.

Υπομονή.

Ευχαριστω για την απαντηση.

1. εκτος απ το καλωδιο της γειωσης (που εχει πετυχει) δεν εχω κανει καμια κολληση ακομα, μετραω γυμνο καλωδιο αφου αφαιρεσα με κοφτη την μονωση του

Αφου δεν έχω κανει κολληση, μηπως ειναι τελικα η επικαλυψη που μπορει να κανει την δουλεια (φανταζομαι οτι ειναι κατι σαν 'βερνικι' που θα καει μαζι με την μονωση κατα την κολληση)?
Ας σημειωθει οτι δοκιμασα να παρω ενδειξη και απο ενα κομματι οχι μεγαλυτερο απο 5εκ (παλι γυμνο) και εκει τιποτα. Ακουγετε λογικο?

Εχω μεγαλη εμπειρια απο μικροκατασκευες (χρονια μοντελιστης) και τα αποθεματα υπομονης ειναι τεραστια.

:ears:

Μάλλον έχει κάποιο βερνίκι.

Δοκίμασε να κολλήσεις και να μετρήσεις το κομμάτι πριν κάνεις κάτι σ αυτά που έχεις περάσει.

Απάντηση: Re: Ανακαλωδιωση Rega 250

CARDAS- 62406 PCC Cartridge clips, machine (set of 4) $46.40
Cartridge Clips, non-magnetic, eutectic, billet Brass, Rhodium over Silver plate, Beryllium copper tension spring. Set of four.
image260.jpg

Να κάνω μιά άσχετη ερώτηση?

Τα παραπάνω clips τα πήρα και 'γώ, παλιότερα, αλλά δεν "κούμπωναν" στα pins των κεφαλών μου (Benz Glider & Denon 304).

Εσύ σε ποιά κεφαλή θα τα προσαρμόσεις?

Μόλις τα παρέλαβα θα τσεκάρω και θα σου πώ, κι εμένα μου φάνηκαν λίγο μικρά!!! Επίσης πηρα και την φθηνή έκδοση (τα κλασικά) και αυτά μικρά είναι αλλά είναι διαφορετικός ο μηχανισμός ελπίζω να μην την πατήσω!!
Προς το παρών μια δοκιμαστική Ατ110

Οπλισμενος με αρκετα λιτρα μπυρας και θάρρους, μολις εβαλα καλαι σε ενα κομματι της φυράς και....ναι Χιουστον απογειωθήκαμε, το πολυμετρο επιτελους τσίριξε!!!!!

τουλαχιστον επιβεβαιωσα οτι το καλωδιο ειναι απλα σουπερ και ειναι καλυμμένο απο καποιου ειδους βερνικι που ακομα και γυμνο δεν καταλαβαίνει τιποτα (τα ακους prooptiki?? το νου σου)

τωρα μενει να δοκιμασω και τα κεντημένα στον βραχίονα....

ευχαριστω Μορφέα, αν δεν με ειχες υποψιασει δεν θα μπορουσα να το σκεφτω

του μπι κοντινιουντ...

Μόλις ολοκλήρωσα την ανακαλωδίωση (περίπου τρεις ώρες)!!! Το καλώδιο που διάλεξα αξίζει και με το παραπάνω πολύ λεπτό αλλά ταυτόχρονα και πολύ ανθεκτικό όσο και αν το τέντωσα δεν κοβόταν με τίποτα οπότε μην το φοβάστε! Για το μανίσιο να μην το συζητήσουμε καλύτερα με το παραμικρό γινόταν κομματάκια. Η γείωση χάθηκε οπότε χρησιμοποιήθηκε το 5ο καλώδιο. Χρησιμοποίησα την μέθοδο ψαρέματος με μεταλλική πετονιά με μια μικρή διαφοροποίηση στον τρόπο, αφαίρεσα τον άξονα του βαριδιού και από εκεί το πέρασα στη βάση του βραχίονα και μετά την άλλη άκρη στο βραχίονα επίσης αφαίρεσα και τον λαστιχένιο σωληνάκι μιας και με δυσκόλευε (το έσπρωξα από το κάτω μέρος της βάσης και με φαλτσέτα το απομάκρυνα ανάμεσα από το βραχίονα και βάση) το δυσκολότερο ήταν η κόλληση στα κλίπς της κεφαλής, τελικά χρησιμοποίησα λίγο καλάι όσο τσίμπησε το κάθε καλωδιάκι (Φυσικά πριν προχωρήσω στην κόλληση των κλιπς δοκίμασα αν χωνεύονται εύκολα και με λίγο πίεση (την πρώτη φορά) εφάρμοσαν άψογα ).
Χωρίς να χάσω χρόνο έστησα πρόχειρα το πικάπ βάρος-antiskate και την κεφαλή στα σημαδάκια της(θέλει ξανά προτράκτορ!!!) και πάτησα το play…..
Έπαθα πλάκα ο ήχος έγινε πεντακάθαρος η ανάλυση σε άλλο επίπεδο (με μόλις ένα λεπτό δοκιμή), πολύ μεγάλη διαφορά άξιζε ο κόπος-χρήματα και με το παραπάνω, σας στο συνιστώ ως την πλέον απαραίτητη αναβάθμιση που πρέπει να κάνετε!!! (Μόλις στηθεί σωστά η κεφαλή θα σας πω και περισσότερα)

OPAMP!
Επίσης δεν περίμενα με μια αλλαγή opamp από άγνωστο σε opa2134 στην κάρτα ήχου Αuzentech X-Fi Prelude 7.1 να δω τόσο βελτίωση, καθάρισε ο ήχος της η ανάλυση αυξήθηκε το μπάσο της και πρίμα της, (με το προηγούμενο έκανε κάτι περίεργα σκαμπανεβάσματα ο ήχος, πλέον είναι ακλόνητος και πλέον με Flac-ape και MFSL πλησιάζει και το advance mcd 203!!!)

Last edited:
Μπραβο!

Εγω δεν εχω βρει ακομα το χρονο για να ολοκληρωσω, μαλλον το Σ/Κ.Οντως τα καλωδια τελικα δεν θελουν πολυ φοβο, και τα μαμισια συγκριτικά ειναι αστεια. Το λαστιχακι στην βάση το διατηρησα, αφου ναι μεν ψαρεψα και εγω αλλα οχι με συρμα, αλλα με τα ιδια τα καλωδια, τυλιγοντας τα μαζι και χρησιμοποιοντας απειρη υπομονη. Σιγουρα ο τροπος σου ειναι πιο ενδεδειγμενος αλλα δεν ειχα λεπτο συρμα(και ως ντραμερ αρα και ασχετος απο μουσικη δεν επαιζε καμια μ χορδη). Συρμα χρησιμοποιηθηκε οπως και στην δικη σου περιπτωση απο τον αξονα του βαριδιου μεχρι την κεφαλη.

Με την γειωση τι εκανες?διατηρησες το ελασμα?

να σου πω την αληθεια το φοβηθηκα. Το καπακι μου φαινεται λιγο μυστηριο, αν και κανει καλη εφαρμογη. Ετσι πηγα πάλι στο έλασμα.

ο audio origami το εχει πάει αλλου, και τελικα φαινεται η πιο σωστη λύση, αλλα dremel δεν βλέπω να βάζω...καλο ειναι και έτσι τελικα, για όσους ενδιαφέρονται ιδου:

http://www.audioorigami.co.uk/ArmWork/RegaRB_250/RegaRB250.htm

τελος και απο εμενα, τα αποτελέσματα μέχρι τώρα εντυπωσιακά...βαθος, διαύγεια και νομιζω καλυτερο ελεγχο του μπασου. Θα ακολουθησουν φωτο για οποιον ενδιαφέρετε

τελος και απο εμενα, τα αποτελέσματα μέχρι τώρα εντυπωσιακά...βαθος, διαύγεια και νομιζω καλυτερο ελεγχο του μπασου. Θα ακολουθησουν φωτο για οποιον ενδιαφέρετε

kαλες ακροασεις.....
περιμενουμε φωτο και περισοτερες εντυπωσεις :singer:
λεω να αλαξω κ εγω τα καλωδια στον RB300!

να σαι καλα...οριστε μερικες φωτο, η επεμβαση αξιζει και με το παραπανω.

Attachments

• 1.00008r.jpg
    1.00008r.jpg
    74.2 KB · Views: 181
  • 1.00009r.jpg
    1.00009r.jpg
    86.4 KB · Views: 161
  • 1.00012r.jpg
    1.00012r.jpg
    56.8 KB · Views: 165
  • 2.00007r.jpg
    2.00007r.jpg