Aνακύκλωση και νοοτροπίες...

ΜΗΤΣ

Supreme Member
19 June 2006
3,440
Athens, Greece
Διάβαζα σήμερα σε εφημερίδα για το εν λόγω θέμα εδώ στην Eλλάδα μας. Eίναι αλήθεια ότι η όλη υπόθεση δεν προωθείται καθόλου. 14% ανακύκλωση ενώ το χαμηλότερο στην EU είναι 30%!!! H πιό βρώμικη πόλη σύμφωνα με έρευνες. Tραγικό που είμαστε έτσι. Kαι το λέω αυτό γιατί δεν φταίει μόνο η πολιτεία αλλά φυσικά και ο πολίτης.

Στη γειτονιά μου (Κουκάκι) υπήρχανε δυό κάδοι γαι χαρτί. Κάποια στιγμή πριν 3-4 μήνες τους πήρανε και δεν τους ξαναφέρανε! Εγώ είχα γεμα´το το πορτμπαγκάζ με χαρτί για ανακύκλωση περιμένοντας να τους ξαναφέρουν. Τίποτα. Τα πέταξα στα καναονικά σκουπίδια και πλέον δε μαζεύουμε χαρτί. Γυαλιά επειδή δεν υπάρχει τίποτα κοντα´έρχεται μαι φίλη και τα πηγαίνει στη γειτονιά της που υπάρχει.
Πως θα γίνει δηλαδή? θα τους κυνηγάμε? Ή να τα κάνουμε πακέτο και να τα στέλνουμε συστημάνα?

Γενικότερα είμαστε πολύ βρόμικοι.
Εδώ δε πετάμε τα σκουπίδια μας στους κάδους και στα καλάθια
-'οπου υπάρχουν βέβαια- θα κάνουμε ανακύκλωση ?
Εδώ όποιος έχει σκύλο, τα κάνει ο σκύλος και τ'αφήνει για να τα μυρίζουν οι
υπόλοιποι σκύλοι.
Μία ζωή εδώ στην Ελλάδα, θέλουμε να φτάσουμε από το 3 στο 10,
πηδώντας τα υπόλοιπα νουμεράκια. Ανακύκλωση ?? χα χα χα

Χτες ήμουν στην έκθεση ECOLIFE. Εκτός από μία-δυο εταιρίες που ανακυκλώνουν ηλεκτρικές συσκευές ή αυτοκίνητα, δεν είδα κάποιον φορέα που να μαζεύει υλικά όπως χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο κλπ. Πραγματικά, πολύς κόσμος θέλει να εφαρμόσει ανακύκλωση αλλά δεν του δίνεται η ευκαιρία. Ακόμα και αυτοί οι κάδοι που έχουν στο Σύνταγμα και αλλού, είναι εντελώς αδύνατο να ικανοποιήσουν τις ανάγκες χιλιάδων, για να μην πω εκατομυρίων κατοίκων. Αν είσαι πεζός στο κέντρο, καλά να πετάξεις το μπουκαλάκι σου. Αλλά εγώ που μαζεύω 1-2 μήνες μπουκάλια και μπαταρίες και άλλα, εχω μπουχτίσει να πηγαίνω βραδυάτικα (για να μην έχει κίνηση) και να διπλοπαρκάρω και να τρέχω σαν τη τρελή να αδειάσω ένα-ένα τα μπουκαλάκια μου πριν με βρίσει κανένας ταξιτζής (που είναι πιάτσα εκεί).

Στο εξωτερικό, κάθε γειτονιά έχει το χώρο όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι οι κάδοι ανάλογα με το υλικό (ακόμα και 3 είδη γυαλιού υπάρχουν), παρκάρεις πολιτισμένα και ξεφορτώνεις με το πάσο σου. Ή, περνάνε 1 φορά το μήνα και τα μαζεύουν.

Δηλαδή, να θες να κάνεις το σωστό και να μην υπάρχει τρόπος!:mad:

johnywh said:
Στη γειτονιά μου (Κουκάκι) υπήρχανε δυό κάδοι για χαρτί. Κάποια στιγμή πριν 3-4 μήνες τους πήρανε και δεν τους ξαναφέρανε!

Στην δικια μου, τους εσπασαν (2 ηταν) , ετσι ωστε να ανοιγουν απο επανω , και τους εκαναν καδους για σκουπιδια ............

Εγώ μαζεύω τα γυάλινα μπουκάλια και τα πηγαίνω με τη συγκοινωνία στο Σύνταγμα ή στους Αμπελοκήπους να τα πετάξω. Και να μη βρίσκω θέση να καθίσω στο λεωφορείο και να υποφέρουν τα χέρια από το βάρος κλπ.

Απέναντι από το παλιό μου σπίτι υπάρχει σχολείο. Είχαν τοποθετήσει δυο κάδους για χαρτιά, οι οποίοι μετά από μερικούς μήνες εξαφανίστηκαν. Έπαιρνα , λοιπόν, τις σακουλίτσες(-άρες) μου και πήγαινα 20 λεπτά δρόμο με τα πόδια για να τα πετάξω αλλού. Μέχρι που ο εκεί κάδος γέμισε - σίγουρα από 'μένα και μόνο! - και δεν αδειάστηκε ποτέ.

Αλήθεια, γιατί να τα κάνω αυτά σε ένα κράτος που σε κάνει να αισθάνεσαι μ@λ@κ@ς?

Last edited:
α εγω εκανα αλλο συστημα:
επειδη το ΤΕΕ στελνει το ενημερωτικο δελτιο καθε βδομαδα και το οποιος γενικα ειναι για 10 λεπτα διαβασμα και πεταμα (εκτος εξαιρεσεων) τους εβαλα να το στελνουν εδω πολωνια οπου εχει αβερτα καδους για ανακυκλωση.

αισχος παντως τοθεμα με τους καδους.
μαζευα και εγω μπουκαλια χαρτια κλπ και επερνα τουςδρομους με το καροτσακι σαν τον ρακοσυλλεκτη.
ντροπη τους και αισχος. παλι καλα που ο γερμανος μαζευει μπαταριες για ανακυκλωση (ελπιζω δηλαδης οτι δεν τις πεταει καπου)

Απάντηση: Re: Aνακύκλωση και νοοτροπίες...

πανκροκ said:
αισχος παντως τοθεμα με τους καδους.
μαζευα και εγω μπουκαλια χαρτια κλπ και επερνα τουςδρομους με το καροτσακι σαν τον ρακοσυλλεκτη.
ντροπη τους και αισχος. παλι καλα που ο γερμανος μαζευει μπαταριες για ανακυκλωση (ελπιζω δηλαδης οτι δεν τις πεταει καπου)

Τις μπαταρίες τις ανακυκλώνουμε αρκετά στην Ελλάδα. Από τα υπόλοιπα πάσχουμε.
Καλά, δε θα γυρίσεις από την Πόλσκα; Θα θυμηθείς τη γλύκα του να ζεις Ελλάντα!:p

Mπράβο σε όσους και όσες πάντως έχουν το κουράγιο για όλη αυτή την διαδικασία. Σίγουρα αν υπήρχαν λύσεις από την πολιτεία πιστεύω ότι τα πράγματα θα ήταν αλλιώς. Ξέρω τυπογραφεία και διαφημιστικές άπειρες που πετάνε τόνους χαρτί χωρίς φυσικά να ανακυκλώνουν. Kρίμα. Bέβαια στο εξωτερικό ο κάθε κάτοικος έχει και διάφορους κάδους σπίτι του για να ξεχωρίζει τα σκουπίδια του. Δεν νομίζω να δεχόταν ο έλληνας να το έκανε αυτό. Mια φίλη μου από λάθος που πέταξε έξω στη Γερμανία νομίζω σε λάθος κάδο κάτι σκουπίδια, ήρθε ο σκουπιδιάρης στην πόρτα και της έκανε παρατήρηση και ο ξενοδόχος της μετάφραζε. Mάλιστα της την χαρίσαν γιατί ήταν τουρίστρια και δεν ήξερε. Kαλή φάση λέω εγώ!

"Ξέθαψα" ένα νήμα από το 2006, σχετικά με την ανακύκλωση.

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι γίναμε καλλίτεροι, αλλά πόσο καλλίτεροι?

Πχ, εξακολουθούμε (αρκετοί απο εμάς) να πετάμε τις μπαταρίες στα σκουπίδια ή τις φυλάμε (ευλαβικά) για τις πετάξουμε σε συγκεκριμένα σημεία?

Τα πλαστικά μπουκάλια, τα κουτάκια μπύρας, τις πλαστικές σακούλες (ειδικά όταν είμαστε σε απόμερη παραλία χωρίς κάδους)?

Τα παλαιά έπιπλα, στρώματα κλπ. τα βγάζουμε στην εξώπορτα και όποιος τα πάρει?

Τέλος μία ερώτηση προς τους γονείς: το σχολείο διδάσκει/αναφέρει κάτι γι αυτό το θέμα?

Εγω τα κανω ολα αυτα παραπανω, και απ'οτι ξερω και οι φιλοι μου.

Ξεχασες ενα βασικο στην επιλογη το χαρτι, χαρτονι.

Τα κανω αυτα αλλα κατι σκεφτομαι παραλληλα οτ καποιοι κανουν και λεφτα στην πλατη μας μεσω της επιλογης, παλιοτερα υπηρχε η consigne, δηλαδη ενα συμβολικο αντιτιμο οταν εφερνες ενα μπουκαλι.
Καποιοι πληθυσμοι σε οικονομικες δυσκολιες μαζευαν το χαρτονι για παραδειγμα, το μεταπολουσαν και εβγαζαν ενα κομματι ψωμι. Η τα μεταλα και βγαζαν μερωκαματο.

Τωρα κανεις ολη την δουλεια και καποιος ιδιωτης γινεται πλουσιος.

Τα ογκωδη, τηλεφωνεις στην υπηρεσια της δημαρχιας και "δινεις ραντεβου", δηλαδη μια ημερομηνια και το σημειο που θα τα βγαλεις για να περασει η αντιστοιχη υπηρεσια.

Ολα βαινουν προς το καλυτερο. Απο αποψη οικολογιας.

Εγώ μονο μπαταρίες ανακυκλώνω.
Δεν έχω κάδο στην περιοχη μου και δεν καθομαι να βαζω τα σκουπίδια στο αμαξι για να πάω να τα πεταξω.
Το σχολειο διδασκει κανονικα τα περί ανακύκλωσης και τώρα με εχει χώσει η κόρη μου 1ης δημοτικού μαθήτρια να τα ανακυκλώνουμε.

Κάδοι ανακύκλωσης δίχως παιδεία δεν έχουν νόημα.
Στις περισσοτερες περιοχές που κυκλοφορώ υπάρχουν μπλε κάδοι ανακύκλωσης συσκευασιών αλλά μέσα πετά ο καθένας ότι του καπνίσει. Ούτε καν ξέρει ο κόσμος (που κάνει την κίνηση) τι μπορεί να πετάξει μέσα με αποτέλεσμα να κάνει ζημιά παρά καλό.
Τσάμπα κόπος μου φαίνεται αλλά συνεχίζω και μαζεύω ευλαβικά τα πάντα για ανακύκλωση μιας και ειναι το ελάχιστο που μπορώ να προσφέρω.

Re: Απάντηση: Aνακύκλωση και νοοτροπίες...

Κάδοι ανακύκλωσης δίχως παιδεία δεν έχουν νόημα.
Στις περισσοτερες περιοχές που κυκλοφορώ υπάρχουν μπλε κάδοι ανακύκλωσης συσκευασιών αλλά μέσα πετά ο καθένας ότι του καπνίσει. Ούτε καν ξέρει ο κόσμος (που κάνει την κίνηση) τι μπορεί να πετάξει μέσα με αποτέλεσμα να κάνει ζημιά παρά καλό.
Τσάμπα κόπος μου φαίνεται αλλά συνεχίζω και μαζεύω ευλαβικά τα πάντα για ανακύκλωση μιας και ειναι το ελάχιστο που μπορώ να προσφέρω.

+1

και εγώ ανακυκλώνω σε μπλε κάδους, γυαλί και χαρτί χωριστά (υπάρχουν στην περιοχή μου),
μπαταρίες και λάμπες σε κάδους στο τοπικό μάρκετ (που έχει και ανακύκλωση ελαίων, που δεν έχω χρησιμοποιήσει)

δυστυχώς στην Ελλάδα, ελάχιστοι είμαστε αυτοί που κάνουμε χρήση της ανακύκλωσης, αν κρίνω από πολλά και μεγάλα υλικά που θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν μέσα σε κάδους σκουπιδιών,

και το χειρότερο είναι ,
ότι πολύ συχνά πάω χαρτιά σε κίτρινους κάδους, ή άλλα υλικά σε μπλε, και βλέπω μέσα αποφάγια, χώματα, μπάζα, πολύ συχνό φαινόμενο, που δείχνει εγλκηματική αδιαφορία για το περιβάλλον και το κοινωνικό σύνολο

Re: Απάντηση: Aνακύκλωση και νοοτροπίες...

+1

Ακομα και απο πρακτικη σκοπια να το δεις κανεις (περα απο την προστασια του περιβαλλοντος) αξιζει.

Εχεις ενα μικρο καδο κουζινας για οργανικα που ειτε τα πετας σε μικρες δοσεις στο καδο της γειτονιας η αν εχεις το χωρο τα κανεις κομποστ
Και ενα καδο μεγαλο καπου εξω/μπαλκονι για ανακυκλωση που πετας ποιο αρεα ολα μαζι τα ανακυκλωσιμα.

Εννοειτε μπαταριες και μικροσυσκευες σε ειδικους καδους.

Στην δικη μου γειτονια παντως, ενα απορριματοφορο ερχεται και αδειαζει ολους του καδους. Και τους πλε, και τους αλλους. Ολα μαζι...

Ντίνο έχεις δίκιο - συμβαίνει, ενώ βέβαια υπάρχουν οι κατάλληλες λύσεις, αλλά υποθέτω ότι δεν υπάρχουν τα ευρώ!

g1.jpg

Αν και στην Πλατεία εδώ κοντά μας είχε ένα μεγάλο σπιτάκι που ανακύκλωνες τα πάντα ξεχωριστά.. το πήρανε πριν λίγο καιρό!

Ευτυχώς αφήσανε κάδο μόνο για χαρτί, και έχω ξεσαβουρώσει καρότσια από παλιά περιοδικά, εφημερίδες και καταλόγους-διαφημιστικά!
(Εάν δεν τον αδειάσει κανένας άλλος..)

Μετά.. αλλά και τώρα, πετάω σε μπλε κάδους, τα σχετικά!
Μάλιστα φέρανε πρόσφατα μπλε κάδο στην γωνία του δρόμου μου!

Και ιδίως τώρα που δεν αγοράζουμε πια σακούλες.. (για σκουπίδια..)
έχω ειδική τσάντα για τα υλικά προς ανακύκλωση! ;)