Αναλογική εγγραφή

westsound

Supreme Member
13 February 2008
4,544
Kως
Είχα το LP απ τα νιάτα...και έπαιζε έτσι που καταλαβαίνεις ότι έχει φθαρεί.έτσι το άκουγα μόνο από cd έκδοση,Mp3,και αντιγραμμένο...
Χθες μου το δάνεισε κάποιος καινούριο ¨και σε καλή κατάσταση ,του εμπορίου και όχι audiophile,http://www.ebay.co.uk/itm/BAR-KAYS-...345?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item20fb6a3229.
Μιας και το είχα για λίγο στα χέρια μου έκανα μια αναλογική κόπια με ότι είχα στημένο εκείνη την ώρα δηλαδή με Lenco l75/Linn Basic plus (improved),zvc κεφαλή και βελόνα SAS,μέσω του Linn kairn (με το μεγάλο phono εσωτερικά) και περνώντας αναλογικά το σήμα σαν κασετόφωνο στο Pioneer 609 cd-recorder και καλώδιο canare ,παλιό αλλά ακριβό τότε..
Το αντίγραφο είχε drive,σωστότερη ατάκα,ομαλότερη ροή στο χρόνο απ το original cd και τα άλλα formats,παίζοντας και με το cd της Linn (Karik 2) ,αλλά και με meridian,Marantz 6000 kis...
Γενικά η διαφορά μεγάλη απ τον 'αναλογικό κλώνο"..που ακόμα και ο πιτσιρικάς το άκουγε.
Τέτοιες συγκρίσεις έχω ξανακάνει παλιά ,επειδή ασχολούμαι με αντιγραφές,απλά το χθεσινό έβγαζε μάτια.
Δεν έκανα καμιά σοβαρή ισοστάθμιση ...καν

Το ότι άκουσες στο συγκεκριμένο σύστημα κατά την δική σου άποψη βελτίωση αυτό δεν σημαίνει ότι ισχύει. Η όλη διαδικασία αντιγραφής που ακλούθησες είναι καθαρά υπόθεση υποβάθμισης του πρότυπου.
Το γεγονός ότι εσύ άκουσες αναβάθμιση είναι καθαρά θέμα αναπαραγωγής στο συγκεκριμένο σύστημα.
Όταν λες δεν έκανες καμία σοβαρή ισοστάθμιση καν τι ακριβώς εννοείς?

Το ότι άκουσες στο συγκεκριμένο σύστημα κατά την δική σου άποψη βελτίωση αυτό δεν σημαίνει ότι ισχύει. Η όλη διαδικασία αντιγραφής που ακλούθησες είναι καθαρά υπόθεση υποβάθμισης του πρότυπου.
Το γεγονός ότι εσύ άκουσες αναβάθμιση είναι καθαρά θέμα αναπαραγωγής στο συγκεκριμένο σύστημα.
Όταν λες δεν έκανες καμία σοβαρή ισοστάθμιση καν τι ακριβώς εννοείς?

Δεν εννοούσα ότι έκανα αναβάθμιση.
Το μουσικό θέμα το είχα και το άκουγα ,από ψηφιακές μορφές,μιας και ο δίσκος πολύ παλιός και πολυ-χρησιμοποιημένος σε ραδιοφωνικές εκπομπές (πειρατικές και μη ),και σε άλλα συστήματα,είχε φθαρεί...
Αντιγράφοντας έναν καινούριο και καλογραμμένο δίσκο μέσα από την αναλογική διαδικασία εννοείται ,το αποτέλεσμα όχι σε ένα σύστημα full Linn (διενίσχυση) αλλά και στα υπόλοιπα 2 με άλλα ηλεκτρονικά,έπαιζε καλύτερα απ την ψηφιακή original μορφή του μουσικού θέματος (cd )που είχα αγοράσει παλιότερα....και εννοώ ότι ο ήχος ήταν πιο γεμάτος,με καλύτερο drive ακριβώς και 'καθαρότερα δυναμικά'...
Λόγω του ότι τον είχα για 1 ώρα περίπου δανικό,δεν πειραματίστηκα με στάθμες και έπαιξα κοντά στα κόκκινα του αντιγραφέα...
Δεν θέλω να ξύσω πληγές αέναων συζητήσεων περί αναλογικού και ψηφιακού ,απλά προφανώς έπαιξε το ρόλο του και το lenco...ο ρυθμός τέλος πάντων ήταν καλύτερος...στην αναλογική κόπια.Αυτό ακούω.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Εννοείται ότι δεν υπάρχει καμιά σύγκριση παίζοντας τα ίδια αγαπημένα κομμάτια μέσω μουσικών πλατφόρμων ,γιατί εκεί η διαφορά είναι μεγάλη καθώς με spotify ακούω πολύ χάλια...σαν πηγή..

BAR KAYS.: SOUL FINGER..[/QUOTE

Στο album των Booker T & the MGs..ειδικά σ αυτό τα fenders ,με την τροχαλία,παίζουν ρυθμικότερα απ το original παλιά βέβαια εγγραφής cd..
Ενώ και απ το album Milie Jackson 'if loving you is wrong,i dont want to be right ,που συγκρίνω αυτήν τη στιγμή..

επειδή έχω ασχοληθεί με το άθλημα παλιά, o ήχος από την εγγραφή αυτή είναι καλύτερος από τον ήχο των cd . ακόμα και τα cd που δημιούργησα από την εγγραφή αυτή ήταν πολύ καλύτερα , είχαν πιο αναλογικό ήχο .

επειδή έχω ασχοληθεί με το άθλημα παλιά, o ήχος από την εγγραφή αυτή είναι καλύτερος από τον ήχο των cd . ακόμα και τα cd που δημιούργησα από την εγγραφή αυτή ήταν πολύ καλύτερα , είχαν πιο αναλογικό ήχο .

Το θέμα το 'θυμήθηκα' μετά από συνομιλίες που έχω τελευταία με τουρίστα 'βινυλιόφιλο' μετά από μία τυχαία συνάντηση,όπως αυτές που σε άλλα θέματα αναφέρθηκα παλιότερα.
Ο επισκέπτης που έχει προσβάσεις σε μεγάλες δισκοθήκες και δουλεύει εκτός από το site που ανέφερα και σε μεγάλο studio στη M.Βρετανία,ήταν η αιτία να ξαναμιλήσω για για το θέμα..
Παλιότερα που είχαμε σε κυκλοφορία 3 έντυπα για το χόμπι μας,είχα μιλήσει και με τους 3 editors,o ένας από τους οποίους εξόρκιζε τις 'κόπιες',λόγω των πνευματικών δικαιωμάτων κ.λ.π,ενώ ο έτερος με βοήθησε προτείνοντάς μου και cdr (αυτά με επίχρυση κάλυψη),αλλά και τρόπο να κάνω ακριβή αντίγραφα...συγκεκριμένα μου πρότεινε σαν ακριβέστερο επιτραπέζιο burner,yamaha,taskam, και sony 33,ειδικά το πρώτο,που όπως μου είπε με έναν ειδικό τρόπο ' έκαιγε ' υψηλοτάτου επιπέδου αντίγραφα...Δεν θα αναφερθώ σε ονόματα εντύπων...οι συζητήσεις αυτές ήταν στις αρχές του 2000,όταν δεν υπήρχαν τα downloads,τα ΕAC, και φυσικά η ενοικίαση τραγουδιών από πλατφόρμες ..άρα και η πρόσκτηση σε μουσικά είδη,παραγωγές,δισκοθήκες,συλλογές κ.α.
Μιλώ βέβαια για τις ψηφιακές εγγραφές από CD PLAYER σε CD-R επιτραπέζια σαν Το DR 700 της MARANTZ ,το 33 της SONY,και το 609 της PIONEER τα οποία είχα.Τα αποτελέσματα σε σύγκριση με τα πρωτότυπα ήταν εξαιρετικά με καλό ψηφιακό καλώδιο (γι αυτό και ξεσήκωσαν σάλο)...πολύ γέλιο έπεφτε σε Blide tests με κατόχους καλών συστημάτων όπως Maggie,tannoy,PMC (που με διαβάζουν )..
Τα TDK ακριβά cdr for audio use ,είχαν εξαιρετικά αποτελέσματα ,και ο λόγος που έδινες τόσα λεφτά ήταν φυσικά η δημιουργία συλλογών με διάφορους καλλιτέχνες.
Στις προηγούμενες παραγράφους μιλούσα για τις analog αντιγραφές,όπως περίπου.. σαν την χρήση του κασετοφώνου των 70s...
Θυμάται κανείς ντουμπλάρισμα του Dark Side of the moon με SONDEK/KOETSU/DRAGON σε κασέτα μετάλλου?Έτσι ξεκίνησα να πιστεύω στις αντιγραφές....μόνο που αυτές που ανέφερα πέρα από το jiter ,δεν έχουν τόσο θόρυβο,αν οι δίσκοι είναι σε καλή κατάσταση ...και οι συγκρίσεις με τις ψηφιακές τους 'εναλλακτικές' αν και original, μάλλον λόγω παλιών τεχνικών ηχογράφησης ,έχουν διαφορά.....
Τα παραδείγματα που προείπα με Lenco και MM ,έδειχναν εκτός πιο αναλογικά και με καλύτερες δυναμικές και drive...

Για ποιον δίσκο μιλάμε;

https://www.youtube.com/watch?v=BpI1fcJdFrA

Δίχως να θέλω να αμφισβητήσω τις διαπιστώσεις σας, η όλη μεταμόρφωση δίχως να υπολογίζω την απόλυα από αναλογική σε ψηφιακή μετατροπή είναι αποκλειστικά θέμα χρωματισμών σε όλη την αλυσίδα του αναλογικού σήματος ξεκινώντας από το πικαπ μέχρι να αναλογικά στάδια της συσκευής cd-recorder. Το ότι θεωρείτε ακόμα ότι είναι και καλύτερο από το γνήσιο cd που η μεταφορά έγινε από ότι πιο αναλογικό υπάρχει την αναλογική ταινία, μόνο καθαρά σαν θέμα γούστου μπορεί να θεωρηθεί και όχι θέμα μηχανημάτων και τρόπου μεταφοράς.

https://www.youtube.com/watch?v=BpI1fcJdFrA

Δίχως να θέλω να αμφισβητήσω τις διαπιστώσεις σας, η όλη μεταμόρφωση δίχως να υπολογίζω την απόλυα από αναλογική σε ψηφιακή μετατροπή είναι αποκλειστικά θέμα χρωματισμών σε όλη την αλυσίδα του αναλογικού σήματος ξεκινώντας από το πικαπ μέχρι να αναλογικά στάδια της συσκευής cd-recorder. Το ότι θεωρείτε ακόμα ότι είναι και καλύτερο από το γνήσιο cd που η μεταφορά έγινε από ότι πιο αναλογικό υπάρχει την αναλογική ταινία, μόνο καθαρά σαν θέμα γούστου μπορεί να θεωρηθεί και όχι θέμα μηχανημάτων και τρόπου μεταφοράς.

Για να είμαι ακριβής ,είπα ότι είχε καλύτερο drive και δυναμικά...όταν τον ψηφιοποιούσα,έπρεπε να τον ακούω για χειρωνακτική αλλαγή των tracks,και finalize ..τον σύγκρινα με την ψηφιακή εκδοχή του,όπου διαπίστωσα ότι έπαιζε καλύτερα απ το αναλογικό ειδικά σ αυτά τα σημεία που αναφέρω,και έχω την εντύπωση ότι δεν πέρασαν σαν 'παραμόρφωση' στον κλώνο,παρόλα αυτά όμως η αίσθηση της γενικής απόδοσης των δύο φορμά ,έδειχνε δαγκωτό το δίσκο..και θα δοκιμάσω με PINK TRIANGE/ALPHASON/FROG την επόμενη φορά...κάτι που έκανα παλιότερα..
Συνήθως αυτές τις αναλογικές εγγραφές τις κάνω σπάνια,όταν πχ βρίσκω ξανά κάποιο δίσκο που μου χάλασε,ή όταν είναι κάποιο θέμα που δεν το ξέρω καλά και μου το προτείνει..Πάντως δεν βλέπω θέμα παραμορφώσεων ,παίζοντάς τα και τα AUDIO R/PMC.

Τέλος πάντων όπως και να ακούγεται η κόπια σε σχέση με το αντίγραφο υπονοώντας το προσωπικό αισθητήριο ένστικτο του καθενός (επειδή την άποψη που ακούω την έχουν και άλλοι ),η 'τεχνική' αυτή είναι χρήσιμη όταν δεν μπορείς να βρεις ή να αποκτήσεις κάποιο δίσκο που σου άρεσε..

Φίλος φανατικός της Ethnic Jazz,και του Cosmos Radio πριν κλείσει,βρέθηκε Σενεγάλη και αγόρασε κάποιες σπάνιες ντόπιες φωνές,μια απ τις οποίες εκτός απ το Cosmos ,άκουσα μόνο σε μία εκπομπή από τη γείτονα χώρα που λεγόταν Fuji Sunday ,κάθε Κυριακή έπαιζε με Radio Dj κάποιον Memet Karan ...κάτι τέτοιες περιπτώσεις 'ντουμπλάρεις'..απλά για να το ακούς όποτε θες....

Το άτιμο το αυτί όμως όσο και να προσπαθώ να το πείσω ότι είναι αντιγραφή και άρα υποδεέστερο....συγκρίνοντας υποτίθεται κλώνους αντίγραφα original δίσκου ....
Θα θυμάστε τι έγραφε ο ΗΧΟΣ για τις τελευταίες παραγωγές LP στην χώρα μας τέλη 80ς αρχές 90ς...
Να θυμίσω και ψηφιακές εγγραφές που απλά δεν ακούγονται απ την περίοδο αυτή.....(εννοώ του εμπορίου)..και όχι audiophile cds..