Αναλογική σύνδεση κάρτας ήχου με ενισχυτή για HD ήχο

Re: αναλογική σύνδεση κάρτας ήχου με ενισχυτή για HD ήχο

Συμφωνώ με τον Αντώνη σε γενικές γραμμές, καθώς αλλάζοντας συχνά ενισχυτές, έχω αποκομίσει την εντύπωση, πως υπάρχει αισθητή βελτίωση των αλγόριθμων που τρέχουν τα τελευταία 2-3 χρόνια, ενώ και τα συστήματα
ισοστάθμισης έχουν γίνει πιο αποδοτικά. Για να γίνω πιο σαφής, παρατηρώ ότι το ηχητικό πεδίο είναι πια πιο σφαιρικό και ομοιογενές, αλλά ενδεχομένως δεν είναι μόνο οι ενισχυτές που σε ορισμένους τομείς βελτιώθηκαν, αλλά
και (πρωτίστως ίσως)τα soundtracks.
Από την άλλη αρκετοί νέοι προσιτοί ενισχυτές, χάνουν σε ποιότητα κατασκευής σε σχέση με παλαιότερα μοντέλα και συχνά και σε ικανότητα οδήγησης των ηχείων.
Σε καμία περίπτωση όμως δεν "οδηγείς όχημα 15ετίας". Ειδικά μάλιστα όταν έχεις περιορισμούς σε εντάσεις, όπως αναφέρεις, είναι λίγο αμφίβολο το αν αξίζει να πας στα "νέα" φορμά. (που μόνο νέα δεν είναι πλέον).
Για να πάρεις 50% βελτίωση,μάλλον θα πρέπει να βάλεις πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη και να αναβαθμίσεις όλο το σύστημα. Μόνο με τα νέα φορμά δεν θα την πάρεις.
Το κεντρικό ηχείο, ενώ συχνά υποτιμάται από τους κατασκευαστές, για λόγους χωροταξικούς και αισθητικούς, είναι αυτό που επωμίζεται το μεγαλύτερο βάρος. Ηχειάκια, όσο το δυνατόν μικρότερα και αβαθή είναι επιβεβλημένο να αποφεύγονται.
Σε μικρούς χώρους, όπου τα ηχεία της τριάδας -L-C-R- βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μακράν καλύτερο χωρίς κεντρικό και με τον ενισχυτή ρυθμισμένο στη θέση phantom.
Επειδή όμως, τα πάντα είναι και θέμα γούστου, καλό είναι να κάνουμε τις δοκιμές μας και να αποφασίζουμε μόνοι μας. Άλλωστε δεν κοστίζουν.

Για να δούμε τι θα ακούσεις από την κάρτα ήχου...

Re: αναλογική σύνδεση κάρτας ήχου με ενισχυτή για HD ήχο

Μια ερώτηση πάνω στο θέμα. Βλέπω στους καινούργιους πολυκάναλους δεν υπάρχουν οι αναλογικές είσοδοι που έδειξε ο φίλος. Άρα δεν υπάρχει τρόπος να συνδεθεί αναλογικά μια κάρτα ήχου για 5.1? Π.χ. στον vsx 923 πως θα μπορούσε να συνδεθεί αναλογικά μια creative z ας πούμε

Attachments

Re: Απάντηση: αναλογική σύνδεση κάρτας ήχου με ενισχυτή για HD ήχο

Μια ερώτηση πάνω στο θέμα. Βλέπω στους καινούργιους πολυκάναλους δεν υπάρχουν οι αναλογικές είσοδοι που έδειξε ο φίλος. Άρα δεν υπάρχει τρόπος να συνδεθεί αναλογικά μια κάρτα ήχου για 5.1? Π.χ. στον vsx 923 πως θα μπορούσε να συνδεθεί αναλογικά μια creative z ας πούμε
Προφανώς με τα καλώδια που έδειξε στο ποστ #3 ο artman, σε μία από τις αναλογικές εισόδους που έχει ο ενισχυτής. Αριστερά από τις συνδέσεις των front ηχείων. (DVD, Analog in). Αν και στην περίπτωση της creative z, η ψηφιακή σύνδεση είναι μονόδρομος αφού δεν θα μπορείς να έχεις πολυκάναλο ήχο με την αναλογική είσοδο.

ok έχω παραγγείλει και περιμένω τα καλωδιάκια και ανάλογα του αποτελέσματος θα μείνω με οπτική ή θα παώ με αναλογικές.

πάντως από την παραπάνω κουβέντα και ειδικά από την προτροπή του αντώνη για αναβάθμιση ηχείων και ενισχυτή μου δημιουργήθηκε ο εξής προβληματισμός:
ως σήμερα είχα την εντύπωση ότι το setup μου ήταν αξιοπρεπές, ότι ο 1500 τα πήγαινε καλά και στο κομμάτι της ισοστάθμισης με το YPAO αλλά και στο να οδηγεί καλά τα wharfedale (τα μπροστά, τα πίσω δεν έχουν ανάγκη).
πχ αν το παρομοίαζα με αμάξι θα έλεγα ότι έχω ένα golfάκι 5ετίας. μήπως τελικά έχω μείνει τόσο πίσω και οδηγώ seicento 15ετίας και δεν το έχω πάρει χαμπάρι?

γενικά δεν είμαι πολύ του ήχου, στην εικόνα το μάτι μου είναι πιο εκπαιδευμένο και εκτιμά έναν καλό προβολέα και βλέπω διαφορές παίζοντας με τις ρυθμίσεις του HTPC, αλλά στον ήχο είτε λόγω των περιορισμών του διαμερίσματος σε εντάσεις είτε λόγω των αισθητικών περιορισμών στο καθιστικό, βολεύομαι και με πιο μέτριο ήχο χωρίς να νιώθω ότι χάνω πολλά.
και για να το κάνω πιο συγκεκριμένο:
θα λέγατε ότι η αναβάθμιση σε έναν HD receiver θα μου έδινε πχ +50% στο κομμάτι του ήχου?
αντώνη την αλλαγή του κεντρικό την έγραψες τυχαία ή αναφερόσουν συγκεκιμένα στο δικό μου yamaha? έχω διαβάσει διάφορα για το κεντρικό, άλλοι λένε ότι είναι το πιο σημαντικό ηχείο σε ένα σύστημα, άλλοι το παραλείπουν και το βάζουν Phantom στα δύο μπροστινά. εμένα δεν μπορώ να πω ότι με συγκινεί τόσο πολύ ή ότι μου κάνει τόση διαφορά.
για το πίσω κανάλι (wharfedale pps-1) δυστυχώς δε μπορώ να κάνω πολλά, δεν θέλω αισθητικά να έχω πίσω από τον καναπέ δύο ξεκάρφωτα ηχεία.

κάθε σχόλιο στον παραπάνω προβληματισμό ευπρόσδεκτη.
Όσο για τον RX-V1500, τα ηχεία σου δεν τα έχω ακούσει, νομίζω ότι δύσκολα θα βρεις σημερινό ενισχυτή κάτω από 800 που να παίζει τόσο καλά. Μπορεί να μην έχει τα σημερινά καλούδια, ούτε καν HDMI, αλλά από ήχο είναι πολύ καλός. Ήταν καλύτερος και από τον RX-V2500. Αυτό το έχω διαβάσει σε συγκριτικό τεστ.
Πήρα τον RX-V771 και ναι μεν παίζει τα σύγχρονα format, και με δύο HDMI out και.... και... αλλά ηχητικά υπολείπεται. Με την πρώτη ευκαιρία, θα δοκιμάσω τον RX-V1500 σαν τελικό.
Όσο για τα ηχεία, ένα σωστό ηχητικό ταίριασμα στην μπροστινή τριάδα, είναι για μένα το πιο σημαντικό. Τα υπόλοιπα, η ενασχόληση και η πείρα που δίνει η συχνή ακρόαση θα έρθουν σιγά - σιγά.

Δυστυχώς οι αναλογικές πολυκάναλες εισόδοι και εξόδοι έχουν αρχίσει να εξαφανίζονται από τους ενισχυτές...