Αναλογική σύνδεση Υπολογιστή με ενισχυτή στα 6,5m είναι εφικτή;;;

Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να συνδέσω αναλογικά τον ενισχυτή μου με τον υπολογιστή σε απόσταση 6,5m ώστε να έχω τη βέλτιστη ποιότητα στον ήχο των δίσκων Blue- Ray. O υπολογιστής είναι συνδεμένος τώρα με τον ενισχυτή με S/PDIF . και ο ήχος δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα ούτε σε απλά DVD αλλά ούτε σε Blue –Ray . Έχω διαβάσει όμως στο φόρουμ ότι ο αναλογικός ήχος είναι άλλο πράγμα!!!!. Για αυτό και θέλω να κάνω την προσπάθεια της αναλογικής σύνδεσης.
Είναι εφικτή αναλογική σύνδεση σε απόσταση 6,5m; ( Έχω ακούσει ότι όσο πιο μακριά τόσο πιο χάλια ήχος)
Αν ναι θα έχω μεγάλες απώλειες στον ήχο σε σχέση με μία αντίστοιχη αναλογική σύνδεση στο 1m;
Θα πρέπει να αγοράσω κάποια ειδικά καλώδια ή και με απλά RCA δεν θα έχω πρόβλημα με τη σύνδεση αυτή .
Η όλη προσπάθεια είναι να ακούσω καλύτερα τον HD ήχο που έχουν οι Blue –Ray δίσκοι από ότι ακούω τώρα ψηφιακά.
Οι εναλλακτικές μου λύσεις είναι
α) εξωτερική κάρτα ήχου η οποία να πάει κοντά στον ενισχυτή αν με αυτόν τον τρόπο έχω καλύτερο αποτέλεσμα.
β) Αγορά δευτέρου υπολογιστή για να πάει κοντά στον ενισχυτή (ακριβή λύση μη υλοποιήσιμη προς το παρόν)
Ο ενισχυτής μου είναι DENON AVR -1601 και η κάρτα ήχου Sound BLASTER Audigy2 ZS. Ευχαριστώ.

Καλησπερα. Δοκιμασε κατ'αρχην να ακουσεις με 3φθηνα ζευγη rca (οσο πιο καλυτερης θωρακισης βρεις) τα οποια θα συνδεσεις στην καρτα ηχου σου με 3 ανταπτορες σε καρφακι.
Παντως, θα δεις μεγαλυτερη διαφορα στον ηχο αν αγορασεις μια ποιοτικοτερη καρτα ηχου οσον αφορα τα αναλογικα σταδια οπως της Auzentech. Οσο καλα καλωδια και αν εχεις, αν τα αναλογικα σταδια της καρτας σου ειναι μετρια, μετριος θα ειναι και ο ηχος...

Να ρωτήσω και κάτι ακόμη. Αν αλλάξω το φθηνό καλώδιο που έχω (ούτε 20 )στην τωρινή ψηφιακή μου συνδεση (S/PDIF) με ένα πιο ακριβό και επώνυμο ας πούμε ultralink θα έχω πολύ καλύτερο ήχο σε σημείο να ξεχάσω προς το παρόν την αναλογική σύνδεση; Όταν λέω διαφορά στον ήχο εννοώ να γίνεται αντιληπτή από κάποιον που να μην είναι ειδικός.
Ευχαριστώ για τη βοήθεια. Την άλλη εβδομάδα που θα είμαι στην Αθήνα ξεκινάω την έρευνα αγοράς.

Αν πασχεις απο Placebo effect, θα ακουσεις μεγαλες διαφορες...
Αν παλι εισαι φυσιολογικος ανθρωπος....

Re: Απάντηση: Αναλογική σύνδεση Υπολογιστή με ενισχυτή στα 6,5m είναι εφικτή;;;

Αν πασχεις απο Placebo effect, θα ακουσεις μεγαλες διαφορες...
Αν παλι εισαι φυσιολογικος ανθρωπος....
+1
(υπάρχουν και τόσα post στο παρόν θέμα για το εν λόγω effect....)

Καλησπερα. Δοκιμασε κατ'αρχην να ακουσεις με 3φθηνα ζευγη rca (οσο πιο καλυτερης θωρακισης βρεις) τα οποια θα συνδεσεις στην καρτα ηχου σου με 3 ανταπτορες σε καρφακι.
Παντως, θα δεις μεγαλυτερη διαφορα στον ηχο αν αγορασεις μια ποιοτικοτερη καρτα ηχου οσον αφορα τα αναλογικα σταδια οπως της Auzentech. Οσο καλα καλωδια και αν εχεις, αν τα αναλογικα σταδια της καρτας σου ειναι μετρια, μετριος θα ειναι και ο ηχος...
Όταν λέμε αντάπτορες εννοούμε σαν αυτό στην εικόνα ή το άλλο που είναι από τη μία καρφάκι και από την άλλη έχει δύο θήκες για δύο RCΑ;

Attachments

• 9051.jpg
    9051.jpg
    8.7 KB · Views: 13
Η αλήθεια είναι ότι έχω μια μικρή αδυναμία στον καλό ήχο όπως τον αντιλαμβάνομαι εγώ χωρίς όμως να είμαι ειδικός.
Μετά από τα παραπάνω μηνύματα σκέφτομαι δύο επιλογές:
α) Αγορά καινούργιας κάρτας ήχου όπως αυτή που προτείνεται και αναλογική σύνδεση αλλά με φθηνά RCA.
Το πλεονέκτημα αυτής της επιλογής είναι ότι η κάρτα θα χρησιμοποιηθεί και στον καινούργιο υπολογιστή όταν αυτός αγορασθεί.
Το μειονέκτημα ότι με την έλευση του HDMI 1.3 μάλλον θα είναι περιττή χωρίς να είμαι σίγουρος για αυτό.
β)Αγορά καλού ψηφιακού καλωδίου (100- 150 ) και σύνδεση με την υπάρχουσα κάρτα.
Το μειονέκτημα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι το καλώδιο θα είναι άχρηστο όταν θα μπει ο καινούργιος υπολογιστής κοντά στον ενισχυτή (εκτός και αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αλλού).
Ποια πιστεύετε από τις παραπάνω επιλογές θα μου δώσει τον καλύτερο ήχο; Μπορεί να γίνομαι λίγο κουραστικός και ζητάω συγνώμη γι αυτό αλλά τα έχω μπερδέψει λίγο και απ’ ότι φαίνεται τα πράγματα μπαίνουν σε μια σειρά με τη δική σας βοήθεια.

Δείτε το Post με τα οπτικά illusions. Υπάρχει και το αντίστοιχο "cost to buy - illusion" . Σε αυτό, όσο πιο ακριβά πληρώνουμε ένα πράγμα (καλώδιο στην προκειμένη περίπτωση), τόσο καλύτερα παίζει.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Κανένας εγκέφαλος ανθρώπου που πέταξε 2000 σε καλώδιο, δεν θα δεχτεί να το ακούσει χειρότερο η έστω το ίδιο με το φτηνό.

Σε αυτό το illusion έχει βασιστεί και η μεγαλύτερη αγορά το high end! (δεν λέω όλη, υπάρχουν και πραγματικά καλές συσκευές).

Όταν λέμε αντάπτορες εννοούμε σαν αυτό στην εικόνα ή το άλλο που είναι από τη μία καρφάκι και από την άλλη έχει δύο θήκες για δύο RCΑ;

Κατι τετοιο. Η θα παρεις καλωδιο που απο την μια να ειναι καρφακι και απο την αλλη δυο αρσενικα rca, ή ενα απλο ανταπτορακι με καρφακι απο την μια και δυο θηλυκα RCA απο την αλλη..

Η αλήθεια είναι ότι έχω μια μικρή αδυναμία στον καλό ήχο όπως τον αντιλαμβάνομαι εγώ χωρίς όμως να είμαι ειδικός.
Μετά από τα παραπάνω μηνύματα σκέφτομαι δύο επιλογές:
α) Αγορά καινούργιας κάρτας ήχου όπως αυτή που προτείνεται και αναλογική σύνδεση αλλά με φθηνά RCA.
Το πλεονέκτημα αυτής της επιλογής είναι ότι η κάρτα θα χρησιμοποιηθεί και στον καινούργιο υπολογιστή όταν αυτός αγορασθεί.
Το μειονέκτημα ότι με την έλευση του HDMI 1.3 μάλλον θα είναι περιττή χωρίς να είμαι σίγουρος για αυτό.
β)Αγορά καλού ψηφιακού καλωδίου (100- 150 ) και σύνδεση με την υπάρχουσα κάρτα.
Το μειονέκτημα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι το καλώδιο θα είναι άχρηστο όταν θα μπει ο καινούργιος υπολογιστής κοντά στον ενισχυτή (εκτός και αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αλλού).
Ποια πιστεύετε από τις παραπάνω επιλογές θα μου δώσει τον καλύτερο ήχο; Μπορεί να γίνομαι λίγο κουραστικός και ζητάω συγνώμη γι αυτό αλλά τα έχω μπερδέψει λίγο και απ’ ότι φαίνεται τα πράγματα μπαίνουν σε μια σειρά με τη δική σας βοήθεια.

Παρε μια καλη καρτουλα ηχου απο τωρα προκειμενου να απολαυσεις σημερα τα νεα φορμα ηχου αντι να περιμενεις να αγορασεις Player και ενισχυτη που να υποστηριζουν bitstream μεσω Hdmi 1.3...Ποιο οικονομικο ειναι δεν βρισκεις;

Απάντηση: Re: Αναλογική σύνδεση Υπολογιστή με ενισχυτή στα 6,5m είναι εφικτή;;;

Δείτε το Post με τα οπτικά illusions. Υπάρχει και το αντίστοιχο "cost to buy - illusion" . Σε αυτό, όσο πιο ακριβά πληρώνουμε ένα πράγμα (καλώδιο στην προκειμένη περίπτωση), τόσο καλύτερα παίζει.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Κανένας εγκέφαλος ανθρώπου που πέταξε 2000 σε καλώδιο, δεν θα δεχτεί να το ακούσει χειρότερο η έστω το ίδιο με το φτηνό.

Σε αυτό το illusion έχει βασιστεί και η μεγαλύτερη αγορά το high end! (δεν λέω όλη, υπάρχουν και πραγματικά καλές συσκευές).

Που είναι αυτό το Post μπορείτε να με βοηθήσετε να το βρω;

Να ρωτήσω και κάτι ακόμη. Αν αλλάξω το φθηνό καλώδιο που έχω (ούτε 20 )στην τωρινή ψηφιακή μου συνδεση (S/PDIF) με ένα πιο ακριβό και επώνυμο ας πούμε ultralink θα έχω πολύ καλύτερο ήχο σε σημείο να ξεχάσω προς το παρόν την αναλογική σύνδεση;

συγνώμη ρε παιδιά αλλά την θετική απάντηση στην παραπάνω ερώτηση εγώ δεν την καταλαβαίνω.. στην ψηφιακή σύνδεση ουσιαστικά μεταφέρονται μηδενικά και άσσοι. Θελετε να μου πειτε δηλαδή ότι με το "φτηνό" καλώδιο των 20 θα ξεκινήσει μια ακολουθία πχ 01010110 και στην αλλη ακρη του 6μετρου καλωδίου θα εχει γίνει 01110110 ????? nope..

Πιστευω μια λύση στο πρόβλημα του φιλου είναι πώς αν υπάρχει η απαίτηση για καλής ποιότητας καλωδίων αναλογικής συνδεσης, μια εξωτερική κάρτα ήχου διπλα στον ενισχυτή ειναι η πιο ευελικτη λύση.

υπάρχουν 2 πλευρές στο νόμισμα η μια λέει ότι όλα ακούγονται ίδια απλά εμείς νομίζουμε ότι δεν ακούγονται
και η άλλη που λέει οτι όλοι οι πυκνωτές αν και κάνουν την ίδια δουλεία δεν ακούγονται ίδιο όπως και τα καλώδια , οι ενισχυτές, τα ηχεία και πάει λέγοντας.
Όπως όλα τα αμάξια έχουν 4 τροχούς δεν σημαίνει ότι είναι ίδια
απλά διαλέχτε πλευρά στο νόμισμα.
Και για να κάνω τα πραματάκια πιο απλά
όσοι έχετε αλλάξει καλώδια και νομίζετε ότι κάτι ακούσατε και να πείτε ότι πράγματι κάτι γίνεται απλά δεν πείθετε αυτούς που δεν ακούν ή δεν θέλουν να άκουν.
Το ίδιο βέβαια συμβαίνει ότι εμείς που ακούμε δεν μπορούμε να πειστούμε
ότι οι άλλοι δεν ακούν η δεν μποπούν να ακούσουνε.
Απλά διαλέχτε πλευρά στο νόμισμα και με αυτή ζήστε.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Αναλογική σύνδεση Υπολογιστή με ενισχυτή στα 6,5m είναι εφι

Πιστευω μια λύση στο πρόβλημα του φιλου είναι πώς αν υπάρχει η απαίτηση για καλής ποιότητας καλωδίων αναλογικής συνδεσης, μια εξωτερική κάρτα ήχου διπλα στον ενισχυτή ειναι η πιο ευελικτη λύση.

Έχετε υπόψην κάποια αξιόλογη εξωτερική κάρτα ήχου να προτείνετε; Βεβαία να μην κοστίζει μιά περιουσία αλλά και να παίζει καλύτερα από αυτή που έχω.

Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να συνδέσω αναλογικά τον ενισχυτή μου με τον υπολογιστή σε απόσταση 6,5m ώστε να έχω τη βέλτιστη ποιότητα στον ήχο των δίσκων Blue- Ray. O υπολογιστής είναι συνδεμένος τώρα με τον ενισχυτή με S/PDIF . και ο ήχος δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα ούτε σε απλά DVD αλλά ούτε σε Blue –Ray . Έχω διαβάσει όμως στο φόρουμ ότι ο αναλογικός ήχος είναι άλλο πράγμα!!!!. Για αυτό και θέλω να κάνω την προσπάθεια της αναλογικής σύνδεσης.
Είναι εφικτή αναλογική σύνδεση σε απόσταση 6,5m; ( Έχω ακούσει ότι όσο πιο μακριά τόσο πιο χάλια ήχος)
Αν ναι θα έχω μεγάλες απώλειες στον ήχο σε σχέση με μία αντίστοιχη αναλογική σύνδεση στο 1m;
Θα πρέπει να αγοράσω κάποια ειδικά καλώδια ή και με απλά RCA δεν θα έχω πρόβλημα με τη σύνδεση αυτή .
Η όλη προσπάθεια είναι να ακούσω καλύτερα τον HD ήχο που έχουν οι Blue –Ray δίσκοι από ότι ακούω τώρα ψηφιακά.
Οι εναλλακτικές μου λύσεις είναι
α) εξωτερική κάρτα ήχου η οποία να πάει κοντά στον ενισχυτή αν με αυτόν τον τρόπο έχω καλύτερο αποτέλεσμα.
β) Αγορά δευτέρου υπολογιστή για να πάει κοντά στον ενισχυτή (ακριβή λύση μη υλοποιήσιμη προς το παρόν)
Ο ενισχυτής μου είναι DENON AVR -1601 και η κάρτα ήχου Sound BLASTER Audigy2 ZS. Ευχαριστώ.

Κατ' αρχήν ποιός σε έπεισε ότι άμα συνδέσεις αναλογικά το HTPC θα έχεις καλύτερο ήχο;

Για να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους:
Στην περίπτωση της ψηφιακής σύνδεσης ακούς τα DACs του ενισχυτή σου του Denon AVR-1601, ενώ στην περίπτωση της αναλογικής σύνδεσης ακούς τα DACs της κάρτας ήχου σου. Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι τα DACs της κάρτας θα ακούγονται καλύτερα από τα DACs του Denon; Μπορεί και ναι, μπορεί και όχι... Μάλλον όχι θα έλεγα εγώ χωρίς να τα έχω ακούσει. Μόνο αν τα ακούσεις θα μπορείς να πεις σίγουρα.

ΜΗΝ πας να πετάξεις λεφτά αγοράζοντας πανάκριβα καλώδια είτε ψηφιακά είτε αναλογικά.

Επειδή όμως θέλεις να "ψαχτείς" εγώ θα σού πρότεινα την καλύτερη λύση:
Αγοράζεις μία καλή εξωτερική κάρτα ήχου USB όπως αυτή:
http://www.soundblaster.com/products/product.asp?category=1&subcategory=206&product=10702&nav=0
Η συγκεκριμένη κάρτα βγάζει μέχρι 96/24 και έχει πολύ καλό αναλογικό ήχο.
Τοποθετείς την κάρτα ΚΟΝΤΑ στον ενισχυτή σου και την συνδέεις με το PC με 6.5 μ. καλώδιο USB. (Μην ακούς που λένε ότι οι προδιαγραφές του USB επιτρέπουν μέγιστο μήκος 5 μ. Και στα 6.5 μ. δουλεύει μια χαρά) Αγοράζεις δηλαδή ένα 5μετρο USB καλώδιο (πολύ φθηνό) και το συνδέεις σαν επέκταση του καλωδίου που έχει ήδη μέσα στην συσκευασία η κάρτα.
Κατόπιν συνδέεις τις 5.1 αναλογικές εξόδους της κάρτας με αξιοπρεπή RCA μικρού μήκους στις 5.1 διακριτές εισόδους του Denon. Και επίσης βάζεις και μία οπτική ίνα για να συνδέσεις και ψηφιακά την κάρτα με τον Denon.

Πλεονεκτήματα:
1. Δεν πέταξες ένα σωρό λεφτά να αγοράσεις πανάκριβα αναλογικά ή ψηφιακά καλώδια μεγάλου μήκους με αμφίβολο αποτέλεσμα. Αντ' αυτών αγόρασες ένα 5μετρο USB που δεν κάνει πάνω από 10 ευρώ.
2. Η εξωτερική USB κάρτα ήχου βρίσκεται μακρυά από το PC το οποίο είναι ένα πολύ "βρώμικο" μηχάνημα από πλευράς παρεμβολών. (επεξεργαστές, ανεμιστήρες, σκληροί δίσκοι, όλα αυτά δημιουργούν άσχημα παράσιτα στον ήχο).
3. Η κάρτα είναι συνδεδεμένη με τον ενισχυτή συγχρόνως και ψηφιακά και αναλογικά οπότε μπορείς ανά πάσα στιγμή επιλέγοντας την κατάλληλη είσοδο στον Denon να ακούς είτε τα δικά του DACs είτε της κάρτας. Ανάλογα τι σού αρέσει κάθε φορά.
4. Επειδή η κάρτα ήχου είναι κοντά στον Denon δεν χρειάζεσαι παραπάνω από 1 μέτρο μήκους καλώδια RCA και Toslink οπότε οπότε με λίγα σχετικά χρήματα μπορείς να πάρεις καλύτερης ποιότητος καλώδια απ' ότι αν ήθελες 6μετρα.

Αυτή η λύση που σού πρότεινα είναι και η καλύτερη ηχητικά και η φθηνότερη!

Last edited:

υπάρχουν 2 πλευρές στο νόμισμα η μια λέει ότι όλα ακούγονται ίδια απλά εμείς νομίζουμε ότι δεν ακούγονται
και η άλλη που λέει οτι όλοι οι πυκνωτές αν και κάνουν την ίδια δουλεία δεν ακούγονται ίδιο όπως και τα καλώδια , οι ενισχυτές, τα ηχεία και πάει λέγοντας.
Όπως όλα τα αμάξια έχουν 4 τροχούς δεν σημαίνει ότι είναι ίδια
απλά διαλέχτε πλευρά στο νόμισμα.

σε ολα αυτά που ανέφερες ( πυκνωτές, καλώδια, ενισχυτές, ηχεία, αυτοκίνητα) εχεις δίκιο, και υπάρχει ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΞΗΓΗΣΗ για καθε περίπτωση. Δεν είναι "τυχαίο" που ένας πυκνωτής ΜKP ακούγεται καλύτερα απο εναν ηλεκτρολυτικό, και αυτό αποδεικνύεται πέρα απο την ακρόαση αναλύοντας τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, τα οποία και διαμορφώνουν την ηλεκτρική τους συμπεριφορά. Ακριβώς αυτές τις τεχνικές λεπτομέρειες χρησιμοποιεί ο σχεδιαστής-κατασκευαστής ενος μηχανήματος για να του δωσει τον χαρακτήρα που επιθυμεί.

Στην περίπτωση όμως του καλωδίου που σε μια αποσταση 6 μέτρων πρεπει να μεταφέρει ψηφιακή πληροφορία, δηλαδη μηδενικά και άσσους, θα πρεπει για να αλλιωθεί η ηχητική πληροφορία που περιγραφεται απο την ακολουθία των bits, να χαθούνε bits!! XANONTAI ? αυτη ειναι η ερώτησή μου, συγκεκριμένη, και απο την απαντηση της εξαρτάται το αν το "φτηνο" καλώδιο των 20 ακούγεται καλύτερα απο το επώνυμο-ακριβό. Το φτηνό χάνει bits και για ποιο λόγο?

Και για να κάνω τα πραματάκια πιο απλά
όσοι έχετε αλλάξει καλώδια και νομίζετε ότι κάτι ακούσατε και να πείτε ότι πράγματι κάτι γίνεται απλά δεν πείθετε αυτούς που δεν ακούν ή δεν θέλουν να άκουν.
Το ίδιο βέβαια συμβαίνει ότι εμείς που ακούμε δεν μπορούμε να πειστούμε
ότι οι άλλοι δεν ακούν η δεν μποπούν να ακούσουνε.
Απλά διαλέχτε πλευρά στο νόμισμα και με αυτή ζήστε.

Το software που τρεχει στο σύστημα ακοής μας είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο. Για να μην επιδρά ο ψυχολογικός παράγοντας σε αυτό που αντιλαμβανόμαστε ηχητικά, για να πει καποιος οτι ακουσε διαφορα κανοντας μια αλλαγή, θα πρεπει την αλλαγή αυτή να την κανει καποιος αλλος, πισω απο μια κουρτίνα.

Αν παρουμε λοιπόν ενα φτηνό "ψηφιακό" καλώδιο και ενα επωνυμο πανακριβο, και εναλλασει καποιος τα δυο καλωδια χωρις να βλεπεις ποιο παιζει καθε φορά, θα μπορεσεις να ξεχωρίσεις με επαναληψιμότητα, το "καλό" καλωδιο?

Κατ' αρχήν ποιός σε έπεισε ότι άμα συνδέσεις αναλογικά το HTPC θα έχεις καλύτερο ήχο;

Για να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους:
´´´´´´´´
´´´´´´´´
Πλεονεκτήματα:
1. Δεν πέταξες ένα σωρό λεφτά να αγοράσεις πανάκριβα αναλογικά ή ψηφιακά καλώδια μεγάλου μήκους με αμφίβολο αποτέλεσμα. Αντ' αυτών αγόρασες ένα 5μετρο USB που δεν κάνει πάνω από 10 ευρώ.
2. Η εξωτερική USB κάρτα ήχου βρίσκεται μακρυά από το PC το οποίο είναι ένα πολύ "βρώμικο" μηχάνημα από πλευράς παρεμβολών. (επεξεργαστές, ανεμιστήρες, σκληροί δίσκοι, όλα αυτά δημιουργούν άσχημα παράσιτα στον ήχο).
3. Η κάρτα είναι συνδεδεμένη με τον ενισχυτή συγχρόνως και ψηφιακά και αναλογικά οπότε μπορείς ανά πάσα στιγμή επιλέγοντας την κατάλληλη είσοδο στον Denon να ακούς είτε τα δικά του DACs είτε της κάρτας. Ανάλογα τι σού αρέσει κάθε φορά.
4. Επειδή η κάρτα ήχου είναι κοντά στον Denon δεν χρειάζεσαι παραπάνω από 1 μέτρο μήκους καλώδια RCA και Toslink οπότε οπότε με λίγα σχετικά χρήματα μπορείς να πάρεις καλύτερης ποιότητος καλώδια απ' ότι αν ήθελες 6μετρα.

Αυτή η λύση που σού πρότεινα είναι και η καλύτερη ηχητικά και η φθηνότερη!

Θεός. :grinning-smiley-043

rfi emi
κάνουν πολλά και είναι τσάμπα
μην προσπαθείς να εξηγήσεις γιατί και αλλοί προσπάθησαν αλλά δεν τους βγήκε
friendly argi

είναι τόσο απλό
η κορώνα η γράμματα
και επείδης το πράμα έχει και ολίγη μαγεία μη του τους κύκλους ταραταί