Αναλογική σύνδεση Υπολογιστή με ενισχυτή στα 6,5m είναι εφικτή;;;

Re: Απάντηση: Αναλογική σύνδεση Υπολογιστή με ενισχυτή στα 6,5m είναι εφικτή;;;

rfi emi
κάνουν πολλά και είναι τσάμπα
μην προσπαθείς να εξηγήσεις γιατί και αλλοί προσπάθησαν αλλά δεν τους βγήκε
friendly argi

Μαλιστα. To οτι σε αλλους δεν βγήκε είναι προφανες. Ενας λόγος παραπάνω να είμαστε παρα πολύ προσεκτικοί πριν παρασύρουμε τους αλλους σε έξοδα.

Η ύπαρξη παρεμβολών στο περιβάλλον, δεν απαντούν το ερώτημα. Το ερώτημα θα απαντηθεί αν αυτές οι παρεμβολές είναι ικανές σε ενα εξάμετρο ομοαξονικό καλώδιο, σε τυπικο οικιακό περιβάλλον, να αλλοιώσουν έστω και ενα bit. Είναι ?

εννοείται επίσης φιλικά, :ernaehrung004:

Γιαννης.

δεν ξέρω αν είναι, αλλά γνωστή εταιρία καλωδίων κάνει demo με 20μετρα καλώδια όλα ήχου εννοήται
ξέρεις πολλούς να κάνουν κάτι τέτοιο
πάντα φιλικά
δεν είμαι υπέρ του ακριβού αλλά του αποτελεσματικού ,όποιο και αν είναι αυτό
φιλικά

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Αναλογική σύνδεση Υπολογιστή με ενισχυτή στα 6,5m είναι

Έχετε υπόψην κάποια αξιόλογη εξωτερική κάρτα ήχου να προτείνετε; Βεβαία να μην κοστίζει μιά περιουσία αλλά και να παίζει καλύτερα από αυτή που έχω.

πες μου κατι αλλο, ποια ηχεία έχεις ?

Κατ' αρχήν ποιός σε έπεισε ότι άμα συνδέσεις αναλογικά το HTPC θα έχεις καλύτερο ήχο;

Για να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους:
Στην περίπτωση της ψηφιακής σύνδεσης ακούς τα DACs του ενισχυτή σου του Denon AVR-1601, ενώ στην περίπτωση της αναλογικής σύνδεσης ακούς τα DACs της κάρτας ήχου σου. Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι τα DACs της κάρτας θα ακούγονται καλύτερα από τα DACs του Denon; Μπορεί και ναι, μπορεί και όχι... Μάλλον όχι θα έλεγα εγώ χωρίς να τα έχω ακούσει. Μόνο αν τα ακούσεις θα μπορείς να πεις σίγουρα.

ΜΗΝ πας να πετάξεις λεφτά αγοράζοντας πανάκριβα καλώδια είτε ψηφιακά είτε αναλογικά.

Επειδή όμως θέλεις να "ψαχτείς" εγώ θα σού πρότεινα την καλύτερη λύση:
Αγοράζεις μία καλή εξωτερική κάρτα ήχου USB όπως αυτή:
http://www.soundblaster.com/products/product.asp?category=1&subcategory=206&product=10702&nav=0
Η συγκεκριμένη κάρτα βγάζει μέχρι 96/24 και έχει πολύ καλό αναλογικό ήχο.
Τοποθετείς την κάρτα ΚΟΝΤΑ στον ενισχυτή σου και την συνδέεις με το PC με 6.5 μ. καλώδιο USB. (Μην ακούς που λένε ότι οι προδιαγραφές του USB επιτρέπουν μέγιστο μήκος 5 μ. Και στα 6.5 μ. δουλεύει μια χαρά) Αγοράζεις δηλαδή ένα 5μετρο USB καλώδιο (πολύ φθηνό) και το συνδέεις σαν επέκταση του καλωδίου που έχει ήδη μέσα στην συσκευασία η κάρτα.
Κατόπιν συνδέεις τις 5.1 αναλογικές εξόδους της κάρτας με αξιοπρεπή RCA μικρού μήκους στις 5.1 διακριτές εισόδους του Denon. Και επίσης βάζεις και μία οπτική ίνα για να συνδέσεις και ψηφιακά την κάρτα με τον Denon.

Πλεονεκτήματα:
1. Δεν πέταξες ένα σωρό λεφτά να αγοράσεις πανάκριβα αναλογικά ή ψηφιακά καλώδια μεγάλου μήκους με αμφίβολο αποτέλεσμα. Αντ' αυτών αγόρασες ένα 5μετρο USB που δεν κάνει πάνω από 10 ευρώ.
2. Η εξωτερική USB κάρτα ήχου βρίσκεται μακρυά από το PC το οποίο είναι ένα πολύ "βρώμικο" μηχάνημα από πλευράς παρεμβολών. (επεξεργαστές, ανεμιστήρες, σκληροί δίσκοι, όλα αυτά δημιουργούν άσχημα παράσιτα στον ήχο).
3. Η κάρτα είναι συνδεδεμένη με τον ενισχυτή συγχρόνως και ψηφιακά και αναλογικά οπότε μπορείς ανά πάσα στιγμή επιλέγοντας την κατάλληλη είσοδο στον Denon να ακούς είτε τα δικά του DACs είτε της κάρτας. Ανάλογα τι σού αρέσει κάθε φορά.
4. Επειδή η κάρτα ήχου είναι κοντά στον Denon δεν χρειάζεσαι παραπάνω από 1 μέτρο μήκους καλώδια RCA και Toslink οπότε οπότε με λίγα σχετικά χρήματα μπορείς να πάρεις καλύτερης ποιότητος καλώδια απ' ότι αν ήθελες 6μετρα.

Αυτή η λύση που σού πρότεινα είναι και η καλύτερη ηχητικά και η φθηνότερη!
Θεωρητικά ο μόνος λόγος που με κάνει να πιστεύω ότι ο ενισχυτής έχει χειρότερα DACs από μία σύγχρονή κάρτα ήχου είναι η παλαιότητα του.(τεσσάρων ετών και βάλε).
Θεωρητικά οι λόγοι που πιστεύω ότι η κάρτα ήχου θα δίνει αναλογικά καλύτερα αποτελέσματα είναι ότι είναι σύγχρονη ( τεχνολογία τρέχει) άλλα και ποστ που αναφέρουν την εν λόγω σύνδεση με πολύ καλά λόγια.
Η αλήθεια είναι ότι είμαι παρορμητικός και ενθουσιώδης στις αγορές μου και για αυτό πήρα το θάρρος να ρωτήσω στο forum γιατί μάλλον θα έκανα πάλι βλακεία αγορά.
Πρακτικά μετακόμισα τον υπολογιστή δίπλα στον ενισχυτή για δοκιμή. Το συμπέρασμα μικρή διαφορά υπέρ της αναλογικής. μεγαλύτερη ένταση και καλύτερη λεπτομέρεια στα αυτία μου. Όχι όμως διαφορά εύκολα αντιληπτή σε κάποιόν εντελώς άσχετο με το ψώνιο.
Υποθέτω η διαφορά θα ήταν μεγαλύτερη αν τα αναλογικά καλώδια ήταν καλύτερης ποιότητας και η κάρτα ήχου και αυτή νεότερη. Όμως μου είναι δύσκολό να υποθέσω τι θα γινόταν σε περίπτωση αναλογικών καλωδίων μεγαλύτερου μήκους.(Μάλλον θα εξανεμίζονταν).
Για αυτό η περίπτωση της εξωτερικής κάρτας ήχου είναι πολύ καλή.Αν τώρα μπορούσα να βρω και εξωτερική να παίζει όπως η X-Meridian ή εκεί κοντά τα πράγματα θα ήταν ιδανικά.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Αναλογική σύνδεση Υπολογιστή με ενισχυτή στα 6,5m είναι εφι

σε ολα αυτά που ανέφερες ( πυκνωτές, καλώδια, ενισχυτές, ηχεία, αυτοκίνητα) εχεις δίκιο, και υπάρχει ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΞΗΓΗΣΗ για καθε περίπτωση. Δεν είναι "τυχαίο" που ένας πυκνωτής ΜKP ακούγεται καλύτερα απο εναν ηλεκτρολυτικό, και αυτό αποδεικνύεται πέρα απο την ακρόαση αναλύοντας τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, τα οποία και διαμορφώνουν την ηλεκτρική τους συμπεριφορά. Ακριβώς αυτές τις τεχνικές λεπτομέρειες χρησιμοποιεί ο σχεδιαστής-κατασκευαστής ενος μηχανήματος για να του δωσει τον χαρακτήρα που επιθυμεί.

Στην περίπτωση όμως του καλωδίου που σε μια αποσταση 6 μέτρων πρεπει να μεταφέρει ψηφιακή πληροφορία, δηλαδη μηδενικά και άσσους, θα πρεπει για να αλλιωθεί η ηχητική πληροφορία που περιγραφεται απο την ακολουθία των bits, να χαθούνε bits!! XANONTAI ? αυτη ειναι η ερώτησή μου, συγκεκριμένη, και απο την απαντηση της εξαρτάται το αν το "φτηνο" καλώδιο των 20 ακούγεται καλύτερα απο το επώνυμο-ακριβό. Το φτηνό χάνει bits και για ποιο λόγο?

Οταν έχουμε να κάνουμε με αναλογικό ήχο τα πάντα παίζουν ρόλο: Οι πυκνωτές, οι αντιστάσεις, τα καλώδια, η καλή θωράκισή τους κλπ.

Οταν όμως έχουμε να κάνουμε με ψηφιακό ήχο, δηλαδή bits, τα πάντα ανατρέπονται. Το φθηνό καλώδιο των 20 μεταφέρει τα bits ΑΚΡΙΒΩΣ όπως θα τα μετέφερε και το ακριβό των 500 χωρίς να χάνει ΟΥΤΕ ΕΝΑ!
Δυστυχώς αυτή την "πικρή αλήθεια" δεν μπορεί να την χωνέψει η κοινότητα του hi-fi και δη του hi-end. Αντίθετα η κοινότητα των computerάδων σαν πιο hi-tech freaks και χωρίς αρτηριοσκληρώσεις του παρελθόντος καταλαβαίνει μερικά πράγματα πιο σωστά που οι άλλοι δεν θέλουν να τα καταλάβουν.
Παράδειγμα: Στα PC μας συνδέουμε τον σκληρό δίσκο με την motherboard με μία καλωδιοταινία που δεν κοστίζει απολύτως τίποτα. Τις χαρίζουνε τις καλωδιοταινίες. Επιπλέον είναι και τελείως αθωράκιστες. Και συν τοις άλλοις η μεταφορά δεδομένων μεταξύ σκληρού δίσκου δεν συγκρίνεται με την μεταφορά δεδομένων μεταξύ DVD player ή κάρτας ήχου και ενισχυτή AV, ούτε σε όγκο ούτε σε ρυθμό μεταφοράς. Παρόλα αυτά κανείς δεν διενοήθη να πουλήσει καλωδιοταινία 500 στους computerάδες με την δικαιολογία ότι με αυτή θα "παίζουν" καλύτερα οι σκληροί δίσκοι. Γιατί αν το έκανε κάποιος ακόμα θα τον κυνηγούσαν με το σκατόφτυαρο.
Αντίθετα στην κοινότητα του hi-fi η οποία φέρει πολλές κληρονομιές από το ανλογικό παρελθόν μπορεί ο καθείς να πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Γιατί είναι πολύ δύσκολο να δεχτούν ορισμένοι ότι όσα γνώριζαν (πολύ σωστά) εδώ και 30 χρόνια, με την έλευση τώρα της ψηφιακής τεχνολογίας ανατρέπονται και διαγράφονται.

Αρα η απανάντηση είναι ότι ΟΧΙ δεν χάνει ούτε ένα bit το φθηνό καλώδιο όπως δεν χάνει ούτε ένα bit η εξευτελισμένα πάμφθηνη καλωδιοταινία στο σκληρό δίσκο του PC μας. Τώρα όποιοι θέλουν να αγοράζουν ψηφιακά καλώδια 500 το μέτρο με γειά τους με χαρά τους. Τι θα γίνουν αυτοί που τα φτιάχνουν; Κλέφτες θα γίνουν για να ζήσουν; ;)

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Αναλογική σύνδεση Υπολογιστή με ενισχυτή στα 6

πες μου κατι αλλο, ποια ηχεία έχεις ?

Τα ηχεία μου είναι
Μπροστινά AUDIO SPECTRUM ATHINA παλαιάς κοπής 1992 .
κεντρικό AUDIO CRYSTALL με δύο γούφερ σαν των μπροστινών ηχείων. Βαρύ πραγμα σε χρώμα βυσσινι.Μοντέλο δεν ξέρω ακριβώς δεν το γράφει.
Πίσω MAGNAT βάσης και SUBWOOFER Μ-AUDIO 10-ιντσο. Όλα αυτά σε χώρο 30 τετραγωνικών.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Αναλογική σύνδεση Υπολογιστή με ενισχυτή στα 6,5m είναι εφι

Οταν έχουμε να κάνουμε με αναλογικό ήχο τα πάντα παίζουν ρόλο: Οι πυκνωτές, οι αντιστάσεις, τα καλώδια, η καλή θωράκισή τους κλπ.

Οταν όμως έχουμε να κάνουμε με ψηφιακό ήχο, δηλαδή bits, τα πάντα ανατρέπονται. Το φθηνό καλώδιο των 20 μεταφέρει τα bits ΑΚΡΙΒΩΣ όπως θα τα μετέφερε και το ακριβό των 500 χωρίς να χάνει ΟΥΤΕ ΕΝΑ!
Δυστυχώς αυτή την "πικρή αλήθεια" δεν μπορεί να την χωνέψει η κοινότητα του hi-fi και δη του hi-end. Αντίθετα η κοινότητα των computerάδων σαν πιο hi-tech freaks και χωρίς αρτηριοσκληρώσεις του παρελθόντος καταλαβαίνει μερικά πράγματα πιο σωστά που οι άλλοι δεν θέλουν να τα καταλάβουν.
Παράδειγμα: Στα PC μας συνδέουμε τον σκληρό δίσκο με την motherboard με μία καλωδιοταινία που δεν κοστίζει απολύτως τίποτα. Τις χαρίζουνε τις καλωδιοταινίες. Επιπλέον είναι και τελείως αθωράκιστες. Και συν τοις άλλοις η μεταφορά δεδομένων μεταξύ σκληρού δίσκου δεν συγκρίνεται με την μεταφορά δεδομένων μεταξύ DVD player ή κάρτας ήχου και ενισχυτή AV, ούτε σε όγκο ούτε σε ρυθμό μεταφοράς. Παρόλα αυτά κανείς δεν διενοήθη να πουλήσει καλωδιοταινία 500 στους computerάδες με την δικαιολογία ότι με αυτή θα "παίζουν" καλύτερα οι σκληροί δίσκοι. Γιατί αν το έκανε κάποιος ακόμα θα τον κυνηγούσαν με το σκατόφτυαρο.
Αντίθετα στην κοινότητα του hi-fi η οποία φέρει πολλές κληρονομιές από το ανλογικό παρελθόν μπορεί ο καθείς να πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Γιατί είναι πολύ δύσκολο να δεχτούν ορισμένοι ότι όσα γνώριζαν (πολύ σωστά) εδώ και 30 χρόνια, με την έλευση τώρα της ψηφιακής τεχνολογίας ανατρέπονται και διαγράφονται.

Αρα η απανάντηση είναι ότι ΟΧΙ δεν χάνει ούτε ένα bit το φθηνό καλώδιο όπως δεν χάνει ούτε ένα bit η εξευτελισμένα πάμφθηνη καλωδιοταινία στο σκληρό δίσκο του PC μας. Τώρα όποιοι θέλουν να αγοράζουν ψηφιακά καλώδια 500 το μέτρο με γειά τους με χαρά τους. Τι θα γίνουν αυτοί που τα φτιάχνουν; Κλέφτες θα γίνουν για να ζήσουν; ;)
αν θες μπορώ να σου βάλω 2 καλώδια των 20 και 1000 ευρω σε sound blind test και να σου πω ποιο είναι ποιό
τόσο απλά ίσως ακούσεις και εσύ διαφορές αν θες εδώ είμαι

αν θες μπορώ να σου βάλω 2 καλώδια των 20 και 1000 ευρω σε sound blind test και να σου πω ποιο είναι ποιό
τόσο απλά ίσως ακούσεις και εσύ διαφορές αν θες εδώ είμαι

Μιλάς για αναλογική ή ψηφιακή μεταφορά σήματος;

Αν μιλάς για αναλογική τότε σίγουρα υπάρχουν διαφορές από καλώδιο σε καλώδιο, δεν διαφωνούμε. Μόνο που αυτές οι διαφορές είναι τελείως ανεξάρτητες από την τιμή του καλωδίου. Μπορεί το πανάκριβο να πάιζει καλύτερα, αλλά μπορεί επίσης και το φθηνό να πάιζει καλύτερα.

Αν μιλάς όμως για ψηφιακή μεταφορά, άστο... Δεν υπάρχει διαφορά στον ήχο.

αυτό το άστο αν θες εγω χάνω τα μηχανήματα μου συν το αυτοκίνητο
αξια 50 χιλιαρικα
εσυ πόσα βάζεις?

Μπορείς να μού δώσεις μία επιστημονική εξήγηση γιατί τα ένα καλώδιο που μεταφέρει ψηφιακό σήμα να ακούγεται διαφορετικά από κάποιο άλλο που επίσης μεταφέρει τα ίδια bits;

Θέλω μία επιστημονική εξήγηση και όχι μία εξήγηση στα όρια της παραψυχολογίας και της Ζώνης του Λυκόφωτος. ;)

δυστυχώς δεν είμαι επισήμων
ψωνίζω πάντα με τα αυτιά ,βασικά δν με ενδιαφέρουν οι εξηγήσεις αλλά πάντα κοιτώ το αποτέλεσμα
μακαρί να μπορούσα να στο τεκμηριώσω αλλά δεν.....
Αnyway αν θες μπορώ να φέρω να ακούσουμε 2 καλώδια και να ακούσεις και εσυ την διαφορά
διαφορές υπάρχουν believe me εδώ και 22 χρόνια καλώδια δοκιμάζω
όχι μόνος, καμμία φορά υπάρχουν και άλλοι στις δοκιμές.
Δεν είμαι θύμα οτι βρίσκω ακριβό η φτηνό να το κάνω θεό η να είμαι κυρ Λευτέρης που μετά από 200 χιλιαρίκα σε καλώδια να τα βλέπω ολα καχύποπτα
έχω αρκετή εμπειρία ,γιαυτο άλλωστε στοιχηματίζω
όχι στα καλώδια αλλά στην εμπειρία μου-bye-

Το ξέρω ότι δεν μπορείς να το τεκμηριώσεις, όπως και κανένας δεν μπορεί. Γιαυτό ισχυρίζομαι ότι δεν πάιζει ρόλο το καλώδιο. Στην ψηφιακή μεταφορά δεδομένων η τάση που περνάει από το καλώδιο παίρνει μόλις δύο τιμές. Μία χαμηλή που παριστάνει το μηδέν και μία υψηλή που παριστάνει το ένα. Ανάμεσα σε αυτές τις δύο τιμές υπάρχει ένα όριο (threshold) της τάσης έτσι ώστε όταν ξεπεραστεί ο δέκτης "καταλαβαίνει" το ψηφίο ένα ακόμα και αν δεν έχει πάρει την ακριβή τιμή που παριστάνει το ένα. Ομοίως κάτω από ένα όριο (threshold) της τιμής της τάσης ο δέκτης "καταλαβαίνει" το ψηφίο μηδέν ακόμα και αν η τάση δεν έχει πάρει την ακριβή προδιαγεγραμένη τιμή. Οι τιμές των τάσεων και ορίων είναι έτσι προεπιλεγμένες ώστε να "απέχουν" αρκετά μεταξύ τους και να μην "μπερδεύεται" ο δέκτης. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι πέραν των δύο μόνο προεπιλεγμένων τιμών τάσης δεν πρόκειται να περάσει τίποτα άλλο μέσα από το "ψηφιακό" καλώδιο. Ούτε αρμονικές, ούτε πολύπλοκες υψηλές και χαμηλές συχνότητες ούτε τίποτα άλλο. Μόνο άσσοι και μηδενικά, δηλαδή μόνο υψηλή ή χαμηλή τάση.
Και επειδή στην ψηφιακή εποχή 1+1 κάνει 11 τι σε κάνει να πιστεύεις ότι το φθηνό καλώδιο (εφόσον έχει την σωστή ωμική αντίσταση και "κλειδώνει" σωστά) θα δυσκολευτεί να μεταδώσει τις μόλις δύο τόσο απλές τιμές που θα πάρει η τάση στα άκρα του;

μπαίνεις σε ενα μαγαζί ζητάς 3 ψηφιακά καλώδια απο απλο μεχρι ακριβο
αν πιστευεις οτι μετα απο την δοκιμη που θα κανεις σπιτι σου, οτι ολα είναι ίδια δεν θα έχει λογο η εταιρία να πουλά ίδια προιοντα σε διαφορετική τιμή
στο κέντρο έχει αρκετά κατασήματα που δανείζουν καλώδια
κάνε μια δοκιμή

ο καθηγητής μου είπε οτι λογο διαφορας χωριικοτητας και διαφορετικου bitrate ανα second (η πληροφορια αλλαζει) διμιουργηται jitter το οποιο καταλαβαινεις τι κάνει
ταδε εφη ο καθηγητης οχι εγω

Εξακολουθώ όμως να μην παίρνω καμμία απάντηση που να δικαιολογεί αυτή την "διαφορά"...
Για να υπάρξει διαφορά στον ήχο θα πρέπει να αλλάξουν στον δρόμο κάποια ψηφία. Πιστεύεις δηλαδή ότι το φθηνό καλώδιο θα πάρει μερικούς άσους και θα τους μετατρέψει σε μηδενικά και αντίστροφα;

γιατι φοβάσαι να ποντάρεις αφού είσαι σίγουρος μπορούμε να έχουμε κάμποσο κόσμο και να μην ξέρει πότε ακούει τι
Τι καλύτερο?

Όπως είναι γνωστό στις ψηφιακές μεταδόσεις υπάρχουν και αλγόριθμοι διόρθωσης σφαλμάτων (επειδή όντως μπορούν να χαθούν ή αλλάξουν τα bit). Αλλά όταν μεταδίδονται ψηφιακές εκπομπές από δορυφόρους στα 36000 χιλιόμετρα απόσταση, χωρίς σφάλματα (αφού διορθώνονται, εκτός κι αν το σήμα είναι δραματικά χαμηλό) και σε πολλαπλάσιο bitrate από αυτό που απαιτείται για τον ήχο (αφού μιλάμε για βίντεο), είμαι περίεργος τι είναι αυτό που κάνει τη μετάδοση ενός ψηφιακού σήματος μέσω καλωδίου σε απόσταση 6 μέτρων τόσο ξεχωριστή ώστε να απαιτεί πανάκριβα καλώδια (δηλαδή ξέρω τι την κάνει ξεχωριστή, αλλά άστο καλύτερα)...

Υπάρχει μια παρεξήγηση . Ψηφιακό =>Οχι απώλειες.
Αυτό είναι απλά τεράστιο ψέμα και απορώ πως κυκλοφορεί.

ΔΕΝ είναι τυχαίο που όλα τα πρωτόκολλα μεταφοράς δεδομένων μεταφέρουν επιπλέον πληροφορία απο την χρειαζούμενη για error correction. Απο τις ελάχιστες περιπτώσεις ψηφιακού μέσου που ΔΕΝ έχει φροντίσει για error correction είναι το audio cd. Τα αποτελέσματα γνωστά. Ενώ στο cdrom διαβάζουμε πάντα σωστά τα δεδομένα (γιατι υπάρχει ισχυρός μηχανισμός διόρθωσης λαθών) στο μουσικό σι-ντι για να κερδιθεί λίγος χώρος, στερήθηκε ο μηχανισμός απο αντίστοιχο μηχανισμό διόρθωσης λαθών.

Αν διαβάσει κανείς τα specs για την κλασσική ethernet θα δει το αντίστοιχο κομμάτι.

¨Οταν υπάρχει μεταφορά , υπάρχει και απώλεια.

Δε νομίζω ότι ισχύει αυτό, και το audio cd έχει αλγόριθμο διόρθωσης λαθών. Σύμφωνα με το Red Book (το standard των audio cd) χρησιμοποιεί τον αλγόριθμο διόρθωσης "Cross-interleaved Reed-Solomon coding". Γι αυτό εξάλλου είναι και σχετικά ανθεκτικό στα γρατζουνίσματα της επιφάνειας του, ως ένα βαθμό βέβαια...

http://en.wikipedia.org/wiki/Red_Book_(audio_CD_standard)
http://en.wikipedia.org/wiki/Cross-interleaved_Reed-Solomon_coding