"αναλογικο" dac

Νικ τα περισσότερα μέλη εδώ από ότι καταλαβαίνω, έχουν κατασταλάξει στα χοντρά και τώρα παίζουν με τις λεπτομέρειες και τις μικρο διορθώσεις στον ήχο τους. Εσύ (όπως και γω) πρέπει να κοιτάξουμε τα ουσιαστικά θέματα πρώτα.

Οπ σορυ, τελος.

Στο νήμα αυτό έχει γραφεί ότι στη μετατροπή από pcm σε dsd "κάτι χάνεις".

Τι ακριβώς χάνεις;

Ο Νίκος συμπέρανε πως στη μετατροπή αυτή "χάνεται πληροφορία" :BDBDG54: εκτός και αν γίνεται από μηχάνημα που το όνομα της εταιρείας αρχίζει από SO και τελειώνει σε NY.

Όλες οι άλλες μετατροπές pcm σε dsd δηλαδή είναι απωλεστικές... μάλιστα.

Μήπως πρέπει να περιμένω λίγο να γραφεί και πως η μετατροπή σε dsd είναι όπως η μετατροπή σε mp3;

τι μπορει να κανει καποιος απο θεμα πηγης ωστε να απαλλαγει απο τα εντονα γραμματα φ,χ,ψ ;

Τι ακριβώς χάνεις;

Ο Νίκος συμπέρανε πως στη μετατροπή αυτή "χάνεται πληροφορία" :BDBDG54: εκτός και αν γίνεται από μηχάνημα που το όνομα της εταιρείας αρχίζει από SO και τελειώνει σε NY.

Μήπως πρέπει να περιμένω λίγο να γραφεί και πως η μετατροπή σε dsd είναι όπως η μετατροπή σε mp3;

Αναλόγως την μετατροπή.
Αν πχ μετατρέψεις PCM 24/192 σε DSD64 φυσικά και θα χάσεις (κοίτα πίνακα κάτω).Και πάντα εξαρτάται από την μετατροπή,δεν κάνουν όλες οι συσκευές ή τα προγράμματα την ίδια καλή δουλειά.
Και realtime μετατροπή αν κάνεις με αδύναμο μηχανάκι πάλι θα χάσεις,πακέτα κυρίως.

1140515_Potentia-Fidelity_Chart1.jpg

Να πάρει μια καλή πηγή αφού έχει φροντίσει και όλη την υπόλοιπη αλυσίδα. Μου φαίνεται πάντως περίεργο αυτό που ρωτάς και που το ακούς.
Δεν είχα ποτέ κανέναν τέτοιο θέμα ακόμη και με ταπεινά DAC όπως το Fiio E10K και το Dr. DAC 3.

Ποσο χαρηκα σημερα...
Καλημερα σε ολους...

Tmjuju.... Σε ευχαριστώ. Γτ δεν μπορει να γινει συγκριση; λαπτοπ ή στρεαμερ; δεν ειναι γενικο. Ολοι διαλέγουμε λαπτοπ διότι το εχουμε κ οχι γτ καναμε συγκριση και ειπαμε παιζει καλυτερα. Τωρα οσο για την μετατροπη σε dsd οκ χάνεις πληροφορια...και στην περίπτωση που γίνεται μεσω hardware? Το μηχανηματακι της σονυ μεσω hardware το κανει; εαν ναι..... Εκει χάνεται πληροφορια;εαν οχι αξιζει....; η μαρκετινγκ τα 2000ε;

Φρανγκ..... Παλιοτερα εαν δεν απατομαι ήσουν καθετος με τις λαμπες; μηπωςαναφερομενος για budget μηχανηματα; δεν νομιζω οτι βγηκες εκτος θεματος. Αυτό που λες ειναι να αναζητησω dac με λαμπα σωστα;

Δημητρη.... Απλη ερωτηση.... Το πικ απ σου παιζει καλυτερα ή χειροτερα απο το dac σου? Κ εαν παιζει καλυτερα πως το εννοεις;

Νικο μου καλημέρα. Δεν εχω απάντηση να σου δωσω όπως την περιμενεις. Εξαρτάται απο το τι θα πεταξω πανω στο πλατο ή στο ψηφιακό. Εχω lp που πατανε ανετως cd, flac, dsd και εχω ψηφιακα που μπορουν να στειλουν αδιαβαστα τα βινυλια. Για εμένα, στο δικό μου χωρο, με τα δικα μου μηχανήματα και αν θεωρησουμε οτι ψηφιακο και αναλογικο κομμάτι της αλυσιδας μου ειναι ισόπαλο, πιο σημαντικό στοιχειο ειναι η παραγωγή.
Απο την αλλη δε θα πρότεινα σε κανεναν νεο στο χόμπι να παρει πικαπ. Και εγω οσο περνα το καιρός το δουλεύω ολο και λιγότερο.. Βαρεμαρα κυριως..

Re: Απάντηση: Re: "αναλογικο" dac

Νίκο σου έγραψα κάποια πόστ πιό πρίν ,αυτό που ζητώ από σένα .Σε παρακαλώ να το λάβεις σοβαρά υπ όψιν
Για να βοηθήσω λίγο ο Νίκος αναφέρεται μάλλον για τα συριστικά της γυναικείας φωνής το σ δυστυχώς η ευτυχώς υπάρχουν σε κάποιες ηχογραφήσεις αλλού περισσότερο η λιγότερο ειδικότερα όταν οι πηγές μας είναι ψηφιακές .

Το 'σ' αν υπάρχει στην ηχογράφηση πρέπει να ακούγεται.

αν δεν υπάρχει στην ηχογράφηση δεν πρέπει να ακούγεται.

αν δεν υπάρχει και ακούγεται, είτε φταίει η οδήγηση, είτε παραμόρφωση, είτε βλάβη, είτε παρεμβολές.

ΚΑΜΙΑ σχέση αν είναι πικαπ, cd, αρχείο, δειγματοληψία κλπ.

Το πόσο θα ακούγεται είναι όλοι οι παράγοντες μαζί.

Κάθε πράγμα στη ζωή θέλει μία προσωπική διοίκηση.

Να αποφασίσεις με τι και αν και πόσο θα ασχοληθείς δηλαδή.

Μιλάω λοιπόν για τον εαυτό μου.

Το να πάρω λοιπόν ηχογραφήσεις να τις περάσω από μία συσκευή που έφτιαξε η SONY ή η NASA , να τις μετατρέψω σε DSD για να ακουστεί καλύτερα (γήινα ) είναι κάτι που δεν θα ασχοληθώ ΠΟΤΕ.

Γενικά πιστεύω ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα στην αναπαραγωγή (και αναφέρομαι στο σπίτι) είναι.

• Χώρος (Γεωμετρία – βελτίωση - χωροθέτηση) – Τεράστιο θέμα - ο Βασιλιάς . Στους περισσότερους χώρους μόνο οπτικά που βλέπεις είναι αδύνατον να πάρεις αποτέλεσμα. Θα μου πεις πως το καταλαβαίνεις αφού δεν άκουσες. Είναι σαν να ρωτάς αν ένα αυτοκίνητο με διαφορετική διάσταση ελαστικού σε κάθε τροχό μπορεί να οδηγηθεί με επιδόσεις-δεν χρειάζεται να το οδηγήσεις.

• Στάθμη ακρόασης – σε υψηλές στάθμες μην το συζητήσουμε – σε χαμηλές γενικά όλα είναι καλά ή έστω υποφερτά.

• Ηχογράφηση/παραγωγή – είναι αδύνατον να ακούσεις «γήινα» κάτι που γράφτηκε αλλιώς ή (μετά από χίλιες ρυθμίσεις ηχογράφησης) κατέληξε αλλιώς.

Στα περισσότερα οικιακά συστήματα όλα αγνοούνται . Όλοι (και εγώ φυσικά) ξεχνούν ότι υπάρχουν τα παραπάνω και απλά ασχολούνται με ότι μας κάνει κέφι και μπορούμε (πχ αλλαγή καλωδίου τροφοδοσίας – σύγκριση DAC - αλλαγή προ- ηχείων κλπ).

Όσο για τα σ, τα φ κλπ – προσωπικά προσπαθώ να δώ τι συμβαίνει στην ηχογράφηση με ένα καλό ζευγάρι ακουστικά – παλιά αλλά καλά AKG 1000 - (με καλή ενίσχυση). Δεν είμαι των ακουστικών – ουσιαστικά μόνο για αυτό τον λόγο τα χρησιμοποιώ.

Μιλάω για το εαυτό μου επαναλαμβάνω – δεν επιχειρώ να προσβάλλω κανέναν και το τονίζω επειδή το νήμα έχει εξελιχθεί σε «παρεξηγιάρικο».

Απάντηση: Re: "αναλογικο" dac

Το 'σ' αν υπάρχει στην ηχογράφηση πρέπει να ακούγεται.

αν δεν υπάρχει στην ηχογράφηση δεν πρέπει να ακούγεται.

αν δεν υπάρχει και ακούγεται, είτε φταίει η οδήγηση, είτε παραμόρφωση, είτε βλάβη, είτε παρεμβολές.

ΚΑΜΙΑ σχέση αν είναι πικαπ, cd, αρχείο, δειγματοληψία κλπ.

Το πόσο θα ακούγεται είναι όλοι οι παράγοντες μαζί.

Αυτό ακριβώς.
Είναι αναλόγως των επιλόγων που έχουν κάνει στο στούντιο και στο πόσο De-Esser έχουν υποβάλει την ηχογράφηση.
Το κάθε σύστημα έχει την υποχρέωση να το αναπαράγει.Αν τώρα εμείς θέλουμε λιγότερο τρόποι υπάρχουν πολλοί...

Νίκο ερώτηση... στο σπίτι σου στο δεδομένο σεταπ σου έχεις ακούσει άλλο DAC εκτός από το ifi;

Σε σχέση με το upsampling -και όχι με το remastering που έγραψες πιο πίσω (κοινώς πρέπει να προσέχουμε τι γράφουμε)- μπορείς να πειραματιστείς πολύ εύκολα με το DAC σου. Ακόμα και developers πολύ απαιτητικών upsampling software players (πχ HQplayer) το χρησιμοποιούν. Όχι μόνο αυτό αλλά και αυτό!Το iFi έχει όλες τις δυνατότητες upsampling για τις οποίες ρωτάς!
Δοκίμασε και αποφάσισε!

Το "σ" αν θα ακούγεται εξαρτάται κυρίως από τα ηχεία.
Μακάρι να ήταν έτσι ...Σε ένα άλλο dac που είχε περάσει από τα χέρια μου ήταν ακόμη περισσότερο έντονο με τις ίδιες ηχογραφήσεις .
Είναι κάτι που δεν υφίσταται όταν η πηγή μας είναι το βυνίλιο και έχει γραφτεί αναλογικά άντε βγάλε άκρη και αυτό παίρνει άλλες διαστάσεις ειδικότερα όταν στο βυνίλιο έχει γίνει ψηφιακή επεξεργασία πχ στο τελευταίο δίσκο της adele στο Hello είναι όμως συγκλονιστική οι αποχρώσεις και η δυναμική αντιθέσεις της φωνής και το χαμηλό που υπάρχει στην συγκεκριμένη ηχογράφηση .

Μακάρι να ήταν έτσι ...Σε ένα άλλο dac που είχε περάσει από τα χέρια μου ήταν ακόμη περισσότερο έντονο με τις ίδιες ηχογραφήσεις .
Είναι κάτι που δεν υφίσταται όταν η πηγή μας είναι το βυνίλιο και έχει γραφτεί αναλογικά άντε βγάλε άκρη και αυτό παίρνει άλλες διαστάσεις ειδικότερα όταν στο βυνίλιο έχει γίνει ψηφιακή επεξεργασία πχ στο τελευταίο δίσκο της adele στο Hello είναι όμως συγκλονιστική οι αποχρώσεις και η δυναμική αντιθέσεις της φωνής και το χαμηλό που υπάρχει στην συγκεκριμένη ηχογράφηση .

Για να καταλάβω,

1) σε μια παραγωγή που την έχεις και σε ψηφιακή και σε αναλογική μορφή και υπήρχε το 'σ', στην ψηφιακή αλυσίδα ήταν εντονότερο από ότι στην αναλογική?
2) Μήπως λες ότι στην ψηφιακή αλυσίδα υπήρχε το 'σ' , ενώ στην αναλογική δεν υπήρχε? Η ίδια η παραγωγή είχε το 'σ'?

Τί ισχύει? το 1 ή το 2?

Τι ακριβώς χάνεις;

Κοίτα όταν λέμε απολεστικό – το εννοούμε μαθηματικά
Όντως κάτι χάνεται σε pcm <-> dsd
Έστω ότι ξεκινάμε από ένα Χ PCM
το μετατρέπουμε dsd Y
και μετά παίρνουμε το Υ και το μετατρέπουμε πάλι σε PCM με αποτέλεσμα το Z
Το Ζ δεν θα είναι ίδιο με το Χ

Το mp3 είναι και αυτό απολεστικό – αλλά εκεί μιας και εξαρτάται από το επίπεδο της συμπίεσης υπάρχει περιθώριο να χαθεί πολύ περισσότερη πληροφορία.

Re: Απάντηση: Re: "αναλογικο" dac

Αυτό ακριβώς.
Είναι αναλόγως των επιλόγων που έχουν κάνει στο στούντιο και στο πόσο De-Esser έχουν υποβάλει την ηχογράφηση.
Το κάθε σύστημα έχει την υποχρέωση να το αναπαράγει.Αν τώρα εμείς θέλουμε λιγότερο τρόποι υπάρχουν πολλοί...

Κι όμως, αν υπάρχει ήδη (έστω σε έναν μικρό βαθμό) πρόβλημα με τα συριστικά, υπάρχουν (κακές) σχεδιαστικές επιλογές στα αναλογικά στάδια οι οποίες το επιδεινώνουν.