Ανάπτυξη, πως μπορεί να έρθει

nbullamatsis

Supreme Member
11 February 2007
4,664
πειραιας
Το συζητάμε και το ακουμε καιρό
Ο ενας λέει οτι θα βρει νέες θέσεις εργασία στον ιδιωτικό, ο αλλος επαναπροσδιορισμό χρέους
πιστευουνε οτι θα ερθουν ξένοι επενδυτες, τουρισμός-εξαγωξες κτλ...
Και?

Τι θεωρούμε ανάπτυξη?

Λάκη εχω την αισθηση οτι πρέπει να επαναπροσδιοριστεί στη πράξη ο όρος
γιατί αυτό που είχαμε στο μυαλό μας κατα το παρελθόν (μάλλον γιατί μας λέγανε οτι ετσι είναι) δεν θα αλλάξει στο παραμικρό τα πραγματα στο μέλλον
θα ξανακαταλήξουμε σε μία αντιστοιχη με την σημερινή κατασταση μέσα σε λίγα χρόνια.

αντε και στα σοβαρα τωρα,οταν μιλανε η νεοφιλελευθεροι γι αναπτυξη,εννοουν τη δικια τους μονο κι ολοι οι υπολοιποι να πανε να ...
Αυτη ειναι η αναπτυξη που ευαγγελιζονται.
Πραγματικη αναπτυξη μιας κοινωνιας-οικονομιας,δεν μπορει να ερθει μεσα σε τετοιο περιβαλλον.

Θα ήταν πιο καλό να θέσουμε αντί του ερωτήματος "Τι θεωρούμε ανάπτυξη;", το ερώτημα "Τι θεωρούμε υγιή ανάπτυξη και ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει;",
γιατί ανάπτυξη είναι και η μεταπωλητική δραστηριότητα ανάπτυξη είναι και η πραγματική παραγωγή αγαθών, ανάπτυξη είναι η οικοδομή όμως ανάπτυξη είναι και τα έργα
υποδομής κ.ο.κ..

Γιαυτό ανεβάσα θέμα μαστορα!
γιατί κάπου μπορει ολοι να λέμε την ιδια λέξη αλλά ο καθένας την αντιλαμβάνεται από την δική του σκοπιά και συμφέρον

Re: Απάντηση: Ανάπτυξη, πως μπορεί να έρθει

Θα ήταν πιο καλό να θέσουμε αντί του ερωτήματος "Τι θεωρούμε ανάπτυξη;", το ερώτημα "Τι θεωρούμε υγιή ανάπτυξη και ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει;",
..

:a0210:
Αυτό ακριβώς!

Μιλωντας με φιλο που εχει ΑΕ και εδω αλλα και στο Βελγιο αυτο που μου εκανε εντυπωση απο τα λεγομενα του συγκρινοντας τα καθεστωτα στις δυο χωρες ειναι οτι στην Ελλαδα μια ΑΕ πληρωνει πολυ περισσοτερους φορους. Η δε γραφειοκρατια ειναι εξισου αποθαρρυντικη για καθε νεα επιχειρηση αλλα κυριως ειναι οι φοροι.

Αν δεν μου τα ελεγε αυτα θα ειμουν με την εντυπωση οτι στις ευρωπαικες χωρες φορολογουν περισσοτερο απο εμας.

Βεβαια αυτος ανηκει στο μικρο ποσοστο Επιχειρηματιων που θελουν να κοιμουνται ησυχοι και να μην χρωστουν σεντ.

Ομως πραγματικα πιστευει οτι επενδυσεις και αναπτυξη δεν θα δουμε απο ιδιωτες ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ετσι οπως ειμαστε.

Υπαρχουν βεβαια και οι δημοσιες επενδυσεις....

Λάκη εχω την αισθηση οτι πρέπει να επαναπροσδιοριστεί στη πράξη ο όρος

Και μαζι με τον επαναπροσδιορισμο θα ελεγα να αναφερει ο καθενας και ποιας χωρας μοντελο αναπτυξης θεωρουμε ιδανικο. Για να δουμε και στην πραξη τι λειτουργει και τι οχι.

Να ξεκινήσω απο τις βασικές ανάγκες
στεγη - τροφή

Η αδελφή μου ασκει την αρχιτεκτονική μια εικοσαετία
αυτη την εποχή κατασκευες δεν εχουμε γιατί εκτος τον κορεσμό, το κόστος εχει σχεδόν διπλασιαστεί!!!
Πως διπλασιαστηκε?
Εκτος του ΦΠΑ, των αντικειμενικων αξιων και τα λοιπά η μεγαλύτερη αυξηση ηρθε ουρανοκατέβατα και αυτη απο τις ''κλάσεις''

Για να φτιάξεις σπίτι σημερα πρεπει να ειναι το λιγότερο κλάση Β
για να είναι κλάση Β το σπίτι σου πρεπει να εχεις ειδικά υλικά, μονώσεις, πορτες παραθυρα, εγκαταστάσεις ολα με CE
προδιαγραφές που τις βρίσκεις σε προϊοντα εκ Γερμανίας κατα βάση!!!!
ΜΜμμμμμμμμμ ενδιαφέρον!!!!
Εντάξει αυριο μπορεί να φτιαχνουμε και εμεις αλλά μόνο 2-3 εδω Ελλάδα
οι μικροί?
και γιατί να μην μπορω να φτιαξω ενα απλό σπιτάκι?

Οι αγρότες μας μαθανε να ζούνε από επιδοτήσεις
τα λεφτά ερχόντουσαν μόνο από τα στρέμματα που καλλιεργούσαν και οχι από την παραγωγή
Τωρα για να μπορουν να πουληθούν τρόφιμα βάζουν πιστοποιησεις...το εχουμε συζητησει
Με λίγα λόγια σε λίγο καιρό δεν θα μπορεί καποιος αγρότης αν δεν εχει μονάδα με σεα (που μονο ενα μικρό ποσοστό μπορεί να φτιαξει) να πουλήσει

Τα δύο παραπάνω ας τα αφησουμε στην ακρη
γιατι αλλου είναι το θέμα το οποίο φαίνεται μεσα απο αύτά τα δύο παραδείγματα

Αγορά είναι και η οικοδομή
Αυτή τη στιγμή νομίζω η προσφορά ξεπερνά τη ζήτηση
Ενώ ειδικά από όποιους έχουν ανάγκη οι τιμές πέφτουν πάρα πολύ
Οι Φιλανδοί-Νορβηγοί παραδοσιακά πρώτοι τουρίστες στα νότια της χώρας τις έκαναν τις αγορές τους
Αναμένεται να ακολουθήσουν με ισχυρή παρουσία οι Ρώσοι αυτό το καλοκαίρι
Αυτά φυσικά για παραλιακές περιοχές και σε τιμή ‛σκότωμα’

Μη ξεχνάμε ότι η οικοδομή και η υπερπροσφορά κτηρίων σε συνδυασμό με την πτώση τιμών είναι από τους κύριους παράγοντες που κατηγορούνται για τα κύματα κρίσης που παρακολουθούμε.

Πηγαίνετε σε ένα βουνό έξω από την αγαπημένη σας πόλη, και αγναντέψτε, και πείτε μου εάν δεν έχετε αρχίσει να αισθάνεστε και εσείς έτσι:

There was madness in any direction, at any hour. If not across the Bay, then up the Golden Gate or down 101 to Los Altos or La Honda.… You could strike sparks anywhere. There was a fantastic universal sense that whatever we were doing was right, that we were winning.…

And that, I think, was the handle—that sense of inevitable victory over the forces of Old and Evil. Not in any mean or military sense; we didn’t need that. Our energy would simply prevail. There was no point in fighting—on our side or theirs. We had all the momentum; we were riding the crest of a high and beautiful wave.…

So now, less than five years later, you can go up on a steep hill in Las Vegas and look West, and with the right kind of eyes you can almost see the high-water mark—that place where the wave finally broke and rolled back.

Hunter S. Tompson

Last edited:

Αγορά είναι και η οικοδομή
Αυτή τη στιγμή νομίζω η προσφορά ξεπερνά τη ζήτηση
Ενώ ειδικά από όποιους έχουν ανάγκη οι τιμές πέφτουν πάρα πολύ
Οι Φιλανδοί-Νορβηγοί παραδοσιακά πρώτοι τουρίστες στα νότια της χώρας τις έκαναν τις αγορές τους
Αναμένεται να ακολουθήσουν με ισχυρή παρουσία οι Ρώσοι αυτό το καλοκαίρι
Αυτά φυσικά για παραλιακές περιοχές και σε τιμή ‛σκότωμα’

Μη ξεχνάμε ότι η οικοδομή και η υπερπροσφορά κτηρίων σε συνδυασμό με την πτώση τιμών είναι από τους κύριους παράγοντες που κατηγορούνται για τα κύματα κρίσης που παρακολουθούμε.

Πηγαίνετε σε ένα βουνό έξω από την αγαπημένη σας πόλη, και αγναντέψτε, και πείτε μου εάν δεν έχετε αρχίσει να αισθάνεστε και εσείς έτσι:

There was madness in any direction, at any hour. If not across the Bay, then up the Golden Gate or down 101 to Los Altos or La Honda.… You could strike sparks anywhere. There was a fantastic universal sense that whatever we were doing was right, that we were winning.…
And that, I think, was the handle—that sense of inevitable victory over the forces of Old and Evil. Not in any mean or military sense; we didn’t need that. Our energy would simply prevail. There was no point in fighting—on our side or theirs. We had all the momentum; we were riding the crest of a high and beautiful wave.…
So now, less than five years later, you can go up on a steep hill in Las Vegas and look West, and with the right kind of eyes you can almost see the high-water mark—that place where the wave finally broke and rolled back.

Hunter S. Tompson

Τασο εχεις δίκιο αλλά
Σημερα σε Κολωνάκι-Ψυχικό-Εκάλη-Βουλιαγμένη και σε πολλές αλλες περιοχες στην Ελλάδα ενα σπίτι κοστίζει οσο και στις πλουσιοτερες περιοχες του κόσμου
Μπειτε στα μεγάλα μεσιτικά και θα το διαπιστώσετε
Με 1εκ που εχει ενα ''μέσο σπίτι'' σε αυτές τις περιοχες αγοράζεις παντού!!!!!!!!!
(αν εχεις)
Λιγα τετραγωνα παρακάτω Κυψελη στα 60-70...
Πως μπορεί να ανέβηκαν τοσο πολυ οι αξίες σε κάποιες περιοχές?

Δε ξέρω και πολλά από οικονομικά και ‛αγορές’…
Ούτε έχω καταλάβει συνολικά ακόμα τι σημάνει κρίση

Αλλά μου φαίνεται ανισόρροπο αυτό που συμβαίνει
Έχει χαθεί η ισορροπία στις αγορές και αντί για τραμπάλα έχουμε γίνει μύλος
Μια μεγάλη παιδική χαρά
Για άλλους
Και όχι για τα παιδία του τόπου μας

Ψαροκασέλες χρησιμοποιούσαν το ‛50 για πατώματα
Και οι παραγκουπόλεις του τότε, έγιναν πόλεις που μεγαλώσαμε – η γενιά μου

Δε ξέρω για την επόμενη γενιά
Αλλά είχαμε περιοχές ρημάδια ακόμα και στο κέντρο την Αθήνας που έστω ‛συγυρίστηκαν’ εκεί στο κέντρο.
Φυσικά όχι όλες ‛μια χαρά’ υποβαθμισμένες γειτονιές υπάρχουν σε άλλα μέρη της Αθήνας και των πόλεών μας
Αλλά αν αρχίσουμε και βλέπουμε *νέες* γειτονιές να εγκαταλείπονται
Με σπασμένα τζάμια και σανίδες στις πόρτες καρφωμένες
Τότε σίγουρα το θέμα θα είναι λυπηρό για όλους μας

Δε ξέρω κάν τι είναι η ανάπτυξη και πως έρχεται
Αλλά βλέπω ότι ούτε οι οικονομολόγοι δε συμφωνούν
Ούτε νομπελίστες

Φυσικά εάν *ξαφνικά* συμφωνούσαν θα πήγαινε το μυαλό μου ότι τελικά υπάρχει κάτι ύποπτο στη συμφωνία τους κάποια ‛παγκόσμια συνομωσία’ :p

Πάντως με τα ‛αναπτυξιακά’ έργα που περιγράφονται σε πρόσφατο άρθρο στο ποντίκι, δε ξέρω, μπερδεύτηκα, με το κάγκελο #
http://topontiki.gr/article/10115

Last edited:
Ναθ και ο φόρος είναι μεγαλύτερος εδω πλέον και η νομοθεσία αλλάζει κάθε μηνα...

Σωστοτατο.

Ενα απο τα επιχειρηματα του ανθρωπου αυτου ηταν το οτι κανεις δεν εχει εμπιστοσυνη οτι αυριο θα τηρουνται οι ιδιοι νομοι. Καμια επιχειρηση δεν παει να στησει παλατι στην αμμο της αβεβαιοτητας.

Μου ανεφερε το παραδειγμα του Βελγιου που ηταν ουσιαστικα εναμιση χρονο χωρις κυβερνηση (νομιζω υπηρεσιακη ειχαν) αλλα παρολα αυτα το κρατος δουλευε ρολογακι....και φυσικα δεν διαννοειται κανεις να αλλαξει τις βασικες αρχες που ξερει ο πολιτης και εμπιστευεται.

Η ανάπτυξη είναι πολυ δύσκολο να προσδιοριστεί στο μυαλο του μεσου ελληνα γιατί απαιτείται δημιουργικότητα και επιχειρηματικότητα απο ένα λαό που εχει μεγαλώσει με πρότυπο το δημοσιουπαλληλισμο, το παρακράτος και στην υγιεστερη περίπτωση την αρπαχτή του εμπορίου. Και φυσικά δεν υπάρχουν αυτη τη στιγμή οι υποδομές απο πλευρας κράτους και τραπεζών για να υποστηριχθεί καποιος... Όντως οι δημόσιες επενδύσεις αλλα και επιχορηγήσεις μπορούν να λειτουργήσουν ως μοχλός. Πολλα πράγματα του παρελθόντος δεν ήταν λάθος. Ο τροπος με τον οποίο τελικά εφαρμόστηκαν ήταν λάθος. Εδώ καθηγητές πανεπιστημίου έπαιρναν επιχορήγηση για τη συγγραφή νέων βιβλίων και τελικα το μόνο που άλλαζε ήταν το εξώφυλλο η τις οποίες αλλαγές στο βιβλίο τις έκαναν μεταπτυχιακοι εναντι υποσχέσεων για μελλοντικές θέσεις εντος των ιδρυματων. Και αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν πολλα σε όλους τους εργασιακούς χώρους...

Αξιοκρατικο και διαφανες Πασοκ ,αριστερα δηλαδη αλλου με αριστερο προσημο , προστασια των αδυναμων κοινωνικων στρωματων αλλου με δεξιο (για τα δικα μας δεδομενα ) δηλαδη fast track επενδυσεις.Επενδυσεις , σιγουρα οχι σε ενα κοσμο αγγελικα πλασμενο αλλα να μην πληρωθουν διπλα και τριπλα απο τον λαο , αντι να προσφερουν αναπτυξη.Φορολογικο συστημα,δημοσιο με συνεχη αξιολογηση (στην καλυτερη)

Last edited:

Δε ξέρω και πολλά από οικονομικά και ‛αγορές’…
Ούτε έχω καταλάβει συνολικά ακόμα τι σημάνει κρίση

Η κρίση ξεκίνησε από τη στιγμή που οι τράπεζες σταμάτησαν να τροφοδοτούν την αγορά με χρήμα. Αυτό ήταν πολύ μεγάλο πλήγμα για την οικονομία. Έχω κατάστημα με πλακάκια, έπιπλα κτλ. Από τα νιόπαντρα ζευγάρια που ερχόντουσαν και έφτιαχναν το σπίτι τους, το 90 % ήταν με δάνειο´και περίμεναν να εγκριθεί η επόμενη δόση για να τους πάμε τα εμπορεύματα. Όπως καταλαβαίνεις αυτό σταμάτησε. Πρόσθεσε τη μεγάλη φορολογία, τα χαράτσια, τις τράπεζες που δεν προεξοφλούν πλέον επιταγές, τις ακάλυπτες επιταγές, τις απολύσεις, όλα αυτά δημιουργούν την κρίση.