Ανάπτυξη, πως μπορεί να έρθει

Δεν ξερω πως μπορει να ερθει αναπτυξη στο Ελλαδισταν, αλλα ξερω πως μπορει να παρει δρομο και αυτη που υπαρχει.

Ενα χαρακτηριστικο παραδειγμα:

Το θέατρο Μπάντμιντον κατεδαφίζεται για περιβαλλοντικούς λόγους

Προς κατεδάφιση οδεύει το θέατρο Μπάντμιντον στο Ολυμπιακό Κέντρο στου Γουδή μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακύρωσε την απόφαση μετατροπής του κτηρίου σε χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε δεκτές τις προσφυγές πολιτιστικών και περιβαλλοντικών σωματείων όπως και κατοίκων οι οποίοι ζητούσαν την τήρηση των αρχικών διατάξεων που προέβλεπαν ότι οι εγκαταστάσεις είναι προσωρινές και θα απομακρυνθούν εντός εξαμήνου από την λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η λειτουργία του Μπάντμιντον επιδεινώνει τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής, αλλά και του λεκανοπεδίου εν γένει.

Υπόψη λήφθηκαν οι οι επιπτώσεις στο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον από τη διατήρηση του κτηρίου με τις νέες χρήσεις.

Επιπλέον, η Ολομέλεια του ΣτΕ σημειώνει πως το κτήριο έχει ανεγερθεί ως προσωρινή κατασκευή, σε χώρο που βρίσκεται εντός της ευρύτερης ζώνης προστασίας του Υμηττού και συνδέει τον ορεινό όγκο με τον αστικό ιστό. Προοριζόταν δε να καταστεί ελεύθερος χώρος πρασίνου.

Η σχετική έκταση του Μπάντμιντον προβλέπεται ότι βρίσκεται στον πυρήνα του πάρκου που αποτελεί κοινόχρηστο χώρο και όπου επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η δόμηση μικρών περιπτέρων έως 30 τ.μ. για τις λειτουργικές ανάγκες του πάρκου και των επισκεπτών του.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ανέγερση του κτηρίου έχει στοιχίσει πάνω από 120 εκατ. Ευρώ στον Έλληνα φορολογούμενο.

Απο econews.gr

Ενα απο τα ελαχιστα ολυμπιακα ακινητα που βρηκε χρηση (στεγαζοντας μαλιστα εξαιρετικες παραστασεις) και εδωσε δουλειες, κατεδαφιζεται γιατι "επιδεινώνει τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής, αλλά και του λεκανοπεδίου εν γένει".
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Ανάπτυξη, πως μπορεί να έρθει

Η κρίση ξεκίνησε από τη στιγμή που οι τράπεζες σταμάτησαν να τροφοδοτούν την αγορά με χρήμα. Αυτό ήταν πολύ μεγάλο πλήγμα για την οικονομία. Έχω κατάστημα με πλακάκια, έπιπλα κτλ. Από τα νιόπαντρα ζευγάρια που ερχόντουσαν και έφτιαχναν το σπίτι τους, το 90 % ήταν με δάνειο´και περίμεναν να εγκριθεί η επόμενη δόση για να τους πάμε τα εμπορεύματα. Όπως καταλαβαίνεις αυτό σταμάτησε. Πρόσθεσε τη μεγάλη φορολογία, τα χαράτσια, τις τράπεζες που δεν προεξοφλούν πλέον επιταγές, τις ακάλυπτες επιταγές, τις απολύσεις, όλα αυτά δημιουργούν την κρίση.

Ναι δε διαφωνώ, απλά λέω ότι και οι δικές μου εμπειρίες είναι αποσπασματικές
Δεν έχω πλήρη επίγνωση του τι συμβαίνει γύρω μας
Είναι πιθανά νωρίς για να χωρέσουν όλα αυτά μαζί στο κεφάλι μου
 
Πολύ ωραίο θέμα, Νίκο!!!

Ανάπτυξη? Χμμμ....

Αν συσχετίσουμε ή ορίσουμε την ανάπτυξη με οικονομικούς όρους ή δείκτες (δεν είναι δα και παράλογο...αν ρωτήσουμε 100 ανθρώπους ποιος θεωρείται ο επιτυχημένος στην κοινωνία μας, οι 99 θα απαντήσουν αυτός με τα περισσότερα φράγκα στην τσέπη) και προσπαθήσουμε να λύσουμε την εξίσωση της ''ανάπτυξης'' μέσα στο καπιταλιστικό περιβάλλον που ζούμε όλοι μας, θα πέσουμε πάνω σε παράδοξο. Ποτέ δεν θα έχουμε την ανάπτυξη (όπως ορίζεται παραπάνω) εφόσον, δεν ελέγχουμε τα μέσα για την ανάπτυξη, ήτοι το χρήμα. Μιλάω πάντα σε κρατικό και όχι ιδιωτικό επίπεδο.

Αν λυνόταν το παραπάνω βασικό πρόβλημα, τότε θα μπορούσαμε να ρίξουμε στο τραπέζι προτάσεις για την ανάπτυξη της χώρας σε όλους τους τομείς. Μέχρι τότε, ο εθνικός στίχος θα παραμένει το γνωστό:

Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια, ο βοριάς (Δ.Ν.Τ., Ε.Ε., Ε.Κ.Τ., ημεδαποί ''κυβερνήτες'', απανταχού χαρτογιακάδες golden boys, Soroi-Moroi kai to kako synapanthma) θα τα κάνουν συντρίμμια-κομμάτια...


Μπορούμε, βέβαια, πάντα, να κάνουμε κουβέντα περί ανάπτυξης με υπερβατικούς ή ουτοπικούς όρους και συνθήκες. Απλά, κατά τη γνώμη μου, τζάμπα θα χαλάγαμε φαιά ουσία, μιας και στη βάση της θα είναι μια συζήτηση σαν το γεφύρι της Άρτας.
 
Απάντηση: Re: Ανάπτυξη, πως μπορεί να έρθει

Δεν ξερω πως μπορει να ερθει αναπτυξη στο Ελλαδισταν, αλλα ξερω πως μπορει να παρει δρομο και αυτη που υπαρχει.

Ενα χαρακτηριστικο παραδειγμα:



Ενα απο τα ελαχιστα ολυμπιακα ακινητα που βρηκε χρηση (στεγαζοντας μαλιστα εξαιρετικες παραστασεις) και εδωσε δουλειες, κατεδαφιζεται γιατι "επιδεινώνει τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής, αλλά και του λεκανοπεδίου εν γένει".

Έχω τα χειρότερα να πω για την ακουστική του.
Και χωρίς να ξέρω τις λεπτομέρειες εκτιμώ ότι κάποιοι θησαύρισαν (όχι το κράτος)
Απόσβεση θα έπρεπε να έχει κάνει με αυτά και με αυτά
Και να έχει αφήσει και έσοδα
Για ανάπλαση
Και κτίσιμο νέου καλύτερης υποδομής χώρου
 
Και μαζι με τον επαναπροσδιορισμο θα ελεγα να αναφερει ο καθενας και ποιας χωρας μοντελο αναπτυξης θεωρουμε ιδανικο. Για να δουμε και στην πραξη τι λειτουργει και τι οχι.

Ανάπτυξη με καλύτερη παιδεία, οπότε Φιλανδία;
 
Ανάπτυξη με χρήμα που κόβουν οι άλλοι και το στέλνουν δανεικό στην Ελλάδα (τα τελευταία 3 χρόνια μόνο δάνεια αριθμούς σε χαρτιά έχουμε λάβει) δεν μπορεί να γίνει.
To plan Β όπως θα το έκανε ένας πατριώτης πολιτικός για την οικονομία του είναι περίπου αυτό.
Επιστροφή στη δραχμή. (τεράστια σημασία έχει να δράσει πολύ έξυπνα με μια ισοτιμία που να είναι αρχικά παράδειγμα 1,40 δραχμή = 1,00 ευρώ. Πρώτη υποτίμηση στο 1 προς 1 και μετά λίγο κάτω απο το ευρω.
Αγορά πετρελαίου και φαρμάκων μέσω Αιγύπτου, Τουρκίας, Ισραήλ, Κίνας παρακάπτωντας τελείως τις ευρωπαϊκές αγορές και την χρήση ευρώ. Μείωση της τιμής πώλησης 10 εως 20% αυτό και μονο θα εκανε την αγορά να πάρει μπρος...
Μείωση ΦΠΑ τουλάχιστον στο μισό.
Απαλαγή από εισφορές ΟΑΕΕ και ΟΓΑ των Ελλήνων για 3 χρόνια.
Αναγκαστική κρατικοποίηση του ΟΤΕ για εθνικούς λόγους.
Δημιουργία άλλης μιας ή δύο μονάδων παραγωγής ρεύματος με λιγνίτη. (τα φωτοβολταικά είναι μια τεράστια απάτη για να φορτώσουν με δάνεια τους Έλληνες οι Γερμανοί και οι Κινέζοι).
 
Last edited:
Ενα απο τα ελαχιστα ολυμπιακα ακινητα που βρηκε χρηση (στεγαζοντας μαλιστα εξαιρετικες παραστασεις) και εδωσε δουλειες, κατεδαφιζεται γιατι "επιδεινώνει τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής, αλλά και του λεκανοπεδίου εν γένει".

Με τη λογική σε ξένο κ...λο εκατο ξυλιές δεν πονάνε σκέφτεσαι φίλε μου. Το κακό είναι πως ο κ...λος δεν είναι ξένος πιά. Οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν αλλάξει τόσο πολύ που το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν τα παιδιά μας και ίσως και εμείς θα θυμίζει ταινίες επιστημονικής φαντασίας (θα έχει πολύ καλό 3d βέβαια). Και μην περάσουμε μετά στη λογική "τόσες και τόσες πηγές ρύπανσης πολύ πιό σοβαρες υπάρχουν". Το θέμα είναι να σταματήσουν και αυτές. Όχι επειδή υπάρχει ασυδωσία να κατακραυγάζουμε το σωστό... Γιατί σωστό? Γιατί το ΣτΕ κάτι παραπάνω θα ξέρει... Και είναι και απορίας άξιο πως η συγκεκριμένη υπόθεση έφτασε μέχρι το ΣτΕ.
 
Ανθρωπος της παιδειας ειμαι,η δουλεια μου και η ζωη μου περιστρεφονται γυρω απο αυτην.Με θλιψη πρεπει να παραδεχτω οτι ετουτη τη στιγμη στη χωρα προεχουν να γινουν αλλα.Τροφη-στεγη-περιθαλψη-εργασια.Η παιδεια προωθει την αναπτυξη και την ευημερια μονο εφ'οσον εχουν εξαλειφθει ολες οι κοινωνικες ανισοτητες,μετα γινεται η παιδεια ατμομηχανη.Εγω αδυνατω να εκπαιδευσω παιδια που ζουν σε καθεστως οικογενειακου τρομου και ανασφαλειας..
Και λυπαμαι αφανταστα γι'αυτο...
 
Ανάπτυξη με χρήμα που κόβουν οι άλλοι και το στέλνουν δανεικό στην Ελλάδα (τα τελευταία 3 χρόνια μόνο δάνεια αριθμούς σε χαρτιά έχουμε λάβει) δεν μπορεί να γίνει.

Σωστά, γιατί όταν έχεις ένα κράτος που ξοδεύει περισσότερα από ότι εισπράτει όλο θα δανείζεται.
 
Αγορά πετρελαίου και φαρμάκων μέσω Αιγύπτου, Τουρκίας, Ισραήλ, Κίνας παρακάπτωντας τελείως τις ευρωπαϊκές αγορές και την χρήση ευρώ.

Με τι τα αγοραζουμε ? Οταν δεν θα εχουμε πλεον "σκληρο" νομισμα ? Μετα αρχιζει ο πυρετος της αποθεσης συναλλαγματος...
 
Υγεία, παιδεία :a0210:
δυο ακόμα βασικοί τομείς
να βαζαμε και την κοινωνικοποιηση μια που βλέπουμε οπου ζουν περισσοτεροι γνωρίζονται λιγότεροι?
 
Απάντηση: Re: Ανάπτυξη, πως μπορεί να έρθει

Ωραίο θέμα μάστορα...Αλλά εμείς θα τα λέμε-εμείς θα τ' ακούμε...

Κοινή λογική και μερικοί τίμιοι κι ικανοί άνθρωποι χρειάζονται.Εννοείται και μια κυβέρνηση που δεν θα...διαπλέκεται...



Ανάπτυξη υποτίθεται,ότι έιχαμε και επί Σημίτη.Ηγουν μεγάλα οδικά(κυρίως) έργα.Τα έπαιρναν οι μεγαλοεργολάβοι των ΜΜΕ-κι όχι μόνον-τα υπερκοστολογούσαν,έβγαλαν τα λεφτά έξω,το ίδιο κι οι μετανάστες,που δούλευαν σ' αυτά με μεροκάματα πείνας...Μας έμειναν τα έργα...Αλλά τα έργα δεν τρώγονται,είναι υποδομές...Οι υποδομές με την σειρά τους,απαιτούνται όταν διαθέτεις βιομηχανική κι αγροτική παραγωγή...Αλλιώς είναι χρήσιμες μόνο για εκδρομές και για όσους κολλητούς τις εκμεταλεύονται...Επιπλέον στα έργα πέφτουν και πολλές μίζες,πολλά μαύρα...


Το πρώτο λοιπόν είναι να ορίσουμε τι σημαίνει ανάπτυξη στις τρέχουσες συνθήκες για την χώρα μας...
 
Last edited:
"H ηθικοποίηση του καπιταλισμού αποδεικνύεται, με απόλυτη ακρίβεια, ανέφικτη, αφού αυτός είναι εξ ορισμού ανήθικος, καθώς τίθεται στην υπηρεσία μιας πλούσιας μειοψηφίας η οποία εκμεταλλεύεται σαν εργαλείο τη μεγάλη μάζα των εργαζομένων, αρνούμενη την ανεξαρτησία τους."

Yvon Quiniou, Γαλλος Φιλόσοφος
 
Η αναπτυξη ειναι σχετικη με τα χαρακτηριστικα μιας χωρας.Η δικη μας,που θα μπορουσε να ειναι η Apple του τουρισμου,ποτε δεν αναπτυχθηκε σοβαρα και μονο με σπασμωδικες κινησεις για να κερδισου εφημερα μονο λιγοι.
Αν ολες οι δυναμεις στραφουν στον τουρισμο(οχι μονο φυσικα)θα εχουμε μια ανπτυξη τρομερη οπου και ολες οι υποδομες,οσες χρησοπληρωσαμε και φυσικα χρυσοεφαγαν καποιοι,βρουν τη θεση που τους αξιζει.
 
Απάντηση: Re: Ανάπτυξη, πως μπορεί να έρθει

Ενα άλλο ερώτημα...

Είναι η δημιουργία υπηρεσιών ανάπτυξη;Κάτω απο ποιούς όρους και προυποθέσεις;

Σήμερα,έχουμε ήδη έναν υπερμεγέθη τουριστικό τομέα...Ωστόσο πάμε ολοταχώς για άναρχη πτώχευση...
 
...και οχι μονο.Ποσες βιοτεχνιες θα μπορουσαν να στηθουν γυρω απο τον πυρηνα που λεγεται τουρισμος;Ειναι ανεπιτρεπτο να βλεπεις στα πρωινα να σερβιρονται,γαλατα, βουτυρα και μαρμελαδες απο Γερμανια,Δανια,Αγγλια. Χρειαζεται αραγε τοσο εξιδικευση η τεχνογνωσια η διαθεση αυτων των προιοντων σε ατομικες συσκευασιες,οταν μακαρι η πρωτη υλη ειναι Ελληνικη;Eιναι ανεπιτρεπτο στα γευματα το κοτοπουλο,το χοιρινο να ειναι Ολλανδικο για να μην μιλησουμε που κατα περιοδους εμφανιζονται ντοματες Ολλανδιας και Βελγιου.Δεν θα μπορουσε η Ελλαδα να εχει το δικο της ΙΚΕΑ;Γιατι τα στρωματα και τα κρεβατια να ειναι Σουηδικα;Eμεις δεν εχουμε τη φοβερη τεχνογνωσια να τα κατασκευασουμε;Ακομα και τα κουταλοπηρουνα ειναι εισαγωγης ενω η τελευταια βιομηχανια παραγωγης πλακιδιων με ποιοτητα ανωτερη των ευρωπαικων εκλεισε οριστικα πριν λιγους μηνες!!!!Η Κερκυρα στην οποια ζω και εργαζομαι,την δεκαετια του ´70ειχε μια ανθηρη οικονομια καθως στο νησι υπηρχε γαλακτοβιομηχανια(ποιος απο τους παλαιοτερους δεν θυμαται την γραβιερα κερκυρας τα γιαουρτια και το βουτυρο κερκυρας που τωρα το βρισκεις ΤΥΠΟΥ κερκυρας),2 ζυμαροβιομηχανιες με εξαγωγες στην Ιταλια παρακαλω.Ολα αυτα εκλεισαν για να γινουν οι Κερκυραιοι ρεντρουμαδες,το ευκολο χρημα βλεπετε,κατασκευες χωρις προδιαγραφες με την ανοχη και πολλες φορες προτροπη των πολιτικων και φυσικα θα μπορουσα να μιλω και να γραφω για μηνες.Τοτε αρχισε και η παρακμη της οικονομιας αλλα τοτε δεν το καταλαβαινε κανεις ΕΝΩ εγκληματικο θεωρω το γεγονος οτι μεχρι και λιγα χροναια πριν ΔΕΝ υπηρχε κατηγοριοποιηση των ενοικιαζομενων.Ο καθενας απευθυνοταν στον ΕΟΤ(ΑΛΛΗ ΑΜΑΡΤΩΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ)και με μια αιτηση κατατασσονταν τα δωματια του σε οποια κατηγορια γουσταρε παιρνοντας τη αδεια.Αυτη ειναι η ΕΛΛΑΔΑ.
 
Last edited:
Re: Απάντηση: Ανάπτυξη, πως μπορεί να έρθει

...και οχι μονο.Ποσες βιοτεχνιες θα μπορουσαν να στηθουν γυρω απο τον πυρηνα που λεγεται τουρισμος;Ειναι ανεπιτρεπτο να βλεπεις στα πρωινα να σερβιρονται,γαλατα, βουτυρα και μαρμελαδες απο Γερμανια,Δανια,Αγγλια. Χρειαζεται αραγε τοσο εξιδικευση η τεχνογνωσια η διαθεση αυτων των προιοντων σε ατομικες συσκευασιες,οταν μακαρι η πρωτη υλη ειναι Ελληνικη;Eιναι ανεπιτρεπτο στα γευματα το κοτοπουλο,το χοιρινο να ειναι Ολλανδικο για να μην μιλησουμε που κατα περιοδους εμφανιζονται ντοματες Ολλανδιας και Βελγιου.Δεν θα μπορουσε η Ελλαδα να εχει το δικο της ΙΚΕΑ;Γιατι τα στρωματα και τα κρεβατια να ειναι Σουηδικα;Eμεις δεν εχουμε τη φοβερη τεχνογνωσια να τα κατασκευασουμε;Ακομα και τα κουταλοπηρουνα ειναι εισαγωγης ενω η τελευταια βιομηχανια παραγωγης πλακιδιων με ποιοτητα ανωτερη των ευρωπαικων εκλεισε οριστικα πριν λιγους μηνες!!!!Η Κερκυρα στην οποια ζω και εργαζομαι,την δεκαετια του ´70ειχε μια ανθηρη οικονομια καθως στο νησι υπηρχε γαλακτοβιομηχανια(ποιος απο τους παλαιοτερους δεν θυμαται την γραβιερα κερκυρας τα γιαουρτια και το βουτυρο κερκυρας που τωρα το βρισκεις ΤΥΠΟΥ κερκυρας),2 ζυμαροβιομηχανιες με εξαγωγες στην Ιταλια παρακαλω.Ολα αυτα εκλεισαν για να γινουν οι Κερκυραιοι ρεντρουμαδες,το ευκολο χρημα βλεπετε,κατασκευες χωρις προδιαγραφες με την ανοχη και πολλες φορες προτροπη των πολιτικων και φυσικα θα μπορουσα να μιλω και να γραφω για μηνες.Τοτε αρχισε και η παρακμη της οικονομιας αλλα τοτε δεν το καταλαβαινε κανεις ΕΝΩ εγκληματικο θεωρω το γεγονος οτι μεχρι και λιγα χροναια πριν ΔΕΝ υπηρχε κατηγοριοποιηση των ενοικιαζομενων.Ο καθενας απευθυνοταν στον ΕΟΤ(ΑΛΛΗ ΑΜΑΡΤΩΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ)και με μια αιτηση κατατασσονταν τα δωματια του σε οποια κατηγορια γουσταρε παιρνοντας τη αδεια.Αυτη ειναι η ΕΛΛΑΔΑ.
+1000,ετσι απλα,τα λεει καποιος που τα εζησε απο τον πυρηνα ενος απο τα πλεον παραδοσιακα και κοσμοπολιτικα νησια.Ολοι ρεντρουμαδες,χαχα,καταντια...
 
Και ποση ειναι η φοροδιαφυγη στον Τουρισμο ? Η βαρια βιομηχανια μας..Μονο με μεταρυθμισεις στο δημοσιο και παταξη φοροδιαφυγης θα μπουν ισως καποιες βασεις..
 
Μονο με μεταρυθμισεις στο δημοσιο και παταξη φοροδιαφυγης θα μπουν ισως καποιες βασεις..

Όσο το κράτος θέλει να είναι κακός μέτοχος σε κάθε επιχείριση με τη μερίδα του λέοντος στα κέρδη και εξτραδάκια, τόσο θα υπάρχει φοροδιαφυγή.
Όταν ο επιχειρηματίας νοιώθει εθελοντής εισπράκτορας για το κράτος, τόσο θα προσπαθεί να φοροδιαφεύγει.

Τι νομίζεις; Σε λίγο ακόμη και μικρές εταιρίες θα πάνε στη Βουλγαρία!