Αναρχία (?) και αναρχικοί (?)

petros_m

Supreme Member
18 June 2006
8,207
Αλιμος
Απο το The other side.

Θυμάμαι όταν πηγαίναμε σχολείο, ήσουν πολύ μάγκας αν έτρωγες εσύ την ποινή, αντί να καρφώσεις τον υπεύθυνο συμμαθητή για κάτι που είχε κάνει. Και το ανάθεμα έπεφτε στον υπαίτιο που κρυβότανε και δεν αναλάμβανε τις ευθύνες του. Γιατί τα λέω όλα αυτά; Λαμβάνω διάφορα mail από διάφορους "αναρχικούς" που δεν μπορούν, όπως λένε, να καταλάβουν τη στάση του Other Side που όπως μου γράφουν, είναι προοδευτικό και αριστερό κτλ. Μα δεν έχω πρόβλημα με όσους είναι όντως αναρχικοί, ή όσους έστω αυτοαποκαλούνται αναρχικοί αλλά αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους. Τους άλλους "κατηγορώ", τους δήθεν επαναστάτες που όταν τους πιάνουν οι μπάτσοι, αρχίζουν να μιλούν για κρατική καταστολή, για αστυνομική αυθαιρεσία και άλλα συναφή. Οπως συνέβη τελευταία με έναν τύπο που έπιασαν να πετάει στα σκουπίδια ασπίδες των ΜΑΤ που είχαν, κάποιοι, αποσπάσει από τα όργανα (μπουζούκια;) σε επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Το ρεπορτάζ που διαβάσαμε στις εφημερίδες έχει πάνω κάτω ως εξής: Στις 7 Ιουλίου 2005 συλλαμβάνεται ο Γιώργος Καλαϊτζίδης να πετά σε κάδους σακούλες σκουπιδιών που μέσα περιείχαν κομμάτια των συγκεκριμένων ασπίδων. Σε έρευνα που ακολουθεί στο σπίτι του, βρίσκονται διάφορα υλικά που είχαν χρησιμοποιηθεί για το κόψιμο των ασπίδων. Ακόμα τέσσερα πιστόλια, ένα δίκανο, καμιά εικοσαριά σφαίρες, ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο, μάσκες αντιασφυξιογόνες και φωτογραφίες που είχαν δημοσιευθεί στο indymedia και παρουσίαζαν τις διαβόητες ασπίδες. Από εκεί και πέρα ο εισαγγελέας ασκεί ποινική δίωξη εναντίον του, που περιλαμβάνει ένα σωρό κατηγορίες, μερικές εκ των οποίων βέβαια δεν προκύπτουν από πουθενά. Το συνηθίζει η αστυνομία άλλωστε να προσθέτει ενίοτε γεγονότα - όπως, τις προάλλες, στη Θεσσαλονίκη, όπου κατηγόρησαν τον Κύπριο φοιτητή που έγινε μαύρος από το πολύ ξύλο, για αντίσταση κατά της αρχής.

Ξέρετε τι υποστήριξε λοιπόν ο ίδιος ο κατηγορούμενος Καλαϊτζίδης; Εξήγησε ότι είχε πάντα όπλο επειδή είναι από την Κρήτη, ενώ για τις ασπίδες ότι βρέθηκαν στα χέρια του για να τις ξεφορτωθεί. Ετσι γενικά και αόριστα. Τώρα βγαίνουν διάφοροι τύποι, και αγωνίζονται για το δικαίωμα του Καλαϊτζίδη στη σιωπή, υποστηρίζοντας ότι το κράτος θέλει να μας κάνει ρουφιάνους. Λογικό; Οπως το δει κανείς. Το έχω επαναλάβει: αν είσαι αναρχικός, αναλαμβάνεις την ευθύνη των πράξεών σου. Αλλιώς είσαι παπάρια αναρχικός. Κατεβαίνεις στο κέντρο σε πορεία και συγκρούεσαι με τα ΜΑΤ. Είσαι ωραίος και μαγκιά σου. Αν σπάσει ο διάολος όμως το ποδάρι του και σε συλλάβουν, μην αρχίζεις μετά να μυξοκλαίς και να λές ότι άδικα σε έπιασαν. Η κάθε μάχη έχει και τις συνέπειές της. Υπάρχουν και θύματα. Αλλιώς, αν θέλεις να κάνεις ότι κάνεις και μετά να τη βγάζεις καθαρή, τότε είσαι παπάρια μαχητής. Ενας μαλάκας και μισός είσαι στην ουσία. Με άλλα λόγια, έπιασαν τον Καλαϊτζίδη να πετάει τις συγκεκριμένες κωλοασπίδες (αντί να τις καίει) και αντί να πει κάτι πειστικό, πειστικό για εμάς εννοώ, λέει απλώς ότι βρέθηκαν στα χέρια του για να τις ξεφορτωθεί. Αν αυτό θεωρείται συνείδηση αναρχικού, τότε εγώ είμαι ο Μέγας Αλέξανδρος. Είναι σαν να έπιαναν αγωνιστές εναντίον της χούντας λόγου χάριν να πετούν προκυρήξεις και αυτοί να έλεγαν ότι απλώς μοίραζαν χαρτιά που δεν ήξεραν τι έγραφαν. Πως θα τους λέγατε αυτούς; Αληθινούς αγωνιστές πάντως αποκλείεται. Καταλάβατε λοιπόν τι εννοώ; Για να μην υπάρχουν παρανοήσεις κι επανερχόμαστε κάθε φορά στα ίδια και τα ίδια.

Απο την στιγμή που επιλέγεις τήν σύγκρουση με την κρατική εξουσία αναλαμβάνεις και τίς συνέπειες.Ο Κορεάτης διαδηλωτής κατεβαίνει ζωσμένος στην διαδήλωση με ασπίδα,κράνος και μπαστούνι και όσες φάει και όσες ρίξει.
Για τον ´αντεξουσιαστικό´χώρο παντα είχα πολλές επιφυλάξεις.Πέρα απο τα απλουστευτικά του συνθήματα,δεν νομίζω ότι συνεισφέρει ουσιαστικά σε καμιά αλλαγή πρός το καλύτερο.Συχνότατα δε παρεισφρύουν σε αυτόν παρακρατικά στοιχεία που τον μετατρέπουν ,άθελά του,έστω,σε χώρο που σε τελική ανάλυση συμβάλλει στην περιστολή δημοκρατικών ελευθεριών.
Το μοναδικό θέμα που θά συζητούσα είναι να μην ´φορτώνουν´σε άτομα τού ´αντεξιουσιαστικού χώρου´ενέργειες που δεν τούς αναλογούν.
Η σύγκρουση όμως έχει τίς συνέπειές της πάντα.Ομελέττα χωρίς να σπάσεις αυγά δεν γίνεται.
Ο Αξέχαστος Παναγούλης δηλαδή όταν συνελήφθη για την απόπειρα εκτελέσεως τού Παπαδόπουλου τι θάπρεπε να πεί??.Που βέβαια και μονον η σύγκριση με αυτά τα καλόπαιδα είναι επιεικώς ανίερη.

Φίλε Πέτρο με φέρνεις σε δύσκολη θέση,

παραθέτεις ένα κείμενο που έχει γραφεί σε κάποιο άλλο site το οποίο είναι γεμάτο από λέξεις που αν θα ήθελες να τις γράψεις εσύ εδώ, πιθανολογώ θα αυτολογόκρινες.

Επί της ουσίας του θέματος, νομίζω πως μπορείς να τοποθετηθείς και χωρίς τη χρήση του κειμένου αυτού, ή αν τέλος πάντων σε καλύπτει και τυατίζεσε απόλυτα με τα γραφόμενα, βάλε σε παρακαλώ τα μπιπ που πρέπει.

Νίκο υπερβάλλεις . Οι όποιες λέξεις θεωρείς ότι θα έπρεπε να μπουν με αποσιωπητικά , είναι πλήρως ενταγμένες οργανικά στο κείμενο και στο στυλ γραφής που έχει υιοθετήσει ο συγγραφέας του και που δεν διαφέρει σε τίποτα από κείμενα αντίστοιχα ή παρόμοια σε περιοδικά ευρείας κυκλοφορίας ( ακόμη και editorial τέτοιου τύπου έχω δεί και έχω διαβάσει κατά καιρούς ) . Ας μην γινόμαστε πουριτανοί και εκτός πραγματικότητας .

Νίκο υπερβάλλεις . Οι όποιες λέξεις θεωρείς ότι θα έπρεπε να μπουν με αποσιωπητικά , είναι πλήρως ενταγμένες οργανικά στο κείμενο και στο στυλ γραφής που έχει υιοθετήσει ο συγγραφέας του και που δεν διαφέρει σε τίποτα από κείμενα αντίστοιχα ή παρόμοια σε περιοδικά ευρείας κυκλοφορίας ( ακόμη και editorial τέτοιου τύπου έχω δεί και έχω διαβάσει κατά καιρούς ) . Ας μην γινόμαστε πουριτανοί και εκτός πραγματικότητας .

Συμφωνώ απόλυτα.

:grinning-smiley-043

edit:
Όσον αφορά το θέμα που άνοιξε ο Πέτρος νομίζω οτι ο Σπύρος με κάλυψε πλήρως!

Υ.γ Doctor νομίζω οτι έτσι όπως έχει γίνει η ζωή στο τέλος εσυ θα μας τα "φας"..:flipout: -bye-

Last edited:

Συμφωνώ Ντόκ.Αλλως τε για αναδημοσίευση πρόκειται.Πρόκειται για mainstream(sic:flipout: )γραφή.Δεν προσβάλλει ,νομίζω,κανέναν κάτι τέτοιο.Ούτε κοκκινίσαμε απο ντροπή.

Φίλε Πέτρο με φέρνεις σε δύσκολη θέση,

παραθέτεις ένα κείμενο που έχει γραφεί σε κάποιο άλλο site το οποίο είναι γεμάτο από λέξεις που αν θα ήθελες να τις γράψεις εσύ εδώ, πιθανολογώ θα αυτολογόκρινες.

Νικο, εχεις δικιο. Προσωπικα, δε χρησιμοποιω "κακες" λεξεις οταν γραφω εδω. Διαβασα το κειμενο μια φορα και το ανεβασα. Στην πραγματικοτητα δεν προσεξα καν τις επιμαχες λεξεις οταν το διαβαζα, αλλα και να τις προσεχα, παλι δε θα τις αλλαζα.

Επί της ουσίας του θέματος, νομίζω πως μπορείς να τοποθετηθείς και χωρίς τη χρήση του κειμένου αυτού, ή αν τέλος πάντων σε καλύπτει και τυατίζεσε απόλυτα με τα γραφόμενα, βάλε σε παρακαλώ τα μπιπ που πρέπει.

Δεν μπορω να αλλαξω τιποτα πλεον. Οσον αφορα το θεμα, συμφωνω με το συγγραφεα (και με το Σπυρο) αλλα δεν νομιζω πως ειμαι υποχρεωμένος να το γραψω κιολας.

...

Λοιπόν για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους :

Α. Έκανα μια παρατήρηση στον Πέτρο (περισσότερο για να μην έχουμε επανάληψη του ιδίου "παραπτώματος" και όχι γιατί ήρθε το τέλος του κόσμου) ο οποίος από ότι φαίνετε το κατάλαβε και τον ευχαριστώ για αυτό.

Β. Καλώς η κακώς το Avclub έχει κανόνες και Γενικό Διαχειριστή ο οποίος είναι υπεύθυνος για ότι γράφεται εδω μέσα, και υποχρεωμένος να παρεμβαίνει "όταν πρέπει".

Γ. Το "όταν πρέπει" όσο είμαι Γ.Δ. θα το αποφασίζω μόνος μου κατά συνείδηση, αν έχετε φίλοι συνφορουμίτες κάποιο πρόβλημα με την "πάρτη μου" μπορείτε να με πάρετε τηλέφωνο να το συζητήσουμε, ή μπορείτε να ζητήσετε την απομάκρυνση μου στις προτάσεις.

Δ. Αν νομίζετε πως υπάρχει κάποιος ειδικός κανόνας λειτουργίας που επιτρέπει σε κάποια μέλη που δε λέω αγαπούν και υποστηρίζουν το Avclub να ασκούν κριτική κάθε φορά που υπάρχει διαχειριστική παρέμβαση ή ακόμη χειρότερα να επιβάλουν τη δική τους "διαχείρηση" υπεράνω των διαχειριστών τότε φίλοι μου για μένα είσαστε σε λάθος δικτυακό χώρο.

Για μένα το θέμα κλείνει εδώ και δεν επιθυμώ καμία συνέχεια ελπίζοντας ότι θα σεβαστείτε την επιθυμία μου.

Τελος παντων. Για μενα, το ζητουμενο οταν ανεβασα αυτο το κειμενο ηταν προφανως διαφορετικο απο αυτο που συζητηθηκε τελικα. Αντι να τοποθετηθει οποιος θελει επι της ουσιας του θεματος, τελικα κυριαρχησε το θεμα των "κακων" λεξεων και της διαχειριστικης παρεμβασης. Σε τελικη αναλυση, αν αντι για αντιγραφη-επικολληση ειχα παραθεσει μονο το λινκ του εν λογω κειμενου, θα επρεπε να εχω προειδοποιησει τους υπολοιπους πως εμπεριεχει "φρασεολογια ενδεχομενως προσβλητικη ή ακαταλληλη"? Δε θα ηταν υπερβολικη μια τετοια προειδοποιηση για το συγκεκριμενο κειμενο?

Εγώ πάλι δεν κατάλαβα την παράγραφο Δ.Πόθεν προκύπτει ´επιβολή άλλης διαχείρισης´??.To σχόλιο τού Ντόκ ήταν φιλικότατο και χαλαρό και το δικό μου,αφού πρωτα είχα τοποθετηθεί επι τής ουσίας του θέματος που έθεσε ο Πέτρος,το ίδιο χαλαρό και φιλικό.
Οσο για την παράγραφο Δ,εμπεριέχει και μιά άλλη παράμετρο,ακόμα πιό ´ενδιαφέρουσα´:'Tότε φίλοι μου είσαστε σε λάθος διαδικτυακό χώρο´.Σαν βαρύ δεν ακούγεται αυτό???

Πολύ θα με ενδιέφερε ένας ορισμός της "επανάστασης", του "αναρχισμού" (ή/και της "αναρχίας" μιας και δεν είναι το ίδιο). Τι είναι θάρρος και τι αυτοκτονία? Τι επανάσταση και τι εκτόνωση? Τι είναι δειλία και τι συντηρητισμός? Μπορώ να συνεχίσω αλλά η γνώμη μου είναι ότι δεν μπορούμε να συζητήσουμε ένα τόσο λεπτό θέμα με αυτόν τον τρόπο. Είναι από επιφανειακό ως επικίνδυνο εκτός αν επιβάλλεται να συμφωνήσουμε όλοι στους ορισμούς...

ΥΓ. Φυσικά δεν εννοώ ότι ο κίνδυνος προέρχεται από τη Διαχείρηση.

Αγαπητοί φίλοι,

Εφόσον η Γενική Διαχείριση τοποθετήθηκε & απευθύνθηκε για την συγκεκριμένη δημοσιευση προσωπικά στον συντάκτη της, νομίζω πως έχετε άδικο να κρίνετε και να επικρίνετε την στάση της. Δεν αντιλαμβάνομαι λοιπόν τον σκοπό & λόγο της κριτικής σας επί της τοποθέτησης αυτής, ασχέτως από το ύφος σας, εφόσον δεν σας αφορούσε προσωπικώς ή γενικώς. Εκτός και αν κάποιοι έχουν αναλάβει από μόνοι τους τον "ρόλο" του κριτή & επικριτή των πάντων! Αν στο μέλλον έχετε άποψη περί της Διαχειρήσεως το σωστό κατά την άποψή μου θα ήταν να την εκφράζετε στην σχετική κατηγορία που έχει συμπεριληφθεί στο φόρουμ γι' αυτόν το σκοπό.

νομίζω αγαπητέ Μιχάλη ότι ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας ( όπως και οι περισσότεροι πλην του κ. Σαρτζετάκη ίσως ) είναι λιγότερο αμετροεπής , περισσότερο συγκρατημένος και σαφέστατα ευγενέστερος από εσένα καίτοι η εξουσία του είναι , κατά την ταπεινή μου άποψη , ελαφρώς μεγαλύτερη από την δική σου , ο δε θεσμικός του ρόλος ευρέως αποδεκτός και απείρως σημαντικότερος .

Last edited:
Δεν διαθέτω καμμία μορφής εξουσία αγαπητέ μου συνεπώς δεν μπορώ να κάνω χρήση ή κατάχρησή της. Μήπως τα έχεις μπερδέψει λίγο τα πράγματα; Την άποψή μου καταθέτω, δεν είναι και υποχρεωτικό να είναι αρεστή σε όλους. Επί του συγκεκριμένου σχόλιου νομίζω ήμουν αρκετά ευγενής και σαφής. Μην δημιουργούμε θέμα εκεί που δεν υπάρχει. Κάποτε λοιπόν, αντί να φερόμαστε σαν ξερόλες και να ειρωνευόμαστε τους συνομιλητές μας ελείψει επιχειρημάτων, να μάθουμε να σεβόμαστε και να παραδεχόμεθα το σφάλμα μας. Δεν είναι και τόσο δύσκολο.

Δεν διαθέτω καμμία μορφής εξουσία αγαπητέ μου συνεπώς δεν μπορώ να κάνω χρήση ή κατάχρησή της. Μήπως τα έχεις μπερδέψει λίγο τα πράγματα; Την άποψή μου καταθέτω, δεν είναι και υποχρεωτικό να είναι αρεστή σε όλους. Επί του συγκεκριμένου σχόλιου νομίζω ήμουν αρκετά ευγενής και σαφής. Μην δημιουργούμε θέμα εκεί που δεν υπάρχει. Κάποτε λοιπόν, αντί να φερόμαστε σαν ξερόλες και να ειρωνευόμαστε τους συνομιλητές μας ελείψει επιχειρημάτων, να μάθουμε να σεβόμαστε και να παραδεχόμεθα το σφάλμα μας. Δεν είναι και τόσο δύσκολο.

Είναι πολύ ευχάριστο που μπορείς και καταθέτεις την άποψη σου . Στους υπόλοιπους όμως παρατηρώ ότι η δραστηριότητα αυτή αμφισβητείται έντονα , οδεύει δε και προς κατάργηση της .
Επιχειρήματα χρησιμοποιούμε όταν χρειάζεται . Οταν όμως βρισκόμαστε μπροστά σε γενικόλογες ανακοινώσεις βρίθουσες αερολογιών , τα επιχειρήματα χάνουν την σημασία τους .
Βέβαια δεν μπορώ ακόμη να καταλάβω σε τι συνίσταται το σφάλμα μου , εκτός βέβαια από το ότι εξέφρασα φιλικώ τω τρόπω την άποψη μου προς τον Νίκο , ο οποίος εκτός από διαχειριστής τυγχάνει και καλό παιδί και ευπροσήγορος άνθρωπος . Εκτός εάν , τώρα τελευταία , χρειάζεται αίτηση , και αριθμός πρωτοκόλου για να συζητήσουμε με κάποιον διαχειριστή .

Last edited:
Ποιός ανέλαβε τον ρόλο τού κριτή και τού επικριτή τών πάντων ,δεν τόπιασα.........Εγιναν απλά σχόλια και τίποτα παραπάνω.Και απο πότε επειδή έγινε ένα σχόλιο αυτό σημαίνει ότι ´έχουμε άποψη επί τής διαχειρίσεως συνολική´.Ποιός εξέφρασε συνολική άποψη επί τής διαχειρίσεως???
Υπάρχει άρθρο στον κανονισμό που απαγορέυει τήν έκφραση γνώμης ,η οποία μάλιστα διετυπώθη με τρόπο κοσμιότατο. ???
Eπίσης ο κανονισμός επιτρέπει τήν σχεδόν προσβλητική αντιμετώπιση μελών???
Μηπως τελικά δημιουργούνται θέματα εκ τού μη όντος???

Είναι πολύ ευχάριστο που μπορείς και καταθέτεις την άποψη σου . Στους υπόλοιπους όμως παρατηρώ ότι η δραστηριότητα αυτή αμφισβητείται έντονα , οδεύει δε και προς κατάργηση της .

Απ´ότι κατάλαβα,εάν δεν παραδεχτείς το σφάλμα σου δεν μπορείς νάχεις γνώμη.
Απο ´Το Μηδέν και Το Απειρο´τού Αρθουρ Καισλερ είναι αυτό.

Παιδιά, με άλλα λόγια να αγαπιώμαστε. Κανείς δεν κατήργησε το δικαίωμά σας το οποίο άμεσα σπεύσατε να υπερασπιστείτε και μάλιστα με τρόπο προσβλητικό (αγαπητέ Δημήτρη), στον σχολιασμό και την κρίση οποιουδήποτε. Απλά σας είπαμε να το κάνετε όταν σας αφορά και πιστευω πως στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν σας αφορούσε. Η παραπάνω παρατήρησή μου ήταν πολύ προσεχτικά διατυπωμένη νομίζω αφού σαφώς ανέφερε ότι εάν έχετε παρατηρήσεις επί της διαχειρήσεως να τις καταθέτετε στην ανάλογη κατηγορία. Που βλέπετε λοιπόν την προσπάθεια φίμωσης και την κατάργηση της άποψής σας;

Αναρωτιέμαι ποιος δημιουργεί τελικά τα θέματα εκ του μη όντος (αγαπητέ Σπύρο); Επειδή λοιπόν δεν προτίθεμαι να συνεχίσω τον διάλογο σε αυτό το ύφος, αφού πιστευω δεν προσφέρει τίποτε σε κανέναν, να σας παραπέμψω και πάλι στην αρχική μου δημοσίευση. Οταν έχετε ένσταση επί συγκεκριμένων σχολίων της διαχείρισης στα μέλη, καταθέστε τις στην ανάλογη κατηγορία. Απλό είναι.

Απλά σας είπαμε να το κάνετε όταν σας αφορά και πιστευω πως στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν σας αφορούσε.

Τι εννοεις???????????????????????? Μπορω να γραφω την αποψη μου ΜΟΝΟ για κατι που με αφορα προσωπικα? :chinscratch:

Αν ισχυει αυτο, πρεπει να σκεφτω σοβαρα το ενδεχομενο πως ειμαι μειωμενης αντιληψης (sic), μιας και μετα απο 1000αδες μηνυματα που εχω διαβασει εδω, δεν εχω καταλαβει κατι τετοιο.

Επειδή γενικώς η διάθεση είναι όντως χαλαρή και επειδή δεν κατάλαβα να συνέβη οποιαδηποτε γενικευμένη επίθεση εναντίον τής διαχειρισης ,και επειδή τα 18 τα έχω κλείσει απο καιρό και επειδή και γράμματα και ορθογραφία γνωρίζω, υποθέτω ότι αναφορές τού τύπου ´εισαστε σε λάθος διαδικτυακό χώρο´είναι τουλάχιστον υπερβολικες για ένα τέτοιο θέμα,και μάλιστα γιά σχόλια που γράφτηκαν με τρόπο εντελώς ήρεμο και καθόλου επιθετικό.
Δεν θυμάμαι πάντως να έχουν τύχει αναλόγων σχολίων διάφοροι ´τυφλοπόντικες´ που εφορμούσαν απο άλλες ´τρύπες´.Το αντίθετο θάλεγα.Μάλλον συνδαιτημόνες κατέληξαν να είναι.