αναζήτηση αναλογικού φακού Pentax

staurosly

Established Member
6 November 2008
200
..Γνωρίζει καποιος αν υπαρχει σταθερός αναλογικός της Πανταξ η ομοιος του αλλης εταιριας ,βιδωτος ,με καλη φωτεινοτητα κατω απο 2 , και με οσο γινεται μεγαλη υπερεστιαση , στο φωτεινοτερο διαφραγμα?

..Γνωρίζει καποιος αν υπαρχει σταθερός αναλογικός της Πανταξ η ομοιος του αλλης εταιριας ,βιδωτος ,με καλη φωτεινοτητα κατω απο 2 , και με οσο γινεται μεγαλη υπερεστιαση , στο φωτεινοτερο διαφραγμα?

http://www.pentaxforums.com/lensreviews/index.php

Εδω θα βρεις αυτο που θες πιστευω (στους βιδωτους Μ42)

Κοιτα για Μ42 μοντουρα και σε CZJ αν και για πολυ φωτεινους βιδωτους , θα κοιταγα μονο Πενταξ προσωπικα.

Last edited:
Τι εστιακό μήκος θέλεις?

Γρήγοροι βιδωτοί της Asahi Pentax, πέρα ασφαλώς από τους 50ρηδες (σε 50ρηδες υπάρχουν οι Takumar 50/1,4 σε τρεις παραλλαγές, ο 55/1,8 και ο 55/2), υπάρχουν ο 35/2,0 σε δύο παραλλαγές (η παλιά με 67ρι φίλτρο η επόμενη με 49ρι), ο 85/1,9 και δύο παραλλαγές του 85/1,8.

Είπε για κάτω από f/2. Γιατί αλλιώς "γρήγοροι" υπάρχουν και άλλοι.
Κι εγώ έχω τον 135/2.5. Και τις τρεις εκδοχές του. Μου αρέσει.

Ας μας πει όμως πρώτα ο φίλος μας το εστιακό μήκος που τον ενδιαφέρει, καθώς και τη χρήση, να δώσουμε προτάσεις.

εχω εναν Πενταξ τακουμαρ 55/1.8 αλλα εχει πολυ μικρη υπερεστιαση σε ολα τα διαφραγματα ,σε διαφραγμα 4 αρχιζει απο τα 30 μετρα μεχρι το απειρο, υπαρχει καποιος φακος να αρχιζει απο τα 2 μετρα ?
εχω εναν ρωσικο στα 50 /2.8 μακρο , το ιδιο και αυτος με μικρο ευρος στην υπερεστιαση
δεν ξερω τιμονομα γραφει στα ρωσικα , εχει ενα σχημα τριγωνο και μεσα ενα γραμμα C, και ολο αυτο σε εναν κυκλο
ενδιαφερομαι και για μικροτερη αποσταση απο το 50 μεχρο 28 και μεγαλυτερη μεχρι 100
αλλα ..με ενδιαφερει το ευρος της υπερεστιακης στο φωτεινοτερο διαφραγμα, να τον χρησιμοποιω για βραδυ χωρις φλασ σε φωτο δρομου

Όσο πιο ευρυγώνιος τόσο πιο μεγάλο το λεγόμενο βάθος πεδίου και η υπερεστιακή απόσταση.

Πρέπει να είναι οπωσδήποτε βιδωτός? Πάνω σε παλιό σώμα τον έχεις ή σε κάποια σύγχρονη ψηφιακή;\

Γιατί σε βιδωτό, μέχρι φ/2 υπάρχει σε 35mm σε Πενταξ Τακουμαρ, από εκεί και πέρα υπάρχουν και μερικοί vivitar κλπ, 35/1,9 και 28/1,9, Kiron 24/2.

Για αυτό που θές θα χρειαστείς αρκετά ευρυγώνιο. Στο τέρμα ανοιχτό διάφραγμα που θές η υπερεστιακή ταυτίζεται με την εστίαση στο άπειρο.
Δεν νομίζω οτι ούτε απλά ενας ευρυγώνιος σε καλύπτει για 2 μέτρα. Κοιτάς προς υπερευρυγώνιο αλλα δεν ξέρω να υπάρχει τέτοιοςμε διάφραγμα μεγαλύτερο απο f/2.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να είναι εστιασμένος υπερεστιακά? Θές να έχεις τα πάντα νετ?

Τα πάντα νετ σε φ/2 δεν γίνεται, αλλά οπωσδήποτε ένας πχ 20ρης θα έχει μεγάλο μέρος του κάδρου καλά εστιασμένο (υπάρχει 21/2 της Ολυμπους, και ασφαλώς υπάρχουν σήμερα οι 20/1.8, 24/1.8 της Σίγμα)

επειδη χρησιμοποιω και βιδωτη αναλογικη και με ανταπτορα ψηφιακη Πενταξ .
ναι .μου φαινεται παρα πολυ ευχρηστο και κερδιζεις και χρονο....να μην με νοιαζει η εστιαση ..ουτε να χρησιμοποιω το προσοφθαλμιο,
για καδραρισμα - εστιαση, την κραταω συνεχεια στο χερι την μηχανη
εχω ψαξει και στο e- bay , ευχαριστω παντως

Φϊλε μου σε τόσο ανοικτά διαφράγματα, δεν μπορείς να δουλέψεις όπως λες, δλδ να κολλήσεις τον φακό στην υπερεστιακή απόσταση και απλώς να καδράρεις και να τραβάς. Έστω δηλαδή ότι έχεις τον Κιρον 24/2,0 ο οποίος είναι από τους ταχύτερους ευρυγώνιους που υπάρχουν. Η υπερεστιακή απόσταση με τον φακό ανοικτό, είναι στα 9,6 μέτρα (για φιλμ 35mm), όπου η νετ περιοχή εκτείνεται από τα 4,80 μέτρα μέχρι το άπειρο. Δεν επαρκεί εάν έχεις και κάποιο προσκήνιο στο κάδρο σου (σε ψηφιακή Πένταξ, η υπερεστιακή απόσταση μετατίθεται στα 14,4 μέτρα).

Πως υπολογιζουμε , ποιο ειναι το βαθος πεδιου σε ενα φακο (σε σωμα FF kai APC) ?
Πχ στο δικο μου pentax sms 50mm f1.4 με τερμα ανοιχτο διαφραγμα , εστιαζοντας ασ πουμε στα 2 μετρα , ποιο ειναι το μεγεθος του εστιασμενου βαθους ?

Κυριε Sent...πολυ κατατοπιστικη η διευθυνση.
Επιμενω στην χρηση της υπερεστιακης για φωτο δρομου και για φωτο νυχτος χωρις φλασ, με διευκολυνει αφανταστα,
να ειναι νετ απο τα 2 μετρα..η και λιγοτερο..μεχρι το απειρο....οτι καλυετρο..
μετα αν θελουμε μικροτερο καρδο.κανουμε και γκροπινγ
,παντως στις ψηφιακες εστιαζουν σε πολλα σημεια στο καρδο, αν ειναι αυτοματα στο ποιο κοντινο, η αν εχουμε επιλογη, παλι εδω δεν παιζει ρολο η υπερεστιαση ?

μια ερωτηση ακομη : σε υπερευρυγωνιο αναλογικο φακο ,που εχει μια καμπυλοτητα και παραμορφωση, οταν τοποθετηθουν σε ψηφιακο σωμα με καποιο ανταπτορα , παραμενη η αρχικη καμπυλοτητα η προσαρμοζεται στο νεο εστιακο μηκος 1,5χ , 2χ που αντιιστοιχει στο ψηφιακο σωμα?

Δεν υπάρχει σταθερή απάντηση εδώ. Συνήθως οι παραμορφώσεις δεν είναι ομοιόμορφες σε όλο το κάδρο, αλλά το κέντρο έχει σχετικές λίγες και οι περισσότερες συγκεντρώνονται στα άκρα. Υπάρχουν φακοί που στο κέντρο είναι σχεδόν χωρίς παραμόρφωση, αλλά τα άκρα πάσχουν τρομερά. Στη δεύτερη περίπτωση σε cropped αισθητήρα, θα πάρουμε εικόνα σχεδόν χωρίς παραμορφώσεις.

πώς γινεται σε πενταχ Κ100 d να μπορει να ρυθμίζεται το EV οταν χρησιμοποιω μανουαλ φακους και εχω την επιλογη μανουαλ? εκει πατωντας τι κουμπι του lock στο διαφραγμα που εχει επιλεγει ρυθμίζει μονη της την ταχύτητα , αλλα δεν ρυθμίζεται το EV....