Aναζήτηση dac ή buffer

Thomas_GR700

Established Member
17 December 2006
278
Eχω ένα DVD 3910 3 ετών καί το χρησιμοποιώ μόνο για να βλέπω ταινίες.Προτίθεμαι ν'αναβαθμίσω τον προβολέα καί το DVD με τα καινούργια φορμά καί επειδη το denon είναι σχεδόν καινούργιο καί έχει ένα πολύ καλό μηχανισμό φόρτωσης του dvd ,σκέφθηκα να το χρησιμοποιήσω πλέον σαν τρανσπoρτ μέχρι ν'απαξιωθεί σε μεγάλο βαθμό ή μέχρι να πάψει να λειτουργεί.Σκέφθηκα να βελτιώσω τον ήχο του ή με dac (λαμπάτο κατα προτίμηση) ή με Buffer.Εχοντας υπόψη οτι η τιμή του σήμερα σαν μεταχειρισμένο ,οπως βλέπω απο αγγελίες είναι περίπου 700 -800 Ε θα ήθελα να μην ξεπεράσω το ποσό αυτό.Ο χώρος μου είναι μεγάλος ,τα υπόλοιπα μηχανήματα είναι crimson 610 ,640 ,Tsakiridis Alexandros ,Βluesky ,Sony CDR 33W ,Vienna Gr.Mozart.Με ενδιαφέρει η ανάλυση ,η αίσθηση του live αλλα καί τα ζεστά μεσαία.Eχει ακούσει κανεί το dac της Advance acoustics;Θα παρακαλούσα για τις εμπειρίες ή τις προτάσεις σας.

Το καλύτερο DAC μέχρι τα 1000++ ευρώ είναι κατά τη γνώμη μου το DAC-5 της Xindak. Κοστίζει 650 ευρώ.
Διαθέτει 3 εξόδους :
τρανσιστοράτη, λαμπάτη καθώς και μια balanced.
Με επιλογή κάνει upsampling είτε στα 96Khz είτε στα 192Khz. Εγώ το έχω στα 192Khz.

Last edited:
IK, η balanced έξοδος είναι λαμπάτη ή τρανζιστοράτη, ή και τα δύο κατ' επιλογήν????

H balanced έξοδος είναι τρανσιστοράτη.

Η μοναδική λυχνία 6922 που υπάρχει στο κύκλωμα οδηγεί την μια από τις δύο μη-ισορροπημένες εξόδους (RCA).

Εχω ως πηγή το cd-Player της NAD το 541i, λαμπάτη προενίσχυση, λαμπάτο τελικό . Με το Dac της Xindak θα έχω σημαντική βελτίωση ή μηπως είναι προτιμότερη η αντικατάσταση της πηγής?

Re: Απάντηση: Aναζήτηση dac ή buffer

Το καλύτερο DAC μέχρι τα 1000++ ευρώ είναι κατά τη γνώμη μου το DAC-5 της Xindak.

Άκουσε το benchmark DAC-1 και συζητάμε μετά. Παίζει και μεταχειρισμένο στην Ελληνική Αγορά ….

IMHO ψάξε κανένα παλιό καλό DAC γίγαντα μιας άλλης εποχής, όπως πχ ένα λαμπάτο sonic frontiers ή Wadia ή Krell ή accuphase κλπ κλπ

Επίσης, "παίζουν" και τα επαγγελματικά, benchmark, apogee, lavry, aqvox κλπ.

Το που θα τα βρεις είναι άλλο θέμα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Aναζήτηση dac ή buffer

Άκουσε το benchmark DAC-1 και συζητάμε μετά. Παίζει και μεταχειρισμένο στην Ελληνική Αγορά ….

Φίλε μου, το είχα το benchmark για δοκιμή, αλλά ακόμα και το δικό μου το παλαιό το πειραγμένο Behringer ήταν ένα σκαλοπάτι ποιο πάνω σε όλους τους τομείς.
Ευχαριστώ πάντως για την πρόταση.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Aναζήτηση dac ή buffer

Φίλε μου, το είχα το benchmark για δοκιμή, αλλά ακόμα και το δικό μου το παλαιό το πειραγμένο Behringer ήταν ένα σκαλοπάτι ποιο πάνω σε όλους τους τομείς.
Ευχαριστώ πάντως για την πρόταση.
Οπα, τωρα που το ξαναδιάβασα, ήταν σαν να το λέω εριστικά... αν και δεν εκνευρίστικες και πάλι οφείλω συγώμη!
Η πρόταση μου για ακρόαση του DAC πήγενε στον Thomas_GR700, και ορθά ο Κακαλιός Στέργιος προσθέτει και άλλες επιλογές.

Απάντηση: Re: Aναζήτηση dac ή buffer

Ενα αλλο dac που πρεπει να ακουσεις,ειναι το audio nemesis,απο τα dac που παιζουν μουσικη,χαμηλοεξοδο ομως.....

Και το Audio Nemesis DC-1 είναι πολύ καλό. Συμφωνώ.
Το έχω και αυτό συνδεδεμένο στο σύστημά μου. Εχω τη δυνατότητα να το επιλέξω κατά βούληση μέσω του προενισχυτή. Επίσης έχω τη δυνατότητα να παρεμβάλω πριν τα DACs και έναν ψηφιακό ισοσταθμιστή Ultracurve. Πρακτιικά είναι πολλες οι επιλογές, ειδικά όταν κάποιος έχει συμπεριλάβει και έναν ψηφιακό ισοσταθμιστή μπορεί να φτιάξει τον ήχο που ονειρεύεται, αλλά θέλει πολύ δουλειά.

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις .Θα ήθελα να μου πεί ο internet king ποιο απο τα δύο (xindac ,nemesis) είναι καλύτερο ,ποιό είναι πιο αναλυτικό και με καλύτερα μεσαία.Ξέρει κανείς να μου πεί εντυπώσεις απο το dac της Αdvance που κυκλοφορεί τελευταία ,πόσες λάμπες καί ποιές φοράει;

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις .Θα ήθελα να μου πεί ο internet king ποιο απο τα δύο (xindac ,nemesis) είναι καλύτερο ,ποιό είναι πιο αναλυτικό και με καλύτερα μεσαία.Ξέρει κανείς να μου πεί εντυπώσεις απο το dac της Αdvance που κυκλοφορεί τελευταία ,πόσες λάμπες καί ποιές φοράει;

Αν σε ενδιαφέρει η ανάλυση, τo DAC-5 της Xindak είναι αυτό που θα σου αρέσει περισσότερο. Ο αντιπρόσωπος ξέρω ότι δίνει μηχανήματα για ακρόαση.

Το Nemesis από την άλλη έχει ένα πιο ζεστο ήχο και μια υπέροχη μεσαία περιοχή αλλά χάνει δυστυχώς σε ανάλυση. Εχει χαμηλή στάθμη εξόδου και θελει αρκετό gain στην προενίσχυση. Οχι παθητική προενίσχυση. Ολα αυτά όσον αφορά το εργοστασιακό μοντέλο χωρίς τροποποιήσεις.

Το δικό μου Nemesis το τροποποίησα ξοδεύοντας αρκετά χρήματα σε εξαρτήματα που έφερα από το εξωτερικό. Ο ήχος βελτιώθηκε σημαντικά αφού ανέβηκε αισθητά η ανάλυση καθώς και η ταχύτητα απόσβεσης στις χαμηλές συχνότητες.

Ως έχουν, μου αρέσουν και τα δύο. Είναι διαφορετικά. Με το Nemesis μου αρέσει να ακούω φωνητικά και μικρά σύνολα.

Mετά απο τις συμβουλές των φίλων ήλθα σε επικοινωνία με τον αντιπρόσωπο της xindak ,ο οποίος προθυμοποιήθηκε να μου στείλει ένα dac 5 στον τόπο που μένω.Μετά απο δοκιμή στον χώρο μου ,στα μηχανήματά μου η λαμπάτη έξοδός του μου άρεσε πολύ καί για τον λόγο αυτό το αγόρασα.Αν σας ενδιαφέρει το πως ακούγεται στην τρανζιστοράτη ,δεν έχω άποψη γιατι δεν το έχω ακούσει ακόμα λόγω έλλειψης interconnect.Επειδή ο προενισχυτής μου έχει ψευδοισορροπημένη είσοδο μπορεί κανείς να με συμβουλέψει ποια έξοδο του dac να χρησιμοποιήσω ,την rca ή την balanced με απαιτούμενο μήκος interconnect 1,25 -1,5 m;Αν πρέπει να χρησιμοποιήσω την balanced ,μπορεί κανείς να μου συστήσει κανένα φτηνό καί καλό καλώδιο;Εγω πάντως προσανατολίζομαι σε vdh γιατι ο ήχος της εταιρείας αυτής μου αρέσει.Για να τελειώσω να δώσω τα συγχαρητήρια αρχικά στην αντιπροσωπεία που με προθυμία μου έστειλε το μηχάνημα καί ύστερα στην xindak για το ανέλπιστα τόσο καλό , φτηνό καί με τόσες ευκολίες μηχάνημα.

Η balanced έξοδος του DAC-5 της Xindak είναι τρανσιστοράτη. Το ίδιο και η μία από τις δύο RCA εξόδους.
Συνεπώς αν σου αρέσει η λαμπάτη δεν έχεις άλλη επιλογή παρά μόνο την RCA έξοδο.

Στην πραγματικότητα τα αναλογικά κυκλώματα εξόδου υλοποιούνται με τελεστικούς ενισχυτές της Burr Brown σειράς OPA604 & OPA134 .

Η λαμπάτη έξοδος χρησιμοποιεί μια διπλοτρίοδο 6922 (E88CC).

Η pseudo-balanced είσοδος του προενισχυτή σου δεν γνωρίζω πως υλοποιείται εσωτερικά. Εάν ο προενισχυτής σου απλώς βραχ/κλώνει εσωτερικά το pin 3 με το pin 1 (κλασική φτηνιαδούρα) τότε καλύτερα να μην την χρησιμοποιήσεις γιατί δεν ξέρω πως θα συμπεριφερθεί το DAC. Κανονικά χρειάζεται παλμογράφος για να είμαστε σίγουροι.

Θα ήθελα να συμπληρώσω ότι το DAC-5 φοράει την λυχνία 6922 της Electroarmonix.
Στο δικό μου DAC-5 η λυχνία αυτή αντικαταστάθηκε με μια αντίστοιχη λυχνία JAN Philips 6922 NOS.

η pseudo balanced σύνδεση χρησιμοποιή έναν τελεστικό που ενισχύει το γινόμενο του hot (pin 2) με του cold (pin 3) και βγάζει unbalanced σήμα αφού έχει απορρίψει το θόρυβο που είναι κοινός στο 2 και 3 αλλά με αντίθετη πολικότητα οπότε όταν προστεθεί ακυρώνεται.

Εχω συναντήσει εισόδους και εξόδους προενισχυτή που λένε δήθεν ότι είναι balanced ή/και pseudo-balanced κι αν τύχει και τους ανοίξεις για να δεις πως υλοποιείται το κύκλωμα, σου έρχεται τρέλα.
Πολύ γνωστός κατασκευαστής λαμπάτων ενισχυτών απλώς βραχ/κλώνει το pin 3 με το pin 1 (στο XLR εξόδου) και σου λέει ότι ο προενισχυτής του έχει και έξοδο balanced !!!!

Ονόματα δε λέμε ....

Re: Απάντηση: Aναζήτηση dac ή buffer

Εχω συναντήσει εισόδους και εξόδους προενισχυτή που λένε δήθεν ότι είναι balanced ή/και pseudo-balanced κι αν τύχει και τους ανοίξεις για να δεις πως υλοποιείται το κύκλωμα, σου έρχεται τρέλα.
Πολύ γνωστός κατασκευαστής λαμπάτων ενισχυτών απλώς βραχ/κλώνει το pin 3 με το pin 1 (στο XLR εξόδου) και σου λέει ότι ο προενισχυτής του έχει και έξοδο balanced !!!!

Ονόματα δε λέμε ....

αυτό είναι single ended με βύσμα xlr.

να πούμε όνομα γιατί να μην πούμε

Απάντηση: Re: Απάντηση: Aναζήτηση dac ή buffer

αυτό είναι single ended με βύσμα xlr.

Ακριβώς. Αυτό το XLR που έχει επάνω της η συσκευή (συνηθως λαμπάτοι προ) κάποιοι κατασκευαστές το χρησιμοποιούν σαν αντάπτορα προσαρμογής XLR καλωδίου.

Last edited: