Επανέρχομαι πάλι.
Πήρα τα Audio Technica ATH-M70x
https://www.skroutz.gr/s/6515052/Audio-Technica-ATH-M70x.html
και φαίνονται πολύ καλά. Έχουν καλό ήχο καθαρό χωρίς υπερβολικά μπάσα και μάλλον λίγο τσιμπημένα πρίμα. Η κατασκευή τους φαίνεται πάρα πολύ καλή
και είναι αρκετά άνετα.
Τα οδηγώ με αυτή την κάρτα ήχου
https://www.gearank.com/gear/focusrite-scarlett-2i2-2nd-gen-usb-audio-interface
και μπορώ να πω ότι μου λείπει λίγο η ένταση παρόλο που έχουν χαμηλή αντίσταση 35Ω.
Μιας και μπήκαμε σε φάση αναβάθμισης τι μπορούμε να κάνουμε για ακόμα καλύτερα αποτελέσμα;
Έχω και τα KRK Rokit 5.
Τι μπορώ να προσθέσω ώστε να πάρω τον καλύτερο δυνατό ήχο στα ακουστικά και στα ηχεία;
@Θωμάςhttps://avclub.gr/forum/member.php/597-Θωμάς
Απαντώ εδώ, διότι η απάντηση μου στο ερώτημα σου ταιριάζει περισσότερο με τα περιεχόμενα τούτου του νήματος.
Δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα. Τουλάχιστον δίχως να ξοδέψεις πολλά χρήματα.
Δεν είχα προτείνει τα Audio Technica ATH-M70x, ακριβώς για αυτό. Διότι ήξερα ότι χρειάζονται
πολύ καλή και πολύ δυνατή ενίσχυση. Δεν είχα δοκιμάσει τα συγκεκριμένα, αλλά είχα δοκιμάσει τα αδέλφια τους, ανοιχτού τύπου, τα Audio Technica ATH-R70x και ήξερα ότι πρόκειται για εντελώς αναίσθητα ακουστικά. Τα "
τσιμπημένα πρίμα" που λες ότι ακούς, αποκαλύπτουν στην πραγματικότητα την ανεπάρκεια της εξόδου ακουστικών να δώσει την απαιτούμενη ισχύ, ειδικά στις χαμηλές και μεσαίες συχνότητες που χρειάζονται και περισσότερη. "Αδειάζουν", όπως συνηθίζουμε να λέμε, το μικρό ενισχυτή ακουστικών της κάρτας ήχου που διαθέτεις. Είμαι σίγουρος ότι συνυπάρχει λέπτυνση και ξηρότητα στον ήχο σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό. Επίσης στενή στερεοφωνική εικόνα, τόσο σε πλάτος, όσο και σε βάθος.
Και τώρα τι κάνουμε;
Ας εξετάσουμε τις δυνατότητες, έτσι σαν άσκηση. Σαν μαθηματικό πρόβλημα που προσπαθούμε να λύσουμε!
α) Συμβιβαζόμαστε! Ότι έγινε, έγινε και δεν κάνουμε τίποτε άλλο. Αν μάλιστα τα οικονομικά δεν μας ευνοούν, είναι το απλούστερο και το πιθανότερο.
β) Αλλάζουμε ακουστικά. Δίνουμε αυτά που έχουμε και παίρνουμε αλλά πιο ευαίσθητα. Όπως αυτά που αναφέραμε στην αρχή του νήματος (Audio Technica ATH-M50x, Focal Listen Professional), ή ίσως κάποια Ultrasone. (Όχι όμως Sennheiser HD-600, HD-650, HD-560, κλπ. Χρειάζονται και αυτά πολύ καλό και ποιοτικό ενισχυτή ακουστικών).
-Μας καλύπτει αυτή η λύση;
Μέχρις ένα σημείο, ναι. Εάν ηχογραφούμε μόνο τον εαυτό μας, τραγουδώντας ή παίζοντας κάποιο όργανο, εντάξει. Τι θα συμβεί όμως στην περίπτωση που χρειαστεί να ηχογραφήσουμε κάποιον άλλο μουσικό, που θα πρέπει να ακούει ενώ παίζει και
ταυτόχρονα να ακούμε κι' εμείς ότι συμβαίνει, κάνοντας monitoring στη θέση του ηχολήπτη;
γ) Πρώτ' απ' όλα θα χρειαστούμε ένα
δεύτερο ζευγάρι ακουστικά. Ένα για εμάς, για το monitoring και ένα για τον μουσικό, ώστε να ακούει καθώς παίζει.
Αλλά η μικρή μας κάρτα ήχου (ή κονσόλα) τυχαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις να έχει
μόνο μία έξοδο ακουστικών. Τι κάνουμε τότε;
Η απλούστερη και οικονομικότερη δυνατότητα είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα splitter. Το οποίο θα μοιράσει το σήμα της μιας και μοναδικής εξόδου ακουστικών σε δύο ζευγάρια ακουστικά ισότιμα, ώστε να μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε ταυτόχρονα. Ένα ζευγος για το monitoring του ηχολήπτη και άλλο ένα για τον μουσικό ή τραγουδιστή, ενώ παίζει.
Ένα πολύ καλό splitter με προδιαγραφές Hi-End είναι το παρακάτω. Το οποίο, σημειωτέον χρησιμεύει σε
όλους, όσοι έχουν ακουστικά και όχι μόνο σε εκείνους που ασχολούνται με ηχογραφήσεις.
Audioquest FLX-Mini Splitter
δ) -Μας καλύπτει τώρα αυτή η λύση;
Και πάλι μέχρι ένα σημείο.
Καταρχήν η ισχύς της μιας και μοναδικής εξόδου ακουστικών θα μοιράζεται σε δύο. Επομένως μπορεί να γίνει πολύ αδύναμη, τόσο που να μην εξυπηρετεί. Το άλλο πρόβλημα είναι ότι τα ακουστικά που διαθέτουμε μπορεί να είναι διαφορετικά, με διαφορετικές ευαισθησίες. Άρα δεν θα παίζουν με την ίδια ένταση. Επιπλέον πολλές φορές θα χρειαστεί να δυναμώσουμε ή να χαμηλώσουμε την ένταση του ενός ζευγαριού ακουστικών μόνο, κυρίως για το μουσικό ή τραγουδιστή, ώσπου να βρούμε το σημείο εκείνο που τον διευκολύνει στην εκτέλεση. Είναι φανερό ότι σε αυτή την περίπτωση το απλό splitter δεν βοηθάει.
Τι μπορούμε να κάνουμε;
Θα χρειαστούμε ένα ενισχυτή ακουστικών με τη δυνατότητα να οδηγεί δύο ή περισσότερα ζευγάρια ακουστικών με
χωριστό ρυθμιστικό έντασης για το κάθε ένα. Υπάρχει πληθώρα τέτοιων ενισχυτών στην αγορά επαγγελματικού εξοπλισμού για στούντιο.
Ανακύπτει πάντως ένα άλλο πρόβλημα που πρέπει επίσης να λυθεί. Οι ενισχυτές ακουστικών δέχονται στην είσοδο τους σήμα επιπέδου Line. Το σήμα αυτό προέρχεται πάντα από κάποιο ζεύγος αναλογικών εξόδων της Κάρτας Ήχου/DAC/Interface μας. Αν έχει περισσότερα από ένα ζευγάρια αναλογικών εξόδων Line που μπορούν να χρησιμοποιηθούν
παράλληλα, καλώς. Ένα ζεύγος θα τροφοδοτεί τον ενισχυτή ακουστικών και το άλλο κανονικά τα ενεργά ηχεία μας (ή εναλλακτικά κάποιο τελικό ενισχυτή). Τι γίνεται όμως όταν η κάρτα ήχου (κλπ) διαθέτει
μόνο ένα ζευγος αναλογικών εξόδων; Από που θα λαμβάνει σήμα εισόδου ο ενισχυτής ακουστικών, αφού το μοναδικό ζευγάρι αναλογικών εξόδων της κάρτας ήχου κλπ, θα είναι δεσμευμένο για να οδηγεί τα ηχεία του συστήματος;
Χρειαζόμαστε ενισχυτή ακουστικών που θα μπορεί να λαμβάνει το σήμα εισόδου από την κάρτα ήχου (κλπ) και να το ξαναστέλνει (Pass through) για monitoring προς τα ηχεία. Δεν βρίσκεται εύκολα τέτοιος ενισχυτής ακουστικών προπάντων στις οικονομικές ή μεσαίες κατηγορίες. Παρ' όλα αυτά υπάρχει. Μετά από αρκετό ψάξιμο κατέληξα στην παρακάτω πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση:
Presonus HP4
Όπως παρατηρούμε (πίσω όψη) ο ενισχυτής δέχεται στην είσοδο (input) σήμα Balanced (TRS καλώδιο) από την κάρτα ήχου (κλπ) για να το ξαναστείλει από την έξοδο (Output, Monitor through) προς τα ηχεία. Παρατηρούμε επίσης (εμπρός όψη) ότι μπορεί να οδηγήσει ταυτόχρονα τέσσερα ζευγάρια ακουστικά το καθένα με το δικό του χωρίστό και ανεξάρτητο ρυθμιστικό έντασης. Με τον πιεστικό διακόπτη κάτω αριστερά μπορούμε να επιλέξουμε στερεοφωνική η μονοφωνική λειτουργία. Με τον άλλο πιεστικό διακόπτη κάτω δεξιά μπορούμε να κάνουμε άμεσα σίγαση στα ηχεία, ώστε να μην παίζουν και ενοχλούν, ενόσω ηχογραφούμε. Και με το ποτενσιόμετρο πάνω δεξιά ελέγχουμε την ένταση στα Monitors ηχεία. Ο ενισχυτής ακουστικών λοιπόν της Presonus κάνει όλα όσα χρειαζόμαστε. Η τιμή του είναι μάλλον λογική. Και όσον αφορά την ποιότητα η Presonus δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις.
******
Τώρα μη με ρωτήσετε τι θα προτιμούσα προσωπικά: Σίγουρα κάτι εντελώς Hi-End και με τσουχτερή τιμή!
Αυτό!!!