Tα δωράκια μαζεύτηκαν από την Παρασκευή, μαζεύτηκαν, στήθηκαν, ρυθμίστηκαν, ψιλοστρώθηκαν και δοκιμάστηκαν μέχρι χθες το βράδυ όπου επανασυσκευάστηκαν και σήμερα πήραν το δρόμο για το νέο, τυχερό, κάτοχό τους. Θέλω να ευχαριστήσω όλους σας για τις προτάσεις και το ενδιαφέρον που δείξατε, εντός του νήματος αλλά και προσωπικά!
Γράφω και δύο εντυπώσεις για να είμαστε και λίγο χρήσιμοι...
Τα Eris 5 στήθηκαν σε δύο χώρους (ο ένας ~25m² και ο άλλος ~12m²) τόσο σε nearfield διάταξη (στο 1,2m), όσο και σε “κανονική” απόσταση (~2m) όπου έπαιξαν τον συντριπτικά περισσότερο χρόνο που τα είχα. Δυστυχώς λόγω ιδιορρυθμίας, δεν μπορώ να το αντέξω nearfield για πολύ ώρα, οπότε οι εντυπώσεις μου, αν έχουν κάποια αξία, είναι κυρίως για τη δεύτερη περίπτωση.
Τa ηχεία πήραν σήμα από την αναλογική έξοδο του Cambridge Audio DacMagic XS και του Μambo v2+Salas Reflector D+CM6631, που μπήκε στο παιγνίδι της σύγκρισης.
Είναι ένα ηχείο μικρών μεν διαστάσεων που όμως έχει πραγματικά μεγάλο ήχο! Στη πραγματικότητα γέμισε ικανοποιητικά το μεγάλο χώρο ενώ σε μεσο-υψηλές εντάσεις φόρτισε σχεδόν "μπούκωσε" πλήρως το υπνοδωμάτιο των 12m².
Στα χαμηλά είναι πραγματικά σεισμικό με πολύ καλή ατάκα και εντυπωσιακά σώματα (ενώ το γεγονός ότι δεν πρόλαβαν καν να στρώσουν, αφήνει το περιθώριο για ακόμα καλύτερη απόδοση, αφού ήδη μετά τις 1-2 ώρες σε λειτουργία το ηχείο ανέβηκε πολλές σκάλες!). Από μπάσο λοιπόν δεν μπορεί να του προσάψει κανείς τίποτα... βαθύ, εκτενές, που γεμίζει από χαμηλές εντάσεις ενώ έχει και πολύ καλή ατάκα!
Η μεσαία του είναι ακριβής, λεπτομερής και φλατ, ίσως και λίγο πιο πίσω (χωρίς όμως να είναι laid back), πράγμα που ευνοεί τα μάλα τόσο το βάθος της σκηνής που μπορούν να στήσουν, όσο και στην αποφυγή ανεπιθύμητων συριστικών ή άλλοιώσεων στη τονικότητα. Γενικά με κριτήριο την ακρίβεια στην αναπαραγωγή τα πήγε αισθητά καλύτερα στο τομέα αυτό, ακόμα και απο το Hi-Fi ηχείο μου (Chario Lynx)!
Οι υψηλές έχουν όλη την πληροφορία, αλλά ταυτόχρονα είναι αρκετά μαζεμένες και γενικά smooth, πράγμα που πιστεύω θα ικανοποιήσει τους περισσότερους. Πολύ σημαντικό θέμα αυτό imo αφού δεν είναι πάντα δεδομένο για την κατηγορίας τιμής.
Το μόνο σημείο που με προβλημάτισε, είναι ότι το ηχείο δεν έχει την “λεπτότητα” ή τη “ζέστη” ενός ηχείου Ηi-Fi, δεν είναι αυτός ο σκοπός του βέβαια – ήταν αναμενόμενο, αλλά πλησιάζει αρκετά και μπορεί να ζήσει κανείς άνετα μαζί του, ακόμα και αν δίνει έμφαση σε αυτό το σημείο. Θα το χαρακτήριζα ως ισορροπημένο και σε αυτόν το τομέα του “χαρακτήρα” ενός ηχείου.
Δεν το θεωρώ λοιπόν σημείο που θα προβληματίσει ιδιαίτερα, ώστε να απορριφθεί εξ αυτού, μιλώντας πάντα για συνειδητοποιημένους αγοραστές στη κατηγορία τιμής... ίσα ίσα για τα γούστα μου ήταν πολύ καλός ο χαρακτήρας τους, μιας και είναι αδύνατον να κουράσει και μπορεί να σε εμπλέξει στο δρώμενο. Άλλωστε δεν ξέρω αν υπάρχουν άλλα studio monitor με "εκλεπτυσμένο" χαρακτήρα, ηχοχρώματα κτλ. Προσπαθούν κυρίως να αποδώσουν σωστά τις ηχογραφήσεις.
Σε nearfield τα πράγματα διαφέρουν, αρκετά.
Στο τομέα των χαμηλών συχνοτήτων, λόγω χαμηλότερες έντασης το αποτέλεσμα είναι λιγότερο εντυπωσιακό (όχι χειρότερο – είναι θέμα γούστου αυτό) ενώ επίσης οι συγκρατημένες υψηλές, πλέον δείχνουν τα δόντια τους, χωρίς και πάλι να κουράζει, σε αυτή τη συχνοτική περιοχή μπαίνει σε πιο βαθιές πτυχές της ηχογράφησης, ενώ οι γενικές επιμέρους εντυπώσεις όπως προαναφέρθηκαν παραμένουν αναλλοίωτες.
Τέλος από ρυθμίσεις-συνδέσεις όπως τα είπαμε, να φάν και οι κότες...
αν εξαιρέσεις έξοδο ακουστικών και είσοδο usb για ενσωματωμένο DAC, είναι πλήρες.
Το DacMagic XS… ένας μετατροπέας και ενισχυτής ακουστικών με ψηφιακή ρύθμιση της έντασης, σε διαστάσεις σπιρτόκουτου (και λίγο πιο λεπτό...).
Συνδέθηκε σε 4 υπολογιστές για να διαπιστωθούν πιθανά προβλήματα συμβατότητας και θορύβου κάνοντας όλες οι απαραίτητες ρυθμίσεις για να το δουν τα pc και να παραλάβει ψηφιακό σήμα bitperfect απο την τελευταία έκδοση του foobar, με απόλυτη επιτυχία (θέμα λίγων λεπτών ακόμα και αρχάριους ή ημιμαθείς σαν και μένα).
H εταιρία φυσικά παρέχει τον driver για να αναγνωριστεί η συσκευή, καθώς και πλήρεις οδηγίες και επεξηγήσεις για τα συνήθη audio transports ΑSIO, WASAPI για τα windows, ακόμα και για τις σχετικές αρχικές ρυθμίσεις στο foobar! (για τις υπόλοιπες στο Sokmav-Guide!). Όπως όλα τα παρόμοια usb προϊόντα δεν χρειάζεται driver σε mac os.
Είναι όλα τόσο καλά δομημένα και αναλυτικά, που αν μη τι άλλο δείχνει ότι η εταιρεία σέβεται τον πελάτη. Ρίξτε μια ματιά και θα καταλάβετε!
Όλα λοιπόν έγιναν εύκολα και γρήγορα (αν εξαιρέσεις ότι δεν έδωσα σημασία σε μια σημαντική λεπτομέρεια σχετικά με την μετατροπή του DacMagic XS από USB1.1 σε 2.0, ώστε να το διαβάσουν τα pc… πράγμα που λύθηκε εύκολα μετά από μια δεύτερη ανάγνωση των οδηγιών που παρέχονται... πατώντας ταυτόχρονα τα (+) και (-) στο DacMagic XS). Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι μόνο σε mode USB2.0, αναπαράγονται υψηλότερα sample rates, έως και 192KHz.
Eνδιαφέρον feature η αλλαγή του χρώματος στο ενσωματωμένο ledάκι του μετατροπέα, αναλόγως του sample rate που δέχεται... μπλέ για 44.1 και 48 kHz, πράσινο για 88.2 και 96 kHz και λιλά προς φούξια για 176.4 και 192kHz.
Η σύγκριση όπως προείπα έγινε με ένα άλλο DAC το Mambo v2 (επίσης με ESS 9023), τροποποιημένο με Salas Reflector D στην τροφοδοσία και ελαφρώς στην πλακέτα με αλλαγή των πυκνωτών εξόδου για να παίξει σύμφωνα με τα γούστα μου (μιλάμε για τελικό tuning και όχι τίποτα εξωτικό).
Το DacMagic XS ήταν από τη πρώτη νότα μια ευχάριστη έκπληξη.
Ήταν διάφανο και ευχάριστο (χαρακτηριστικό του ενσωματωμένου αναλογικού σταδίου του 9023) και ταυτόχρονα ουδέτερο, δεν αλλοίωσε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ηχείων, ίσα ίσα μια μικρή λεπτότητα που το χαρακτηρίζει στα μεσοχαμηλά ταίριαξε απόλυτα με τον δυναμικό χαρακτήρα των ηχείων.
Με ακουστικά θα έλεγα ότι τα πήγε εξίσου καλά, μάζεψε και λίγο την μάλλον τσιμπημένη χαμηλή περιοχή των ακουστικών μου (Superlux HD-681 Evo/32Ohm). Το ίδιο σύμπτωμα εμφανίστηκε και με τα Sony MH1/15Οhm (επίσης πλούσια στις χαμηλές), γεγονός που μάλλον δείχνει ότι ρέπει τονικά προς το λεπτόηχο ή δεν τα οδηγεί επαρκώς (δεν είμαι έμπειρος ή γνώστης στα περι ακουστικών). Τα specs του DacMagic XS είναι Output voltage 2V RMS, Max power 150mW, Min headphone impedance 12 Ohm και Output impedance 0,5 Οhm) προϊδεάζουν για έναν λιλιπούτειο ενισχυτή που θα ζοριστεί με τα περισσότερα καλά ακουστικά. Προσωπικά πάντως δεν με προβλημάτισε με τα συγκεκριμένα, τουναντίον!
To αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις (ηχείων και ακουστικών) ήταν πέραν του αναμενόμενου, δίνοντας ένα ήχο πλούσιο, με βαθύ-καθαρό μπάσο αλλά και διαυγή, τονικά ισορροπημένο ήχο χωρίς ίχνος σκληρότητας! Χαρακτηριστικά και του άλλου DAC που μπήκε στη δοκιμή και τολμώ να πω ότι ήταν πολύ κοντά, αν εξαιρέσει κανείς τον λίγο πιο εκλεπτυσμένο ήχο του mambo και την υπεροχή του μεσοχαμηλά αλλά και σε σώματα σε όλο το φάσμα.
Δοκιμάστηκαν κομμάτια από σχεδόν όλα τα ήδη της μουσικής. Το σύστημα ανταπεξέρχεται άνετα σε όλα τα είδη, από pop και ηλεκτρονική μέχρι παλιά hard rock, μικρά σύνολα jazz και σύνθετη ορχηστρική.
Ιδιαίτερα για τους λάτρεις της ηλεκτρονικής μουσικής έχω να πω να μην χάσουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το αποτέλεσμα πριν αγοράσουν κάτι άλλο! Είναι πραγματικά εντυπωσιακό για την τιμή του, ακόμα και για πιο “μακρυνές” ακροάσεις!
Σε σχέση με τις άλλες ακροάσεις που έχω κάνει (περιορισμένες είναι η αλήθεια), το σύστημα Εris 5+DacMagic XS, διακρίθηκε για το εύκολο-ξεκούραστο-απροβλημάτιστο ήχο και την εξαιρετική πληροφορία και ισορροπημένη τονικότητα.
Mε ακουστικά, το DacMagic XS συγκρινόμενο με κάποια οικονομικά σύνολα μεν, αλλά ακριβότερα των DacMagic XS + Superlux (27 ) / Sony MH1 (9 ) που άκουσα στην έκθεση, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι θα το προτιμούσα!
Εντέλει μπορώ να πω ότι το σύνολο έχει ίσως κορυφαίο vfm και δεν θα αφήσει παραπονούμενο σχεδόν σε κανένα σημείο τον συνειδητοποιημένο αγοραστή, από τον καθημερινό μέσο ακροατή μέχρι τους πιο προχωρημένους audiophile. Ειδικά για όσους επιθυμούν επέμβαση στον ήχο software-ικά με dsp και room correction, δεν μπορώ καν να φανταστώ μέχρι που μπορούν να φτάσουν το τελικό αποτέλεσμα. Επίσης είναι αξιομνημόνευτη η φορητότητά του, καθώς με ένα laptop και δυο καλές ψείρες, πραγματικά ψειρίζεις τη μαϊμού για να βρεις κάτι να σου φταίει.
Αν ήμουν reviewer θα σύστηνα ανεπιφύλακτα το σετάκι, πιθανότατα και σε πολλαπλάσιο budget!