Αναζήτηση φτηνής βιντεοκάμερας HD ή HD Ready για οικογενειακά βιντεάκια

Καλησπέρα σε όλους.

Ψάχνω αυτό που λέει ο τίτλος. Θα προτιμούσα φυσικά να είναι Full HD (1080i ή 1080p), αλλά να μην εκτοξευθεί η τιμή πάνω από τα 100 ευρώ. Η χρήση της απλή, μόνο για να αποθανατίζει οικογενειακές στιγμές (ειδικά τώρα που ο εγγονός έχει αρχίσει να κάνει τα δικά του :proud:), τις οποίες μετά να μπορώ να τις αποθηκεύω και να τις επεξεργάζομαι χοντρικά, ώστε να μπορούν να μπαίνουν σε εγγράψιμα δισκάκια Bluray.

Δεν ξέρω τί παίζει σήμερα στην αγορά. Έχω δει κάτι μικρές τσέπης, αλλά είναι HD Ready (720p), πράγμα που μου προσφέρει (όχι πάντα με καλές προϋποθέσεις) και η δική μου DSLR (Nikon D90). Γι αυτό ψάχνω κάτι σε Full HD (ή περίπου). Επίσης δεν ξέρω τί παίζει από συνδεσιμότητα σε αυτή την κατηγορία, υποθέτω ότι η πρώτη επιλογή πρέπει να είναι το USB 2.0 (ή παραπάνω?), αλλά ένα FireWire θα ήταν προτιμότερο.

Έχουμε καμιά πρόταση?

Ευχαριστώ.
-

Κάποιες επιπλέον λεπτομέρειες που ανακάλυψα...

Επανέρχομαι, αφού έκανα μια επιπρόσθετη έρευνα και διαπίστωσα ότι το 100άρικο είναι μάλλον μικρό ποσό για το οικονομικό "ταβάνι" που έβαλα, προκειμένου να πάρω κάτι αξιόπιστο και, ούτως ειπείν, value-for-money.

Υποθέτω ότι πρέπει να ανεβάσω το "ταβάνι" κοντά στα 200 ευρώ για να βρω κάτι που να καλύπτει κατ' ελάχιστον τις απαιτήσεις μου. Στην ιστοσελίδα του ΠΛΑΙΣΙΟΥ, βλέπω τις εξής οικονομικότερες προτάσεις:

1) Panasonic HC-V210 --> 159 Euro
2) Sony HDR-PJ220E --> 169 Euro
3) Panasonic HC-V130 --> 179 Euro
4) Sony HDR-CX240E --> 199 Euro

Διαβάζοντας τα χαρακτηριστικά τους, δεν βλέπω σημαντικές διαφορές μεταξύ τους, πλην των εξής:

Α. Στην Panasonic HC-V130 αναφέρεται ότι η ανάλυση video είναι 10 Mpixels, ενώ στις δύο φτηνότερες αναφέρεται 2.1 και 2.2 Mpixels, αντίστοιχα. Να υποθέσω βέβαια ότι αναφέρεται στην ανάλυση των αισθητήρων για κάθε κάμερα, σωστά? Στην τέταρτη (Sony HDR-CX240E), που είναι και η ακριβότερη, δεν αναφέρεται κάτι. Στο site της Sony βρήκα κάποιες πληροφορίες για τον αισθητήρα της και για την ίδια την κάμερα, φυσικά.
Β. Στη φτηνότερη Panasonic HC-V210 αναφέρεται ως αποθηκευτικό μέσο η κάρτα SD, ενώ για τις άλλες δεν αναφέρεται κάτι. Είδα ότι και η Sony HDR-CX240E χρησιμοποιεί επίσης κάρτα SD, χωρίς διαθέσιμη εσωτερική μνήμη βέβαια. Για τις άλλες δεν τόχω ψάξει, αλλά βλέπω ότι όλες χρησιμοποιούν κάρτες μνήμης. Να υποθέσω ότι απλά το site του ΠΛΑΙΣΙΟΥ δεν κάνει τον κόπο να το αναφέρει και για τις άλλες τρεις?
Γ. Τέλος, η μόνη που διαθέτει οπτικό σταθεροποιητή εικόνας είναι η Panasonic HC-V130, ενώ όλες οι άλλες φέρονται να έχουν ηλεκτρονικό (υποθέτω ότι εννοεί κάποιου είδους software).

Επίσης να πω ότι στην ελληνική αγορά, οι τιμές παίζουν +/- 10-20 ευρώ, ανάλογα με το μοντέλο, εκτός από την πρώτη, που στο ΠΛΑΙΣΙΟ εμφανίζεται με τη μικρότερη τιμή.

Τί λέτε?
-

Στην κατηγορία τιμής που ανέβηκες, υπάρχουν σχεδόν πάντα προσφορές
Άλλα οι δύο πρώτες που παραθέτεις είναι εκθεσιακά κομμάτια και θα τις απέφευγα
Κάνα δυο φορές έχω δει καλές αντίστοιχες προσφορές και σε mediamarkt και κοτσόβολο
Γενικά τέτοια εποχή όλες οι αλυσίδες θα κάνουν κάποια προφορά, νέα παραλαβή, παλέτα, να φύγει,
Άρα έχε αντανακλαστικά

ΥΓ. Έχεις φτάσει οριακά την τιμή κάποιων actioncams, που είναι εναλλακτική πρόταση

ActionCams

Στην κατηγορία τιμής που ανέβηκες, υπάρχουν σχεδόν πάντα προσφορές
Άλλα οι δύο πρώτες που παραθέτεις είναι εκθεσιακά κομμάτια και θα τις απέφευγα
Κάνα δυο φορές έχω δει καλές αντίστοιχες προσφορές και σε mediamarkt και κοτσόβολο
Γενικά τέτοια εποχή όλες οι αλυσίδες θα κάνουν κάποια προφορά, νέα παραλαβή, παλέτα, να φύγει,
Άρα έχε αντανακλαστικά

ΥΓ. Έχεις φτάσει οριακά την τιμή κάποιων actioncams, που είναι εναλλακτική πρόταση

Καλησπέρα, Τάσο κι ευχαριστώ.

Ναι, τις ActionCams τις έχω δει, μάλιστα κάποιες από αυτές είναι και φτηνότερες, μεταξύ 120 και 160 ευρώ, αλλά δεν ξέρω αν η ευκολία στη χρήση τους, η ποιότητα στην εγγραφή (πάντα για την ίδια κατηγορία τιμής μιλώντας), η συνδεσιμότητά τους και γενικά η χρηστικότητά τους είναι καλύτερη ή χειρότερη από τις κλασσικές βιντεοκάμερες ή όχι.

Για τις επόμενες δύο τί λες?
-

Δε νομίζω να μπορώ να σε βοηθήσω να επιλέξεις από τις άλλες δύο κάμερες, δεν έχω ρίξει το κατάλληλο διάβασμα, απλα η πρώταση μου είναι να έχεις αντανακλαστικά για τις προσφορές των μεγάλων αλυσίδων

Οσο για τις action cams, δεν έχουν zoom, είναι ~180 field of view , και θα έλεγα ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη διαφορά. Σε οικογενειακά πλάνα, τούρτες παιδιών κ.ο.κ. καμιά φορά βολεύει ο ευρυγώνιος άλλα όχι πάντα. Από την άλλη εύκολα την παίρνεις στα χιόνια και στην παραλία με τα προστατευτικά τους και τις δίνεις και στα παιδιά πιο άφοβα ότι δε θα τις σπάσουν.

Καταλήγοντας...

Δε νομίζω να μπορώ να σε βοηθήσω να επιλέξεις από τις άλλες δύο κάμερες, δεν έχω ρίξει το κατάλληλο διάβασμα, απλα η πρώταση μου είναι να έχεις αντανακλαστικά για τις προσφορές των μεγάλων αλυσίδων

Οσο για τις action cams, δεν έχουν zoom, είναι ~180 field of view , και θα έλεγα ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη διαφορά. Σε οικογενειακά πλάνα, τούρτες παιδιών κ.ο.κ. καμιά φορά βολεύει ο ευρυγώνιος άλλα όχι πάντα. Από την άλλη εύκολα την παίρνεις στα χιόνια και στην παραλία με τα προστατευτικά τους και τις δίνεις και στα παιδιά πιο άφοβα ότι δε θα τις σπάσουν.

Καλημέρα, Τάσο. Σ' ευχαριστώ και πάλι. Όσα έγραψες είναι σημαντικά και πολύτιμα.
Τελικά, ρωτώντας ΔΕ και ΑΡ, μάλλον καταλήγω στην Sony HDR-240E, γιατί συνδυάζει κάποια πράγματα που με ενδιαφέρουν, ενώ διατηρεί την ποιότητα λήψης υψηλή.

Απλά πρέπει να κάνω αυτό που προτείνεις, να βγω στη γύρα, μπας και την πετύχω λίγο χαμηλότερα. Χτες, π.χ. ένα μαγαζί στην Ομόνοια την είχε στο site του στα 188 ευρώ και μέσα σε μια ώρα την ανέβασε κι αυτό στα 197. Όταν τους πήρα τηλέφωνο, όχι μόνο δεν το συζητούσανε, αλλά μου αντέτειναν ότι τα 197 ευρώ είναι προσφορά(!!), όταν όλοι τόσο την έχουν περίπου.

Τέλος πάντων θα το ψάξω κι άλλο λίγο και θα καταλήξω. Νάσαι καλά.
-

Καταλήξαμε μεν, αλλά από μνήμη γιοκ. Τί επιλέγω?

....
Τελικά, ρωτώντας ΔΕ και ΑΡ, μάλλον καταλήγω στην Sony HDR-240E, γιατί συνδυάζει κάποια πράγματα που με ενδιαφέρουν, ενώ διατηρεί την ποιότητα λήψης υψηλή.

Απλά πρέπει να κάνω αυτό που προτείνεις, να βγω στη γύρα, μπας και την πετύχω λίγο χαμηλότερα.....

Καλησπέρα και πάλι.

Τελικά, η παραίνεση του Τάσου να βγω στη γύρα μου βγήκε σε καλό. Πήγα στο Media Markt της γειτονιάς μου (Συγγρού) και ρώτησα την υπάλληλο για τη Sony. Η απάντησή της ήταν άμεση και (σχεδόν) αφοπλιστική:

"Μέχρι τις 4 η ώρα το απόγευμα σήμερα η τιμή είναι στα 189 ευρώ. Αν την θέλετε, μπορώ να σας την δώσω ΤΩΡΑ, σε αυτή την τιμή. Μετά πάει στα 199.96 (δηλ. 100) ευρώ."

Η ώρα ήταν ήδη τρεις παρά είκοσι. Την πήρα επί τόπου και έφυγα.

Εντάξει, ένα τόσο δα πραγματάκι είναι, δεν έχει καμιά σχέση με τις κάμερες DV που είχα συνηθίσει, τόσο από άποψη στιβαρότητας κατασκευής, όσο και από άποψη μπιχλιμπιδιών γενικά. Αλλά πιστεύω ότι αυτό για το οποίο την πήρα (αποθανάτιση μικρών οικογενειακών στιγμών) θα το κάνει και μάλιστα σε HD.

Τώρα, το άμεσο θέμα που πρέπει να επιλύσω είναι η κάρτα μνήμης. Παίρνει micro-SD κάρτες μέχρι και 64 GB σε μέγεθος. Δεν είμαι σίγουρος για το τί χωρητικότητα πρέπει να επιλέξω.

Στο manual διαβάζω:
- Μορφή εγγραφής τανίας είναι σε φορμά AVHCD (μορφή AVCHD, συμβατή με έκδοση 2.0)

και παρακάτω:
- Βίντεο: MPEG-4 AVC/H.264, Ήχος: Dolby Digital 2 καναλιών, Dolby Digital Stereo Creator

MP4:
- Βίντεο: MPEG-4 AVC/H.264, Ήχος: MPEG-4 AAC-LC δύο καναλιών

Υποθέτω ότι, από άποψη χωρητικότητας της κάρτας μνήμης, αυτό που ενδιαφέρει να καλύπτω είναι εγγραφές στο ανώτατης ανάλυσης φορμά, που πρέπει να είναι το πρώτο. Τα λέω σωστά?
Αν ναι, μια κάρτα μεγέθους 16 ή - ακόμα καλύτερα - 32 GB θα είναι αρκετή για να χωράει ένα video AVCHD μιας περίπου ώρας? Ή μήπως πρέπει να κοιτάω προς τα 64GB?

Ψάχνω στα γρήγορα να βρω απάντηση που να συνδυάζει αυτά τα δεδομένα, αλλά δεν τα έχω καταφέρει. Τα φώτα σας θα μου είναι πολύτιμα επ' αυτού.

Ευχαριστώ.
-

Βρήκα κάτι.... Είναι έτσι?

....Υποθέτω ότι, από άποψη χωρητικότητας της κάρτας μνήμης, αυτό που ενδιαφέρει να καλύπτω είναι εγγραφές στο ανώτατης ανάλυσης φορμά, που πρέπει να είναι το πρώτο. Τα λέω σωστά?
Αν ναι, μια κάρτα μεγέθους 16 ή - ακόμα καλύτερα - 32 GB θα είναι αρκετή για να χωράει ένα video AVCHD μιας περίπου ώρας? Ή μήπως πρέπει να κοιτάω προς τα 64GB?

Ψάχνω στα γρήγορα να βρω απάντηση που να συνδυάζει αυτά τα δεδομένα, αλλά δεν τα έχω καταφέρει. Τα φώτα σας θα μου είναι πολύτιμα επ' αυτού....

Εδώ βρίσκω ότι με ένα Bitrate 25 Mbits/sec, το οποίο - όπως λέει ο συντάκτης του - είναι το τυπικό νούμερο για HD Video, μια ώρα χρειάζεται περίπου 11 GB.

Είναι έτσι?
-

Δοκίμασέ το

2χ32αρες για να τις εναλλάσσεις μπορεί να είναι καλή λύση, διαφορετικά μια 64αρα

Μνήμη...

Δοκίμασέ το

2χ32αρες για να τις εναλλάσσεις μπορεί να είναι καλή λύση, διαφορετικά μια 64αρα

Καλημέρα, Τάσο, καλημέρα σε όλους

Τελικά κατέληξα σε αυτήν (64GB στα 26.39 Ευρώ), που την είχε το e-shop σε προσφορά - την έχει για 2 μέρες ακόμα, μετά ανεβαίνει δεν ξέρω πόσο.

Έχει το μειονέκτημα του ότι προκειμένου να γεμίσει μπορεί να χρειάζεται πολλές ώρες (υπολογίζω πάνω από 3), άρα αν ξεχαστείς, θα συνυπάρχουν διάφορα βιντεάκια όλα μαζί, που θα χρειαστεί ενδεχομένως να τα ξεχωρίσεις κατά την αποθήκευση και επεξεργασία τους, αλλά και το πλεονέκτημα της μεγάλης χωρητικότητας και μγάλης ταχύτητας σε καλή τιμή.

Καλημέρα και πάλι.
-

Πολύ καλή τιμή :-)
Αν σκεφτείς ότι πέρσι το καλοκαίρι στα ίδια λεφτά ήταν οι 32αρες