αναζήτηση ηχείων

Το σπιτι δεν ειναι ιδιοκτητο. Ανηκει στη μικρη μου αδερφη η οποια οσο ναναι θα το χρειαστει σε καποια φαση (μικρη μικρη 26 χρονω γαιδουρα ειναι). Ο πατερας της κοπελιας ετοιμαζει σπιτι οπου το σαλονι θα ειναι τελειως διαφορετικο και δεν ξερω καρα ποσο τα υλικα που θα προμηθευτω θα κανουν δουλεια μελλοντικα (βαθος διετιας). Αληθεια για τι κοστος και ποση παντοφλα μιλαμε; ενδεικτικα? Ειχα κανει μια ερασιτεχνικη αποπειρα με χειροποιητα πανελ πετροβαμβακα που εκανε πολλη δουλεια στα χαμηλα αλλα εκοβε και καποια μεσαια. Οταν οδηγουσα με τον avr η βελτιωση ηταν αισθητη αλλα με τον ολοκληρωμενο τελικα τα εβγαλα. Επισης η πορτα απο δεξια πλατους 1,8 χρησιμοποιειται και δεν μπορει να κλειστει. Ενωνει σαλονι με τραπεζαρια 4,3*3,0 και νομιζω πως η συχνοτερη εφαρμογη προτεινει πανελ ακριβως πανω της. Τις γωνιες απο την αλλη δε μπορω να τις επενδυσω γιατι το παραθυρο πισω απο το δεξι ηχειο ξεκιναει απο τη γωνια. Τα πανελ αυτα οσο ναναι θα θελουν 30-40 ποντους απο καθε πλευρα της καθε γωνιας. Οταν παω σπιτι θα σηκωσω φωτο. Απο ουρες υπαρχουν κυριως σε πνευστα σε χαμηλοτερες μαλλον συχνοτητες. Το πιο στεναχωρο ειναι η στενη σκηνη. Ισως καποια με reflex μπροστα η κατω τοποθετημενα κοντα στον τοιχο στην πλατεια πλευρα και κανα πανελ καμουφλαρισμενο λογω waf στον τοιχο πισω...

Συγγνώμη για την παρέμβαση, όμως ο πετροβάμβακας θεωρείται ως δυνάμει καρκινογόνο υλικό και έχει απαγορευτεί η χρήση του στα δημόσια κτίρια στη Γερμανία. Επιτρέπεται μόνο σε μικρά έργα μόνο αν είναι απόλυτα στεγανοποιημένος. Είναι σημαντικό το θέμα της υγείας. Μπορώ να στείλω παραπομπή με π.μ., αν θέλετε.

Συγγνώμη για την παρέμβαση, όμως ο πετροβάμβακας θεωρείται ως δυνάμει καρκινογόνο υλικό και έχει απαγορευτεί η χρήση του στα δημόσια κτίρια στη Γερμανία. Επιτρέπεται μόνο σε μικρά έργα μόνο αν είναι απόλυτα στεγανοποιημένος. Είναι σημαντικό το θέμα της υγείας. Μπορώ να στείλω παραπομπή με π.μ., αν θέλετε.

Έχω την εντύπωση πως αναφέρεσαι στον υαλοβάμβακα. Όχι στον πετροβάμβακα. Ελπίζω.... :D

Μιλώντας ρεαλιστικά τώρα συμφωνώ με το Dalanik. Τα ηχεία βάσης είναι βάσης είναι εξαιρετική λύση. Απορώ που οι περισσότεροι εδώ μέσα δεν τα προτιμούν.

Μπασοπαγίδες στα 100 Hz σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου θα κάνουν δουλειά. Πιθανότατα μπορείς να φτιάξεις μόνος σου. Και οι αλλαγές στη διαρρύθμιση είναι εφικτές νομίζω.

Καλή συνέχεια! :smile:

αν μπορούσες να δώσεις λεπτομέρειες σχετικά με κατασκευή και τοποθέτηση θα το εκτιμούσα πολύ :)

φωτογραφίες του χώρου:
20120803_211408.jpg
[/IMG]

20120803_211420.jpg
[/IMG]

Εδώ και καιρό ψάχνω να βάλω κάτι στον αριστερά τοίχο αλλά τίποτα και ποτέ δε μου αρέσει αρκετά :D
και μη μου πείτε για χαλί... Εδώ βράζουμε! Χαλί από φθινόπωρο φυσικά και θα μπει πάλι.

Έχω την εντύπωση πως αναφέρεσαι στον υαλοβάμβακα. Όχι στον πετροβάμβακα. Ελπίζω.... :D

Δυστυχώς αφορά και στα δύο. Παραθέτω σχετικό απόσπασμα από μια σχετική μελέτη αναρτημένη στο διαδίκτυο. Περισσότερα στοιχεία άλλη στιγμή, γιατί δεν προλαβαίνω.

"3) Υαλοβάμβακας / πετροβάμβακας

- Μη ανανεώσιμα (εκτός της ύαλου) που προέρχονται όμως από υλικά σε αφθονία στη φύση (άμμος, βασάλτης κλπ).

- Γκρίζα ενέργεια: 150 KWh/μ3 έως 250 KWh/μ3.

- Κύρια μόλυνση: Μόνο στις μονάδες παραγωγής (λόγω του διοξειδίου του άνθρακα CO2 ) και κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους.

- Επιπτώσεις στην υγεία: Το I.A.R.C. (διεθνές κέντρο για την έρευνα του καρκίνου) που υπάγεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα κατατάσσει στα εν δυνάμει καρκινογόνα υλικά !! που επιδρούν στον άνθρωπο μέσω της αναπνευστικής οδού. Σε αντίθεση με τις ίνες αμιάντου, οι ίνες των υλικών αυτών δεν διαχωρίζονται κατά το μήκος τους, αλλά σπάνε κάθετα στη μάζα τους και σύμφωνα με το I.A.R.C. η επικινδυνότητά τους έγκειται στις διαστάσεις τους (μήκος ανώτερο των 5 micron και διάμετρος μικρότερη των 3 micron.

Στη Γερμανία απαγορεύτηκε η χρήση τους σε δημόσια κτήρια και στα μικρότερα έργα επιτρέπεται μόνο όταν στεγανοποιηθούν απόλυτα !!

Το I.A.R.C. επισημαίνει επίσης τον κίνδυνο αναπνευστικών μολύνσεων, λαρυγγίτιδων, φαρυγγίτιδων κλπ σε χώρες όπου εφαρμόζονται αυτά τα υλικά.

Ακόμη, οι συνδετικές ουσίες που χρησιμοποιούνται και που έχουν βάση τη φορμόλη και την ουρία, απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες τοξικής φορμαλδεΰδης. "

Διακρίνω έλλειψη σύγκλισης (toe in) προς τη θέση ακρόασης ή δεν φαίνεται καλά στις φωτό;

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει σύγκλιση να ξέρεις ότι υποφέρει η στερεοφωνική εικόνα και η συμβολή των χαμηλών στη θέση ακρόασης.

Υπάρχει άλλα τόσο πίσω που είναι η θέση ακρόασης που να φανεί lol! έχω πείσει τη συμβία για αλλαγές στη διαρρύθμιση. Αύριο θα ανεβάσω σχέδιο για γνώμες. Μήπως θα ήταν εύκολο το θέμα με την τροπή που έχει πάρει να μετακινηθεί στο thread ακουστικής χωρών;

Μπερδεύτηκα πάλι...
SALONI-1.jpg
[/IMG]
αυτό είναι το σαλόνι (ύψος 2,85/πλάτος 2,1/μήκος 6,3). Απότι κατάλαβα, το να υπάρχει έστω και μερική σύμπτωση σε συχνότητες είναι αυτό που προκαλεί ακυρώσεις. Στην περιοχή 50-60hz γίνεται ένα μικρό παρτάκι το οποίο προφανώς δε μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα αφού μάλλον μιλάμε για ηχεία βάσης που σιγά μην κατεβούν τόσο χαμηλά. Το επόμενο πάρτυ φαίνεται να υπάρχει στις συχνότητες 110 και ίσως επιρεάζεται και από τις 120 αφού πρέπει λέει να έχεις απόσταση 20hz μεταξύ των συχνοτήτων. επίσης αυτή η απόκλιση δεν υπάρχει ούτε μεταξύ των 166 και 163 αλλά ούτε και μεταξύ των 181 και 191.

Ας δούμε λίγο το διπλανό χώρο (ύψος 2,85/πλάτος 4,3/μήκος 3).
e4588540.jpg
[/IMG]

εδώ υπάρχει πάλι ένα θεματάκι στα 60hz που παλι λέμε πως τα ηχεία δε θα κατεβαίνουν κατά πάσα πιθανότητα, αλλά νάμαστε στα 120 πάλι μαζί... και με πιθανότητες να ξαναβρεθούμε στα 172 με 181 αλλά και ακόμα ένα μόνιασμα στα 240 βαρβάτο.

Τελικά πως γίνεται να ελεγχθεί το φαινόμενο των στασίμων κυμάτων στο χώρο αυτό αφού πρόκειται για axial (άρα καθαρά εξαρτώμενα αν κατάλαβα καλά από τη γεωμετρία του χώρου) και ποιός από τους δύο χώρους είναι καλύτερος για μουσική? Οέο?

Μάλλον χωρίς σοβαρή μέτρηση στο χώρο δύσκολα να βγάλω άκρη. Οι κατασκευές είναι είτε ογκώδεις (αφήστε που χωρίς πετροβάμβακα πλέον το πράγμα σφύγγει από λύσεις) είται απαιτούνται μετρήσεις για να σημαδέψει κανείς σε πολύ συγκεκριμένες συχνότητες. Σκέφτηκα μια γενική ανακατανομή των επίπλων του χώρου σαλονιού και του διπλανού χώρου τραπεζαρίας η οποία θα μου δώσει την άνεση να δοκιμάσω και τους δύο χώρους όταν τελικά πάρω τα ηχεία. Παραθέτω σχέδιο. Αν κάποιος έχει να προσθέσει κάτι είναι ευπρόσδεκτος.
SALONISCENARIO.jpg
[/IMG]

Οι πράσινες κουκίδες είναι οι δύο πιθανές θέσεις ακρόασης.
Στο ένα σενάριο (αυτό του σαλονιού) τα surround ηχεία πάνε αποθήκη όπου και θα παραμείνουν σε χειμέρια νάρκη (πως τα λέω καλοκαιριάτικα) μέχρι την μετακόμιση η οποία δε βλέπω να γίνεται πριν του χρόνου τέτοια εποχή. Κρίση βλέπεις... Τότε θα μεταφερθούν στην υπόγα και θα στηθούν με νέο avr σιγά σιγά. Ο δικάναλος θα χρησιμοποιηθεί για τα surround :ADFADF1:
Στο δεύτερο σενάριο το οποίο νομίζω και ελπίζω πως θα κάτσει καλύτερα το home cinema θα παραμείνει ως είχε και ο δικάναλος θα ταξιδέψει στο διπλανό χώρο.
Ως προς την πηγή έχω καταλήξει στο dq 8200. Αφενός το dac του είναι ευρέως καταξιωμένο και αφετέρου το γεγονός ότι έχει htpassthrough (και αυτός) καθώς και ψηφιακό προενισχυτή μου κάθεται μια χαρά για μελλοντικές αναβαθμίσεις με δεδομένο πως το δικάναλο σύστημα στο νέο σπίτι θα πάει σε καινούργιο σαλόνι σαφώς μεγαλύτερο οπότε και δυνατότητα προσθήκης τελικών θα έχω, αλλά και εύκολη εναλλαγή με λαμπάτο προενισχυτή (ε δε νομίζω τα synthpop, electropop και ebm να παίζουν καλύτερα με λάμπα). Όταν με το καλό γυρίσει ο αντιπρόσωπος από τα μπάνια του δηλαδή. Ως προς τα ηχεία, με δεδομένη τη χωροταξία όπως φαίνεται στα παραπάνω σχέδια κοιτάζω όπως έλεγα για αγγλικό monitor με επικρατέστερη επιλογή αυτή των harbeth p3esr ή των atc smc 19. Θα κοιτάξω για κάτι μεταχειρισμένο αρχικά ώστε να περιορίσω τη χασούρα όταν γίνει η μετακόμιση αφού πολύ αμφιβάλω αν θα με καλύψουν στο νέο σαλόνι. Μετά τις διακοπές θα ποστάρω και στο σχετικό thread ζήτησης εδώ. Πάραυτα αν έχετε εσείς ή κάποιος γνωστός σας κάποιο από αυτά τα ηχεία για πούλημα στείλτε κανα pm...

τελικά το πράγμα γύρισε όπως ήταν πριν την έλευση του προβολέα και με βλέπω κατά χριστούγεννα μεριά να ψάχνω για 50άρα tv:

894a9f4c.jpg
[/IMG]

Θετικά: Καλύτερη στερεοφωνία, μεγαλύτερη σκηνή, και με την πόρτα ανοιχτή πίσω αρκετά ξεκούραστη ακρόαση.
Αρνητικά: βασικά στρώνοντας τον ήχο στη θέση ακρόασης, ακούγεται ψιλοχάλια στο υπόλοιπο σαλόνι αλλά στα @ρχίδι@ μου :D

Η τηλεόραση μέχρι να κρεμαστεί στον τοίχο κάθεται πάνω στο ευμέγεθες κεντρικό ηχείο. Έχω βάλει γρανίτη για καλύτερη έδραση βασικά. Έχοντας συνηθήσει τα surround πίσω από τη θέση ακρόασης μου φαίνεται λίγο περίεργο αλλά τεσπα. Θεωρητικά είναι μάλλον πιό σωστό.

Και φωτογραφίες:
DSC02188.jpg
[/IMG]
DSC02193.jpg

τι λέτε? play safe και πάνε για βάσης ή το σώσαμε? είναι και το ρημάδι το πάτωμα... Πρώτα απόλα αυτό ακούγεται. και το έπιπλο tv που παρά το παραγέμισμα με βιβλία επιμένει να δίνει τη νότα του.

χτες αγόρασα δύο πλάκες 2,5cm ricofon περίπου 1,2m2 η κάθε μια και αυτοκόλλητο ricofon 1cm εμβαδού 1m2 περίπου (το οποίο ήταν πανάκριβο, 20 ευρά...) από το merlin gerin. τα έριξα πρόχειρα πίσω από τα ηχεία στους τοίχους και η διαφορά που είδα σε εστίαση και καθάρισμα ήταν αρκετά σημαντική. Τώρα πρέπει να βρω τρόπο να τα εντάξω αρμονικά στο σαλόνι...
Λοιπόν, έχω κάδρα φτιαγμένα από προηγούμενη κατασκευή με πετροβάμβακα ο οποίος πετάχτηκε και κράτησα τα υφάσματα και τα κάδρα. Μέσα σε αυτά θα βάλω το παχύ ricofon. Προτείνετε να το βάλω διπλό? Όταν οι δύο πλάκες τοποθετηθούν σάντουιτς και φωλιάσουν οι κυψέλες της μιας στης άλλης γίνονται 4cm πάχος με λεία εξωτερική πλευρά. Ακριβώς όσο είναι και το βάθος του κάδρου μου. Ή καλύτερα να αφήσω μέσα μόνο τους 2,5 πόντους με τις κυψέλες προς την πλευρά του υφάσματος που θα κοιτάει το σαλόνι?
Όσον αφορά στο αυτοκόλλητο ricofon, σκοπεύω να το κολλήσω πίσω από κάδρα. Είχα κατά νου κάποιες κορνίζες του ΙΚΕΑ που αφήνουν 2cm ελεύθερα από πίσω. Λέτε εκεί να κάνει δουλειά? στην ουσία θα βρίσκεται πίσω από κάποια χιλιοστά πολτοποιημένου ξύλου, μιας αφίσας και του διαφανούς πλαστικού που έρχεται πρόσοψη. Μήπως να δοκιμάσω να στερεώσω τις αφίσες μέσα στην κορνίζα χωρίς να βάλω το διαφανές πλαστικό από πάνω? Ή είναι καλύτερα να τις ξεχάσω τις κορνίζες αυτές και να πάω σε τύπου πίνακας σε τελάρο?
Επίσης, κάποια έντονα συριστικά που είχα αναφέρει σε άλλο ποστ ίσως να οφείλονται στο χώρο γιατί όταν πλησιάζω στα ηχεία δεν υπάρχουν με τόση ένταση όση στο χώρο ακρόασης.
Τέλος πραγματικά η τηλεόραση ανάμεσα από τα ηχεία δημιουργεί σοβαρά προβλήματα αφού πίσω της και ανάμεσα στον τοίχο φωλιάζουν κύματα και καταστρέφεται ο ήχος. έλεγα να περιμένω την αλλαγή της τηλεόρασης σε 50άρα για να την κρεμάσω ώστε να γλυτώσω τυχόν έξτρα τρυπήματα αλλά με βλέπω να το κάνω πιό άμεσα.