αναζητηση κουτιου για micro-atx nas

avpap

Μέλος Σωματείου
30 September 2011
10,003
Αθηνα
Εχω εναν unraid server στημενο πανω σε asrock h87 (6 sata). To τροφοδοτικο ειναι το OCZ ModXstream pro 600w OCZ ModXStream Pro 600W Modular High Performance Power Supply compatible with Intel Sandybridge Core i3 i5 i7 and AMD Phenom - Newegg.com

To PC αγοραστηκε ετοιμο-μεταχειρισμενο με σκοπο ακριβως τη χρηση ως nas, ηθελα κατι σχετικα δυνατο αλλα χαμηλης καταναλωσης.

Προφανως αγοραστηκε μαζι με το κουτι του. Το κουτι του ομως εχει αρχισει να με ταλαιπωρει μιας και θα ηθελα κατι το οποιο να επιτρεπει ευκολη προσβαση στους σκληρους δισκους για αλλαγες-αναβαθμισεις κτλπ. Ιδανικο θα ηταν κατι οπως το κουτι των hp microserver, οχι απο αποψη μεγεθους, αλλα απο ευκολια αλλαγης δισκων. Το μεγεθος δεν με ενδιαφερει, μπορει να ειναι και μεγαλο δηλαδη, αλλωστε ειναι χωμενο σε σημειο που δεν φαινεται. Επισης δεν ειναι αναγκαστικο να ειναι "κουτι micro atx", ας ειναι και μεγαλυτερο για full atx, απλα ας ειναι συμβατο με micro.

Ξερω οτι οταν λεει κανεις "θελω κουτι για nas", αρχιζουν ολοι να σκεφτονται απειρους σκληρους δισκους. Στην δικια μου περιπτωση δεν ισχυει αυτο, μιας και εχω το unraid basic, το οποιο επιτρεπει 6 σκληρους δισκους.

Οποτε ας κινηθουμε με γνωμονα οτι ψαχνω κουτι που θα μου επιτρεψει να μετακινησω το υπαρχον hardware μου και θα εχει επιτρεπει ευκολη προσβαση στους σκληρους, ιδανικα χωρις να χρειαζεται να ανοιχτει το κουτι. Δεν ειναι αναγκη να ειναι hot swappable, απλα δεν θελω να ξεβιδωνω τα παντα και να δινω μαχη με τα καλωδια οταν ερθει η ωρα της αλλαγης σκληρου.

Αγορα απο ελλαδα ή και απο γερμανικο αμαζον, μαλιστα θα ηταν και καλυτερα απο εκει, μιας και εχω δωροεπιταγη.

Ευχαριστω πολυ!

Μετά από λίγο ψάξιμο κατεληξα σε bay της raidsonic.παρήγγειλαν το icybox 553 μιας και δυστυχώς έχω μόνο 2χ5.25. 3 δίσκοι χωρούν εκεί οπότε θα κάνω στο περίπου τη δουλειά μου.

Κλεινω το νημα μου με μερικες παρατηρησεις.

Το raidsonic που πηρα κανει αυτο ακριβως που ηθελα και μακαρι το κουτι μου να ειχε 3 5.25 bays, ωστε να χωραει την 5αρα θηκη. Ειναι ομως ακριβα, το 3πλο το αγορασα κοντα στα 100 ευρω. Υπηρχε amazon gift card, οποτε κατεβηκε πολυ η τιμη, αλλα υπο κανονικες συνθηκες το κοστος αγγιζει κοντα αυτο ενος καινουριου κουτιου. Ειναι ομως το ατιμο πανευκολο και κανει εναν οποιοσδηποτε πυργο να εχει την ευκολια ενος hp microserver.

To unas ειναι επισης ακριβως αυτο που θα ηθελα, αλλα δεν ηταν ευκολο στην αγορα, καθως δεν το βρηκα διαθεσιμο παρα μονο στο δικο τους καταστημα.
Το node το ειχα δει, αλλα να ειμαι ειλικρινης ηθελα καλυτερη προσβασιμοτητα στους σκληρους. Για να μην ειμαι αδικος ομως, οποιο κουτι ειδα (οχι εξειδικευμενα τυπου u-nas) εδινε,στην καλυτερη, ευκολη προσβαση σε 1-2 δισκους.

Ισως τελικα η πιο ευκολη (απο αποψη διαθεσιμοτητας, τιμης, απλης συναρμολογησης) λυση για το θεμα μου ειναι ενα φτηνο κουτι με πολλα 5.25 bays, ωστε να προσθετει κανεις τετοια κουτακια αναλογα με τις αναγκες.

Απο την αλλη θυμαμαι ο naxian στο νημα για το Unraid ειχε δειξει τη συναρμολογηση του και ειχε κατι αρκετα δυνατο (νομιζω ειχε αλλο form factor motherboard και για αυτο δεν με βοηθησε στη δικια μου αναζητηση). Θυμαμαι ενας ακομα ειχε δειξει κατι κτηνωδες που ειχε αγορασει απο αγγλια (lian li νομιζω ηταν), αλλα ηταν κτηνωδης και η τιμη του :)